Μέσα στα υπνοδωμάτια των Αθηναίων Facebook Twitter

Μέσα στα υπνοδωμάτια των Αθηναίων

0

H Ηλιάνα Αλεξάνδρου ξεκίνησε να φωτογραφίζει τους φίλους της μέσα στα υπνοδωμάτιά τους στο πλαίσιο μιας εργασίας για ένα σεμινάριο φωτογραφίας που παρακολουθούσε. Το όλο πρότζεκτ φάνηκε από την αρχή ότι είχε "ψωμί" κι έτσι η Ηλιάνα εξακολουθεί να τρυπώνει μέσα στα υπνοδωμάτια των Αθηναίων φωτογραφίζοντάς τους μέσα στον πιο προσωπικό τους χώρο.

Παιδί της πόλης κι η ίδια, γραφίστρια στο επάγγελμα αλλά με μεγάλη αγάπη για τη φωτογραφία, κάποια στιγμή αποφάσισε να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο φωτογραφίας του Καμίλο Νόλλα. "Είχαμε να παραδώσουμε ένα θέμα στο τέλος της χρονιάς. Είχε να κάνει με τον τρόπο που μοιραζόμαστε χώρο, χρόνο και σκέψεις. Κάθησα λοιπόν και σκέφτηκα αν επηρεάζουν οι προσωπικοί χώροι το πώς αισθανόμαστε. Αν επηρεάζουν το πώς είμαστε και φαινόμαστε. Το υπνοδωμάτιο δεν είναι ένας χώρος ανοιχτός προς όλους κι αυτό τον κάνει πιο ελκυστικό στο μυαλό μου. Για μερικούς είναι καθαρά χώρος ανάπαυσης, για άλλους χώρος δημιουργίας, χώρος διαλογισμού, χώρος παιχνιδιού. Δε μπαίνεις έτσι απλά. Ε, και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα με τα υπνοδωμάτια", εξηγεί η Ηλιάνα. Σχετικά με το πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να της ανοίξουν τις κρεββατοκάμαρές τους οι Αθηναίοι η Ηλιάνα λέει ότι "Ήταν κάτι το οποίο απλώς συνέβη. Μετά τις πρώτες εικόνες ξεκίνησε ένα ντόμινο προτάσεων-προτροπών με ανθρώπους που ήθελαν να τους φωτογραφήσω στο χώρο τους. Και κάπως έτσι μια πρωτογενής σκέψη εξελίχθηκε σε πρότζεκτ. Κατά τα άλλα έχει να κάνει με τον άνθρωπο. Άλλοι είναι πιο άνετοι ή ανοιχτοί κι άλλοι πιο ντροπαλοί και μαζεμένοι. Η κρεβατοκάμαρα είναι απλά ένας χώρος. Εμείς με την παρουσία μας είναι που τον γεμίζουμε και δημιουργούμε ενέργειες. Ο φακός  μπορεί να μπλοκάρει ή να ξεμπλοκάρει και τους δυο άλλωστε."

Ο φωτογραφιζόμενος επιλέγει να ντυθεί, να στηθεί, να κρυφτεί, να εκτεθεί όπως εκείνος θέλει. " Δεν επεμβαίνω καθόλου στο χώρο και δεν υπάρχει κανένα στήσιμο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η εικόνα της κατάστασης που βρίσκεται ο καθένας στη συγκεκριμένη φάση της ζωής του.Κι αυτό το ξέρει εκείνος και εγώ"

Το πρότζεκτ της Ηλιάνας βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία του εδώ.

Μέσα στα υπνοδωμάτια των Αθηναίων Facebook Twitter
Η Λου στο υπνοδωμάτιό της, στο Μετς.
Μέσα στα υπνοδωμάτια των Αθηναίων Facebook Twitter
Ο Αντωνάκης στο υπνοδωμάτιό του στην Κυψέλη.
Μέσα στα υπνοδωμάτια των Αθηναίων Facebook Twitter
Η Αναστασία στο υπνοδωμάτιό της, στη Νέα Σμύρνη.
Μέσα στα υπνοδωμάτια των Αθηναίων Facebook Twitter
Η Αριάδνη στο υπνοδωμάτιό της, στην Κηφισιά.
Μέσα στα υπνοδωμάτια των Αθηναίων Facebook Twitter
H Άρτεμις στο υπνοδωμάτιό της, στην Κηφισιά.
Μέσα στα υπνοδωμάτια των Αθηναίων Facebook Twitter
Η Κάθυ στο υπνοδωμάτιό της, στην Ακρόπολη.
Μέσα στα υπνοδωμάτια των Αθηναίων Facebook Twitter
Η Έλλη στο υπνοδωμάτιό της, στην Κηφισιά.
Μέσα στα υπνοδωμάτια των Αθηναίων Facebook Twitter
Η Νάντια στο υπνοδωμάτιό του, στου Φιλοπάππου.
Μέσα στα υπνοδωμάτια των Αθηναίων Facebook Twitter
Η Κατερίνα στο υπνοδωμάτιό της, στην Ευελπίδων.
Μέσα στα υπνοδωμάτια των Αθηναίων Facebook Twitter
Η Αλεξάνδρα στο υπνοδωμάτιό της, στην Κηφισιά.
Μέσα στα υπνοδωμάτια των Αθηναίων Facebook Twitter
Ο Μάκης στο υπνοδωμάτιό του, στο Παγκράτι.
Μέσα στα υπνοδωμάτια των Αθηναίων Facebook Twitter
Η Μαρίνα στο υπνοδωμάτιό της, στου Φιλοπάππου.
Μέσα στα υπνοδωμάτια των Αθηναίων Facebook Twitter
Ο Νικόλας στο υπνοδωμάτιό του, στο Θησείο.
Μέσα στα υπνοδωμάτια των Αθηναίων Facebook Twitter
Ο Νίκος στο υπνοδωμάτιό του, στο Χαλάνδρι.
Μέσα στα υπνοδωμάτια των Αθηναίων Facebook Twitter
Η Σοφία στο υπνοδωμάτιό της, στα Εξάρχεια.
Μέσα στα υπνοδωμάτια των Αθηναίων Facebook Twitter
Ο Σωκράτης στο υπνοδωμάτιό του, στα Εξάρχεια
Μέσα στα υπνοδωμάτια των Αθηναίων Facebook Twitter
Η Νικόλ στο υπνοδωμάτιό της, στο Μετς.
Μέσα στα υπνοδωμάτια των Αθηναίων Facebook Twitter
Η δημιουργός του πρότζεκτ, Ηλιάνα Αλεξάνδρου
0

Μερόπη Κοκκίνη

Η Μερόπη Κοκκίνη γεννήθηκε στην Κύπρο. Άρχισε να δημοσιογραφεί στο περιοδικό «01». Ανήκει στην συντακτική ομάδα της LIFO.
Email: [email protected]
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Juergen Teller, ο φωτογράφος που αποθέωσε την ατέλεια 

Φωτογραφία / Juergen Teller, ο φωτογράφος που αποδόμησε το glamour έρχεται στην Αθήνα

Στις εικόνες του ξεδιπλώνει με θάρρος, ωμότητα και χιούμορ την ανθρώπινη ιστορία. Διέλυσε τη γυαλιστερή όψη των περιοδικών και έβαλε, μέσω αυτών, σε κάθε σπίτι τις αντιθέσεις ενός ολόκληρου κόσμου. Σύντομα θα εγκαινιάσει το Onassis Ready με την έκθεση «you are invited».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Νίκος Φλώρος είναι ο τελευταίος φωτορεπόρτερ μιας άλλης Αθήνας

Φωτογραφία / Ο Νίκος Φλώρος είναι ο τελευταίος φωτορεπόρτερ μιας άλλης Αθήνας

Μέσα σε μια ξεχασμένη στοά της Πανεπιστημίου, ένα από τα παλαιότερα φωτογραφεία της Αθήνας φυλά φιλμ και αρνητικά που κρύβουν μισό αιώνα ζωής της πόλης – από πολιτικές πορείες και εγκλήματα μέχρι καθημερινές στιγμές που έχουν χαθεί για πάντα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Susan Meiselas: Η θρυλική φωτογράφος που απαθανάτισε τη ζωή των στρίπερ στην Αμερική των '70s

Φωτογραφία / Susan Meiselas: Η θρυλική φωτογράφος που απαθανάτισε τη ζωή των στρίπερ στην Αμερική των '70s

Σήμερα, η Meiselas θεωρείται ότι άνοιξε τον δρόμο όχι μόνο για τους πολιτικά δεσμευμένους φωτογράφους που καταγράφουν προσεκτικά, προβληματίζονται και πλαισιώνουν το έργο τους, αλλά και για τους φωτογράφους που επίμονα εργάζονται σε συνεργασία με τα θέματά τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Απαγορεύεται η είσοδος στους γονείς»: Εφηβικά δωμάτια στις δεκαετίες του ’80 και του ΄90

Φωτογραφία / «Απαγορεύεται η είσοδος στους γονείς»: Εφηβικά δωμάτια στις δεκαετίες του ’80 και του ΄90

Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία επανεκδίδεται αυτό τον μήνα το φωτογραφικό λεύκωμα της Adrienne Salinger με πορτρέτα εφήβων στα υπνοδωμάτιά τους, σε μια εποχή πριν τα smartphones και τα social media.
THE LIFO TEAM
Nelly's: Η μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση για τη σπουδαιότερη Ελληνίδα φωτογράφο

Φωτογραφία / Nelly's: Η κορυφαία Ελληνίδα φωτογράφος

Πεθαίνει σαν σήμερα η γυναίκα που είναι μέχρι τις μέρες μας η πιο γνωστή Ελληνίδα φωτογράφος. Ποια ήταν η Έλλη Σουγιουλτζόγλου; Και πώς έφτασε να φωτογραφίζει διάσημες χορεύτριες στην Ακρόπολη; Η Αλίκη Τσίργιαλου, υπεύθυνη των φωτογραφικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη μας εξηγεί.
M. HULOT
«Τράβηξα τη φωτογραφία ενώ λιμοκτονούσα κι ο ίδιος»: Η ιστορία της εικόνας-σύμβολο του λιμού στη Γάζα

Φωτογραφία / «Τράβηξα τη φωτογραφία ενώ λιμοκτονούσα κι ο ίδιος»: Η ιστορία της εικόνας-σύμβολο του λιμού στη Γάζα

Ο φωτορεπόρτερ Αχμέντ αλ-Αρίνι περιγράφει τις συνθήκες που οδήγησαν στην φωτογραφία που έχει κάνει το γύρο του κόσμου ως σύμβολο της ανθρωπιστικής καταστροφής που μαστίζει τη Λωρίδα.
THE LIFO TEAM
Spyros Rennt: «Το nightlife είναι καταφύγιο για τους queer ανθρώπους»

Φωτογραφία / Spyros Rennt: «Το nightlife είναι καταφύγιο για τους queer ανθρώπους»

Ο Αθηναίος φωτογράφος που έχει καταγράψει την ξέφρενη –αλλά και τρυφερή– νυχτερινή ζωή του Βερολίνου μπορεί να άργησε να βρει τον δρόμο του, αλλά μέσα από τη φωτογραφία νιώθει ότι τελικά η διαδρομή του απέκτησε ένα νόημα.
M. HULOT
Μια έκθεση με φωτογραφίες του Α. Εμπειρίκου που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ πριν 

Φωτογραφία / Φωτογραφίες του Ανδρέα Εμπειρίκου παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε μια νέα έκθεση

54 φωτογραφίες από το πολύτιμο αρχείο του θα παρουσιαστούν από την Eleftheria Tseliou Gallery, στον χώρο της Τοσίτσα 3, σε μια έκθεση που επιχειρεί να αναδείξει πως υπήρξε εξίσου σημαντικός ως φωτογράφος, όσο και ως ποιητής και ψυχαναλυτής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ