Η δύναμη του να μην προσβάλλεσαι

Η δύναμη του να μην προσβάλλεσαι Facebook Twitter
Η ζωή είναι πιο ευχάριστη όταν δεν αισθάνεσαι συνεχώς προσβεβλημένος. Μια προσέγγιση είναι να αποφεύγεις όσους σε πληγώνουν επανειλημμένα.
0



ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΖΕΙΣ
σε κάποια σπηλιά χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ, ξέρεις ότι βρισκόμαστε στην Εποχή της Προσβολής. Με την πόλωση να βρίσκεται στα ύψη και τη δυνατότητα που έχει ο καθένας μας να διαλαλήσει κάθε του σκέψη, οι προσβολές πάνε κι έρχονται. Σύμφωνα με μελέτη του Pew Research Center το 2024, το 47% των Αμερικανών πιστεύει ότι οι άνθρωποι που λένε «πολύ προσβλητικά» πράγματα αποτελούν σοβαρό πρόβλημα. Ταυτόχρονα, το 62% πιστεύει ότι μεγάλο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι προσβάλλονται πολύ εύκολα. Αυτές οι δύο απόψεις δεν είναι αντιφατικές. Στην πραγματικότητα δείχνουν πως είμαστε ταυτόχρονα υπερβολικά προσβλητικοί προς τους άλλους και υπερευαίσθητοι.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι πιο σοβαρό, γιατί το να προσβάλλεσαι εύκολα χειροτερεύει την ποιότητα ζωής σου περισσότερο απ’ ό,τι το να είσαι αγενής. Αντί, λοιπόν, να προσπαθείς να φιμώσεις όσους θεωρείς ότι σε προβάλλουν, είναι προτιμότερο να μάθεις να μην προσβάλλεσαι τόσο εύκολα.

Μια μελέτη του ψυχολόγου Βόλφγκανγκ Ζάντερ από το 1976 περιέγραψε τι μας συμβαίνει όταν μας προσβάλλουν με τα εξής τρία στάδια: αναγνώριση της προσβολής, εκτίμηση της σοβαρότητάς της και αντίδραση. Φαντάσου ότι ένας συνάδελφος λέει δημόσια πως η πρότασή σου είναι «χαζή». Αναγνωρίζεις την προσβολή, τη θεωρείς ενοχλητική και αποφασίζεις αν θα αντιδράσεις ή αν θα την αγνοήσεις.

«Σκέψου ότι αυτός που σε πρόσβαλε είναι συγγενής σου, ότι η άγνοια τον οδήγησε εκεί, ότι σύντομα θα πεθάνετε και οι δύο, και ότι δεν υπέστης πραγματική ζημιά, γιατί ο νους σου δεν βλάπτεται από την προσβολή».

Οι αντιδράσεις διαφέρουν. Οι γυναίκες νιώθουν συχνότερα λύπη ή πικρία, ενώ οι άντρες πλήγμα στην υπερηφάνεια τους και οργή. Ωστόσο, οι αντιδράσεις μας δεν είναι πάντα λογικές. Η προσβολή ενεργοποιεί το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου, που τη βλέπει ως απειλή. Ευτυχώς, ο προμετωπιαίος φλοιός συχνά επεμβαίνει και μας συγκρατεί. Μπορεί να νιώσεις οργή, αλλά ο εγκέφαλός σου λέει: «Συγκρατήσου».

Η ικανότητα αυτοσυγκράτησης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Άτομα με εξαρτήσεις ή ψυχικές διαταραχές είναι πιθανότερο να αντιδράσουν βίαια. Έρευνες δείχνουν ότι οι βίαιοι εγκληματίες έχουν πιο χαλαρές συνδέσεις μεταξύ συναισθήματος και λογικής όταν προσβάλλονται.

Η κατανόηση αυτών των μηχανισμών σού δίνει δύναμη. Όταν ξέρεις τι συμβαίνει μέσα σου, μπορείς να ελέγξεις την αντίδρασή σου − κι αυτό είναι το ζητούμενο.

Φυσικά, η ζωή είναι πιο ευχάριστη όταν δεν αισθάνεσαι συνεχώς προσβεβλημένος. Μια προσέγγιση είναι να αποφεύγεις όσους σε πληγώνουν επανειλημμένα. Αυτό είναι λογικό στις προσωπικές σχέσεις. Όταν όμως μιλάμε για την κατάργηση της ελευθερίας του λόγου στη δημόσια ζωή, το πιθανότερο είναι να γυρίσει μπούμερανγκ. Η αποτελεσματικότητα του να προσπαθείς να ελέγξεις το περιβάλλον σου είναι περιορισμένη. Είναι προτιμότερο να ελέγχεις τον εαυτό σου.

Ιδού τρεις πρακτικοί τρόποι για να μην προσβάλλεσαι εύκολα:

1.

Γέλα

Στις μικρές προσβολές, το γέλιο είναι συχνά η καλύτερη αντίδραση. Σου δίνει τον έλεγχο. Μπορείς να αυτοσαρκαστείς και να νιώσεις καλύτερα. Όσοι βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις και έχουν την ικανότητα να αστειεύονται με τον εαυτό τους κερδίζουν την εμπιστοσύνη των άλλων και φαίνονται πιο ικανοί. Αυτό ισχύει στις επιχειρήσεις, στον αθλητισμό αλλά και στην καθημερινή ζωή.

2.

Χρησιμοποίησε τον προμετωπιαίο σου φλοιό

Η πιο σημαντική διοικητική ικανότητα είναι η αυτοδιαχείριση. Να κατανοείς τα συναισθήματά σου και να μην ενεργείς σύμφωνα μ’ αυτά. Τεχνικές όπως το να κρατάς ημερολόγιο, η προσευχή ή ο διαλογισμός βοηθούν. Να θυμάσαι αυτό το απόσπασμα από τον Μάρκο Αυρήλιο:

«Σκέψου ότι αυτός που σε πρόσβαλε είναι συγγενής σου, ότι η άγνοια τον οδήγησε εκεί, ότι σύντομα θα πεθάνετε και οι δύο, και ότι δεν υπέστης πραγματική ζημιά, γιατί ο νους σου δεν βλάπτεται από την προσβολή».

3.

Απόφυγε τις μηχανές παραγωγής προσβολών

Δεν μπορείς να εξαφανίσεις όλες τις προσβολές αλλά μπορείς να σταματήσεις να τις αναζητάς. Αν ξοδεύεις την ημέρα σου βλέποντας ειδήσεις ή διαβάζοντας οργισμένα σχόλια στα social media, προγραμματίζεις τον εγκέφαλό σου να ενοχλείται. Θες να ηρεμήσεις; Κλείσε την τηλεόραση. Διέγραψε τις εφαρμογές. Κάνε αποτοξίνωση.

Υπάρχει ένα ακόμη σημείο που αξίζει προσοχής, ειδικά στο σημερινό ιδεολογικά φορτισμένο περιβάλλον. Όσοι προσβάλλονται συνεχώς, δεν ενεργούν πάντα με καλή πίστη. Έρευνες δείχνουν ότι τέτοιοι άνθρωποι έχουν χαμηλές επιδόσεις και συμπεριφέρονται αντιπαραγωγικά. Πολλοί είναι ναρκισσιστές, και η ευθιξία τους πηγάζει από μια αίσθηση ανωτερότητας. Κάποιοι μάλιστα προσποιούνται ότι προσβάλλονται για να κερδίσουν κάτι.

Ναι, πρέπει να δείχνεις ενσυναίσθηση όταν οι άλλοι πραγματικά πληγώνονται. Αλλά όταν πρόκειται απλώς για λόγια, σκέψου: μήπως η προσβολή δεν είναι τόσο αληθινή όσο παρουσιάζεται; Ίσως είναι απλώς ένα εργαλείο στα χέρια κάποιου που δεν λειτουργεί με ειλικρίνεια.

Mε πληροφορίες από το The Atlantic

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ