Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2025, από τις 19:00 έως τις 21:00, παρουσία του καλλιτέχνη. Ο Colombo δουλεύει κυρίως με ακουαρέλες, σε μια ιδιαίτερη πρακτική όπου γραμμές, τετράγωνα και παραστατικά στοιχεία συνυφαίνονται σε μια προσωπική γραμματική και σύνταξη της ζωγραφικής.

 

Στην παρούσα έκθεση ο Colombo θα παρουσιάσει τρεις ηχητικές εγκαταστάσεις, δύο εγκαταστάσεις δαπέδων με ψηφιδωτά, έξι μεγάλες ακουαρέλες-ψηφιδωτά και δύο προσωπογραφίες Ελλήνων μουσικών. Τα έργα αυτά αντανακλούν την αγάπη του καλλιτέχνη για την ελληνική παραδοσιακή λαϊκή τέχνη και τη μουσική του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.

 

Αντλώντας έμπνευση από τα ελληνικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά ψηφιδωτά, οι ζωγραφικές συνθέσεις του Colombo δομούνται αυστηρά, με γραμμές που τέμνονται με ακρίβεια και παραπέμπουν σε πτυχώσεις και διαφάνειες υφασμάτων, μέσα από τις οποίες αναδύεται μία εικονοποιία που παραπέμπει στην αρχαιότητα.

 

Ο Colombo προσεγγίζει τη ζωγραφική ως μια ποιητική πράξη —ως επέκταση της γλώσσας μέσω της εικόνας. Η τέχνη του συνομιλεί εξίσου με την ακαδημαϊκή και λαϊκή κουλτούρα· αν και εμπνέεται από το παρελθόν, παραμένει λιτή και ουσιώδης εντός του μοντερνιστικού κανόνα.

 

Ο Ιταλός καλλιτέχνης, επιμελητής και ποιητής Paolo Colombo (γεν. 1949) σπούδασε Γλώσσες και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Η πρώτη του έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1974 στο Μιλάνο, στην Galleria Mario Tazzoli, ενώ υπήρξε ο πρώτος Ευρωπαίος καλλιτέχνης που παρουσίασε έργα στο PS1 στη Νέα Υόρκη (1977).

 

Ο Colombo εργάστηκε ως καλλιτέχνης μέχρι το 1986. Στη συνέχεια υπηρέτησε για 21 χρόνια ως Διευθυντής του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης (Γενεύη), ως Επιμελητής στο MAXXI - Εθνικό Μουσείο Τεχνών του 21ου Αιώνα (Ρώμη), και ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Μπιενάλε στο Μαρντίν (2012), τη Θεσσαλονίκη (2011) και την Κωνσταντινούπολη (1999). Ο καλλιτέχνης επέστρεψε στη ζωγραφική του πρακτική το 2007. Έχει εκθέσει σε γκαλερί και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στην Αθήνα, τη Γενεύη, το Λονδίνο, το Λος Άντζελες και το Ροσσινιέρ.

 

Το 2025 πραγματοποίησε αναδρομική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Γενεύης, ενώ έργα του περιλαμβάνονται στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη (Αθήνα), του Hammer Museum (Λος Άντζελες), του Istanbul Modern (Κωνσταντινούπολη) και του Μουσείου Παλαιάς και Σύγχρονης Τέχνης - MONA (Τασμανία).