Game of Thrones: οι συνταγές

Facebook Twitter
0

Οι Chelsea Monroe-Cassel και Sariann Lehrer αγαπούν το Game of Thrones, αγαπούν το φαγητό, και πριν από ένα χρόνο αποφάσισαν να συνδυάσουν τις δύο τους αγάπες σε ένα μπλογκ, το The Inn at the Crossroads. Το βιβλίο είναι γεμάτο με αναφορές στο φαγητό που περιγράφεται μέσες άκρες: οι δύο μαγείρισσες κάνουν έρευνα, βρίσκουν συνταγές της εποχής που ταιριάζουν στην περιγραφή, τις παραθέτουν και όπου το θεωρούν απαραίτητο, «μεταφράζουν» τη συνταγή σε σημερινά δεδομένα. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο που τράβηξε την προσοχή του συγγραφέα των βιβλίων, ο οποίος εκτίμησε τόσο πολύ τη δουλειά τους που ενέκρινε την έκδοση ενός βιβλίου με τις συνταγές και μάλιστα έγραψε και τον πρόλογό του. Δεν είναι και λίγο να σε επιβραβεύει ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2011 (σύμφωνα με το Time).

To βιβλίο λέγεται «A Feast of Ice and Fire: The Official Game of Thrones Companion Cookbook» και κάνει 25 αγγλικές λίρες.

Η ωραία φωτογράφιση του εξώφυλλου έγινε από την Kristin Teig, ειδικό στη φωτογράφιση φαγητού. Στο site της υπάρχει λίγο behind the scenes:

Για περαιτέρω έρευνα

Σε περίπτωση που σας έχει ανοίξει η όρεξη για μεσαιωνικές τρέλες και δεν φοβάστε να φάτε ορτύκια, άγρια περιστέρια, γουρουνάκια με μήλα στο στόμα και συνδυασμούς που δεν φαντάζεστε, η βιβλιογραφία που διατίθεται στο ίντερνετ είναι εντυπωσιακού μεγέθους. Όμως όχι, μην τρομάζετε: αρκετές από τις συνταγές ακούγονται περίεργες, άλλες αρκετά σύγχρονες και πρωτότυπες. Παράδειγμα: σολωμός ποσέ σε μπίρα.

Αυθεντικό κείμενο:

"To seeth Fresh Salmon  Take a little water and as much Beere and salt,

and put thereto Parsley, Time and Rosemarie, and let all these boyle

togethere.  Then put in your Salmon, and make your broth Sharpe with some

Vinegar."

-- The Good Huswives Handmaid

Μετατροπή του THL Dagonell

240 γρ μπίρα

240 γρ νερό

Λίγο αλάτι

2 κουταλιές σούπας ξερός μαϊντανός

½ κουταλάκι ξερό θυμάρι

¼ κουταλάκι ξερό δεντρολίβανο

2 κουταλιές σούπας ξίδι

2 φιλέτα σολομού

Σε μια κατσαρόλα συνδυάστε όλα τα υλικά εκτός από το ψάρι. Φέρτε το σε σημείο βρασμού, μετά χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει. Προσθέστε το σολομό (θέλει χαμηλή θερμοκρασία, μόλις να βγαίνουν μπουρμπουλήθρες) μέχρι να κόβεται εύκολα με το πιρούνι.

Για περαιτέρω έρευνα

Το Medieval Cookery με συνταγές από τέσσερις χώρες (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία)

Το Redacting Medieval Recipes με εκτεταμένη λίστα ανά υλικό

Το Nemeton, που συνοδεύεται και από γλωσσάριο.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ