Περισσότεροι φίλοι ίσον μεγαλύτερη αντοχή στον σωματικό πόνο

Περισσότεροι φίλοι ίσον μεγαλύτερη αντοχή στον σωματικό πόνο Facebook Twitter
0

Η φιλία μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και από αναλγητικό, καθώς οι άνθρωποι που έχουν περισσότερους φίλους, συνήθως εμφανίζουν μεγαλύτερη αντοχή στο σωματικό πόνο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Οι άνθρωποι που διαθέτουν μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα, παράγουν στον οργανισμό τους περισσότερες ενδορφίνες, ουσίες που δρουν ως φυσικό αναλγητικό και εμπλέκονται γενικότερα στο κύκλωμα απόλαυσης-πόνου του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή εξελικτικής ψυχολογίας Ρόμπιν Ντένμπαρ και την Κατερίνα Τζόνσον του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports", έκαναν σχετικά πειράματα αντοχής στον πόνο σε 101 εθελοντές ηλικίας 18 έως 34 ετών.

Όσο μεγαλύτερο κύκλο φίλων είχε κάποιος, τόσο καλύτερα άντεχε τον πόνο. Αυτό που φαινόταν να μετράει κυρίως, ήταν ο αριθμός των επαφών με φίλους σε μηνιαία και όχι εβδομαδιαία βάση. Κάποιος που είχε επτά έως 12 περισσότερους φίλους, τους οποίους συναντούσε έστω μια φορά το μήνα, άντεχε τον ίδιο πόνο για ένα έως τέσσερα λεπτά περισσότερα σε σχέση με κάποιον που είχε λιγότερους φίλους.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι ενδορφίνες σε υψηλά επίπεδα διευκολύνουν τη σύναψη κοινωνικών δεσμών σε ανθρώπους και ζώα. Η φιλία, που ενεργοποιεί τις ενδορφίνες, βοηθά κάποιον να αντέχει καλύτερα τον πόνο.Η ενδορφίνη έχει ισχυρότερη αναλγητική δράση ακόμη και από την μορφίνη. «Σε ισοδύναμη δόση, οι ενδορφίνες είναι ισχυρότερες και από την μορφίνη», δήλωσε η Τζόνσον. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι άνθρωποι που έχουν καλύτερη σωματική κατάσταση, επειδή ασκούνται συχνά, αντέχουν περισσότερο τον πόνο, παρόλο που τείνουν να έχουν λιγότερους φίλους και μικρότερα δίκτυα κοινωνικών σχέσεων.

Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι όσοι ασκούνται τακτικά, χρησιμοποιούν την άσκηση -αντί για τη φιλία- ως εναλλακτικό μέσο ενεργοποίησης των ενδορφινών και της ευχαρίστησης. Λιγότερους φίλους έχουν και όσοι βιώνουν μεγαλύτερα επίπεδα στρες, όμως αυτοί δεν αντέχουν τον πόνο πιο πολύ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παραγωγή και η δράση των ενδορφινών διαταράσσεται από ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, με συνέπεια οι καταθλιπτικοί να μη νιώθουν ευχαρίστηση και επιπλέον να ρέπουν στην κοινωνική απομόνωση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σχέση των Ελλήνων με το τατουάζ

Guest Editors / To 17% των Ελλήνων έχει τατουάζ. Γιατί το κάνουν;

Ποιος αποφασίζει τελικά για το σώμα μας; Το άτομο ή οι κοινωνικοί κανόνες; Με αφορμή νέα πανελλαδική έρευνα, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο ΠΑΜΑΚ, παρουσιάζει τα δεδομένα και αναλύει τι αλλάζει στην ελληνική κοινωνία και τι παραμένει ίδιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Πώς ντύνεται και οργανώνει τη ζωή του ένα τυφλό άτομο;

Ζούμε, ρε! / Πώς ντύνεται και οργανώνει τη ζωή του ένα τυφλό άτομο;

Πώς η μόδα μπορεί να γίνει σύμμαχος της αυτονομίας; Πώς επιλέγεις ρούχα όταν είσαι τυφλός; Η σχεδιάστρια Ευγενία Μητροσύλη μιλά για την προσβασιμότητα, την τεχνολογία και τη δύναμη της ορατότητας.
ΧΡΥΣΕΛΛΑ ΛΑΓΑΡΙΑ | ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ
Mπήκαμε πρώτοι στο ολοκαίνουργιο Κλακάζ

Sneak preview / Aυτό είναι το «Κλακάζ», το νέο μαγαζί της Αβραμιώτου. Προβλέπεται γ^%μάτο.

Πάνω στις στάχτες του six d.o.g.s., στην Αβραμιώτου πάντα, γεννιέται η νέα, ενδιαφέρουσα κόλαση του Κωνσταντίνου Δαγριτζίκου. Είναι πολυεπίπεδη, ποικιλόμορφη και γεμάτη ενέργεια. Την βλέπετε πρώτοι.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ο Μάικλ Τζόρνταν κάποτε έπαιξε μπάσκετ στα Πατήσια

Αθλητισμός / Ο Μάικλ Τζόρνταν κάποτε έπαιξε μπάσκετ στα Πατήσια

Μπήκαμε στο πρώτο κλειστό γήπεδο μπάσκετ που φτιάχτηκε στην Ελλάδα και θυμηθήκαμε γιατί ο Σπόρτιγκ ήταν, είναι και θα είναι μία από τις σπουδαιότερες ομάδες της χώρας, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία αγωνίζεται.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πώς φροντίζεις 600 κυψέλες στο νησί της Καρπάθου;

Lifo Picks / Με θυμάρι, δεντρολίβανο και αγριολούλουδα, χιλιάδες μέλισσες στην Κάρπαθο φτιάχνουν το μέλι του Βαγγέλη

Ο μελισσοκόμος Βαγγέλης Γεργατσούλης μας ξεναγεί σε κάθε βήμα της διαδικασίας, από τη φροντίδα των κυψελών μέχρι την εξαγωγή και την προετοιμασία του λαχταριστού μελιού.
THE LIFO TEAM
Swedish Death Cleaning: Αν πέθαινες αύριο, τι θα άφηνες πίσω σου;

Living / Swedish Death Cleaning: Αν πέθαινες αύριο, τι θα άφηνες πίσω σου;

Δεν είναι μόδα, ούτε μια μακάβρια συνήθεια, αλλά μια απρόσμενα πρακτική μέθοδος για να κάνεις ουσιαστικό ξεσκαρτάρισμα: να απαλλαγείς από αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι, να βάλεις σε τάξη τις υποχρεώσεις σου.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Περιβάλλον / Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Με το άνοιγμα του Field Nursery, ο Jonny Bruce αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα πρόσωπα της βρετανικής κηπουρικής, φέρνοντας μαζί του μια ιδέα του κήπου που ενώνει αισθητική, οικολογία και τρόπο ζωής.
THE LIFO TEAM
Το πορτρέτο του Πάνου, σκλάβου του BDSM και queer

Σχέσεις / Το πορτρέτο του Πάνου, σκλάβου του BDSM

Μια αποκαλυπτική κουβέντα με έναν sub (υποτακτικό ή «σκλάβο») για μία από τις πιο ακραίες ερωτικές πρακτικές και την κουλτούρα της, το ζητούμενο της οποίας, όσο σκληροπυρηνική κι αν φαντάζει, παραμένει το ίδιο: η αγάπη. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tο βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου είναι το νέο fitness trend της πόλης

Living / Tο βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου είναι το νέο fitness trend της πόλης

Μια ευγενική πολεμική τέχνη που δεν είναι μόνο αυτοάμυνα·γυμνάζει σώμα και μυαλό, προσφέρει αυτοπεποίθηση και ψυχική ηρεμία και γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΡΙΒΑ
Φτιάξαμε ινσταγκραμικούς κήπους. Ξοδέψαμε περιουσίες. Τώρα μαράθηκαν όλα.

Living / Φτιάξαμε ινσταγκραμικούς κήπους. Ξοδέψαμε περιουσίες. Τώρα μαράθηκαν όλα.

Εκτός από τάση και διακόσμηση, τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί που δύσκολα επιβιώνουν στις κλιματικές συνθήκες της Αθήνας. Και αυτό δεν θα σου το πει κανείς στους χώρους που θα τα αγοράσεις.
M. HULOT