Η Φρίντα, ο Μαρσέλ, ο Άντυ και τα άλλα τα παιδιά Facebook Twitter

Η Φρίντα, ο Μαρσέλ, ο Άντυ και τα άλλα τα παιδιά

0

Υπάρχει μια μικρή δόση ευχαρίστησης στο να βλέπεις διάσημους καλλιτέχνες σε στιγμιότυπα της καθημερινότητάς τους που δεν έχουν απαραίτητα σχέση με τη τέχνη τους. Σκεφτείτε αυτή τη φωτογραφία του 1948 με τον Andy Warhol να γλείφει ένα παγωτό χωνάκι μέσα στην αίθουσα του κολεγίου του ή τον Jackson Pollock να τσιμπολογάει μια ψητή γαλοπούλα στη κουζίνα της μητέρας του.

Το Artists Unframed: Snapshots from the Smithsonian's Archives of American Art, το βιβλίο που επιμελήθηκε η ειδική της φωτογραφίας Merry Forest διεισδύει στις γεμάτες λάμψη δημόσιες περσόνες μερικών από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Είναι δελεαστικό να συγκρίνουμε αυτές τις φωτογραφίες με τα καθημερινά snapshots που πολλοί σύγχρονοι καλλιτέχνες αναρτούν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Instagram. Ο Takashi Murakami ανεβάζει στον λογαριασμό του snapshots με τον σκύλο του, ενώ ο Wei Wei ανεβάζει στιγμιότυπα από τις επισκέψεις του στο γυμναστήριο. Ωστόσο, οι φωτογραφίες στο βιβλίο της Forest είναι κατά κάποιο τρόπο πιο οικείες γιατί οι καλλιτέχνες της εποχής δεν φωτογραφίζονταν για το τεράστιο ψηφιακό κοινό του σήμερα. Αντιθέτως, φαίνεται να ασχολούνται με τα συνηθισμένα πράγματα της ζωής που τροφοδοτούν και την τέχνη τους. 

Η Φρίντα, ο Μαρσέλ, ο Άντυ και τα άλλα τα παιδιά Facebook Twitter
Ο Jackson Pollock κόβει τα μαλλιά του πατέρα του LeRoy Pollock, 1927. © Jackson Pollock and Lee Krasner papers.
Η Φρίντα, ο Μαρσέλ, ο Άντυ και τα άλλα τα παιδιά Facebook Twitter
Ο Diego Rivera και η Frida Kahlo, Coyoacán, Μεξικό. © Chester Dale, Chester Dale papers.
Η Φρίντα, ο Μαρσέλ, ο Άντυ και τα άλλα τα παιδιά Facebook Twitter
Ο Grant Wood βάζει τις τελευταίες πινελιές στο βαγόνι του, περ. 1933. © Edward Beatty Rowan papers.
Η Φρίντα, ο Μαρσέλ, ο Άντυ και τα άλλα τα παιδιά Facebook Twitter
Η Una Hanbury σμιλεύει τη προτομή της Georgia O'Keeffe.
Η Φρίντα, ο Μαρσέλ, ο Άντυ και τα άλλα τα παιδιά Facebook Twitter
Ο Marcel Duchamp, ο Jacques Villon και ο Raymond Duchamp-Villon με τον σκύλο Pipe στο κήπο του Villon στο Puteaux, Γαλλία, 1913.© Walt Kuhn, Kuhn Family papers and Armory Show records.
Η Φρίντα, ο Μαρσέλ, ο Άντυ και τα άλλα τα παιδιά Facebook Twitter
Ο Ansel Adams, 1936. © Katharine Kuh papers.
Η Φρίντα, ο Μαρσέλ, ο Άντυ και τα άλλα τα παιδιά Facebook Twitter
Η Gertrude Abercrombie φιλάει, έαν απροσδιορίστου φύλου άτομο σε φωτογραφικό θάλαμο, περ.1945. © Gertrude Abercrombie papers
Η Φρίντα, ο Μαρσέλ, ο Άντυ και τα άλλα τα παιδιά Facebook Twitter
Ο Andy Warhol και η Corinne Kessler στην παραλία του Fire Island, περ. 1949. © Philip Pearlstein, Philip Pearlstein papers.
Η Φρίντα, ο Μαρσέλ, ο Άντυ και τα άλλα τα παιδιά Facebook Twitter
Ο Pablo Picasso και η κόρη του Maya, περ. 1944. ©William and Ethel Baziotes papers.
Η Φρίντα, ο Μαρσέλ, ο Άντυ και τα άλλα τα παιδιά Facebook Twitter
Ο Ben Shahn κοιτάζει καρτ ποστάλ σε μουσείο της Ιταλίας, 1956. © Ben Shahn papers
Η Φρίντα, ο Μαρσέλ, ο Άντυ και τα άλλα τα παιδιά Facebook Twitter
Ο John Waters σε πάρτι. ©Colin de Land.
Η Φρίντα, ο Μαρσέλ, ο Άντυ και τα άλλα τα παιδιά Facebook Twitter
Ο George Tooker, ο Daniel Maloney και ο William Christopher, περ 1951. ©William Christopher papers.
Η Φρίντα, ο Μαρσέλ, ο Άντυ και τα άλλα τα παιδιά Facebook Twitter
Ο Fairfield Porter και ο σκύλος του Bruno, περ. 1972. ©Fairfield Porter papers.
Η Φρίντα, ο Μαρσέλ, ο Άντυ και τα άλλα τα παιδιά Facebook Twitter
Μία νέα συλλογή με στιγμιότυπα από τη ζωή καλλιτεχνών, από το American Archives of Art. Όλες οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο ‘Artists Unframed: Snapshots from the Archives of American Art" της Merry A. Foresta που δημοσιεύθηκε από το Princeton Architectural Press το 2015.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν η αγάπη δεν έχει γλώσσα

Φωτογραφία / Father and Son: Φωτογραφίζοντας μια σιωπηλή σχέση

Στο φωτογραφικό πρότζεκτ «Father and Son» του Βάλερι Ποστάροβ, μια απλή χειρονομία, το κράτημα του χεριού, μετατρέπεται σε πράξη επανασύνδεσης, φωτίζοντας τη σιωπηλή, συχνά ανείπωτη σχέση ανάμεσα σε πατέρες και γιους μέσα από διαφορετικές κουλτούρες και γενιές.
M. HULOT
Φαντάσματα, γυμνά και queer στέμματα: τι δείχνει για τη φωτογραφία σήμερα η φετινή AIPAD

Πολιτισμός / Φαντάσματα, γυμνά και queer στέμματα: τι δείχνει για τη φωτογραφία σήμερα η φετινή AIPAD

Από τα αινιγματικά “ghost” prints του Andy Mattern και τα παραμορφωμένα γυμνά του Bill Brandt μέχρι τη queer ορατότητα της Zanele Muholi και το ψηφιακό άγχος της Tania Franco Klein, η φετινή φωτογραφική έκθεση AIPAD στη Νέα Υόρκη δείχνει μια φωτογραφία πιο σωματική, πιο υβριδική και πιο ανήσυχη από ποτέ.
THE LIFO TEAM
Οι φωτογραφίες του Τζέιμς Νάχτγουεϊ ταξιδεύουν στα μουσεία του κόσμου

Φωτογραφία / Ένας βίαιος κόσμος στις φωτογραφίες του Τζέιμς Νάχτγουεϊ

Οι συγκλονιστικές εικόνες πολέμου, φτώχειας και εξαθλίωσης που συγκεντρώνει η αναδρομική έκθεση «Memoria» του κορυφαίου φωτορεπόρτερ ταξιδεύουν εδώ και λίγα χρόνια στις μεγάλες πρωτεύουσες
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Πολιτισμός / «Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Η νέα διπλή βιογραφία του Andrew Durbin φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον φωτογράφο Πίτερ Χούτζαρ και τον καλλιτέχνη Πολ Θεκ, δύο μορφές της νεοϋρκέζικης πρωτοπορίας που έζησαν, δημιούργησαν και αγάπησαν στη σκιά μιας εποχής που διαλύθηκε από το AIDS.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
12 φωτογραφίες σαν μικρές Μεγάλες Εβδομάδες της δημόσιας ζωής

ΟΑΣΗ / 12 φωτογραφίες σαν μικρές Μεγάλες Εβδομάδες της δημόσιας ζωής

Από την Christine Keeler και τη Monica Lewinsky μέχρι τη Lee Miller, τον George Michael και τη Janet Jackson, αυτές οι εικόνες δεν έμειναν επειδή ήταν «σκανδαλώδεις», αλλά επειδή συμπύκνωσαν ολόκληρες εποχές: εξουσία, έκθεση, επιθυμία, ντροπή και τη βία του δημόσιου βλέμματος.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η γυναίκα που έκανε τη μόδα να μοιάζει με σκιά

Πολιτισμός / Λίλιαν Μπάσμαν: Η γυναίκα που έκανε τη μόδα να μοιάζει με σκιά

Η έκθεση Lillian Bassman: Bazaar and Beyond, που παρουσιάζεται στο Met έως τις 26 Ιουλίου, φωτίζει μια δημιουργό που δεν αντιμετώπισε ποτέ τη μόδα ως απλό αντικείμενο προβολής. Τη μετέτρεψε σε ίχνος, χειρονομία και πείραμα, ενώ επέστρεψε σε αυτό το έργο δεκαετίες αργότερα, ξεκινώντας σχεδόν μια δεύτερη καριέρα στα 75 της.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Chloë Sevigny, η Pamela Anderson, η Bella Hadid και η Gwyneth Paltrow στο νέο βιβλίο της Brianna Capozzi

Πολιτισμός / Η Κλοέ Σεβινί, η Σελένα Γκομέζ και η Γκουίνεθ Πάλτρου σε ένα νέο photobook

Το Womanizer, το νέο λεύκωμα της Brianna Capozzi, συγκεντρώνει γνωστές γυναικείες παρουσίες σε εικόνες γεμάτες ερωτισμό, χιούμορ και αυτονομία. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τη Rizzoli με πρόλογο της Chloë Sevigny.
THE LIFO TEAM
Για όλα όσα η ζωή δεν κατάφερε να θάψει: Η οδύνη του κόσμου της Nan Goldin απλώνεται στο Παρίσι

Πολιτισμός / Για όλα όσα η ζωή δεν κατάφερε να θάψει: Η οδύνη του κόσμου της Nan Goldin απλώνεται στο Παρίσι

Η νέα έκθεση της Nan Goldin στο Grand Palais φέρνει ξανά μπροστά έναν κόσμο γεμάτο από έρωτα, πένθος, εξάρτηση, queer ζωή και μνήμη. Το This Will Not End Well παρουσιάζεται στο Παρίσι έως τις 21 Ιουνίου.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο φωτογράφος που δείχνει τι μένει από το σινεμά όταν πέφτει η φασαρία των Οσκαρ

Culture / Ο φωτογράφος που δείχνει τι μένει από το σινεμά όταν κοπάζει η φασαρία των Οσκαρ

Μετά την οσκαρική σεζόν, οι φωτογραφίες του Atsushi Nishijima από τα σετ του Marty Supreme, του Bugonia και άλλων ταινιών στρέφουν το βλέμμα όχι στη λάμψη της έτοιμης εικόνας αλλά στον κόσμο που τη χτίζει.
THE LIFO TEAM
Γκάζι 1982-1984: Οι φωτογραφίες του Νίκου Μάρκου από το παλιό εργοστάσιο εκτίθενται ξανά

Φωτογραφία / Οι φωτογραφίες του Νίκου Μάρκου από το παλιό εργοστάσιο στο Γκάζι εκτίθενται ξανά

Ο Νίκος Μάρκου φωτογράφισε τους εργάτες στο παλιό εργοστάσιο στο Γκάζι λίγο προτού κλείσει οριστικά. 44 χρόνια μετά, οι φωτογραφίες εκτίθενται ξανά. Ντοκουμέντο μιας εποχής στερημένης και αθώας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Κατερίνα Αγγελοπούλου κατέγραψε ένα συλλογικό τραύμα, όσα συνέβησαν στο Μάτι

Φωτογραφία / «Η μυρωδιά, κάπως, έχει ξεχαστεί. Ο ήχος, όχι»

Στο Μάτι πέρασε τα παιδικά της καλοκαίρια. Την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς βρισκόταν εκεί και πρόλαβε να σώσει το βαλιτσάκι του πατέρα της, σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η εικαστικός και φωτογράφος Κατερίνα Αγγελοπούλου μιλά στη LiFO για το πώς κατέγραψε με τον φακό της τις ιστορίες όσων χάθηκαν αλλά και όσων κατάφεραν να επιζήσουν, δημιουργώντας έναν τόμο-ντοκουμέντο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ