Η σεφ της αραβικής άνοιξης

Facebook Twitter
0

Η Ghalya, σύζυγος ενός οδηγού μικρού λεωφορείου και μητέρα δύο κοριτσιών, ζει στην φτωχή περιοχή Warraq του Κάιρο. Το εισόδημα της οικογένειας είναι 180 ευρώ το μήνα, με τα οποία πρέπει να ζήσει όλη η άμεση οικογένεια, 8 άτομα συνολικά.

Οι φτωχές γυναίκες της Αιγύπτου είναι συνηθισμένες σε τέτοιες απαιτήσεις. Η τύχη της Ghalya άλλαξε όταν από υπηρέτρια και μαγείρισσα σε ένα πλούσιο σπίτι έγινε διασημότητα της τηλεόρασης, μαγειρεύοντας αιγυπτιακά φαγητά για απλούς Αιγύπτιους.

Η ευκαιρία της δόθηκε από τον Mohamed Gohar, ο οποίος ξεκίνησε το τηλεοπτικό κανάλι με το όνομα Channel 25 προς τιμή της επανάστασης της 25 Ιανουαρίου. Θέλησε μέσα από το πρόσωπο της Ghalya να δείξει το πρόσωπο της αόρατης, ως τώρα, φτωχής γυναίκας, η οποία πρέπει να βρίσκει καθημερινά ευφάνταστους τρόπους για να ταΐσει με ελάχιστα χρήματα νέους, γέρους και μωρά.

 

Το στούντιο είναι μικρό και απλό, σαν την κουζίνα της μέσης νοικοκυράς της Αιγύπτου. H Ghalya μιλάει την γλώσσα τους, ξέρει τα προβλήματά τους, και μαγειρεύει φαγητά που μπορούν να μαγειρέψουν. Οι ως τώρα εκπομπές μαγειρικής, στα πρότυπα της Ευρώπης και Αμερικής, παρουσίαζαν μπούτια από αρνιά που οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να αγοράσουν ούτε με δύο μηνιάτικα – η Galya μαγειρεύει κρέας μόνο τις Παρασκευές, 250γρ τη φορά, το οποίο αλέθει, για να μπορέσει να φτάσει για περισσότερο κόσμο. Τις υπόλοιπες μέρες φτιάχνει ντολμαδάκια, φαγητά με ρύζι και ντομάτες, ρεβύθια, και χρησιμοποιεί τα βασικά μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και κύμινο. Αυτό που πιστεύει ότι περισσότερο νοστιμεύει το φαγητό δεν είναι τα υλικά αλλά η «ψυχή.» Αν είσαι καθαρός μέσα σου, το φαγητό θα βγει οπωσδήποτε νόστιμο.

Μαγειρεύοντας η Ghalya περνάει μηνύματα. Ξεκίνησε μαγειρεύοντας για το Ραμαζάνι τον περασμένο Αύγουστο αλλά τώρα λαμβάνοντας υπόψη τους Κόπτες ετοιμάζει φαγητά για την νηστεία του Πάσχα, χρησιμοποιώντας το φαγητό ως σύμβολο και αφορμή δικαιοσύνης και ισότητας.

«Κοινωνική δικαιοσύνη είναι να ζεις με αξιοπρέπεια ασχέτως με το τι τρως. Ένα πιάτο φασόλια που έχουν έρθει στο τραπέζι με αξιοπρέπεια θα φέρουν περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη από μία γαλοπούλα που καταναλώνεται μέσα στην ταπείνωση.»

Η Ghalya έχει επίσης σελίδα facebook, την οποία δημιούργησαν οι παραγωγοί του σόου, αφού η ίδια εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε κομπιούτερ και ίντερνετ. Η σελίδα έχει ως τώρα 35 χιλιάδες likes. Την αγαπούν τα παιδιά, οι φτωχές και οι πλούσιες γυναίκες εξίσου.

Εδώ μπορείτε να δείτε τη Ghalya με υπότιτλους. Είναι πράγματι, άμεση και αξιαγάπητη, με μεταδοτικότητα. Δείτε τα βίντεο οπωσδήποτε!

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT