Η τριαντάχρονη μονοπολική κυριαρχία των ΗΠΑ, που ακολούθησε τον Ψυχρό Πόλεμο, φτάνει στο τέλος της, λέει στο LiFO Politics ο Λουκάς Τσούκαλης. «Ζούμε το τέλος μιας εποχής. Οι γεωπολιτικές τεκτονικές πλάκες μετακινούνται άγρια και δεν ξέρουμε πώς θα μοιάζει ο κόσμος όταν καθίσει η σκόνη».

 

Αναφέρεται στους «χαμένους της παγκοσμιοποίησης», σημειώνοντας το παράδοξο ότι τα αιτήματά τους εκφράζονται πλέον από ακροδεξιούς και δημαγωγούς, ενώ για τον Ντόναλντ Τραμπ παραδέχεται πως, παρότι διχαστικός, διαθέτει «αναπτυγμένο πολιτικό ένστικτο».

 

Η παραδοσιακή αριστερά, υποστηρίζει, έχει σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί, ενώ η σοσιαλδημοκρατία «ενσωματώθηκε» και πληρώνει σήμερα το τίμημα. Πρώην ψηφοφόροι του Κ.Κ. Γαλλίας στρέφονται στη Λεπέν, όπως και στη Βρετανία πολλοί πρώην ψηφοφόροι των Εργατικών ψηφίζουν Φάρατζ.

 

Για την Ευρώπη, ο κ. Τσούκαλης προειδοποιεί: «Αν δεν καταφέρουμε να λειτουργήσουμε ως σοβαρή πολιτική οντότητα απέναντι στις ΗΠΑ, στην Κίνα και στη Ρωσία, θα ζήσουμε τη βαθμιαία παρακμή της Ευρώπης». Θεωρεί δε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι το έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας: «Η Ευρώπη δεν έχει ηγέτες αυτήν τη στιγμή».

 

Τέλος, τονίζει πως η ευθύνη για τη σημερινή παγκόσμια αστάθεια δεν ανήκει μόνο στη Ρωσία, αποδίδοντας ευθύνη και στις ΗΠΑ για την «αλαζονεία των νικητών» και τη «συνεχή επέκταση του ΝΑΤΟ» που, όπως εκτιμά, «ήταν λάθος».