5 ρεμπέτικα τραγούδια που μοιάζουν με ρεπορτάζ

5 ρεμπέτικα τραγούδια που μοιάζουν με ρεπορτάζ Facebook Twitter
0

Μερικά ρεμπέτικα τραγούδια είναι αληθινά ρεπορτάζ της εποχής. Πολιτικά, ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα, ιστορίες που απασχόλησαν τα πρωτοσέλιδα της εποχής.

Βασίλης Τσιτσάνης

Τον περασμένο Απρίλιο στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Μορφωτικό Ιδρυμα της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), έκανε μια εξαιρετική μουσική εκδήλωση. Θέμα της: Ρεμπέτες «ρεπόρτερ".

Θα την επαναλάβει με ελεύθερη για το κοινό είσοδο την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013, στις 8.00 στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου).

Θα παρουσιαστούν τραγούδια σημαντικών ρεμπετών – «ρεπόρτερ» (Μ. Βαμβακάρη, Π. Τούντα, Β. Τσιτσάνη, Δ. Γκόγκου - Μπαγιαντέρα κ.α), που αναφέρονται σε πραγματικά γεγονότα (Καημένε Αθανασόπουλε, Ο Σαρκαφλιάς, Η Βαρβάρα, Εγώ θέλω πριγκιπέσα, Ο Μάρκος υπουργός, ο Βορονόφ κ.α.).

Μάρκος Βαμβακάρης

Ερμηνεύουν: Αγάθων Ιακωβίδης (τραγούδι, μπουζούκι, μπαγλαμά), Κατερίνα Τσιρίδου (τραγούδι), Μάκης Σταμούλης (μπουζούκι, τραγούδι), Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Νίκος Πρωτόπαπας (κιθάρα). Έκτακτη συμμετοχή: Μαρίνος Γαλατσινός

Το πρόγραμμα θα συνοδευτεί από εικόνες εποχής. Η περιγραφικότητα των ρεμπέτικων τραγουδιών είναι γεγονός πέραν πάσης αμφισβητήσεως, αφού τα κύρια χαρακτηριστικά των τραγουδιών αυτών, έξω από την «ηδονική» ομορφιά και την προκλητική μακροζωία τους, είναι η αμεσότητα και η περιγραφικότητα.

Δεν είναι καθόλου περίεργο ότι άνθρωποι «αγράμματοι» ακαδημαϊκώς, αλλά με πλήρη γνώση του ελληνικού θησαυρού της παραδοσιακής μουσικής και στιχουργικής, όσο και του κοινωνικού γίγνεσθαι, (περι)έγραφαν – εκφράζονταν δηλαδή στα τραγούδια τους με σαφήνεια, λιτότητα, συνοπτικότητα, ομορφιά και ενάργεια, κάτι άλλωστε που διακρίνει και τα δημοτικά μας τραγούδια.

Απόστολος Καλδάρας

Κάποιες φορές στα ρεμπέτικα ο δημιουργός γίνεται καταγραφέας ενός γεγονότος. Γίνεται δηλαδή ένας κανονικός «ρεπόρτερ», επί το... νεοελληνικότερον. Ολοι λοιπόν οι ρεμπέτες δημιουργοί έχουν, λίγο ή πολύ, λειτουργήσει ως «ρεπόρτερ». Σε καιρούς σαν αυτούς που διανύουμε, εκτιμούμε ότι αξίζει να σταθούμε σ' αυτά τα τραγούδια, καθώς συνδυάζουν το καλλιτεχνικό ταλέντο με την ανθρώπινη ευαισθησία. Και ακόμα, επειδή οι κακές ημέρες, τα κακά συμβάντα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο σ' αυτό τον τόπο. Με το τραγούδι πάντα ένα ευπρόσδεκτο καταφύγιο.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν: Αγάθων Ιακωβίδης (τραγούδι, μπουζούκι, μπαγλαμά), Κατερίνα Τσιρίδου (τραγούδι), Μάκης Σταμούλης (μπουζούκι, τραγούδι), Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Νίκος Πρωτόπαπας (κιθάρα). Έκτακτη συμμετοχή: Μαρίνος Γαλατσινός. Το πρόγραμμα θα συνοδευτεί από εικόνες εποχής.

Παναγιώτης Τούντας

Ζητήσαμε από τον Πάνο Σαββόπουλο που επιμελείται και παρουσιάζει το πρόγραμμα να διαλέξει πέντε ρεμπέτικα τραγούδια και να μας πει δυο λόγια για την ιστορία τους.

Πέντε τραγούδια -ρεπορτάζ

1. Κακούργα πεθερά (Ιάκωβου Μοντανάρη), 1931

Στις 7 – 1 – 1931 ο εργολάβος Δημήτρης Αθανασόπουλος δολοφονήθηκε (και ..τεμαχίστηκε) με σχέδιο της πεθεράς του, από τη σύζυγο, τον ανιψιό της πεθεράς και την υπηρέτρια. Εκδόθηκε σε 5 ηχογραφήσεις, τότε, με διαφορετικούς τραγουδιστές και πουλήθηκαν 90.000 δίσκοι, ρεκόρ ως το 1960. Παραμένει ως σήμερα η φράση: «Καημένε Αθανασόπουλε».

Κακούργα πεθερά

2. Πλημμύρα (Μάρκου Βαμβακάρη), 1934.

Εκπληκτικό «ρεπορτάζ» του Μάρκου για μια καταστροφική πλημμύρα του 1934, με εικόνες που δεν ...πιάνουν οι σημερινές κάμερες... και ονοματίζοντας τα μέρη που επλήγησαν ιδιαίτερα, τα οποία πλημμυρίζουν και σήμερα...

Η πλημμύρα

3. Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι (Απόστολου Καλδάρα), 1947.

Κρυπτοεμφυλιοπολεμικό άσμα με αλλαγμένα, λόγω σκληρής και βλακώδους λογοκρισίας, στιχάκια για να φαίνεται ...ερωτικό, ενώ είναι της φυλακής! Το, προ λογοκρισίας, αυθεντικό στιχάκι έλεγε: Πόρτα κλείνει πορτ' ανοίγει και βαρύ 'ναι το κλειδί· τι έχει κάνει και το κλείσαν το παιδί στη φυλακή;

Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι

4. Γίνομαι άντρας (Παναγιώτη Τούντα), 1933.

Σε έναν τεκέ, χώρο ανδροκρατούμενο, πήγε ένα βράδυ κάποια λεσβία (και με «...γκόμενα μια δούλα που τής τα 'χε φάει ούλα...», όπως αποκαλύπτει ο «ρεπόρτερ» Π. Τούντας) ντυμένη άντρας, για να φουμάρει. Τη μυρίστηκαν οι μάγκες στο τέλος, αλλά τής τη χάρισαν. Μάλιστα τής έλεγαν με ...σορόπια (πάντα σύμφωνα με τον αξιόπιστο «ρεπόρτερ») «γειά σου αγοροκοριτσάρα...».

Γίνομαι άντρας

5. Ο Σαρκαφλιάς (Βασίλη Τσιτσάνη), 1939.

Πραγματική ιστορία, μάλλον τέλη του 1920, ωραιοποιημένη, ως συνήθως, απ' τον Τσιτσάνη. Ο σκληρός μάγκας και δολοφόνος Σαρκαφλιάς ή Σακαβλιάς, δολοφονήθηκε στις φυλακές Τρικάλων από τον γεροντόμαγκα Αντωνίτση, επειδή τον είχε προσβάλει... θανάσιμα. Το όργανο του φόνου ήταν μια λαβή τηγανιού, τροχισμένη σα φαλτσέτα.

Ο Σακαφλιάς

*****

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλενα Λεώνη: «Βαριέμαι να είμαι συνέχεια σωστή»

Μουσική / Έλενα Λεώνη: «Βαριέμαι να είμαι συνέχεια σωστή»

Με το εξαιρετικό ντεμπούτο άλμπουμ της, «1.», και το viral «Βαριέμαι πολύ», η Έλενα Λεώνη μετατρέπει την πίεση που προκαλούν οι προσδοκίες και η ανάγκη να είναι διαρκώς παραγωγική σε σύγχρονη ελληνική ποπ που συνδυάζει παράδοση, συναίσθημα και προσωπική ελευθερία.
M. HULOT
Queer Ranch Festival: Μια «queer ουτοπία» με την ελευθερία των rave parties

Μουσική / Queer Ranch Festival στη Λέσβο: Μια «queer ουτοπία» με την ελευθερία των rave parties

Τέσσερις θηλυκότητες έβαλαν το ταλέντο και τις επαφές τους και έφτιαξαν ένα φεστιβάλ στην Ερεσό της Λέσβου που συγκεντρώνει άτομα από όλο τον πλανήτη και τα εισιτήριά του γίνονται sold out μέσα σε μισή ώρα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μουσική / O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μετά από μια άνιση σεζόν, ο Βρετανός DJ δεν μας άφησε να πάρουμε ανάσα παίζοντας ένα minimal techno set που αντλούσε από όλα τα είδη ηλεκτρονικής μουσικής και δεν θύμιζε τίποτα απ' όσα έχεις ακούσει ως τώρα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μουσική / HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μισή άνθρωπος και μισή άλογο, η 26χρονη Γερμανίδα DJ και παραγωγός φέρνει στην ηλεκτρονική μουσική κάτι σχεδόν ξεχασμένο: την καθαρή διασκέδαση, το χάος και την ελευθερία τού να μην παίρνεις τον εαυτό σου υπερβολικά στα σοβαρά.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα για το σουξέ»

Lifo Videos / Σταμάτης Κραουνάκης: «Στα 70 μου, δεν έχω όρεξη για καβγάδες»

Σ’ ένα διάλειμμα από τις πρόβες της «Λυσιστράτης», ο Σταμάτης Κραουνάκης μοιράζεται αναμνήσεις από τη διαδρομή του, σχόλια για ανθρώπους της τέχνης και της πολιτικής και πρακτικές επιβίωσης για τα χρόνια που έρχονται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
59’ με τη VASSIŁINA

Μουσική / VASSIŁINA: «Έχω πάρει έμπνευση από τις drag queen φίλες μου»

Στον πυρήνα της σύγχρονης ελληνικής avant-pop, η VASSIŁINA δεν φοβάται να χαθεί για να επαναπροσδιοριστεί, μετατρέποντας την αβεβαιότητα, το τραύμα και τη ρευστή φύση της ταυτότητας σε μια έντονα βιωματική καλλιτεχνική εμπειρία.
M. HULOT
Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Nothing Days / Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Από ένα υπνοδωμάτιο στο Έσεξ σε σκηνές όπως το Wireless Festival και το Coachella, ο 20χρονος δημιουργός ξεχώρισε χάρη στην εμμονική παραγωγικότητά του, σχεδιάζοντας, εκτός από τη μουσική, και τον μύθο του.
M. HULOT
Νέλλη Σεμιτέκολο, πιανίστρια

Οι Αθηναίοι / Νέλλη Σεμιτέκολο: «Όταν μεγαλώνεις και γερνάς, κάθε χρόνο κάτι χάνεις»

Χωρίζει τη ζωή της πριν και μετά τον Χρήστου και πριν και μετά τον Γρηγόρη. Την πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας της την έζησε σε συναυλία κατά τη διάρκεια της χούντας, παίζοντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η πιανίστρια Νέλλη Σεμιτέκολο αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Fíglio Böler: «Η bass culture είναι για όλους, δεν έχει κάτι να αποδείξει»

Μουσική / Ένας 22χρονος φέρνει ξανά την κουλτούρα του μπάσου στην πόλη

Ο νεαρός μουσικός παραγωγός Fíglio Böler βρίσκεται πίσω από το Bass Asylum, ένα νέο event που έρχεται στην Αθήνα σε συνεργασία με τη βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Keep Hush, και έχει στόχο την αναβίωση της bass κουλτούρας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ