ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Βγές έξω επιτελους!

Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
0
Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
  • Πολύ καλό φαγητό στη Σκουφά. Στο νούμερο 29 βρίσκουμε πλέον το φρέσκο και ανανεωμένο Νew It Ρlace που έχει ήδη γίνει αγαπημένο μεσημεριανό στέκι στην περιοχή. Τα καλά νέα είναι ότι ο nomad chef Ανδρέας Λαγός επιμελήθηκε την κουζίνα που εκφράζει τη φιλοσοφία του. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πρώτον, ο χώρος, που μοιράζεται σε επίπεδα, είναι ευχάριστος, χαλαρός και αποπνέει οικειότητα. Ξύλινα ράφια με ελληνικά προϊόντα, καναπεδάκια άνετα και τραπεζάκια έξω. Δεύτερον, το μενού είναι ελληνικό και πολύ ενδιαφέρον. Χαίρεσαι με την πρώτη μπουκιά τους λουκουμάδες με χαλούμι που συνοδεύονται με ζουμερούς κύβους καρπουζιού (€6). Από τα πιο επιτυχημένα πιάτα είναι το φρέσκο καλαμπόκι καρφωμένο σε ένα μπαμπού καλαμάκι, που σερβίρεται με αρωματικό βούτυρο (€3,5). Μου άρεσε η σαλάτα με γλιστρίδα, που συνδυάζεται με ρόκα, καρπούζι και καραμελωμένη φέτα (€7,5). Οι αέρινες χειροποίητες ραβιόλες γεμιστές με ανθότυρο (€7) είναι γευστικό ποίημα. Εξαιρετικό και ζουμερό το μαριναρισμένο κοτόπουλο σε γιαούρτι (€8) που ψήνεται όμορφα, χωρίς να χάνει τους χυμούς του. Θα φύγεις με τη γλύκα στο στόμα από τη σπιτική μπουγάτσα (€5) και τα αρώματα από σιρόπι τριαντάφυλλο. Ωραία ιδέα!
    Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
    ☛ It, Σκουφά 29, Κολωνάκι, 210 3631827.

=====

  • Γέμισε η πόλη φούρνους και είναι τέλεια!
    Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
    Μετά τα μοντέρνα σουβλατζίδικα και τα frozen yogurts τη σκυτάλη παίρνουν οι φούρνοι-καφέ. Είναι η καινούργια μόδα που εξαπλώνεται στις γειτονιές της πόλης. Η ιδέα, όμως, ενός φούρνου που, εκτός από ψωμί, θα προσφέρει φαγητό, γλυκά, σάντουιτς και καφέ στριφογύριζε εδώ και χρόνια στο μυαλό της Ιωάννας Τσολομίτη, της σεφ που γνωρίζουμε από το εστιατόριο Μεσπιλέα στο Γκάζι. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και αυτή η ιδέα ωρίμασε, παίρνοντας «σάρκα και οστά» στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Το Ioanna's by Tsolomiti είναι ένας ευχάριστος, άνετος χώρος που λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ. «Ήταν το όνειρό μου» εξομολογείται η Ιωάννα και συμπληρώνει «θέλω να προσφέρω νόστιμο φαγητό, χειροποίητο και, κυρίως, σε καλή τιμή». Το νόστιμο, γενναίο κομμάτι της χειροποίητης τυρόπιτας κοστίζει €1,5 και το σάντουιτς από αυγοφέτες με γέμιση γαλοπούλα, τυρί και λαχανικά (€3) έχει τρελό σουξέ. Η άνετη μπάρα για καφέ προσφέρει και εξαιρετική θέα στον Υμηττό. Δυο νεαρές φιλενάδες με το βιβλίο στο χέρι στέκονται μπροστά στη βιτρίνα, μαγνητισμένες από τη θέα του αμερικανικού κέικ με γεύση φράουλας (€2,5). Παίρνουν το τεράστιο κομμάτι στα χέρια τους, το δαγκώνουν και η ωραία γεύση του αντικατοπτρίζεται στα πρόσωπά τους. Το καπνιστό χοιρινό και ο σολομός που μπαίνουν στα σάντουιτς καπνίζονται στο μαγαζί. Από τα μαγειρευτά, σπιτική γεύση είχε το ρύζι με το λεμονάτο χοιρινό κατσαρόλας που επιλέγεις από τη βιτρίνα, όπου φιγουράρουν ακόμα μουσακάς αλλά και πίτσα με το κομμάτι. Αυτά για αρχή, μια και ετοιμάζονται κι άλλα εδέσματα που θα εμπλουτίσουν το μενού, δίνοντας νόστιμες λύσεις για καθημερινό φαγητό σε προσιτή τιμή. Αναμένεται το γλυκό-έκπληξη της Ιωάννας.
    Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
    ☛ Ioanna's by Tsolomiti, Λεωφ. Βουλιαγμένης 548, Άλιμος, 210 9901931.

=====

  • Λουκουμάδες, η νέα μόδα.
    Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
    Κατηφορίζοντας την Πανεπιστημίου από το δεξί πεζοδρόμιο, τα αρώματα του λουκουμά θα σε τραβήξουν από τη μύτη και θα χωθείς χωρίς δεύτερη σκέψη στο καινούργιο Loukumami. Εκτός από τους παραδοσιακούς, δικούς μας, χρυσαφένιους λουκουμάδες, λουσμένους στο αγνό μέλι και στην κανέλα, θα ταξιδέψεις και μέχρι την Ισπανία. Ναι, τα τραγανά ισπανικά μπαστουνάκια churros σου κλείνουν λιγωτικά το μάτι. Τα γεύεσαι με ζάχαρη και κανέλα ή τα βουτάς σε λιωμένη σοκολάτα. Δοκίμασε, επίσης, γαλλικά beignets πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη ή με γέμιση πραλίνα φουντουκιού, κρέμα βανίλια, καραμέλα, σοκολάτα Negro. Το Loukumami σε πάει και παραπέρα, προτείνοντας τα beignets σε στυλ Jazzy, όπως τα προτιμούν στη Νέα Όρλεάνη, χορταστικά. Πώς να αντισταθείς σε ένα Jazzy Apple με κρέμα βανίλια Μαδαγασκάρης, καραμελωμένα μήλα και αμύγδαλα; Κόλαση! Θα εκτιμήσεις και το σπιτικό παγωτό που ετοιμάζεται καθημερινά σε διαφορετικές γεύσεις, όπως άλλωστε παρασκευάζονται όλες οι ζύμες και οι κρέμες, από φρέσκο γάλα. Το ενδιαφέρον μενού έχει επιμεληθεί ο εξαιρετικός ζαχαροπλάστης Δημήτρης Οικονομίδης, στο οποίο ελληνικοί, γαλλικοί και ισπανικοί λουκουμάδες δίνουν το ραντεβού τους στο κέντρο της πόλης. ☛ Loukumami, Πανεπιστημίου 44, Αθήνα, 210 3389733.

 =====

  • Η Σέριφος στα Πετράλωνα.
    Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
    Η όμορφη παραλία Γάνεμα της Σερίφου έδωσε την έμπνευση για το όνομα του ολοκαίνουργιου χώρου Γάνεμα που άνοιξε στη γοητευτική γειτονιά των Πετραλώνων. Η «μυστική» ολάνθιστη αυλή στο πίσω μέρος είναι κούκλα. Μαύρα, σιδερένια τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο υπογραμμίζουν την απλότητα της παράδοσης που επιμένει να διατηρεί στη φυσιογνωμία της. Μου άρεσε που στον κατάλογο φιγουράρουν και προτάσεις με σεριφιώτικα φαγητά, όπως οι μαραθοτηγανίτες (€4,5Ε) του «Βίτου», που φτιάχνονται με μάραθο μαζεμένο από τη Σέριφο. Ήρθαν ευωδιαστές στο τραπέζι μόλις βγήκαν από το τηγάνι. Αν είχαν ρουφήξει λιγότερο λάδι, θα ήταν τέλειες. Η χωριάτικη σαλάτα με ξινομυζήθρα και κάππαρη Σερίφου (€5,50) είναι πιάτο πληθωρικό και τρώγεται ευχάριστα. Δύσκολο να αντισταθείς και να μη βαφτίσεις στα ζουμιά της το ωραίο ζυμωτό ψωμί. Από τα πιάτα ημέρας, οι λαχανοντολμάδες (€7) είναι πολύ νόστιμοι: ξινούτσικοι όσο πρέπει και τους ταιριάζει μια πινελιά φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Οι ψαροκεφτέδες με μπακαλιάρο (€6,5) είναι αλμυρούτσικοι και τραβάνε κρασί. Συμπαθητικό και το μυδοπίλαφο με σαφράν (€7,50), που έρχεται σε γενναία μερίδα. Εδώ η φιλοξενία μεταφράζεται και σε καλοδεχούμενη καρυδόπιτα και ωραιότατο χειροποίητο γλυκό σταφύλι με γιαούρτι που σε κερνούν για να κλείσεις γλυκά και νοσταλγικά τη βραδιά σου. ☛ Γάνεμα, Αιολέων 40 & Καλλισθένους, Πετράλωνα, 211 4072325.

 

Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ