Με αφορμή́ τα 101 χρόνια λειτουργίας της, η Sirigos παρουσιάζει την επετειακή́ έκθεση «A Century and a Year». Φόρος τιμής στην ιστορία των Επιπλώσεων Συρίγος, η έκθεση, που ανοίγει την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, στον χώρο εκδηλώσεων Amalias 36, στο κέντρο της Αθήνας, σε επιμέλεια Σταματίας Δημητρακοπούλου, καταθέτει στο κοινό μια ξεχωριστή δημιουργική σύμπραξη: νέες δημιουργίες από 22 σύγχρονα ονόματα του design και των τεχνών έχουν ως σημείο εκκίνησης το ιστορικό αρχείο της Sirigos για να δώσουν τη δική τους ερμηνεία ενός χθες που δίνει μορφή στο αύριο του design.
Πριν από έναν χρόνο, στην 100ή επέτειο της εταιρείας, υλοποιήθηκε μια ανοιχτή πρόσκληση προς είκοσι δύο σύγχρονους δημιουργούς από τον χώρο του design και των τεχνών. Γλύπτες, κεραμίστες, εικαστικοί καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και interior designers, αλλά κυρίως φίλοι και συνεργάτες, κλήθηκαν να συνομιλήσουν με την ιστορία των επίπλων και να εμπνευστούν νέες εκδοχές των πιο κλασικών σχεδίων του Ιάκωβου Συρίγου, μέσα από οκτώ mid-century κομμάτια που ανασύρθηκαν από το ιστορικό αρχείο της εταιρείας των δεκαετιών του 1950 και του 1960.
Η θερμή ανταπόκριση στην πρόσκληση αυτή πυροδότησε έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, που πήρε μορφή στα εργαστήρια της εταιρείας Sirigos: Οι άνθρωποι αυτοί, από όλο το φάσμα της δημιουργίας, από το κόσμημα και την αρχιτεκτονική μέχρι την κεραμική και τη σκηνογραφία, έλαβαν carte blanche να παίξουν με τις έννοιες, τις φόρμες και τον συμβολισμό των κλασικών σχεδίων που ήρθαν ξανά στο φως, δημιουργώντας μια φόρμα μνήμης και αναγέννησης που ενώνει το χθες με το τώρα. Μπουφές, κουτσομπόλα, τουαλέτα, πολυθρόνα, τραπεζάκι καθιστικού, σκαμνί και κομοδίνα, οκτώ αρχειακά κομμάτια που συνθέτουν τη χαρτογράφηση μιας εποχής η οποία δεν ορίζεται μόνο από την αισθητική της αλλά και από τον τρόπο ζωής που τη συγκροτούσε, επανασυστήνονται σήμερα μέσα από τις νέες εκδοχές τους, για να υπογραμμίσουν τη δύναμη της ποιότητας και την τόλμη της εξέλιξης.
Κάθε δημιουργός ενθαρρύνθηκε να εξερευνήσει την ιστορία, τις αναλογίες, την υλικότητα, την ουσία και τη συναισθηματική απήχηση των πρωτότυπων επίπλων, και να προτείνει μια νέα ερμηνεία. Οι προσκεκλημένοι δημιουργοί αμφισβήτησαν, αποδόμησαν και επανεξέτασαν μορφές που κάποτε διαμόρφωσαν την ταυτότητα των ελληνικών οικιακών εσωτερικών χώρων. Κάποιοι ανταποκρίθηκαν με διακριτικές παραλλαγές, ενώ άλλοι πρότειναν ριζικές μεταμορφώσεις. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, συνολικά, καταδεικνύει πώς ο ιστορικός σχεδιασμός μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για το σύγχρονο design. Τα μοναδικά έπιπλα που παρουσιάζονται σήμερα στην έκθεση «A Century and a Year» περιμένουν το κοινό να αφουγκραστεί την ηχώ μιας διαχρονικής δημιουργικής συζήτησης, όπου η παρακαταθήκη της αριστοτεχνίας των επίπλων Sirigos βρίσκει νέα ζωή μέσα από τη ματιά της σύγχρονης δημιουργίας.
Συμμετέχουν οι Άγις Μουρελάτος, Αντιγόνη Τσιβανίδου, Απόλλων Παπαθεοχάρης, Αταλάντη Μαρτίνου, Γιάννης Βαρελάς, Κατερίνα Παπαναγιώτου, KK Interiors, Lucy Savanis, Μελίνα Ξενάκη, Μυρσίνη Αλεξανδρίδη, Sirigos, Σοφία Ξανθάκου, Σωτήρης Χαΐνης Architecture, ST Architects, Stones and Walls, Theodore Psychoyos, Tina Komninou Interiors, Βάνα Κριμνιώτη, Βαγγέλης Μπόνιος, Void Studio, Yannis Sergakis, Zoumboulakis Architects.







- Facebook
- Twitter
- E-mail
0