Ζητήματα μόδας

Facebook Twitter
0

Την ώρα που η Ελλάδα μοιάζει να περιμένει την τελειωτική της καταδίκη στην άλλη μεριά της γης, η Νέα Υόρκη διανύει την περιβόητη εβδομάδα μόδας. Ποιος φόρεσε τι, ποιος παρουσίασε τι, ποιος εξακολουθεί να είναι in και ποιος είναι out- εμείς εδώ αναρωτιόμαστε τι άλλο μπορεί να φορολογηθεί (ο αέρας; Η ικανότητα πρόσθεσης;) τα υπόλοιπα γρανάζια γυρίζουν ανενόχλητα, μεταξύ εμπριμέ φορτωμένων νοήματος (ποια είναι η παλέτα που κυριαρχεί φέτος Χριστούλη μου;)

Εντάξει, όχι ακριβώς. Δεν είναι η Ελλάδα το κέντρο του κόσμου, ούτε η Νέα Υόρκη, το θέμα της μόδας και το θέμα της οικονομικής ύφεσης είναι σκορπισμένο παγκοσμίως. Μαζί με τις τιμές παπουτσιών ανεβοκατεβαίνουν και οι τιμές στο πετρέλαιο. Και στο ρύζι.

Όπου υπάρχει στενότητα φαγητού, το «παραδοσιακό» είναι και το σύγχρονο. Τι πειραματισμούς να κάνεις όταν υπάρχει πείνα. Μόλις όμως εξασφαλιστεί η διαβίωση, ξεπηδούν οι διατροφικές μόδες. Η σαγήνη του μοντέρνου πάντα λανσάρεται ως «υγιεινή διατροφή». Το σούσι! Χαμηλά σε λιπαρά, πλούσιο σε τρισεκατομμύρια ευεργετικά συστατικά, πηγή μακροζωίας για τους Ιάπωνες, οι οποίοι παράλληλα είναι πρώτοι σε καρκίνο του στομάχου μαζί με τους Κορεάτες. Είναι η διατροφή ή είναι το DNA; Πάντως όταν η Αθήνα γέμισε σούσι, κανείς δεν αναφερόταν σ’ αυτό το γεγονός.

Οι τάσεις μόδας στο φαγητό και στα ρούχα προκύπτουν από την ίδια ανθρώπινη ανάγκη: της ένταξης σε μία ομάδα, της διαφοροποίησης από άλλες ομάδες, ο ελιτισμός. Όταν πρόκειται για ρούχα, η δικαιολογία είναι το καλό σχέδιο και η καλή ποιότητα, στο φαγητό η δικαιολογία είναι η καλή γεύση και η καλή υγεία.

Πριν από πολλά χρόνια, η Alice Waters ξεκίνησε από το εστιατόριο Chez Panisse στο Μπέρκλεϊ την τάση που τώρα έχει κατακτήσει όλη την Αμερική και έχει φτάσει προ πολλού στην Ελλάδα, τα βιολογικά, εποχικά και τοπικά προϊόντα. Είναι νόστιμα; Αναμφισβήτητα. Είναι όμως και τρομαχτικά, αβάσταχτα ακριβά. Τι είπε η ίδια γι’αυτό;

«Πιστεύω ότι το φαγητό θα έπρεπε να είναι πιο ακριβό, επειδή οι αγρότες δεν βγάζουν αρκετά λεφτά για να ζήσουν. Πρέπει να γίνει πιο ακριβό. Ακόμα και για να φτάσει στο σωστό σημείο, χρειάζεται να γίνει πιο ακριβό. Αν θέλουμε βιολογικά προϊόντα, αν θέλουμε οι άνθρωποι να ασχολούνται πραγματικά με την διατροφή τους και με τη γη, πρέπει να πληρώνουμε περισσότερα για το φαγητό.  Δεν αντιμετωπίζουμε το φαγητό ως κάτι πολύτιμο. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο που βάζουμε στους εαυτούς μας είναι ότι πιστεύουμε ότι το φαγητό πρέπει να είναι φτηνό. Θέλουμε να αγοράζουμε άλλα πράγματα με τα λεφτά μας. Έχουμε αποκοπεί από την αγροτική ζωή- από την κουλτούρα της αγροτικής ζωής.»

Ο αγαπημένος αυτής της στήλης, Anthony Bourdain, σχολίασε :

"Θα το πω. Η Alice Waters μου σπάει εντελώς τα νεύρα. Βρισκόμαστε εν μέσω οικονομική κρίσης, είναι δυνατόν να αρχίσουμε να αγοράζουμε ακριβά βιολογικά προϊόντα; Υπάρχει κάτι από Κόκκινους Χμερ στην Alice Waters που δεν είναι ρεαλιστικό. Ούτε εμένα μου αρέσει η εμμονή μας με το καλαμπόκι αλλά δε νιώθω άνετα με τη νομιμοποίηση καλών συνηθειών διατροφής. Η ορθοδοξία μου προκαλεί καχυποψία, ειδικά η ορθοδοξία του τι πρέπει να βάζει ο καθένας στο στόμα του. Μπορώ σχεδόν να παραδεχτώ ότι οι Αμερικανοί παραείναι ηλίθιοι για να καταλάβουν ότι το φαγητό που τρώμε μας σκοτώνει. Αλλά δε νομίζω ότι είναι ώρα να στείλουμε τις ειδικές δυνάμεις για να κλείσουν τα McDonald’s."

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ