Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε την επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση από τις διατροφικές μόδες και τις ψευτοσυμβουλές που κυκλοφορούν παντού; Τι σημαίνει ο όρος food literacy ή, αλλιώς, διατροφικός εγγραμματισμός;

 

Δεν πρόκειται για κάποια νέα δίαιτα, ούτε για «κανόνες διατροφής». Η παιδεία γύρω από τη διατροφή είναι η ικανότητα να κατανοούμε τι σημαίνουν οι ετικέτες των τροφίμων, ποια η σχέση της διατροφής συνολικά ή συγκεκριμένων τροφίμων με την υγεία, να αξιολογούμε τι διαβάζουμε online και να επιλέγουμε συνειδητά τι και πώς τρώμε. Είναι η γνώση που μας προστατεύει από την παραπληροφόρηση και μας βοηθά να έχουμε μια ισορροπημένη και χωρίς ενοχές διατροφή.

 

Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς «Ψυχή & Σώμα», η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής, Διατροφικής Συμπεριφοράς και Συμβουλευτικής στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ευαγγελία Φάππα, για το πώς μπορούμε να τρώμε πιο συνειδητά, πώς απομυθοποιούμε τις «μαγικές» δίαιτες και πώς χτίζουμε μια υγιή σχέση με τη διατροφή μας.