10 ενδείξεις ότι έχετε σχέση με έναν νάρκισσο

10 ενδείξεις ότι έχετε σχέση με έναν νάρκισσο Facebook Twitter
Φωτ.: Franz Lazi, 1958
0

Η σχέση με έναν ναρκισσιστή σας αδειάζει συναισθηματικά και επηρεάζει την πνευματική σας υγεία. Νιώθετε ενοχές για πράγματα που δεν είναι δική σας ευθύνη. Ανακαλύπτετε ότι εκείνο που σας είπε ο σύντροφος σας την προηγούμενη εβδομάδα είναι κάτι που σήμερα αρνείται. Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ακόλουθες δέκα συμπεριφορές δεν εμφανίζονται αμέσως αλλά σταδιακά.

Η αρχή μιας σχέσης με νάρκισσο συνήθως προχωράει γοργά κι εκείνος ισχυρίζεται πως είστε ότι καλύτερο του έχει συμβεί. Δυστυχώς όμως τα πράγματα σύντομα αλλάζουν.

1. Απομονώνεστε από φίλους και συγγενείς.

- Γιατί να επισκεφθείς την θεία σου; Την επισκέφθηκες τον προηγούμενο μήνα.

- Μα είναι ακόμα στο νοσοκομείο

- Ναι αλλά την επισκέφθηκες τον προηγούμενο μήνα.

Ο χρόνος που περνάτε μακρυά από τον νάρκισσο είναι χρόνος που σας απομακρύνει. Η προβολή είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του. Αν σας απατά, κάτι που στην περίπτωση τους συμβαίνει πιο συχνά, θα κατηγορήσει εσάς ότι τον απατάτε. Οι κατηγορίες αυτές κορυφώνονται όταν λείπετε εκτός πόλης ή συμμετέχετε σε δραστηριότητες χωρίς εκείνον. Ο χρόνος μακρυά μεταφράζεται σε λιγότερη σημασία για τον ίδιο.

2. Προσπαθούν να σας στρέψουν εναντίον των άλλων.

Ο ναρκισσιστής θα χρησιμοποιήσει φράσεις όπως "Όλοι ξέρουν ότι δεν είσαι αρκετά καλός/καλή για εμένα", "Η Χριστίνα μου είπε να σε χωρίσω, ξέρει τι είσαι", "Ο Γιάννης είπε ότι θα τον έκανε ευτυχισμένο να είναι μαζί μου."

Να έχετε κατά νου ότι "όλοι", "η Χριστίνα" και "ο Γιάννης" μάλλον δεν έχουν πει κάτι τέτοιο. Είναι απλά ένας τρόπος για τον ναρκισσιστή να αποκτήσει έλεγχο, να σας μειώσει και να σας απομονώσει από τους άλλους. Όταν μιλήσετε με την "Χριστίνα" και τον "Γιάννη" θα σας πούνε ότι δεν είπαν ποτέ κάτι τέτοιο κι όταν το μεταφέρετε αυτό στον ναρκισιστή θα σας πει: "Μα φυσικά και θα έλεγε ότι δεν το είπε ποτέ. Πόσο χαζό το να ρωτήσεις."

3. Οι κανόνες δεσμεύουν εσάς, όχι εκείνον.

Σας απάτησε και περιμένει να το συγχωρήσετε. Αν δεν είχατε αφιερώσει τόσο χρόνο στα παιδιά, θα είχαν καλυφθεί οι ανάγκες του και δεν θα είχε αναγκαστεί να σας απατήσει. Ωστόσο σε μια υγιή σχέση οι άνθρωποι μιλάνε για τις ανάγκες που δεν καλύπτονται αντί να απατούν τον σύντροφο τους. Επίσης στην περίπτωση του νακρισσιστή οι ανάγκες αυτές δεν θα καλυφθούν ποτέ, είναι ένα πηγάδι χωρίς πάτο. Και φυσικά αν αναλογιστείτε έστω να κοιτάξετε κάποιον άλλον θα αμφισβητήσει την πίστη σας και πιθανά να σας μιλήσει άσχημα. (βλ. προβολή)

4. Ποτέ δεν θα είστε επαρκής.

Θα πούνε ότι σας απάτησαν γιατί πάψατε να είστε διασκεδαστικοί. "Εσύ φταις" είναι η συχνή άμεση ή έμμεση απάντηση του ναρκισσιστή. Όταν περάσει ο "μήνας του μέλιτος" στην σχέση, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλες τις σχέσεις, ο ναρκισσιστής θα αρχίσει να αναζητά τρόπους να βελτιωθείτε. Επίσης συχνά έχει την τάση να σχολιάζει την εμφάνιση σας, ακόμα και με άμεσο τρόπο: "Έχεις ντυθεί χάλια" ή έμμεσα "Τι είναι αυτό το σπυράκι στο πρόσπωπο σου;"

5. Κάνει "αντίποινα" επειδή τον αμφισβητήσατε

Αν παραβείτε τους κανόνες του ναρκισσιστή ετοιμαστείτε για αντίποινα. Θα σας κάνει να το αισθανθείτε αν πληγώσετε τον ναρκισσισμό του. Όπως και στις σχέσεις κακοποίησης, οι εκρήξεις ακολουθούνται από μια φάση συμφιλίωσης. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι όταν συμφιλιωθείτε με τον ναρκισσιστή η επόμενη έκρηξη θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και κάθε φορά η συναισθηματική κακοποίηση θα κορυφώνεται ενώ μπορεί να εξελιχθει σε προφορική και ακόμα και σωματική.

 

6. Είναι ανταγωνιστικός, μέχρι τέλους.

Όταν μάθει ότι τραγουδάτε καλά θα ξεκινήσει να τραγουδάει σε συγκρότημα. Μόλις πείτε ότι δεν νιώθετε καλά θα νιώσει πιο άρρωστος από εσάς. Θα αναφέρει ότι είναι καλύτερος από εσάς σε κάτι μπροστά σε άλλους. Θα γνωρίζει περισσότερα για την ψυχανάλυση ακόμα και από τον ψυχαναλυτή σας. Το να υπάρχει κάποιος καλύτερος από τον ίδιο δεν είναι κάτι αποδεκτό. Ο ναρκισσιστής δαπανά υπερβολικό χρόνο ασχολούμενος με την εμφάνιση του και κοιτάζεται συχνά στον καθρέπτη. Σφίγγει τους μύες τους χωρίς λόγο, όποτε περνά από καθρέπτη πρέπει να σταματήσει και να κοιταχτεί. Θέλει να είναι βέβαιος ότι είναι ο πιο ελκυστικός.

7. Πιστεύει ότι οι άλλοι θέλουν να του την φέρουν.

Οι ανόητοι συνάδελφοι του δεν ξέρουν να αναγνωρίζουν το μεγαλείο του. Και η αδελφή του που ξέχασε τα γενέθλια του; Φυσικά το ότι ήταν στο νοσοκομείο και γεννούσε δεν παίζει κανένα ρόλο. "Είναι προφανές" θα πει "είναι απαράδεκτη". Ποτέ δεν φταίει ο ναρκισσιστής. Οι ναρκισσιστές παρουσιάζουν εγω-συντονική συμπεριφορά, πιστεύουν ότι όλοι οι άλλοι είναι προβληματικοί εκτός από τους ίδιους.

8. Περιγράφει τους πρώην με υποτιμητικά και καθόλου κολακευτικά λόγια.

Όταν κάποιος συστηματικά αναφέρεται στις προηγούμενες σχέσεις του ως "ο μαλάκας" ή "η σκύλα" ή λέει ότι όλοι οι πρώην του τον αδίκησαν πιστεύω αντιλαμβάνεστε το κοινό σημείο: τον ναρκισσιστή. Σχεδόν πάντα χρησιμοποιεί υποτιμητικούς όρους και είναι καλό να προσέξετε αν σε ιστορίες για τις προηγούμενες σχέσεις του λέει ότι οι άλλοι έφταιγαν για όλα.

9. Χρησιμοποιεί την σιωπή ως μέσο τιμωρίας.

Σε μια υγιή σχέση οι άνθρωποι κάποιες φορές χρειάζονται χρόνο για τον εαυτό τους για περισυλλογή ή για να ηρεμήσουν. Σύντομα είναι ξανά σε θέση να επικοινωνήσουν με τον σύντροφο τους και να συζητήσουν τα πράγματα. Χρησιμοποιώντας την σιωπή ως μέσο τιμωρίας ο ναρκισσιστής απλά αρνείται να επικοινωνήσει μαζί σας. Είναι ένας τρόπος να ανακτήσει ισχύ και έλεγχο και να σας κάνει να χάσετε την ισορροπία σας. Κάποιες φορές αυτό το εφαρμόζει όταν θεωρεί ότι τον περιφρονήσατε ή τον προσβάλλατε με κάποιον τρόπο. Ωστόσο δεν θα σας πει γιατί το κάνει και δεν θα έχετε ιδέα τι το προκάλεσε.

10. Η έκφραση των δικών σας αναγκών αντιμετωπίζεται με σιωπή ή το πολύ με διεκπεραιωτικό τρόπο.

- Μπορείς να βοηθήσεις τα παιδιά με τη εργασία τους; Είχα μια φρικτή μέρα στην δουλειά

- (σιωπή)

- Με άκουσες; Χρειάζομαι την βοήθεια σου

- Ναι, εντάξει θα το κάνω...

και συνεχίζει να κάθεται στον καναπέ.

 

Είτε αγνοεί την έκκληση σας για βοήθεια ή σας λέει ότι θα βοηθήσει μεν αλλά ποτέ δεν το κάνει. Δώστε βάση στην διαφορά ανάμεσα στα λεγόμενα και τις πράξεις του ναρκισσιστή. Συνήθως υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στα δύο.

Αν συνειδητοποιήσετε ότι είστε σε σχέση με έναν ναρκισσιστή αναζητήστε την βοήθεια ενός θεραπευτή. Οι ναρκισσιστές έχουν μεγάλες διακυμάνσεις οπότε αν θεωρείτε ότι η ασφάλεια η δική σας και των παιδιών σας διακυβεύεται ζητήστε βοήθεια από ειδικές οργανώσεις.

________

Πηγή: Psychology Today. Μετάφραση- επιμέλεια: The Lifo Team

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ