Η δικιά σας ξανθιά!

Η δικιά σας ξανθιά! Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Η δικιά σας ξανθιά! Facebook Twitter

Μπύρα μία, δύο, τρεις ή και περισσότερες. Σε κουτάκι ή μπουκάλι, ποτήρι μεγάλο ή μικρό, οι λάτρεις της μπύρας ξεχνούν συνήθως να σταματήσουν και σπανίως ανησυχούν για το πόσα ποτήρια έχουν πιει. Η απόλαυση της «δικιάς τους ξανθιάς» ρέει για τους μπυρό-βιους τόσο εύκολα όσο και οι αμέτρητες φουσκάλες του αφρού.

Μέτρο στη μπύρα, - κι όμως, ναι- έχουν βάλει εδώ και χρόνια οι Γερμανοί. Στα παραδοσιακά καπηλειά της χώρας της Μέρκελ, μπύρες μπορεί να παραγγείλει κανείς με το μέτρο, που σερβίρεται σε μισό, ένα ή δύο μέτρα στενό δίσκο σαν ράφι, με ατέλειωτα ίσια ποτήρια μεσαίου μεγέθους συνήθως παγωμένα, τα οποία και καταναλώνονται πάραυτα. Όπως συμβαίνει εδώ με τα σφηνάκια δηλαδή. Οι Γερμανοί ίσως δεν γνώριζαν, τόσα χρόνια, αυτό που η τελευταία έρευνα ανακάλυψε. Ότι στους πότες της μπύρας δείχνει... μισή η «ξανθιά τους» όταν τη βλέπουν με καμπύλες !

Η δικιά σας ξανθιά! Facebook Twitter

Σε στρογγυλό ποτήρι η μπύρα, αποδεικνύουν τα πειράματα, αποκτά ένα μοναδικό καταναλωτικό εφέ, που δείχνει να ισχύει για κάθε πότη, όχι όμως για κάθε ποτό. Η ίδια ποσότητα μπύρας καταναλώνεται με ρυθμό 60% ταχύτερα σε στρογγυλό ποτήρι απ' ότι η ίδια ποσότητα σε ίσιο ποτήρι, μεγάλο ή μικρό, και μάλιστα με ρυθμό που μετριέται, και συγκρίνεται, ανάμεσα σε εκατοντάδες πότες με ακρίβεια συγκεκριμένων λεπτών της ώρας ανάλογα με την ποσότητα σε μιλιγκράμ. Το ενδιαφέρον είναι ότι στα υπόλοιπα ποτά, ο ρυθμός κατανάλωσης δεν επηρεάζεται από το σχήμα του ποτηριού, αν και άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το ψηλό και λεπτό ποτήρι ενδείκνυται για όλους: συστηματικοί πότες, bar tenders και καθημερινοί άνθρωποι, σερβίρουν πάντα –χωρίς να γνωρίζουν, περισσότερο αλκοόλ σε ποτήρια χαμηλά και φαρδιά.

Το πρόσφατο πείραμα της μπύρας πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 150 άτομα πολλών διαφορετικών γκρουπ που απολάμβαναν την μπύρα ή το ποτό τους σε συνέχειες, -με αρκετούς γύρους και εναλλαγές στο σχήμα των ποτηριών που τους σερβίρονταν-, ενώ παρακολουθούσαν βίντεο της αρεσκείας τους και ενώ επίσης, για τις ανάγκες της έρευνας, αγνοούσαν τους πραγματικούς στόχους της μελέτης. Όλα ανεξαιρέτως τα γκρουπ, ανακοίνωσαν στην συνέχεια οι ερευνητές του πανεπιστημίου Bristol, διατηρούσαν κατά μέσο όρο σταθερό ρυθμό στην κατανάλωση του ποτού τους, και ίδιο ρυθμό σε κάθε γύρο ανεξάρτητα από το σχήμα του ποτηριού, εκτός από ένα γκρουπ: εκείνους που σερβίρονταν σε στρογγυλό ποτήρι την μπύρα τους, οι οποίοι έπιαναν άσπρο πάτο θεαματικά γρηγορότερα από όλους τους υπόλοιπους, και σε χρόνο που δεν ξεπερνούσε τα 7 λεπτά. Επρόκειτο για ποσότητα 354 ml, που αντιστοιχεί σε ένα κουτάκι μπύρας. Όσες φορές στο ίδιο γκρουπ η μπύρα σερβίρονταν σε ίσιο ποτήρι, η ίδια ποσότητα καταναλωνόταν σχεδόν στον διπλάσιο χρόνο, σε 13 λεπτά, όσα τρικ κι αν χρησιμοποιούσαν οι ερευνητές για να μπερδέψουν τους συμμετέχοντες. Οι εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί της Συμπεριφοράς στην κατανάλωση Αλκοόλ, είναι ότι το στρογγυλό ποτήρι δημιουργεί κατ αρχήν οπτική ψευδαίσθηση σε σχέση με το πού τελειώνει το μισογεμάτο και αρχίζει το μισοάδειο, ψευδαίσθηση που, στην μπύρα συγκεκριμένα, επιταχύνει άμεσα τον κατανάλωση.

Για τα αλκοολούχα ποτά γενικότερα, αντίστοιχα ευρήματα ( για στρογγυλό ποτήρι) δεν υπάρχουν. Παλαιότερη μελέτη του πανεπιστημίου Cornell όμως έχει δείξει ότι στα χαμηλά και φαρδιά ποτήρια ακόμη και οι μπάρμαν σερβίρουν ποτό 20% περισσότερο απ' ότι στα ψηλά και λεπτά, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός, κατά μέσο όρο 30% περισσότερο (!) σε ευρεία γκάμα ποτών, μια και η μελέτη χρησιμοποίησε βότκα τόνικ, ρούμι Coca Cola, ουίσκυ και τζιν με τόνικ .

Η έρευνα δεν συμπεριέλαβε στους συμμετέχοντες αλκοολικούς, ούτε ίσως και τσιγκούνηδες!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «τεμπελιά» ξεκινά από τον εγκέφαλο

Υγεία & Σώμα / Η «τεμπελιά» ξεκινά από τον εγκέφαλο

Όταν κάποιοι εγκεφαλικοί μηχανισμοί δυσλειτουργούν, άτομα που κάποτε έμοιαζαν πολύ κινητοποιημένα, μπορούν ξαφνικά να γίνουν παθολογικά απαθή, σύμφωνα με τoν καθηγητή Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μασούντ Χουσέιν.
THE LIFO TEAM
9, 32, 66 και 83 ετών: Αυτές είναι οι πέντε κρίσιμες ηλικίες του ανθρώπινου εγκεφάλου

Υγεία & Σώμα / Ποιες είναι οι πέντε πιο κρίσιμες ηλικίες του ανθρώπινου εγκεφάλου

Μια νέα μελέτη εντοπίζει τέσσερα βασικά σημεία καμπής στην ανάπτυξη των νευρικών συνάψεων κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, ένα εύρημα που ίσως βοηθήσει στην κατανόηση των αλλαγών στη γνωστική λειτουργία.
THE LIFO TEAM
«Ο καρκίνος με έκανε να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου»

Υγεία / Ολυμπία Κρασαγάκη: «Ο καρκίνος με έκανε να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου»

Η φωτογράφος Ολυμπία Κρασαγάκη μιλά για την ημέρα μετά τον καρκίνο του μαστού: για το σώμα που αλλάζει, τον φόβο που επιστρέφει κάθε έξι μήνες, τις σχέσεις που διαπραγματεύεσαι εκ νέου και τη δύναμη που, τελικά, γεννιέται μέσα από όλα αυτά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ξαναρχίζεις τη ζωή σου χάρη στη δωρεά οργάνων

Υγεία & Σώμα / «Ναι, γύρισα στη ζωή μου»: Αρχίζοντας ξανά, χάρη στη δωρεά οργάνων

Η Δήμητρα Ντίλιου και η Αθανασία Παπαρήγα, που συμμετείχαν στην καμπάνια του Ιδρύματος Ωνάση, μιλούν στη LiFO για το πώς είναι να ανεβαίνεις ξανά, σαν να είναι η πρώτη φορά, στο αγαπημένο σου ποδήλατο ή να φιλάς τον άνθρωπό σου χωρίς πόνο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με Ozempic και Mounjaro

Ψυχή & Σώμα / Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με τα GLP-1

Τα φάρμακα GLP-1 αλλάζουν τον τρόπο που τρώμε και τον ρυθμό με τον οποίο χάνουμε βάρος. Ποια διατροφή όμως προστατεύει από παρενέργειες, απώλεια μυϊκής μάζας και πιθανή επαναπρόσληψη κιλών, όταν η θεραπεία σταματήσει;
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Μια ξενάγηση στο νέο Ωνάσειο, στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Υγεία / Νέο Ωνάσειο: Το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μιλούν στη LiFO για τη λειτουργία του καινούργιου κέντρου με τα υβριδικά χειρουργεία, την υπερσύγχρονη παιδιατρική μονάδα, τα ρομποτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και το «Δωμάτιο Δύναμης», έναν διαφορετικό χώρο αναμονής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Υγεία & Σώμα / 16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Προκαλεί σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, αλλά κανείς μας δεν μπορεί να το αποφύγει εντελώς. Συγκεντρώσαμε μερικούς από τους καλύτερους τρόπους αντίδρασης για τις στιγμές που οι ορμόνες του στρες κατακλύζουν το σώμα σας…
THE LIFO TEAM
Το αόρατο διατροφικό πρόβλημα: Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Ψυχή & Σώμα / Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Μπορεί να μη μιλάμε συχνά για τη δυσθρεψία, όμως επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν. Η δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και προϊσταμένη του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», εξηγεί γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα βάρους αλλά και μια κατάσταση με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το λίπος που δεν φαίνεται μπορεί να είναι και το πιο επικίνδυνο.

Ψυχή & Σώμα / Το λίπος που δεν φαίνεται είναι και το πιο επικίνδυνο

Το σπλαχνικό λίπος, αυτό που τυλίγει τα εσωτερικά μας όργανα, συνδέεται με καρδιοπάθειες, διαβήτη και φλεγμονές. Για όλα αυτά μιλάμε με τη διαιτολόγο Πηνελόπη Δουβογιάννη, αλλά και για το πώς η σωστή διατροφή μπορεί να το μειώσει αποτελεσματικά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς μαθαίνουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά;

Ψυχή & Σώμα / Σε ένα παιδί που ξέρει μόνο το TikTok, πώς μιλάς για σινεμά;

Η καλλιτεχνική διευθύντρια και διοργανώτρια του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Καλλιόπη Χαραλάμπους εξηγεί πώς μπορούμε να μάθουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά και αν η μαγεία της μεγάλης οθόνης μπορεί ακόμα να συγκινεί στην ψηφιακή εποχή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Ψυχή & Σώμα / Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Η πρωτεΐνη έχει γίνει το νέο «ιερό δισκοπότηρο» της διατροφής  Όμως, πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε πραγματικά, και μπορούμε να την καλύψουμε χωρίς να τρώμε κρέας; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον δρα Αντώνη Βλασσόπουλο για τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης, τη βιωσιμότητα, τα διατροφικά trends και τη φιλοσοφία στην οποία βασίζεται το φαγητό που επιλέγουμε.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Ψυχή & Σώμα / «Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Πώς να κάνεις το άγχος να λειτουργήσει υπέρ σου, όχι εναντίον σου; Μερικές φορές είναι το σήμα κινδύνου του οργανισμού, ένα εσωτερικό καμπανάκι που μας ειδοποιεί πως κάτι δεν πάει καλά — ή πως κάτι αλλάζει. Μπορούμε, άραγε, να το μετατρέψουμε από βάρος σε εργαλείο;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake news»

Ψυχή & Σώμα / «Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake»

Όλοι έχουν άποψη για τη διατροφή, από τους influencers μέχρι τους TikTokers και τους αυτοαποκαλούμενους «nutrition experts». Όμως, ποια είναι πραγματικά η αλήθεια μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό πληροφοριών; Και τι σημαίνει τελικά «να ξέρεις να τρως σωστά»; H επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής, Διατροφικής Συμπεριφοράς και Συμβουλευτικής, Ευαγγελία Φάππα μας εξηγεί.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Ψυχή & Σώμα / Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Η λέξη «νάρκισσος» έχει γίνει της μόδας: τη χρησιμοποιούμε για πρώην, φίλους, συναδέλφους, σχεδόν για όλους. Όμως, τι σημαίνει πραγματικά να είσαι ναρκισσιστής; Και πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε έναν άνθρωπο με ναρκισσιστική διαταραχή από κάποιον που απλώς αγαπά λίγο παραπάνω τον εαυτό του;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άρης Θεοδωρόπουλος: «Η αναρρίχηση είναι ο απόλυτος διαλογισμός»

Ψυχή & Σώμα / Άρης Θεοδωρόπουλος: «Η αναρρίχηση είναι ο απόλυτος διαλογισμός»

Ο Άρης Θεοδωρόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αναρριχητές, μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη για τη φιλοσοφία της αναρρίχησης, τη διαχείριση του φόβου και τη γαλήνη που γεννιέται όταν το σώμα, η αναπνοή και ο βράχος γίνονται ένα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ