Οι επιστήμονες ίσως βρήκαν πώς οι νυχτερίδες καταπολεμούν τον καρκίνο

ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΡΕΥΝΑ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Pexels
0

Ορισμένα είδη νυχτερίδων έχουν εκπληκτική μακροζωία για το μικροσκοπικό τους μέγεθος και «ίσως μπορέσουν να διδάξουν τους ανθρώπους ένα με δύο πράγματα για την αντίσταση στον καρκίνο καθώς μεγαλώνουμε».

Καθώς συσσωρεύονται γενετικές μεταλλάξεις από μια ζωή γεμάτη στρεσογόνους παράγοντες, «κάθε κυτταρική διαίρεση αυξάνει τον κίνδυνο ότι κάτι θα πάει στραβά».

Αλλά πολλά είδη νυχτερίδων φαίνεται να καταπολεμούν τον καρκίνο. Μερικά μπορεί να ζήσουν έως και 40 χρόνια, σχεδόν 10 φορές περισσότερο από ό,τι θα προβλεπόταν με βάση το μέγεθος του σώματός τους.

Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στις ΗΠΑ, διερεύνησε πώς οι νυχτερίδες φαίνεται να καταπολεμούν τον καρκίνο, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής τους. Αποδεικνύεται ότι επιτυγχάνουν μια πολύ προσεκτική ισορροπία μεταξύ δύο ανταγωνιστικών δυνάμεων.

Διάφορα είδη νυχτερίδων έχουν βρεθεί να διαθέτουν πολλαπλά αντίγραφα ενός γνωστού γονιδίου καταστολής όγκων που ονομάζεται p53. Οι άνθρωποι έχουν μόνο ένα αντίγραφο, ενώ άλλα ζώα ανθεκτικά στον καρκίνο, όπως οι ελέφαντες, έχουν έως και 20. Οι μεταλλάξεις σε αυτό το γονίδιο συνδέονται με περισσότερους από τους μισούς καρκίνους στον άνθρωπο.

Αλλά ένας μηχανισμός που είναι πολύ επιθετικός στη θανάτωση των κυττάρων, προφανώς δεν είναι επιθυμητός. Για αυτό, οι νυχτερίδες αντισταθμίζουν με ένα υπερδραστήριο ένζυμο που ονομάζεται τελομεράση, το οποίο επιτρέπει στα κύτταρά τους να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται.

Και πάλι, μεμονωμένα, η υπερβολική δραστηριότητα της τελομεράσης θα οδηγούσε σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, αλλά η αυξημένη δράση του p53 τον απορροφά. Είναι μια αξιοσημείωτη πράξη εξισορρόπησης, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετική η αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος των νυχτερίδων, το οποίο φαίνεται να είναι σε θέση να σκοτώνει αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα, με ελάχιστη φλεγμονή να φαίνεται.

Σε αυτό το πρώιμο στάδιο, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσο θα μπορούσε να λειτουργήσει στους ανθρώπους, αλλά η ομάδα των ερευνητών λέει ότι η μελέτη επιβεβαιώνει τον ρόλο του p53 στην πρόληψη του καρκίνου, γεγονός που δίνει βάρος στα πολλά φάρμακα που βρίσκονται σε ανάπτυξη και στοχεύουν το γονίδιο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Με πληροφορίες από Science Alert

 
 
 
Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Τech & Science / «Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Ο CEO της Perplexity, Αραβίντ Σρινιβάς, καλεί τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την ΤΝ αντί να χάνονται στα social – Την ώρα που η ΤΝ μειώνει θέσεις εργασίας, «η λύση είναι η επιχειρηματικότητα»
LIFO NEWSROOM
Η OpenAI επέλεξε την Google, αντί της Amazon και της Microsoft για τις υποδομές cloud του ChatGPT

Τech & Science / Η OpenAI επέλεξε την Google, αντί της Amazon και της Microsoft, για τις υποδομές cloud του ChatGPT

Η συνεργασία με τον τεχνολογικό κολοσσό έρχεται καθώς η OpenAI διευρύνει τους παρόχους cloud, αναζητώντας περισσότερη υπολογιστική ισχύ για την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης ζήτησης
LIFO NEWSROOM
Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Τech & Science / Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην τεχνική της «δωρεάς μιτοχονδριακού DNA», που στοχεύει στην πρόληψη σοβαρών, συχνά θανατηφόρων παθήσεων
LIFO NEWSROOM
ALS: Η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Τech & Science / Τι είναι το ALS, η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα, με την οποία εξοικειώθηκε μεγάλη μερίδα του κόσμου μέσα από την περίπτωση του Στίβεν Χόκινγκ - Τα πρώιμα συμπτώματα και οι πιθανότητες επιβίωσης
LIFO NEWSROOM
Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Τech & Science / Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Η ανάλυση μεγάλου συνόλου βιολογικών δεδομένων αποκαλύπτει στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ανίχνευση και την καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων
LIFO NEWSROOM