Αντίσταση στη Νιγηρία: συνέντευξη με έναν από τους υποκινητές

Facebook Twitter
0

Την 1η Ιανουαρίου του 2012 οι κάτοικοι της Νιγηρίας έμαθαν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει την επιδότηση του πετρελαίου.

Την ίδια μέρα οι τιμές στα τρόφιμα, στις μεταφορές και σχεδόν σε όλα τα προϊόντα αυξήθηκαν κατά 300%, σε μια χώρα που ο μέσος κάτοικος ζει με λιγότερο από 1 δολάριο τη μέρα.

Η εξήγηση που δόθηκε από την κυβέρνηση ήταν ότι «δεν υπάρχουν λεφτά», όμως ο λαός πιστεύει ότι η κίνηση είναι αποτέλεσμα της μεγάλης διαφθοράς και των καρτέλ εισαγωγών καυσίμων και μάλιστα σε μία χώρα που έχει το περισσότερο πετρέλαιο σ’ όλη την Αφρική.

Ο λαός αρχικά πάγωσε αλλά γρήγορα πέρασε στην αντίσταση.

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Νιγηρίας (NLC) κήρυξε γενική απεργία, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα: τράπεζες, μαγαζιά, υπηρεσίες, όλα είναι κλειστά.

Ένας εκπρόσωπος του NLC, ο Denja Yakub, δήλωσε:

«Αν μια επανάσταση μπορεί να λύσει τα προβλήματά μας, τότε γιατί όχι, αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι ο λαός είναι έτοιμος για μια επανάσταση. Αλλά δε θέλουμε μια επανάσταση που θα επαναφέρει το στρατό, αυτοί είναι μέρος του προβλήματος.»

Ο David Habba είναι μέλος της activista Nigeria, της ομάδας νέων της ActionAid. Αυτές τις μέρες ζει την αντίσταση της χώρας του – μάλιστα είναι ένας από τους υποκινητές των «αγανακτισμένων» της πόλης του, κάτι που έγινε αρχικά μέσω του δικτύου της Activista και τώρα έχει παρασύρει όλη την πόλη. Ο ίδιος περιγράφει την κατάσταση ως εξής:

Η εποχή της συγκομιδής έχει σχεδόν τελειώσει, αλλά η κατάργηση του επιδόματος πετρελαίου έχει κλέψει όλη τη χαρά. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η χώρα είναι χρεωκοπημένη και δε μπορεί να συνεχίσει να επιδοτεί το πετρέλαιο. Λέει ότι υπάρχει ένα καρτέλ που επωφελείται από την επιδότηση αλλά δεν το ξεσκεπάζει, ενώ υποστηρίζει ότι ξέρει από ποιους αποτελείται. Μας υπόσχονται δουλειές και υποδομές με τα λεφτά που θα αποταμιευτούν με την κατάργηση της επιδότησης αλλά ξέρουμε πια καλά τα κόλπα και τα ψέματά τους. Έχουμε ξεγελαστεί ήδη πολλές φορές για να δεχτούμε κι αυτό.

Φυσικά συμμετέχω στις αντιδράσεις, για την ακρίβεια, εγώ ξεκίνησα τις διαδηλώσεις στην πόλη μου. Τώρα είναι πολύ μεγάλη υπόθεση, με διασημότητες κι έχω χαθεί μέσα στην  μεγαλύτερη εικόνα. Όμως χαίρομαι τόσο με την εξέλιξη, είμαι περήφανος για τις προσπάθειές μου.

Μετά την ανακοίνωση, όλοι πάγωσαν. Ήξερα ότι τα συνδικάτα θα αντιδρούσαν αργότερα αλλά δεν άντεχα να τους βλέπω όλους παγωμένους. Χρησιμοποίησα την πλατφόρμα των activista την οποία συντονίζω για να γίνει έκτακτη συνέλευση των μελών. Κράτησε λιγότερο από 2 ώρες και ήρθαν 60 άτομα και αποφασίσαμε ότι αν και είμαστε λίγοι, θα βγούμε στο δρόμο. Ο κόσμος άρχισε να συμμετέχει όσο περνούσε η ώρα, η αστυνομία προσπάθησε να μας εμποδίσει αλλά δεν υποχωρήσαμε. Ο κόσμος συνέχισε να έρχεται.



Τώρα τα συνδικάτα έχουν κλείσει όλες τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, τα σχολεία. Κλείνουμε την κυκλοφορία σε μεγάλες αρτηρίες, παρουσιάζουμε τα αιτήματά μας, μιλάμε με τον κόσμο. Αύριο θα ξεκινήσουμε να περνάμε τη νύχτα σε ένα από τα μεγάλα πάρκα της πόλης.

Εδώ στη Benue δεν αντιμετωπίζουμε βία από την αστυνομία αλλά σε άλλες πόλεις έχει σκοτωθεί κόσμος. Στην πόλη μου είμαστε πάνω από 3000 στους δρόμους.

Έχουμε ακούσει για πληρωμένα πλήθη που διαφωνούν, μερικοί πληρώνονται για να δηλώνουν διαφωνίες, αλλά πίστεψέ με, πάνω από το 90% του λαού μας υποστηρίζει.

Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Το συνδικάτο μας έδωσε τρεις μέρες για να αγοράσουμε όσο πιο πολύ φαγητό μπορούμε. Εγώ έχω αρκετό, αλλά ξέρω ότι πολλοί όχι.

Δεν υποχωρούμε. Το πετρέλαιο πρέπει να επανέρθει στην παλιά του τιμή. Μετά, πρέπει να πιάσουμε αυτούς που κρατούν την βιομηχανία μας όμηρο.»



Αν σας απασχολούν τα παγκόσμια θέματα αδικίας και πείνας, η ομάδα Activista της Ελλάδας βρίσκεται εδώ.

Η ActionAid Ελλάδας, εδώ.

Kι ο David, εδώ:

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ