Δασμοί Τραμπ: Η ΕΕ ενέκρινε εμπορικά αντίμετρα κατά των HΠΑ

Δασμοί Τραμπ: Η ΕΕ ενέκρινε εμπορικά αντίμετρα κατά των HΠΑ Facebook Twitter
Φωτ: Getty
0

Μετά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ τον Μάρτιο, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αντίποινα.

Η ΕΕ θεωρεί τους δασμούς των ΗΠΑ «αδικαιολόγητους και επιζήμιους», με σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τις δύο πλευρές και την παγκόσμια οικονομία. Παρά τις προσπάθειες της ΕΕ για διαπραγματεύσεις, η έλλειψη ανταπόκρισης από τις ΗΠΑ οδήγησε στην απόφαση για αντίμετρα.

Η σημερινή έγκριση σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας εφαρμογής των αντιμέτρων, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ στις 15 Απριλίου, μετά την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών της Κομισιόν και τη δημοσίευση της εκτελεστικής πράξης. Οι λεπτομέρειες των αντιμέτρων αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σύντομα.

Η ΕΕ παραμένει ανοιχτή σε διάλογο, δηλώνοντας ότι τα αντίμετρα μπορούν να ανασταλούν ανά πάσα στιγμή, εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε μια «δίκαιη και ισορροπημένη» λύση. «Προτιμούμε τη συνεργασία από την αντιπαράθεση», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, επισημαίνοντας την επιθυμία για αποκλιμάκωση.

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια κρίσιμη καμπή στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, που έχουν διαταραχθεί από την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ. Το μέλλον των εμπορικών σχέσεων θα εξαρτηθεί από την αντίδραση της Ουάσινγκτον στο ευρωπαϊκό αίτημα για διάλογο.

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ανάλυση / Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για συνταγματική αλλαγή που θα του επιτρέψει νέα θητεία - Το ιστορικό των δηλώσεών του και οι πολιτικές εξελίξεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ