Clam Chowder της Νέας Αγγλίας: μια συνταγή για αρκτικές θερμοκρασίες

Facebook Twitter
0

Κρύο, αέρας, χαμηλές θερμοκρασίες -τώρα ταιριάζει η σούπα του βορείου πόλου η οποία φαίνεται να έχει συστατικά που δε μοιάζει να ταιριάζουν και πολύ: στρείδια, μπέικον, κρέμα γάλακτος, πατάτες, μην τρομάζετε όμως, τόσοι ψαράδες στην Αλάσκα κάτι θα ξέρουν. Πρόκειται για μία σούπα πηχτή, χορταστική και πεντανόστιμη.


Η λέξη "chowder" φαίνεται να έχει τις ρίζες της στη γαλλική λέξη "chaudière", ένα καζάνι που χρησιμοποιούσαν οι ψαράδες και σύμφωνα με το "The Oxford Companion to Food" του Alan Davidson η λέξη πρωτοεμφανίστηκε στη Βόρειο Αμερική στη δεκαετία του 1730. Σύμφωνα με τον Davidson στις περιοχές που σήμερα είναι ο Καναδάς και η Νέα Αγγλία "...σχηματίστηκεε ένας φυσικός γάμος μεταξύ των στρειδιών που είχαν οι Ινδιάνοι και των καζανιών των πρώτων αποίκων."


Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές αυτού του φαγητού, όπως και πολλές διαφωνίες αλλά σίγουρα η βάση είναι το γάλα ή η κρέμα γάλακτος (ή συνδυασμός αυτών), μπείκον, πατάτες και κρεμμύδια, σε αντίθεση με το Manhattan clam chowder που έχει ντομάτα, κάτι που προκαλεί σοκ και απέχθεια στους παραδοσιακούς λάτρεις αυτής της σούπας (και συμφωνώ, αίσχος).


Από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο τα στρείδια είναι στην εποχή τους μεν, αλλά πού να βρει κανείς φρέσκα στρείδια δε. Όσοι μπορούν εννοείται ότι πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν, αλλά η συνταγή που ακολουθεί έχει στρείδια σε κονσέρβα και μάλιστα χρησιμοποιεί και το υγρό που υπάρχει μέσα της. Τα υπόλοιπα υλικά είναι πολύ εύκολο να βρεθούν και η συνταγή γενικώς είναι πολύ απλή. Στο βίντεο ο σεφ Bruce Mattel από το μεγαλύτερο ινστιτούτο μαγειρικής της Αμερικής εξηγεί το πως και το γιατί, για τέλειο αποτέλεσμα.

  • 1/2 κιλό στρείδια σε κονσέρβα, μαζί με τα υγρά τους
  • 4 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κιλό πατάτες ξεφλουδισμένες, σε κύβους
  • 3 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι
  • Γούστερ σως, 6 κουταλιές σέρι, ταμπάσκο προαιρετικά


Στραγγίξτε τα στρείδια και προσθέστε νερό στο υγρό μέχρι να έχετε 3 φλιτζάνια υγρού.


Σοτάρετε αργά το μπέικον σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει, περίπου 8 λεπτά. Προσθέστε το κρεμμύδι ανακατεύοντας, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο. Προσθέστε και το αλεύρι και ανακατέψτε με ξύλινο κουτάλι για 2-3 λεπτά.


Προσθέστε το υγρό των στρειδιών και όταν αρχίσει να βράζει αφήστε το για 5 λεπτά, ανακατεύοντας που και που. Το υγρό θα πρέπει να είναι πηχτό όπως η κρέμα γάλακτος. Αν παραείναι πηχτό, προσθέστε λίγο νερό. Προσθέστε το φύλλο δάφνης και τις πατάτες, αφήστε το να βράσει μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, περίπου 15 λεπτά.


Εν τω μεταξύ σε ένα άλλο σκεύος βράστε τα στρείδια μαζί με την κρέμα γάλακτος για 5-8 λεπτά. Προσθέστε αυτό το μίγμα στη βάση της σούπας όταν μαλακώσουν οι πατάτες και αφήστε το να σιγοβράσει για 1-2 λεπτά ακόμα.
Στο τέλος προσθέστε αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά ταμπάσκο, γούστερ σως ή/και σέρι.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ