Tι ετοιμάζει πάλι ο Λευτέρης Λαζάρου;

Tι ετοιμάζει πάλι ο Λευτέρης Λαζάρου; Facebook Twitter
Λευτέρης Λαζάρου
0

Όσοι έχουν γνωρίσει τον Λευτέρη Λαζάρου, όχι μόνο μέσα από τη μαγειρική του, θεωρούν ότι είναι «άνθρωπος έξω καρδιά». Τον διακρίνει αστείρευτο χιούμορ, εκτός από το πάθος για την κουζίνα. Γι' αυτό και ο καινούργιος χώρος του που στήθηκε δίπλα ακριβώς στο Βαρούλκο στο Μικρολίμανο έχει ανοίξει πανιά «για να γίνονται μαθήματα μαγειρικής, εκθέσεις τέχνης, ακόμη και εκδηλώσεις», λέει ο άοκνος σεφ και προσθέτει: «Tις Κυριακές τα μεσημέρια στρώνω τραπέζι για φιλικές παρέες και οικογένειες που συντροφεύει ζωντανή μουσική. Χαίρομαι που βλέπω τα παιδιά των πελατών μου, που τα γνωρίζω από μικρά, να έρχονται και να διασκεδάζουν». Το ολοκαίνουργιο «σπίτι» του Λευτέρη είναι στο κτίριο όπου στεγαζόταν το παλιό ιστορικό «Αγλαμαίρ» στο Μικρολίμανο. Ο χώρος, που μοιράζεται σε δύο επίπεδα, έχει φτιαχτεί με γούστο και αποπνέει λιτή κομψότητα. Άπλετη θέα στη θάλασσα και ένα δάσος από τα κατάρτια των ιστιοπλοϊκών συνθέτουν ένα όμορφο κάδρο. Η σάλα είναι άνετη και φιλόξενη και στη μια πλευρά έχει στηθεί η μουσική σκηνή με τους εξαιρετικούς μουσικούς που κρατούν ευχάριστη συντροφιά με ήχους του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη και του Ξαρχάκου. Είναι μαγικό που όλοι γίνονται μια παρέα και σιγοτραγουδούν. Η θαλασσινή κουζίνα κρατάει τα σκήπτρα με ωραίους μεζέδες που σιγοντάρουν την καλή διάθεση. Στο τραπέζι προσγειώνεται η ρεγγοσαλάτα με τη βελούδινη υφή που ενισχύεται με κρεμμυδάκι στιφάδο (€4,50). Οι μεταξένιες φετούλες από αυγοτάραχο Μεσολογγίου συνδυάζονται στο πιάτο με πικάντικη μαρμελάδα ντομάτας (€14). Μικρές μπουκιές με ένταση. Ωραιότατο το καρπάτσο λαυράκι, που είναι μαριναρισμένο σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σχοινόπρασο (€13) και ευωδιάζει θάλασσα, χάρη στην πολύ καλή πρώτη ύλη. Κλασική αξία το χταπόδι το λιαστό (€18), που είναι σωστά ψημένο, μαστιχωτό και ζουμερό. Ο Λαζάρου «παίζει» με το πεϊνιρλί, που του χαρίζει μια θαλασσινή διάσταση με τη γέμιση ψιλοκομμένων θαλασσινών (€18) μέσα στην αφράτη ζύμη. Το κρασί της Σαντορίνης ενισχύει την καλή διάθεση και η γεύση από το τηγανητό καλαμάρι, σαν αφρός, που συνοδεύει ευωδιαστή τσάτνεϊ κολοκυθιού και δυόσμου (€15), ξυπνάει μνήμες της παιδικής ηλικίας. Το γλέντι των γεύσεων έρχεται να ενισχύσει ένα παραδοσιακό ζυμαρικό, το μαντί, που ο σεφ γεμίζει με χταπόδι και chorizo (€22) και το πάει ένα βήμα παραπέρα. Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις με επιτυχία συνδυασμούς υλικών και γεύσεις που έχουν δοκιμαστεί στο πέρασμα του χρόνου. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να μιλήσεις στις προτιμήσεις νεότερων γενεών που ενδεχομένως έχουν περισσότερα ερεθίσματα. Στο συγκεκριμένο πιάτο υπάρχει μια δόση δημιουργικότητας στην κλασική προσέγγιση. Τα επιδόρπια είναι μικρά έργα τέχνης διά χειρός του pastry chef Θοδωρή Μωυσίδη. Ο αφράτος Baba με ούζο (€7) σαγηνεύει, το ίδιο και η κολασμένη σοκολατόπιτα με σοκολάτα Valrhona bitter 70%, καρύδια και παγωτό (€10). Με τη γλύκα στο στόμα θα φύγεις, νιώθοντας ξανά την απόλυτη ευεξία που χαρίζουν οι ωραίες στιγμές.

☛ Βαρούλκο, Ακτή Κουμουνδούρου 54, Μικρολίμανο, 210 5228400

Tι ετοιμάζει πάλι ο Λευτέρης Λαζάρου; Facebook Twitter
Στην Αιόλου όπως παλιά. Φωτό: Πάτρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ότι πιο φρέσκο στην πολυφωνική και πολυγευστική πλατεία της Αγίας Ειρήνης στο κέντρο της Αθήνας είναι το «Στην Αιόλου όπως παλιά», ένα εστιατόριο το οποίο ψάχνει το νήμα της παράδοσης του καθημερινού ουζερί-μεζεδοπωλείου που θα ερεθίσει τη φαντασία σου με μεγάλη ποικιλία από μεζέδες και θα σε χορτάσει με νόστιμο φαγητό. Με την πρώτη κιόλας επίσκεψή σου θα καταλάβεις ότι το «Στην Αιόλου» πετυχαίνει τον στόχο του με φαγητό τίμιο και καλοφτιαγμένο σε ένα περιβάλλον που σε αγκαλιάζει και σου δίνει την ευκαιρία να χαλαρώσεις. Ο σεφ Παναγιώτης Παπανικολάου, με καταγωγή από την Κάσο, αναλαμβάνει να σε ταξιδέψει με τις γεύσεις του σε όλη την Ελλάδα. Ο κατάλογος έχει πολλές προτάσεις από μπουρέκια, σαγανάκια, τηγανιές και μεζέδες με γαλακτοκομικά, χορταρικά και κρεατικά, έως και ορεκτικούς μεζέδες από τη θάλασσα. Όρεξη να έχεις να δοκιμάζεις και να σιγοντάρεις τα πιάτα με τσίπουρο, ούζο ή κρασί. Από τους μεζέδες με χορταρικά την όρεξή μου κέντρισε ένα πιάτο ιδιαίτερο, με πρωταγωνιστή το κρητικό σταμναγκάθι που γίνεται γιαχνί με κρεμμύδι και λεμόνι και σερβίρεται με φρέσκια ντομάτα κομμένη σε κύβους (€6). Πρόκειται για ένα πιάτο με συγκλονιστική νοστιμιά, που σε μαγεύει η απλότητά του. Στην Κρήτη δεν συνηθίζεται το σταμναγκάθι να μπαίνει στο τσουκάλι γιαχνιστό. Εδώ ο σεφ κράτησε«ζωντανό» το χόρτο, που αφήνει τη διακριτική πικράδα του στην επίγευση και ισορροπεί ιδανικά με τη γλύκα του κρεμμυδιού και τη δροσιά της ντομάτας. Ωραία εμφάνιση αλλά και γεύση αποκαλύπτουν οι λευκαδίτικες φακές σαλάτα που συνδυάζονται με ψιλοκομμένο σέλερι, χρωματιστές πιπεριές, φρέσκο κρεμμυδάκι και ντομάτα σε λαδολέμονο με μοσχολέμονο και στην κορυφή μανούρι σχάρας με λίγο μέλι (€5,50) – ωραίο παιχνίδι υφών και ευχάριστης γεύσης. Φυσικά και αξίζει να τιμήσεις τα κασιώτικα ντολμαδάκια (€9,50) που διπλώνει ο σεφ με μαεστρία σε μικρές πεντανόστιμες μπουκιές που συνοδεύονται από δροσερό γιαούρτι. Το ταξίδι στην Ελλάδα μέσα από τις γεύσεις συνεχίζεται με τον λακωνικό καγιανά (€6) που έρχεται μέσα σε σαγανάκι με ντομάτα, ομελέτα, σύγκλινο Μάνης και πατάτες – μεζές για μερακλήδες. Τα αθηναϊκά μπιφτεκάκια βγαίνουν από τη σχάρα αφράτα και ζουμερά και θυμίζουν αυτά που έψηνε ο πατέρας σου κάποιες Κυριακές όταν είχε διάθεση να βάλει φωτιά στα κάρβουνα (€7,50). Τα γλυκά είναι μια ιδιαίτερη υπόθεση στο «Στην Αιόλου». Χειροποίητα, χωρίς περιττά φτιασίδια και παραταγμένα στα ταψιά τους στην ειδική βιτρίνα στην είσοδο του μαγαζιού, σε τραβάνε σαν μαγνήτης. Ήδη σχεδιάζεις πώς να κλείσεις γλυκά το γεύμα σου και η γευστική εμπειρία δικαιώνει τις προσδοκίες σου: καρυδόπιτα με παγωτό, εκμέκ κανταΐφι με φιστίκι Αιγίνης, σοκολατόπιτα, λευκός πολίτικος χαλβάς, ραβανί αμυγδάλου. Αν σε φέρει ο δρόμος σου το πρωί, θα κάνεις στάση για πρωινό. Αυγά μάτια σε βούτυρο, κουλούρι Θεσσαλονίκης, γιαούρτι με μέλι και καρύδια, λουκάνικο Ξάνθης κ.ά. Διαλέγεις το ελληνικό απλό με 6 ευρώ ή το ενισχυμένο αθηναϊκό με 9 ευρώ – μην ξεχάσεις να κοιτάξεις τον κατάλογο με τις προτάσεις του καφέ. Πέρα από τους κλασικούς καφέδες, θα βρεις τον ελληνικό σε πολλές προσεγμένες παραλλαγές. Αν θες νοσταλγικό ρόφημα, ζήτησε σοκολάτα Βιενούα με σαντιγί. Υπάρχουν και φρεσκοφτιαγμένα σάντουιτς με ελληνικά υλικά. Εδώ θα βρεις το στέκι σου.

☛ Στην Αιόλου όπως παλιά, Αιόλου, Αγίας Ειρήνης 31, 210 3250478

Tι ετοιμάζει πάλι ο Λευτέρης Λαζάρου; Facebook Twitter
Άρης Βεζενές


Ο Άρης Βεζενές επαναλαμβάνει και φέτος την πολύ καλή ιδέα που είχε πέρσι να μας γεμίσει τις Κυριακές του Δεκέμβρη με πληθωρικές γεύσεις και ήχους τζαζ. Η τελετουργία μακράς επίγευσης, πάντα μέσω της ελληνικής «bistronomie» μαγειρικής ταυτότητας του Άρη, έχει τον πρώτο λόγο. Έμπνευση από το Μεγάλο Φαγοπότι του Μάρκο Φερρέρι και μενού που ξυπνάει συναισθήματα με τη θαλπωρή ενός κυριακάτικου τραπεζιού. Οι τεχνικές του καπνού, της θράκας ξύλου ελιάς και της ροτισερί κυριαρχούν και ως πρώτη ύλη παίζει η φραγκόκοτα, η μοσχοβίτικη πάπια, το χωριάτικο κοτόπουλο, οι πίτες, τα κυνήγια με χοντρά ζυμαρικά και πολλά, πολλά αυγά. Τις Κυριακές το Vezené ανοίγει για late lunch στις 3 μ.μ. έως και early dinner μέχρι τις 12 π.μ.

☛ Για κρατήσεις, τηλεφωνήστε στο 210 7232002.

Tι ετοιμάζει πάλι ο Λευτέρης Λαζάρου; Facebook Twitter
Matsuhisa Athens


Εορταστικά Sunday Projects για τις Κυριακές 13 και 20 Δεκεμβρίου έχει ετοιμάσει το Matsuhisa Athens. Παράλληλα με το πλούσιο à la carte menu θα τρέχει ένα «Chef's Choice Menu» στην τιμή των 55 ευρώ, το οποίο μπορεί να συνοδευτεί από τα ιδιαίτερα κοκτέιλ του Matsuhisa στην τιμή των 10 ευρώ. Η τζαζ από τη δεκαετία του '60 και του '70 θα είναι το μουσικό υπόβαθρο.

☛ Matsuhisa Athens, Απόλλωνος 40, Αστέρας Βουλιαγμένης, 210 8960510


Μέχρι τις 13 Δεκέμβρη μπορείτε να δοκιμάσετε στο ξενοδοχείο Metropolitan ασιατικές γεύσεις με την υπογραφή του βραβευμένου ασιατικού εστιατόριου Chan του ξενοδοχείου Τhe Μet της Θεσσαλονίκης.

☛ Ξενοδοχείο Metropolitan, λεωφ. Συγγρού 385, 210 9471000

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM