Βιβλία για την παραλία

Βιβλία για την παραλία Facebook Twitter
0

 

Ομολογώ την καχυποψία μου για όσους διαβάζουν μόνο στις διακοπές και ειδικά στην παραλία. Αν δεν πρόκειται για εντελώς ήσυχη παραλία, θεωρώ την προσπάθεια καταδικασμένη. Αλλά και ακόμα όταν βρίσκονται εντελώς μόνοι τους εκεί, πώς μπορούν να αντισταθούν στην πραγματικότητα, όταν μπροστά τους βρίσκεται η εικόνα και –κυρίως- ο ήχος της θάλασσας; Πώς καταφέρνουν να νικήσουν τον ήλιο που κάνει τα γράμματα να καίνε πάνω στο άσπρο χαρτί, πώς δεν τους ενοχλεί η άμμος που χώνεται στις σελίδες; Το διάβασμα απαιτεί σωστό φωτισμό, βολική –αλλά όχι οριζόντια!- στάση και μία εγκατάλειψη, που δε μπορώ να φανταστώ πώς επιτυγχάνεται στη μακαριότητα της παραλίας.

Ας είναι, αν είναι να αυξάνονται έτσι οι αναγνώστες. Ας είναι, επίσης, αν τα βιβλία αποτελούν αφορμή για νέες γνωριμίες (γίνεται αυτό στην πραγματικότητα ή μόνο στις ταινίες;) Για τους εποχιακούς αναγνώστες που δεν έχουν άλλο χρόνο, όπως λένε, παρά μόνο τις διακοπές για διάβασμα, το ερώτημα είναι: τι να διαβάσω; Και με τι λεφτά να το αγοράσω;

Το καταπληκτικό σάιτ “What should I read next” λειτουργεί σαν online ενημερωμένος ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου. Όταν ρωτάνε «τι να διαβάσω» η καλύτερη απάντηση είναι «τι σου άρεσε τελευταία». Το πρόβλημα είναι ότι λίγοι άνθρωποι είναι τόσο διαβασμένοι ώστε να μπορούν να σου αντιπροτείνουν, κι αν ξέρετε τέτοιους ανθρώπους, φροντίστε να μην τσακωθείτε ποτέ μαζί τους. Αν δεν ξέρετε, το σάιτ θα σας λύσει τα χέρια. Η αναζήτηση γίνεται μέσω συγγραφέα ή τίτλου ή ακόμα και μέσω μιας λέξης, αν δεν θυμόσαστε σχεδόν τίποτα – καταπληκτικό γι’ αυτούς με ασθενή μνήμη.

Με τι λεφτά;

Εδώ έρχεται η δεύτερη απάντηση. Σίγουρα ξέρετε πλέον το Project Gutenberg, το οποίο περιλαμβάνει βιβλία των οποίων τα δικαιώματα έχουν λήξει. Πρόσφατα ανακάλυψα ένα ακόμα καλύτερο σάιτ για φτωχούς αναγνώστες, και λέω καλύτερο γιατί α) είναι πραγματικά και ολοκληρωτικά δωρεά, χωρίς registration, όρους και κρυμμένες χρεώσεις και β) έχει βιβλία που έχουν γραφτεί πρόσφατα, ακόμα και πριν από μερικούς μήνες. Το σάιτ λέγεται tuebl και η φιλοσοφία του είναι ότι πρέπει να υπάρχουν δωρεάν βιβλία για όσους δεν έχουν λεφτά να τα αγοράσουν. Επειδή ο κόπος των συγγραφέων είναι μεγάλος, υπάρχει η δυνατότητα να τα αγοράσετε, αν έχετε τύψεις αφού κατεβάσετε μισή βιβλιοθήκη ή να κάνετε μια δωρεά μέσω paypal – όμως, πάντα προαιρετικά. Ακεραιότητα στο ακέραιο.

Για να μπείτε κι άλλο στο κλίμα: φωτογραφίες συγγραφέων στην παραλία

Ο Χέμινγουεϊ και η δεύτερη γυναίκα του, Πωλίν

Τρούμαν Καπότε (τέρμα δεξιά), όρθια η Τζέην Μπόουλς

Τρούμαν Καπότε

Το ζεύγος Φιτζέραλντ

Βιρτζίνια Γουλφ

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλαν Χόλινγκχερστ: «Στην queer λογοτεχνία, κάτι από εκείνη την παλιά οργή θα επιστρέψει»

Βιβλίο / Άλαν Χόλινγκχερστ: «Η παλιά οργή θα επιστρέψει στην queer λογοτεχνία»

Με αφορμή την ελληνική έκδοση της «Υπόθεσης Σπάρσολτ» ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Βρετανούς συγγραφείς μιλάει στη LiFO για την εξέλιξη της queer λογοτεχνίας, τη μετατόπιση του δημόσιου λόγου γύρω από την ταυτότητα και τα δικαιώματα, αλλά και για τον τρόπο γραφής του σήμερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πουλάει ο κομμουνισμός σήμερα;

The Review / Πουλάει ο κομμουνισμός σήμερα;

Ο Βασίλης Γκουρογιάννης γράφει το μυθιστόρημα «Τα κιάλια του Βασίλι Τσουικόφ» που δίνει τον λόγο σε έναν δογματικό και βαθιά τραυματισμένο κομμουνιστή δικηγόρο, ο οποίος πολιορκεί τα γραφεία του ΚΚΕ απαιτώντας δικαίωση. Η Βένα Γεωργακοπούλου μιλά με τη μεταφράστρια και συγγραφέα Κατερίνα Σχινά για το βιβλίο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βασίλης Χατζηιακώβου: «Πολλοί που ασχολούνται με το βιβλίο δεν έχουν την παραμικρή σχέση μαζί του»

Βιβλίο / Βασίλης Χατζηιακώβου: «Ευθύνονται και οι εκδότες για τη σαβούρα»

Μια εκ βαθέων κουβέντα με τον συγγραφέα του αφηγήματος «Η δική μου Σόλωνος… και τρία σύννεφα στον ουρανό», ο οποίος υπήρξε και παραμένει σημείο αναφοράς στον χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Φάτμα Χασόνα: Η τελευταία φωτορεπόρτερ της Γάζας

Βιβλίο / Φάτμα Χασόνα: Η τελευταία φωτορεπόρτερ της Γάζας

Η απίστευτη ιστορία της νεαρής Παλαιστίνιας φωτορεπόρτερ που πρόλαβε να πρωταγωνιστήσει σε ντοκιμαντέρ και να τραβήξει την προσοχή με τις φωτογραφίες της προτού πέσει νεκρή από τους ισραηλινούς πυραύλους.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χρήστος Λούκος: «Η ιστορική άγνοια στην Ελλάδα φαίνεται από την επιτυχία της ταινίας του Σμαραγδή»

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Λούκος: «Η ιστορική μας άγνοια φαίνεται από την επιτυχία του "Καποδίστρια"»

Μεγαλωμένος στη φτώχεια, με αρβανίτικη καταγωγή, στα υπόγεια των τυπογραφείων και στα βραδινά σχολεία, έμαθε από νωρίς ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Από τα δημοτικά αρχεία της Ερμούπολης έως το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ο έγκριτος ιστορικός και βιογράφος του Καποδίστρια αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Oι κεραίες της εποχής μου»: Η πολύτιμη παρακαταθήκη του Ανταίου Χρυσοστομίδη

Το πίσω ράφι / «Oι κεραίες της εποχής μου»: Η πολύτιμη παρακαταθήκη του Ανταίου Χρυσοστομίδη

Μια έκδοση που δεν αποτελεί απλή μεταγραφή της ομώνυμης λογοτεχνικής εκπομπής αλλά, χάρη στην ικανότητα του Χρυσοστομίδη, αναδεικνύει το μέγεθος των σημαντικών συγγραφέων που συμμετείχαν σε αυτήν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Όταν ο MAGA Ιησούς αντικαθιστά τον αληθινό Ιησού

Βιβλίο / Όταν ο MAGA Ιησούς αντικαθιστά τον αληθινό

Η κυβέρνηση Τραμπ υπονομεύει την αυθεντική χριστιανική πίστη, προωθώντας στο όνομα του Ιησού τη βαναυσότητα και τη βούληση για απόλυτη εξουσία, τοποθετώντας τους χριστιανούς σε μια θεολογική ζώνη του λυκόφωτος.
THE LIFO TEAM
Η Σάλι Ρούνεϊ μετά το hype: Το «Ιντερμέτζο» αλλάζει το παιχνίδι;

The Review / Σάλι Ρούνεϊ: Σημαντική συγγραφέας ή το trend της στιγμής;

Ωρίμασε η Ιρλανδή συγγραφέας που με το βιβλίο της «Κανονικοί Ανθρωποι», έγινε σταρ; Είναι το νέο της μυθιστόρημα «Ιντερμέτζο» (εκδόσεις Πατάκη) στροφή σε μια πιο απαιτητική και δύσκολη γραφή; Η Βένα Γεωργακοπούλου κουβεντιάζει με τον αρχισυντάκτη του πολιτιστικού των «Νέων» Δημήτρη Δουλγερίδη.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Όποιος έζησε στην Ευρώπη, θα μπορούσε να είναι πρόγονός μας»

Βιβλίο / «Όποιος έζησε στην Ευρώπη, θα μπορούσε να είναι πρόγονός μας»

Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική μελέτη του Κώστα Καμπουράκη που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά, η οποία φωτίζει ζητήματα όσον αφορά το DNA και την εθνική καταγωγή αλλά και τα σχετικά εσφαλμένα ιδεολογήματα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το πίσω ράφι/ Καζούο Ισιγκούρο «Μη μ’ αφήσεις ποτέ»

Το πίσω ράφι / Πώς ορίζεται μια «αξιοπρεπής» ζωή;

Στο «Μη μ' αφήσεις ποτέ» ο Βρετανός συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο φτιάχνει ένα σύμπαν απίστευτης σκληρότητας και θεσμοθετημένης αδικίας, όπου η απανθρωπιά γίνεται αποδεκτή ως μέρος του συστήματος, όχι ως κάτι τερατώδες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ