ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Handelsblatt: «Καλό θα ήταν να άκουγε η Μέρκελ το ΔΝΤ»

Handelsblatt: «Καλό θα ήταν να άκουγε η Μέρκελ το ΔΝΤ» Facebook Twitter
0

Η μάχη πάνω από την πεσμένη Ελλάδα μεταξύ των δανειστών έχει ανάψει για τα καλά μετά την αποκάλυψη έκθεσης του ΔΝΤ που μιλάει για σοβαρά λάθη στη συνταγή του μνημονίου. Η γερμανική Süddeutsche Zeitung επιτίθεται στο Ταμείο συμφωνώντας με την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης και των άλλων ευρωπαίων και σημειώνει: «Το ΔΝΤ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στη βάση αυτών που είναι γνωστά σήμερα, θα έπρεπε να είχε προσεγγίσει με λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις το θέμα της ελληνικής διάσωσης. Ωστόσο, δεν λέει σε κανένα σημείο ότι έπρεπε να γνώριζε καλύτερα από την αρχή. Γι’ αυτό και είναι απίθανο να αλλάξει σημαντικά την πολιτική του μετά την εμπειρία με την Ελλάδα».

Όπως επισημαίνει με ειρωνεία και το καταγράφει η Ντόιτσε Βέλλε «είναι αξιοσημείωτο ότι η Κομισιόν, η οποία επεξεργάστηκε τα προγράμματα βοήθειας μαζί με το ΔΝΤ, δεν σκέφθηκε τίποτα καλύτερο από το να προσβάλει τον εταίρο της, που αμφιβάλλει για τον ίδιο του τον εαυτό. Η ανάλυση του ΔΝΤ θα είχε αξία, αν απασχολούνταν κανείς με το περιεχόμενό της, καθότι υποδεικνύει ένα μεγάλο κατασκευαστικό λάθος στη διεθνή οικονομική αρχιτεκτονική. Σημαντικότερο από κάθε ωραιοποιημένη πρόγνωση για την ανταγωνιστικότητα, είναι το γεγονός ότι απουσιάζει μία συντεταγμένη διαδικασία για τη χρεοκοπία κρατών. Η συνέπεια είναι ότι οι αναδιαρθρώσεις χρέους αποδεικνύονται πάντα υπερβολικά καθυστερημένες και ακριβές».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, που υπογραμμίζει τον πολιτικό χαρακτήρα των αποφάσεων οικονομικής στήριξης της Ελλάδας και σημειώνει: «Είναι αστείο οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ να ομολογούν τώρα λάθη και να αμφιβάλλουν αν το Ταμείο έπρεπε να είχε χορηγήσει το δάνειο το 2010. Το ΔΝΤ είναι ένα πολιτικό ίδρυμα, στο οποίο αποφασίζουν κυβερνήσεις και όχι οικονομολόγοι. Αν τα πράγματα ήταν ξανά όπως τότε, θα λαμβάνονταν οι ίδιες αποφάσεις και οι αναλύσεις θα προσαρμόζονταν αναλόγως».

Αντιθέτως η Handelsblatt σχολιάζει την παραδοχή λαθών από πλευράς του ΔΝΤ με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κάλλιο αργά παρά ποτέ» επισημαίνοντας ότι το Ταμείο εμφανίζεται τουλάχιστον πρόθυμο να διδαχθεί και να προβεί σε βελτιώσεις. Το σχόλιο καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Το ΔΝΤ ενεπλάκη στην ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης σε σημείο αυταπάρνησης, παραβιάζοντας έτσι τους κανόνες του. Η Άγκελα Μέρκελ ήθελε να συμπεριλάβει το Ταμείο ως θεματοφύλακα της οικονομικής σύνεσης, αλλά προφανώς αγνόησε τους ενδοιασμούς του. Καλό θα ήταν (η Μέρκελ) να άκουγε στο εξής το ΔΝΤ, εφόσον αυτό λάβει επιτέλους σοβαρά υπόψη του το ρόλο του».

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM