Η σεφ της αραβικής άνοιξης

Facebook Twitter
0

Η Ghalya, σύζυγος ενός οδηγού μικρού λεωφορείου και μητέρα δύο κοριτσιών, ζει στην φτωχή περιοχή Warraq του Κάιρο. Το εισόδημα της οικογένειας είναι 180 ευρώ το μήνα, με τα οποία πρέπει να ζήσει όλη η άμεση οικογένεια, 8 άτομα συνολικά.

Οι φτωχές γυναίκες της Αιγύπτου είναι συνηθισμένες σε τέτοιες απαιτήσεις. Η τύχη της Ghalya άλλαξε όταν από υπηρέτρια και μαγείρισσα σε ένα πλούσιο σπίτι έγινε διασημότητα της τηλεόρασης, μαγειρεύοντας αιγυπτιακά φαγητά για απλούς Αιγύπτιους.

Η ευκαιρία της δόθηκε από τον Mohamed Gohar, ο οποίος ξεκίνησε το τηλεοπτικό κανάλι με το όνομα Channel 25 προς τιμή της επανάστασης της 25 Ιανουαρίου. Θέλησε μέσα από το πρόσωπο της Ghalya να δείξει το πρόσωπο της αόρατης, ως τώρα, φτωχής γυναίκας, η οποία πρέπει να βρίσκει καθημερινά ευφάνταστους τρόπους για να ταΐσει με ελάχιστα χρήματα νέους, γέρους και μωρά.

 

Το στούντιο είναι μικρό και απλό, σαν την κουζίνα της μέσης νοικοκυράς της Αιγύπτου. H Ghalya μιλάει την γλώσσα τους, ξέρει τα προβλήματά τους, και μαγειρεύει φαγητά που μπορούν να μαγειρέψουν. Οι ως τώρα εκπομπές μαγειρικής, στα πρότυπα της Ευρώπης και Αμερικής, παρουσίαζαν μπούτια από αρνιά που οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να αγοράσουν ούτε με δύο μηνιάτικα – η Galya μαγειρεύει κρέας μόνο τις Παρασκευές, 250γρ τη φορά, το οποίο αλέθει, για να μπορέσει να φτάσει για περισσότερο κόσμο. Τις υπόλοιπες μέρες φτιάχνει ντολμαδάκια, φαγητά με ρύζι και ντομάτες, ρεβύθια, και χρησιμοποιεί τα βασικά μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και κύμινο. Αυτό που πιστεύει ότι περισσότερο νοστιμεύει το φαγητό δεν είναι τα υλικά αλλά η «ψυχή.» Αν είσαι καθαρός μέσα σου, το φαγητό θα βγει οπωσδήποτε νόστιμο.

Μαγειρεύοντας η Ghalya περνάει μηνύματα. Ξεκίνησε μαγειρεύοντας για το Ραμαζάνι τον περασμένο Αύγουστο αλλά τώρα λαμβάνοντας υπόψη τους Κόπτες ετοιμάζει φαγητά για την νηστεία του Πάσχα, χρησιμοποιώντας το φαγητό ως σύμβολο και αφορμή δικαιοσύνης και ισότητας.

«Κοινωνική δικαιοσύνη είναι να ζεις με αξιοπρέπεια ασχέτως με το τι τρως. Ένα πιάτο φασόλια που έχουν έρθει στο τραπέζι με αξιοπρέπεια θα φέρουν περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη από μία γαλοπούλα που καταναλώνεται μέσα στην ταπείνωση.»

Η Ghalya έχει επίσης σελίδα facebook, την οποία δημιούργησαν οι παραγωγοί του σόου, αφού η ίδια εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε κομπιούτερ και ίντερνετ. Η σελίδα έχει ως τώρα 35 χιλιάδες likes. Την αγαπούν τα παιδιά, οι φτωχές και οι πλούσιες γυναίκες εξίσου.

Εδώ μπορείτε να δείτε τη Ghalya με υπότιτλους. Είναι πράγματι, άμεση και αξιαγάπητη, με μεταδοτικότητα. Δείτε τα βίντεο οπωσδήποτε!

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT