Μεγάλη αύξηση κατά 20,7% του εμπορικού ελλείμματος το πρώτο εξάμηνο

Μεγάλη αύξηση κατά 20,7% του εμπορικού ελλείμματος το πρώτο εξάμηνο Facebook Twitter
0

Μείωση 0,9% σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα της χώρας τον Ιούνιο εφέτος, καθώς η αξία των εξαγωγών σημείωσε άνοδο 11,8%, σχεδόν διπλάσια από την άνοδο της αξίας των εισαγωγών. Ωστόσο, στο τέλος του α' εξαμήνου καταγράφηκε αύξηση του εμπορικού ελλείμματος κατά 20,7%.

 

Ειδικότερα από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις εμπορευματικές συναλλαγές προκύπτουν τα εξής:

Η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων, ανήλθε στο ποσό των 3.877,1 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο 2017 έναντι 3.640,0 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 6,5% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 115,2 εκατ. ευρώ ή 3,9%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 109,9 εκατ. ευρώ ή 3,8%).

 

Η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών ανήλθε στο ποσό των 2.379,2 εκατ. ευρώ έναντι 2.128,1 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 11,8% (χωρίς τα πετρελαιοειδή αύξηση κατά 171 εκατ. ευρώ ή 10,7%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 181,2 εκατ. ευρώ ή 11,5%).

 

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 1.497,9 εκατ. ευρώ έναντι 1.511,9 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο 2016, παρουσιάζοντας μείωση 0,9% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση κατά 55,8, εκατ. ευρώ ή 4,1%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε μείωση κατά 71,3 εκατ. ευρώ ή 5,5%).

 

Το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου 2017, η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 25.780,3 εκατ. ευρώ έναντι 21.610,6 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 19,3% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 2.092,9 εκατ. ευρώ ή 11,8%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 1.030,8 εκατ. ευρώ ή 6,3%).

 

Η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών ανήλθε στο ποσό των 14.187,8 εκατ. ευρώ έναντι 12.006,4 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 18,2% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 689,2 εκατ. ευρώ ή 7,6%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 704,6 εκατ. ευρώ ή 7,8%).

 

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 11.592,5 εκατ. ευρώ έναντι 9.604,2 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση 20,7% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 1.403,7 εκατ. ευρώ ή 16,2%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 326,2 εκατ. ευρώ ή 4,4%).

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM