O Richard Fearless αγαπάει μέχρι θανάτου τους φίλους του στην Ελλάδα

O Richard Fearless αγαπάει μέχρι θανάτου τους φίλους του στην Ελλάδα Facebook Twitter
Ήθελα να φτιάξω τη δική μου εταιρία που θα λειτουργούσε ως διέξοδος για τη δική μου δουλειά, αλλά και τη δουλειά αυτών που σκέφτονται όπως εγώ. Φέτος η Drone θα εντρυφήσει σε διάφορες ηχητικές αναζητήσεις.
0

Το πραγματικό του όνομα είναι Richard Maguire και γεννήθηκε στη Νότιο Αφρική. Ξεκίνησε την επαφή του με τη μουσική μέσω του DJing σε μικρή ηλικία, για να γίνει μελλοντικά διάσημος ως “Ριχάρδος ο Ατρόμητος”, Richard Fearless. Ο πολυτάλαντος και επιδραστικός εμπνευστής και δημιουργός μιας μπάντας που λάτρεψαν οι ακροατές παγκοσμίως, των Death In Vegas. Παρέδωσε στο κοινό μοναδικά albums κι έβαλε τη δική του σφραγίδα στην ιστορία της indietronica, εντρυφώντας, συγχρόνως, με την ίδια επιτυχία στη φωτογραφία και στη ζωγραφική. Ο Richard Fearless είναι τολμηρός και αντικομφορμιστής. Ο Richard Fearless είναι δυναμικός και αντισυμβατικός. Αυτό που, ίσως, είναι λιγότερο γνωστό γι’ αυτόν είναι το ότι είναι συγκλονιστικός DJ, ένας από τους απόλυτους εκφραστές των πολυσυλλεκτικών sets, αφού κινείται με άνεση από το dub και το kraut, ως το acid και το electro techno.

— Γυρνώντας πίσω στο χρόνο και πριν ξεκινήσεις το μουσικό σου ταξίδι υπήρχε στο μυαλό σου κάποιο κενό το οποίο ήθελες να γεμίσεις;

Πάντα εκφραζόμουν μέσω της τέχνης μου με κάποιον τρόπο, είτε ήταν ένας ζωγραφικός πίνακας, είτε μια φωτογραφία, είτε ένα τραγούδι. Το να μαθαίνεις να διοχετεύεις τα συναισθήματά σου μέσω της δουλειάς σου είναι από τα πιο σημαντικά και πιο δύσκολα πράγματα που έχω καταφέρει στη ζωή μου. Μπορεί, όμως, να είναι κατάρα και ευλογία συγχρόνως.

— Είχες ποτέ φανταστεί την επιτυχία που θα είχαν οι Death In Vegas; Από την πλευρά σου, ως δημιουργός, γιατί πιστεύεις πως ο κόσμος αγκάλιασε τόσο τη μουσική σου/σας;

Ξέρω πως θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία με την μπάντα, αν είχα διαλέξει να ακολουθήσουμε άλλους, πολύ συγκεκριμένους ‘δρόμους’, αλλά δεν ήμουν διατεθειμένος να συμβιβαστώ σε πολλά θέματα. Θέλω να φτιάχνω μουσική που διαχωρίζει τους ανθρώπους, δε θέλω να κάνω μουσική που ρέει εύκολα και απευθύνεται στις μάζες.

Τα residencies, η πρακτική εξάσκηση, το να παίζεις ως warm up DJ και να μαθαίνεις όλη τη φιλοσοφία του dancefloor από την αρχή έως το τέλος της βραδιάς, το να ψάχνεις να βρεις εκείνους τους δίσκους που οι άλλοι δεν έχουν ακόμη, όλα αυτά σε κάνουν έναν καλό DJ στα δικά μου μάτια.

— Σε ένα πολύ σημαντικό σημείο της καριέρας σου αποφάσισες να φύγεις από τη Βρετανία και να πας στη Νέα Υόρκη. Ένιωσες ότι έπρεπε να δραπετεύσεις από κάτι, να κάνεις ένα βήμα πίσω;

Χρειαζόμουν ένα διάλειμμα από τους Death In Vegas κι έτσι απόφάσισα να συνεχίσω εκεί τις σπουδές μου στη φωτογραφία. Όσο ήμουν στη Νέα Υόρκη, ένιωσα την ανάγκη  να εκτονώσω και να διοχετεύσω την κατάσταση που ζούσα παίζοντας κιθάρα. Το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά τραγουδιών  που αποτελούν  τη βάση του ακυκλοφόρητου “Black Acid” project μου. Το ότι έφυγα από το Λονδίνο ήταν πολύ καλό για μένα, αφού όταν επέστρεψα η πόλη μου έδωσε μια πολύ ρομαντική αίσθηση... έπρεπε να φύγω για να καταλάβω πόσο πολύ αγαπώ αυτό το μέρος.

— Έχεις σπουδάσει graphic design και φωτογραφία και έχεις επιτύχει και σ’ αυτούς τους τομείς. Τι –ενδεχομένως- αποτυγχάνει να εκφράσει η μουσική, το οποίο μπορεί να αναδειχτεί μέσα από τις εικαστικές τέχνες;

Ειλικρινά, δεν τις διαχωρίζω. Είναι απλά μια διαφορετική μορφή έκφρασης, όπου χρησιμοποιείς άλλα "εργαλεία". Μπορεί να είναι μια φωτογραφική μηχανή, ένα drum machine, ένα πινέλο.

— Εκτός από όλα αυτά που κάνεις, είσαι και εξαιρετικός DJ. Ποιές είναι οι δίοδοι επαφής που σου προσφέρει το DJing; Πόσο διαφορετικό είναι να βρίσκεσαι σε ένα στούντιο και να γράφεις μουσική από το να παίζεις μουσική σε ένα κοινό που έχει έρθει για να χορέψει;

Το να παίζω μουσική σε διάφορους χώρους ήταν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παιδικής μου ηλικίας στην Αφρική, το οποίο συνεχίστηκε στην εφηβεία και με οδήγησε στο να δουλεύω σε δισκοπωλεία και, τελικά, στο να αγοράσω πικάπ και να στήσω τα δικά μου πάρτυ. Το να ταξιδεύεις σε όλο τον κόσμο και να παίζεις μουσική είναι η απόλυτη ευλογία! Το ότι σπαταλάς πολύ χρόνο σε ένα στούντιο δε σε κάνει καλό DJ. Τα residencies, η πρακτική εξάσκηση, το να παίζεις ως warm up DJ και να μαθαίνεις όλη τη φιλοσοφία του dancefloor από την αρχή έως το τέλος της βραδιάς, το να ψάχνεις να βρεις εκείνους τους δίσκους που οι άλλοι δεν έχουν ακόμη, όλα αυτά σε κάνουν έναν καλό DJ στα δικά μου μάτια. Ξέρω συγκλονιστικούς DJs, οι οποίοι δεν έχουν πατήσει σε στούντιο ποτέ στη ζωή τους.

— Από τότε που έκανες τα πρώτα σου βήματα στην αρχή των 90’s μέχρι σήμερα, η βιομηχανία της ηλεκτρονικής μουσικής έχει εξελιχθεί πέρα από κάθε προσδοκία. (Superstar) DJs, συγκροτήματα, παραγωγοί, μουσικοί... η προσφορά έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη ζήτηση. Ο ήχος αλλάζει συνεχώς. Ποιά είναι η άποψή σου για όλα αυτά;

Φτάχνεται φοβερή μουσική, αυτή την εποχή, που κυκλοφορει μέσω κάποιων εξαιρετικών και πολύ προχωρημένων δισκογραφικών εταιριών... και μετά έχεις κι όλη αυτή την ιστορία με τη έκρηξη του EDM στην Αμερική, το οποίο είναι ένα τεράστιο αστείο, ένας χώρος για τον οποίο έχω μηδενική γνώση κι ούτε πρόκειται να επιδιώξω να μάθω. Προσπαθώ, πραγματικά, να κάνω τη δουλειά μου, να παίζω μουσική σε clubs που ξέρω ότι έχουν προχωρημένη λογική και πολιτική στον ήχο που παρουσιάζουν, αλλά και κοινό που ακολουθεί. Δυστυχώς, τους περισσότερους promoters τους ενδιαφέρει να γεμίζουν τους χώρους κι όχι το να παίρνουν δημιουργικά ρίσκα. Γι’ αυτό clubs όπως το “Golden Pudel” στη Γερμανία είναι τόσο αξιοσέβαστα.  

— Είναι πασιφανές το ότι πολλοί σημαντικοί παραγωγοί γυρνούν πίσω στις ρίζες της techno και της house ψάχνοντας για έμπνευση και δημιουργική παρηγοριά. Και η δική σου καλλιτεχνική παλέτα παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με τα 303, 808, 909, Korg MS-20 και Roland SH-09 synths

Αυτά είναι τα "εργαλεία" που πάντα είχα, απλά σήμερα τα χρησιμοποιώ με διαφορετικό τρόπο: όλα παίζουν live, όπως και τα drum machines και τα sequencers. Δε χρησιμοποιώ soft synths και plugins, όπως επίσης προσπαθώ να μη χρησιμοποιώ τον υπολογιστή, όταν γράφω μουσική. Είναι απίστευτα ανανεωτικός και ξεκούραστος αυτός ο τρόπος για μένα. Δε θέλω να ακουστώ πουριτανός και καθαρολόγος, υπάρχουν πολλοί δίσκοι που παίζω και αγαπώ, οι οποίοι γνωρίζω πως έχουν φτιαχτεί "μέσα στο κουτί" (αποκλειστικά σε υπολογιστή)... Ο καθένας στον τομέα του και ο καθένας πράττει ανάλογα με αυτά που έχει στη διάθεσή του.

O Richard Fearless αγαπάει μέχρι θανάτου τους φίλους του στην Ελλάδα Facebook Twitter
Δυστυχώς, τους περισσότερους promoters τους ενδιαφέρει να γεμίζουν τους χώρους κι όχι το να παίρνουν δημιουργικά ρίσκα. Γι’ αυτό clubs όπως το “Golden Pudel” στη Γερμανία είναι τόσο αξιοσέβαστα.

— Ποιά είναι η λογική πίσω από τη δημιουργία της δισκογραφικής σου, της Drone;

Ήθελα να φτιάξω τη δική μου εταιρία που θα λειτουργούσε ως διέξοδος για τη δική μου δουλειά, αλλά και τη δουλειά αυτών που σκέφτονται όπως εγώ. Φέτος η Drone θα εντρυφήσει σε διάφορες ηχητικές αναζητήσεις.

— Ποιά είναι η σχέση σου με την Ελλάδα;

Η σχέση μου με την Ελλάδα... Χμ... Οι γονείς μου χώρισαν όταν ήταν εκεί σε διακοπές, έκανα τη μουσική για δύο επιδείξεις της Σοφίας Κοκοσαλάκη και αγαπώ τον Άλεξ Μαχαίρα μέχρι θανάτου! Ναι, ξέρω πως οι Death In Vegas έχουν αρκετούς θαυμαστές στην Ελλάδα.

— Ποιά είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Περισσότερες κυκλοφορίες στην Drone, να εκθέσω την εικαστική μου δουλειά και να συνεχίσω να πατάω εκείνο το ‘περίεργο’ κουμπάκι μου.

Ο Richard Fearless θα βρίσκεται στο Death Disco την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου. 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT