Νηστίσιμη αποτοξίνωση από το κρέας και το junk food

Νηστίσιμη αποτοξίνωση από το κρέας και το junk food Facebook Twitter
Η νηστεία μπορεί να μας βοηθήσει να αποτοξινωθούμε, επιλέγοντας πρωτογενή και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, ώστε να απολαύσουμε και τα περισσότερα οφέλη.
0

H νηστεία είναι μέσο αποτοξίνωσης. Από θρησκευτικής άποψης, αποτελεί το μέσο κάθαρσης της ψυχής και του σώματος. Παραδοσιακά αναφέρεται στον αποκλεισμό από τη διατροφή των ζωικών προϊόντων που καταναλώνονται εντονότερα την περίοδο της Αποκριάς. «Όμως στις μέρες μας το κρέας δεν είναι πια το μεγαλύτερό μας πρόβλημα. Τα υπερ-επεξεργασμένα και τα έτοιμα τρόφιμα είναι το κυριότερο αίτιο για τα προβλήματα υγείας που μας ταλαιπωρούν. Πράγματι, λοιπόν, η νηστεία μπορεί να μας βοηθήσει να αποτοξινωθούμε, επιλέγοντας πρωτογενή και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, ώστε να απολαύσουμε και τα περισσότερα οφέλη», επισημαίνει ο κ. Γιάννης Χρύσου.

Ωστόσο η νηστεία κρύβει και παγίδες. Πολλοί νηστεύουν, καταναλώνοντας μόνο πατάτες τηγανητές, ψωμιά, μπισκότα, παξιμάδια, μακαρονάδες και κουλούρια. Με μια τέτοια διατροφή η αύξηση του βάρους είναι αναπόφευκτη. Για να την αποφύγουμε, οργανώνουμε τα γεύματα της ημέρας. Στα σνακ εστιάζουμε στα φρούτα και στους ξηρούς καρπούς και στα κυρίως γεύματα προσθέτουμε περισσότερες μερίδες όσπρια και θαλασσινά. Το βράδυ καταναλώνουμε ένα ελαφρύ δείπνο με λαχανικά και κινόα ή πατάτες βραστές που μπορούν εύκολα να συντηρηθούν ώστε να μη χρειάζονται καθημερινή παρασκευή, όπως συνιστά ο ειδικός.

Η νηστίσιμη διατροφή απαρτίζεται κυρίως από super foods. Ποια είναι αυτά; Τα όσπρια, καρποί που μπορούν από μόνοι τους να αποτελέσουν πλήρη γεύματα. Περιέχουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Προκαλούν έντονο και παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού και η τακτική κατανάλωσή τους εξασφαλίζει την καλή υγεία και της φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος. 

cover
Γιάννης Χρύσου
Κλινικός διαιτολόγος & Διατροφολόγος

Ακολουθεί το ταχίνι, το οποίο είναι 100% αλεσμένο σησάμι. Προστίθεται σε όλα τα γεύματα είτε ως υλικό επάλειψης ψωμιού, είτε ως συνοδευτικό φρούτων, είτε ως συστατικό σε σούπες λαχανικών και dressing σαλάτας κ.ά. Η συστηματική χρήση του έχει συσχετισθεί με τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, την προστασία της επιδερμίδας αλλά και τη γενικότερη θρέψη του οργανισμού, αφού περιέχει φυτικές πρωτεΐνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και άλλα μικροστοιχεία. 

Τα θαλασσινά είναι το μόνο ζωικό τρόφιμο της νηστείας που περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι απαραίτητα για την προάσπιση της υγείας. Η πρόσληψή τους στη σύγχρονη διατροφή δεν είναι αρκετή, ενώ η επάρκειά τους έχει συσχετισθεί με την αντιμετώπιση των φλεγμονών, την καλή εγκεφαλική λειτουργία και τον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων. Τα βασικά συστατικά, λοιπόν, μιας νηστίσιμης διατροφής είναι πρωτογενή τρόφιμα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χωρίς πρόσθετα. 

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν μοιραζόμαστε πιατέλες με μεζέδες ή όταν τρώμε έξω με φίλους; «Δεν τσιμπάμε από τη μέση», συνιστά ο ειδικός και προσθέτει: «Αντ’ αυτού, αποφασίζουμε ποια τρόφιμα θέλουμε να καταναλώσουμε και τα βάζουμε στο πιάτο μας. Στόχος είναι να γνωρίζουμε τη συνολική ποσότητα που τρώμε και όχι να περιοριστούμε. Μπορούμε να “φουσκώσουμε” λίγο περισσότερο το πιάτο, όπως επίσης να προσθέσουμε όσα μας αρέσουν πιο πολύ, αφού το αδειάσουμε». 

Παράλληλα, ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος μάς προτρέπει να υιοθετήσουμε τις διατροφικές συνήθειες της νηστίσιμης περιόδου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτό μεταφράζεται σε περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος και αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών, φρούτων και οσπρίων. Ενδεικτικά, συνεχίζουμε να έχουμε ως σνακ ένα κομμάτι χαλβά, είτε σκέτο (π.χ. στη δουλειά) είτε σε μικρά κομμάτια που προσθέτουμε σε μους γιαουρτιού για ακόμα περισσότερη απόλαυση και θρέψη. Εναλλακτικά, απλώνουμε ταχίνι, σε όποια γεύση μάς αρέσει, σε κράκερ ή φρυγανιές ή παίρνουμε μαζί, είτε στο σχολείο είτε στο γραφείο, μια μπάρα από παστέλι.  

Υγεία & Ευεξία
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

1566: Ρεκόρ κλήσεων για ραντεβού στα νοσοκομεία - αποτυπώνουν την ανάγκη του πολίτη

Υγεία & Ευεξία / 1566: Ρεκόρ κλήσεων για ραντεβού στα νοσοκομεία - αποτυπώνουν την ανάγκη του πολίτη

Από την 1η Οκτωβρίου μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, κλείστηκαν συνολικά πάνω από 86.000 ραντεβού, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής του 1566, της εφαρμογής MyHealth και της πλατφόρμας finddoctors.gov.gr
THE LIFO TEAM
Αξονική Σπονδυλαρθρίτιδα, ένα ρευματικό νόσημα που αρχίζει νωρίς

Υγεία & Ευεξία / Αξονική Σπονδυλαρθρίτιδα, ένα ρευματικό νόσημα που αρχίζει νωρίς

Oι ρευματοπάθειες συνολικά είναι νοσήματα που μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία και από τα νοσήματα που πλήττουν νεαρά άτομα, η αξονική σπονδυλαρθρίτιδα ξεκινά νωρίς, γι’ αυτό συνοδεύεται και από βαρύ ψυχολογικό φορτίο. Κι αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος να διαγιγνώσκεται έγκαιρα και να θεραπεύεται σωστά.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ο Όμιλος Ευρωκλινικής για 7η συνεχή χρονιά στην κορυφή της ποιότητας με αποδείξεις

Υγεία & Ευεξία / Ο Όμιλος Ευρωκλινικής για 7η συνεχή χρονιά στην κορυφή της ποιότητας με αποδείξεις

Με προσήλωση στην ποιότητα, συνεχή ανατροφοδότηση από τους ασθενείς και ασθενοκεντρική προσέγγιση, ο Όμιλος Ευρωκλινικής παραμένει σταθερά στην κορυφή της παροχής υπηρεσιών υγείας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Bayer Ελλάς βάζει την ψυχική υγεία των εργαζομένων της σε πρώτο πλάνο με μια εφαρμογή

Υγεία & Ευεξία / Η Bayer Ελλάς βάζει την ψυχική υγεία των εργαζομένων της σε πρώτο πλάνο με μια καινοτόμο εφαρμογή

Αξιοποιώντας το καινοτόμο app Remente, που αναπτύχθηκε από τον διακεκριμένο ψυχίατρο και καθηγητή Αντώνιο Ντακανάλη, η Bayer καλλιεργεί κλίμα ευημερίας για τους ανθρώπους της.
THE LIFO TEAM