Η Ν. Κορέα ανακοίνωσε επισήμως πως ο ετεροθαλής αδελφός του Κιμ Γιόνγκ Ουν δολοφονήθηκε

Η Ν. Κορέα ανακοίνωσε επισήμως πως ο ετεροθαλής αδελφός του Κιμ Γιόνγκ Ουν δολοφονήθηκε Facebook Twitter
0

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι πιστεύει πως ο ετεροθαλής αδελφός του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν δολοφονήθηκε, ενώ οι αρχές της Μαλαισίας μετέφεραν τη σορό του σε άλλο νοσοκομείο για την νεκροψία, είπαν πηγές στο πρακτορείο Reuters. Πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης είπαν στο Reuters πως πιστεύουν ότι ο Κιμ Γιόνγκ Ναμ, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα ενώ μεταφερόταν από το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στο νοσοκομείο, δολοφονήθηκε, πιθανώς με δηλητήριο, από πράκτορες της Βόρειας Κορέας.

Ο Κιμ Γιόνγκ Ναμ είχε κατακρίνει δημόσια τον έλεγχο που ασκούσε δυναστικά η οικογένειά του στην απομονωμένη ασιατική χώρα και είχε αποστασιοποιηθεί από τον νεαρό βορειοκορεάτη ηγέτη της. "Εάν η δολοφονία του Κιμ Γιόνγκ Ναμ επιβεβαιωθεί ότι έγινε από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, αυτό θα δείξει ξεκάθαρα την ωμή βία και την απάνθρωπη συμπεριφορά του καθεστώτος του Κιμ Γιόνγκ Ουν", δήλωσε σε συνάντηση του συμβουλίου ασφάλειας ο ασκών χρέη πρωθυπουργού της Νότιας Κορέας Χουάνγκ Γκιό-αν.

Η Νότια Κορέα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε οποιαδήποτε ένδειξη πιθανής αστάθειας στη Βόρεια Κορέα, και είναι τυπικά σε εμπόλεμη κατάσταση με την εξαθλιωμένη και πυρηνικά εξοπλισμένη γειτονική της χώρα.

 

Εισητήριο για το Μακάο

 

Η μαλαισιανή αστυνομία δήλωσε ότι ο νεκρός, 46 ετών, έφερε επάνω του διαβατήριο με το όνομα Κιμ Τσολ. Ο Κιμ Γιόνγκ Ναμ ήταν γνωστός για την παραμονή του για μεγάλα διαστήματα εκτός Βόρειας Κορέας, ενώ είχε συλληφθεί στο παρελθόν για τη χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

 

Ο αξιωματικός της μαλαισιανής αστυνομίας Φαντζίλ Άχματ είπε χθες ότι η αιτία θανάτου του Κιμ δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, και ότι θα γίνει νεκροψία. Ο Κιμ σχεδίαζε να ταξιδέψει στο Μακάο τη Δευτέρα, όταν αρρώστησε ξαφνικά στο αεροδρόμιο, από όπου φεύγουν πτήσεις χαμηλού κόστους, είπε ο Φαντζίλ.

 

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας επικαλέστηκε την την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας για να πει ότι η οικογένεια του Κιμ βρίσκεται στο Μακάο.

 

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης τύπου εάν επιβεβαιώνει ότι ο Κιμ Γιόνγκ Ναμ δολοφονήθηκε, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας Γιόνγκ Τζούν-χι, είπε, "Ναι, είπα ότι επιβεβαιώνεται".

 

Το τηλεοπτικό κανάλι της Νότιας Κορέας Chosun επικαλέστηκε πολλαπλές πηγές της κυβέρνησης για να πει ότι ο Κιμ είχε δηλητηριαστεί με μια βελόνα από δύο γυναίκες που φέρεται ότι ήταν πράκτορες της Βόρειας Κορέας, και οι οποίες διέφυγαν με ταξί.

 

Η πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στην Κουάλα Λουμπούρ αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις σε δημοσιογράφους που συγκεντρώθηκαν έξω από τις πύλες της και αρνήθηκε να τους επιτρέψει την είσοδο. Μερικά αυτοκίνητα παρατηρήθηκαν να φεύγουν από την πρεσβεία.

 

Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας προέτρεψε τους αποστάτες από τη Βόρεια Κορέα που βρίσκονται στη χώρα και στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την ασφάλειά τους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανικό Μέτωπο: «Τρομερή απώλεια» θα ήταν η παράδοση της Ντονέτσκ στη Ρωσία

Διεθνή / Στρατιώτες στο ουκρανικό μέτωπο: «Τρομερή απώλεια» τυχόν παράδοση του Ντονέτσκ στη Ρωσία

Στρατιώτες της 150ής ουκρανικής ταξιαρχίας αναγνωρίζουν ότι η απώλεια του Ντονέτσκ θα άνοιγε τον δρόμο για νέες ρωσικές επιθέσεις σε Χάρκοβο, Ντνίπρο και Ζαπορίζια
LIFO NEWSROOM
Σε εξέλιξη η νέα εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα – Έκκληση ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός

Διεθνή / Σε εξέλιξη η νέα εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα – Έκκληση ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη την έναρξη των πρώτων επιχειρησιακών βημάτων για την κατάληψη της Πόλης της Γάζας και επιστράτευσε δεκάδες χιλιάδες εφέδρους, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση εξετάζει παράλληλα τη νέα πρόταση εκεχειρίας, που έχει ήδη αποδεχθεί η Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Ονδούρα και Ουγκάντα συμφώνησαν με Τραμπ να δεχτούν μετανάστες που απελαύνονται από ΗΠΑ

Διεθνή / Ονδούρα και Ουγκάντα συμφώνησαν με Τραμπ να δεχτούν μετανάστες που απελαύνονται από ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ κλείνουν συμφωνίες με Ουγκάντα και Ονδούρα για την επαναπροώθηση μεταναστών, ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν για κινδύνους και παραβίαση διεθνούς δικαίου
LIFO NEWSROOM
Πολωνία: Πολίτες επιλέγουν καλοκαιρινή στρατιωτική εκπαίδευση υπό τον φόβο του Πούτιν

Διεθνή / Πολωνία: Πολίτες επιλέγουν καλοκαιρινή στρατιωτική εκπαίδευση υπό τον φόβο του Πούτιν

Στην Πολωνία, πολίτες συμμετέχουν σε στρατιωτικά καλοκαιρινά camps και εθελοντικά προγράμματα για να ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση του στρατού απέναντι σε ρωσική απειλή
LIFO NEWSROOM
Σάλος στην Τσεχία: Bουλευτής του Μπάμπις ήθελε να προσλάβει δολοφόνο για τον σκύλο της συντρόφου του πρώην της

Διεθνή / Τσεχία: Bουλευτής του Μπάμπις ήθελε να προσλάβει δολοφόνο για τον σκύλο της συντρόφου του πρώην της

Ο Τσέχος πολιτικός Αντρέι Μπάμπις αντιδρά σε σκάνδαλο βουλευτού που φέρεται να σχεδίαζε να σκοτώσει τον σκύλο της νέας συντρόφου του πρώην συζύγου της, χρησιμοποιώντας δημόσια εμφάνιση με σκύλους για να κερδίσει τις εκλογές
LIFO NEWSROOM
Η μάχη της Συρίας κατά του Captagon: Η πτώση της αυτοκρατορίας ναρκωτικών του Ασάντ

Διεθνή / Η μάχη της Συρίας κατά του Captagon: Η πτώση της αυτοκρατορίας ναρκωτικών του Άσαντ

Από την πλημμύρα του Captagon υπό τον Άσαντ έως τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών του νέου προέδρου Σάραα – η Συρία προσπαθεί να ξεριζώσει το εμπόριο που έχει στοιχειώσει τη χώρα για δεκαετίες
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: H Μέγκαν Μαρκλ είναι ο κύριος λόγος που οι σχέσεις με τον αδελφό του είναι ανύπαρκτες

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: H Μέγκαν Μαρκλ είναι ο κύριος λόγος που οι σχέσεις με τον αδελφό του είναι ανύπαρκτες

Ειδικοί στα θέματα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας αναλύουν την κατάσταση - «Το ρήγμα είναι βαθύ, δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή αν δεν κάνει την πρώτη κίνηση ο πρίγκιπας Χάρι και ζητήσει συγγνώμη»
LIFO NEWSROOM