Η Ζωή του Πι (The Life of Pi)

Η Ζωή του Πι (The Life of Pi) Facebook Twitter
0

Σκηνοθεσία: Ανγκ Λι

Πρωταγωνιστούν: Σουράτζ Σάρμα, Ιρφάν Χαν

Βαθμολογία: 3/5

Ο Πι, ένα δεκαεξάχρονο αγόρι από την Ινδία, μετακομίζει με την οικογένειά του στον Καναδά, μεταφέροντας μαζί και τον ζωολογικό τους κήπο. Κατά τη διάρκεια μιας τρομερής καταιγίδας, όμως, το πλοίο βυθίζεται και ο Πι σώζεται από θαύμα. Θα επιβιώσει πάνω σε μία σχεδία επί 227 ημέρες κάτω από αντίξοες συνθήκες, με μοναδική συντροφιά τον Ρίτσαρντ Πάρκερ, μια τρομακτική τίγρη της Βεγγάλης.

Εξαίρετος τεχνίτης και λυρικός σκηνοθέτης, ο Ανγκ Λι υποτάσσεται στο best seller του Γιαν Μαρτέλ κι εγκαταλείπει κάθε προσπάθεια να διαφοροποιηθεί έστω και στο παραμικρό από την ιστορία, προτιμώντας να εφεύρει μια σειρά από εικόνες που ο θεατής δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Και το καταφέρνει: η ομορφιά της Ζωής του Πι είναι ασύγκριτη, με σκηνές που επαναπροσδιορίζουν τη φωτεινότητα των τριών διαστάσεων και την αληθοφάνεια ειδικών εφέ. Από ένα σημείο και μετά, κατά τη διάρκεια της αρτιότατης ανέλιξης της επικής επιβίωσης του αγοριού και της τίγρης καταμεσής του Ειρηνικού Ωκεανού, έπιασα τον εαυτό μου να χαζεύει τα επιτεύγματα, τα αστέρια, τα λουλούδια, τα ψάρια, την πλαστικότητα της ψεύτικης τίγρης και τα διάφανα τεχνητά ύδατα, παρά να ενδιαφέρεται πραγματικά για την ταινία (μάλιστα, νοστάλγησα τη λακωνική, σαφώς πιο ρεαλιστική αψάδα του Ναυαγού).

Ναι, παραμύθι είναι, αλλά η θεαματική παραβολή επιβάλλεται, αντί να φωλιάζει, μαζί με τη πνευματικότητα που συνοδεύει. Ο Πι, υποκοριστικό του Πισίν Μολιτόρ, αφηγείται την παλιά περιπέτειά του σε έναν επισκέπτη που φιλοδοξεί να την καταγράψει σε βιβλίο και καλύπτει με την ευγένεια ενός άκακου ινδουιστή την ευνοϊκή και οικουμενική του προδιάθεση προς όλες τις θρησκείες. «Καθαρίζει», λοιπόν, με το ζήτημα της ανεξιθρησκίας και ανακαλεί την τραγωδία επιβίωσης ως ένα μύθο για την πίστη, με μια έξυπνη μικρή ανατροπή στο τέλος, τέτοια που να επιτρέψει στον ακροατή του (και σε μας φυσικά) να χωνέψει τα απίστευτα γεγονότα και να αποφασίσει μόνος του αν θα τον πιστέψει.

Αν δεχτεί την ιστορία, αναγκαστικά θα παραδεχτεί έναν ενωτικό Θεό, μία δύναμη που βρίσκεται στη φύση και στα ζώα, με τον τρόπο προσέγγισης των Ανατολικών. Το πρόβλημα δεν είναι η στρατηγική της ιστορίας, δηλαδή του συγγραφέα Γιαν Μαρτέλ, αλλά η απουσία παρέμβασης του Λι. Απλουστεύει τα νοήματα και πολλαπλασιάζει το ντεκόρ, σαν να κάνει μια θεσπέσια άσκηση μεταφοράς στο σινεμά ενός βιβλίου που δεν κινηματογραφείται εύκολα. Εδώ του ξεφεύγει η κύρια αρετή του, δηλαδή η επισήμανση των ψυχολογικών λεπτομερειών μέσα από σκηνές-κλειδιά, κάτι που έχει καταφέρει σε φανταστικές ιστορίες, όπως το Τίγρης και Δράκος, και καραμπινάτα δράματα, όπως το Brokeback Mountain.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική

Οθόνες / Jurassic World: Ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικό πισωγύρισμα

Ο Κόλιν Τρεβόροου ξεκίνησε δυνατά τη δεύτερη τριλογία του Jurassic σύμπαντος και την έστειλε στον αγύριστο ή περίπου στη μέση του πουθενά, με τους τροποποιημένους δεινοσαύρους αδέσποτους, οπλισμένους κι επικίνδυνους, σε ένα φινάλε με οικολογικές κορόνες, πανηγυρικά χαοτικό, ψευδεπίγραφα απειλητικό και, εν τέλει, εξαιρετικά ανιαρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο «F1», έναν (καθόλου σκοτεινό) ιππότη της ασφάλτου, ριψοκίνδυνο για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστό στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 κινηματογραφικές προβολές-events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι

Οθόνες / 10 θρυλικές ταινίες που θα δούμε φέτος στα θερινά

Πέρα από τις ταινίες της διανομής, το καλοκαίρι διεξάγονται events, φεστιβάλ κaι αφιερώματα που (επανα)συστήνουν θησαυρούς από το κινηματογραφικό παρελθόν. Επιλέγουμε μια προβολή από δέκα τέτοιες δράσεις, στις οποίες κάθε σινεφίλ αξίζει να χτυπήσει κάρτα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Απώλειες / Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Η αγαπημένη ηθοποιός, που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε η επιτομή της Ελληνίδας θείας, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Ο ανιψιός της, Φώτης Σεργουλόπουλος, θυμάται στιγμές μαζί της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

The Review / Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

O Χρήστος Παρίδης συζητά με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την τελευταία ταινία του Τεξανού δημιουργού. Πρόκειται, τελικά, για μια αντικαπιταλιστική αλληγορία της εποχής μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Army of Lovers», όπως «Στρατός Εραστών»

Οθόνες / «Army of Lovers»: Μια ταινία για τα ζευγάρια εραστών του Ιερού Λόχου

Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος εξηγεί πώς αποφάσισε να θίξει ένα θέμα που για αιώνες θεωρείται ταμπού: τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ αντρών στην Αρχαία Ελλάδα, ακόμη και στο πεδίο της μάχης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tsoula Festival

Μουσική / Tsoula Festival: Το πιο φρέσκο νησιώτικο φεστιβάλ στήνεται στην Αστυπάλαια

Με όνομα εμπνευσμένο από το παραδοσιακό φυλαχτό του νησιού, το φεστιβάλ που οραματίστηκαν τρεις δημοσιογράφοι στρέφει τα βλέμματα στην «πεταλούδα του Αιγαίου» – και έχουμε αποκλειστικά το πλήρες πρόγραμμά του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τζόυς Ευείδη

Οι Αθηναίοι / Τζόυς Ευείδη: «Φαίνομαι πολύ κουλ; Μπα, ρόλος είναι»

Αν της είχαν κάνει στο θέατρο όσες επαγγελματικές προτάσεις είχε ως σερβιτόρα, θα ήταν η Βουγιουκλάκη – όπως λέει. Κι αν και συχνά αυτολογοκρίνεται, δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Είναι μια αγαπητή κωμική ηθοποιός, που κάποτε ήθελε να παίξει δραματικούς ρόλους. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ