Κατάθλιψη, σεξ χωρίς προφυλάξεις και τροχαία είναι παγκοσμίως οι μεγαλύτερες απειλές για εφήβους και νέους

Κατάθλιψη, σεξ χωρίς προφυλάξεις και τροχαία είναι παγκοσμίως οι μεγαλύτερες απειλές για εφήβους και νέους Facebook Twitter
1


Τρεις είναι οι κυριότερες απειλές για την υγεία των εφήβων, σύμφωνα με μια νέα διεθνή έρευνα-έκθεση: οι ψυχικές διαταραχές (με πρώτη την κατάθλιψη, ιδίως για τις νέες), οι τραυματισμοί σε τροχαία ατυχήματα (κυρίως για τους νέους) και τα λοιμώδη νοσήματα από το σεξ χωρίς προστασία (και για τα δύο φύλα).


Η μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της σε νέους ηλικίας δέκα έως 24 ετών σε 188 χώρες, πραγματοποιήθηκε από επιτροπή 30 ειδικών από 14 χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζορτζ Πάτον του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet".


Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, επισημαίνει ότι η εν λόγω ηλικιακή ομάδα δεν τυγχάνει της δέουσας φροντίδας και έχει τη χειρότερη ιατρική κάλυψη από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα. Η συνέπεια είναι ότι δεκαετίες παραμέλησης και ανεπαρκών επενδύσεων έχουν σήμερα σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των εφήβων και νέων του πλανήτη. Τα δύο τρίτα των νέων μεγαλώνουν σε χώρες όπου ποικίλες απειλές (AIDS, πρόωρη εγκυμοσύνη, σεξ χωρίς ασφάλεια, κατάθλιψη, τραυματισμοί, βία κ.α.) αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα.


Στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, τους νέους απειλούν και άλλα προβλήματα, όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, η ανεργία, η κοινωνική περιθωριοποίηση κ.α. Η έκθεση καλεί τη διεθνή κοινότητα να κάνει σημαντικές επενδύσεις στην μεγαλύτερη γενιά εφήβων που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα η Γη και η οποία αριθμεί περίπου 1,8 δισεκατομμύρια νέους και νέες, πάνω από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, εκ των οποίων το 80% ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ο αριθμός των ατόμων δέκα έως 24 ετών αναμένεται να φθάσει τα δύο δισεκατομμύρια έως το 2032.


Η έκθεση επισημαίνει ότι ενώ τις τελευταίες δεκαετίες, έπειτα από συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες, έχει βελτιωθεί η υγεία των παιδιών κάτω των πέντε ετών, δεν έχει συμβεί το ίδιο με τους εφήβους και νέους, παρόλο που αυτή ακριβώς είναι η καθοριστική ηλικία στην οποία έχουν τη ρίζα τους τα περισσότερα κατοπινά προβλήματα υγείας και συμπεριφορών που ταλαιπωρούν τους ενήλικους.


Σύμφωνα με την έρευνα, ο ιός HIV του AIDS, τα τροχαία δυστυχήματα και οι πνιγμοί προκαλούν πάνω από το ένα τέταρτο των θανάτων των εφήβων παγκοσμίως. Η διάρροια και άλλες γαστρεντερικές παθήσεις, οι λοιμώξεις των πνευμόνων και η ελονοσία προκαλούν το 21% των θανάτων.


Τα τροχαία (14,2%), η κατά του εαυτού στρεφόμενη βία (8,4%) και η βία από άλλους (5,5%) είναι οι κύριες αιτίες θανάτου για τους νέους 15-19 ετών, ενώ για την ομάδα 20-24 ετών τα ποσοστά αυτά είναι ακόμη μεγαλύτερα (15,6%, 9,3% και 6,6% αντίστοιχα). Για τους εφήβους δέκα έως 14 ετών, οι κυριότερες απειλές για την υγεία τους είναι το ανασφαλές νερό και οι ανασφαλείς συνθήκες υγιεινής, καθώς και η έλλειψη σιδήρου.


Η κατάθλιψη αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα υγείας των εφήβων (σε ποσοστό πάνω από 10% διεθνώς) και ακολουθούν τα δερματικά προβλήματα όπως η ακμή και η δερματίτιδα (9,9%). Η κατάθλιψη απειλεί κυρίως τις νέες 15 έως 24 ετών.
Ο ταχύτερα αυξανόμενος παράγων κινδύνου για τους εφήβους κατά τα τελευταία 25 χρόνια είναι το ανασφαλές σεξ, ενώ το αλκοόλ παραμένει η κυριότερη απειλή για την υγεία των νέων 20-24 ετών σε όλο τον κόσμο (7%).


Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση:
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(16)00648-6/abstract

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια / Περιμένοντας το τέλος του κόσμου σε καταφύγια που μοιάζουν με σουίτες

Living / Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια

Η ζήτηση για υπερπολυτελή πυρηνικά καταφύγια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αν και εξακολουθούν να απευθύνονται σε λίγους, τα σύγχρονα κρησφύγετα, θυμίζουν περισσότερο δωμάτια πεντάστερων ξενοδοχείων παρά ζοφερά bunkers κι εκτός από ασφάλεια παρέχουν άνεση υψηλής ποιότητας.
THE LIFO TEAM
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Living / Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Καταθέτοντας στη δίκη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου κατά των μονοπωλιακών πρακτικών της εταιρείας του, ο ιδιοκτήτης της Meta παραδέχτηκε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελάχιστη σχέση έχουν πια με τη διαπροσωπική επικοινωνία.
THE LIFO TEAM
Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια;

Living / Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια

Ένα φυτώριο στο Καπανδρίτι, είναι το απόλυτα εξειδικευμένο μέρος για να αποκτήσεις πανέμορφους κάκτους, αγαύες και κρασούλες σε περίεργα σχήματα και χρώματα – φυτά που δεν θα σε ταλαιπωρήσουν με τη φροντίδα τους.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια