Οι πολυβιταμίνες δεν είναι για όλους

vitamins supplements shopping
Η προσεκτική χορήγηση συμπληρωμάτων μπορεί να καλύψει διατροφικά κενά σε συγκεκριμένους πληθυσμούς.
0


ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ πολυβιταμινούχα σκευάσματα να διασφαλίσουν ότι το σώμα μας λαμβάνει ό,τι χρειάζεται; Είναι μια πολύπλοκη ερώτηση χωρίς μία και μοναδική απάντηση. Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να ωφελήσουν ορισμένους ανθρώπους, οι ειδικοί προτείνουν να αξιολογούμε τις διατροφικές μας ανάγκες και να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας προτού αρχίσουμε να παίρνουμε καθημερινά κάποιο συμπλήρωμα.

Η υπερβολική πρόσληψη βιταμινών μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό, αφυδάτωση, σύγχυση και βλάβες σε όργανα όπως το ήπαρ ή τα νεφρά. Επιπλέον, πολυβιταμίνες που περιέχουν μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο ή ψευδάργυρο μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση φαρμάκων όπως τα αντιβιοτικά ή τα θυρεοειδικά σκευάσματα.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι πολυβιταμίνες μπορεί να είναι χρήσιμες. Οι ειδικοί εξηγούν ποιοι μπορούν να ωφεληθούν.

Το κατά πόσο χρειάζεται κάποιος πολυβιταμίνες παραμένει αμφιλεγόμενο, με την επικρατούσα άποψη να είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τις χρειάζονται.

Ποιοι πρέπει να παίρνουν πολυβιταμίνες;

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων και το ένα τέταρτο των εφήβων στις ΗΠΑ παίρνουν πολυβιταμίνες. Όμως μόνο ορισμένοι από αυτούς τις παίρνουν μετά από τη σύσταση επαγγελματία υγείας.

Το κατά πόσο χρειάζεται κάποιος πολυβιταμίνες παραμένει αμφιλεγόμενο, με την επικρατούσα άποψη να είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τις χρειάζονται. Μελέτη του 2024 από το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των ΗΠΑ δεν βρήκε σύνδεση μεταξύ καθημερινής χρήσης πολυβιταμινών και μειωμένου κινδύνου θανάτου σε υγιείς ενήλικες.

Ωστόσο, η προσεκτική χορήγηση συμπληρωμάτων μπορεί να καλύψει διατροφικά κενά σε συγκεκριμένους πληθυσμούς. «Οι πολυβιταμίνες δεν είναι μαγικά χάπια ούτε υποκαθιστούν μια θρεπτική διατροφή – είναι υποστηρικτικά εργαλεία», λέει η διαιτολόγος και ειδικός ολιστικής υγείας Samantha Peterson.

«Δεν προλαμβάνουν τον θάνατο ούτε αντικαθιστούν τις συνήθειες όπως το καλό φαγητό, ο ύπνος, η κίνηση ή η διαχείριση του στρες. Μπορούν όμως να καλύψουν κενά που είναι σχεδόν αναπόφευκτα λόγω της σύγχρονης διατροφής, του άγχους ή της γήρανσης».

«Η πολυβιταμίνες είναι απαραίτητες για τις εγκύους, καθώς είναι δύσκολο να καλυφθούν όλες οι ανάγκες μόνο μέσω διατροφής, ειδικά αν υπάρχει ναυτία ή αποστροφή στο φαγητό», λέει η γυναικολόγος Brittany Noel Robles.

Κλινική δοκιμή του 2023 έδειξε ότι καθημερινή χρήση πολυβιταμινών βελτίωσε τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σε άνδρες άνω των 60 και γυναίκες άνω των 65, με τα οφέλη να διαρκούν έως και τρία χρόνια.

Η Samantha Peterson αναφέρει ότι άτομα που κάνουν περιοριστική διατροφή, όπως οι vegan, πολυάσχολοι επαγγελματίες που παραλείπουν γεύματα και όσοι έχουν προβλήματα απορρόφησης θρεπτικών συστατικών λόγω παθήσεων ή φαρμάκων (π.χ. κυστική ίνωση, κοιλιοκάκη) μπορεί να ωφεληθούν.

Ποιοι δεν πρέπει να παίρνουν πολυβιταμίνες;

Παρότι οι πολυβιταμίνες ωφελούν κάποιους, οι ειδικοί προειδοποιούν να μην παίρνουμε τέτοια σκευάσματα χωρίς ιατρική συμβουλή. Όσοι παίρνουν αντιπηκτικά, αντιβιοτικά ή διουρητικά φάρμακα ίσως χρειάζονται στοχευμένα και όχι γενικά συμπληρώματα. Οι πολυβιταμίνες μπορεί να περιέχουν ουσίες που αλληλεπιδρούν με φάρμακα και προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Για παράδειγμα, η βιταμίνη Κ μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της βαρφαρίνης, αυξάνοντας τον κίνδυνο θρόμβων. Πολυβιταμίνες που περιέχουν φυτικά εκχυλίσματα για ύπνο, απώλεια βάρους ή μυϊκή ενίσχυση χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ενδέχεται να αλληλεπιδρούν με φάρμακα. Επίσης, το ασβέστιο και το μαγνήσιο εμποδίζουν την απορρόφηση των θυρεοειδικών ορμονών (π.χ. λεβοθυροξίνη) αν ληφθούν σε κοντινό διάστημα.

Επιπλέον, οι πολυβιταμίνες συχνά περιέχουν ποσότητες που είναι πάνω από τη συνιστώμενη δόση. Άτομα με νεφρική ή ηπατική νόσο ίσως δεν μπορούν να αποβάλουν την περίσσεια ποσότητα, με αποτέλεσμα να προκληθεί οργανική βλάβη. Η υπερβολική βιταμίνη Α μπορεί να προκαλέσει ναυτία, ζάλη, ηπατική βλάβη. Η βιταμίνη B6, σε πολύ υψηλές δόσεις, έχει συσχετιστεί με νευρολογικά συμπτώματα. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E, K) αποθηκεύονται και προκαλούν πιο εύκολα τοξικότητα. Η υπερδοσολογία ενός θρεπτικού στοιχείου μπορεί να μπλοκάρει την απορρόφηση άλλων. Π.χ., η υπερβολική βιταμίνη C μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση σιδήρου.

Τα θρεπτικά στοιχεία λειτουργούν σαν ομάδα: όλοι πρέπει να συνεργάζονται. Π.χ. η υπερβολική πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση χαλκού και να προκαλέσει ανεπάρκεια.

Τι περιέχουν οι πολυβιταμίνες;

Οι πολυβιταμίνες είναι συμπληρώματα και δεν ρυθμίζονται από τον ΕΟΦ. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος λανθασμένης επισήμανσης ή επιμολύνσεων. Ανησυχία προκαλεί και η αύξηση πλαστών προϊόντων που πωλούνται online.

Η Samantha Peterson επισημαίνει ότι «το ακριβότερο δεν είναι πάντα καλύτερο». «Χρειάζεται προσοχή και συνεννόηση με γιατρό πριν εισάγετε στη διατροφή σας κάτι νέο», λέει.

Ιδανικά, τα συμπληρώματα πρέπει να «γεμίζουν τα κενά» και να συμπληρώνουν τη συνολική διατροφή. «Χρησιμοποιούμε τα συμπληρώματα ως ενίσχυση, όχι ως υποκατάστατο της τροφής», καταλήγει.

Συμπέρασμα

Οι τροφές παραμένουν η πιο ισχυρή πηγή θρεπτικών συστατικών. Περιέχουν όχι μόνο βιταμίνες και μέταλλα, αλλά και φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικές ουσίες που μας προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες και ενισχύουν την υγεία μας.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ