Ένταση προκλήθηκε σε αίθουσα δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη όταν ένας ενάγων εμφανίστηκε μέσω μαγνητοσκοπημένου βίντεο που είχε δημιουργήσει με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, παρουσιάζοντας μία ψηφιακή φιγούρα αντί του εαυτού του.
Η δικαστής Dianne T. Manzanet-Daniels διέκοψε τη διαδικασία με εμφανή ενόχληση, επισημαίνοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί πως η παρουσίαση δεν θα γινόταν από φυσικό πρόσωπο. «Θα ήταν καλό να το γνωρίζω όταν καταθέσατε το αίτημά σας. Δεν μου το είπατε, κύριε», είπε, προτού ζητήσει να σταματήσει η αναπαραγωγή του βίντεο. «Δεν εκτιμώ το γεγονός ότι με παραπλανήσατε».
Ο ενάγων, Στίβεν Ντιγουόλντ, αργότερα ζήτησε συγγνώμη από το δικαστήριο, τονίζοντας ότι δεν είχε πρόθεση να προσβάλει τη διαδικασία. Όπως εξήγησε, δεν είχε δικηγόρο να τον εκπροσωπεί και ήθελε να παρουσιάσει τα επιχειρήματά του με σαφήνεια, χωρίς να «σκοντάφτει» στα λόγια του, όπως συχνά του συμβαίνει όταν μιλάει ο ίδιος. Έτσι, κατέφυγε σε λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ψηφιακό αντίγραφό του. Ωστόσο, δεν τα κατάφερε εγκαίρως, οπότε επέλεξε ένα γενικό avatar, δηλαδή μία ψηφιακή φιγούρα που δεν έμοιαζε με τον ίδιο, για να τον εκπροσωπήσει.
«Η αντίδραση του δικαστηρίου ήταν ιδιαίτερα αυστηρή», παραδέχτηκε ο Ντιγουόλντ σε συνέντευξή του στο Associated Press.
Πώς το AI ήδη χρησιμοποιείται στη νομική διαδικασία
Το περιστατικό επανέφερε τη συζήτηση γύρω από την εισαγωγή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στις νομικές διαδικασίες, ειδικά από μη επαγγελματίες χρήστες. Αν και πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, δεν είναι η πρώτη φορά που η χρήση AI προκαλεί αναστάτωση στις αίθουσες δικαστηρίων.
Το 2023, πρόστιμο 5.000 δολαρίων επιβλήθηκε σε δύο δικηγόρους και ένα γραφείο με έδρα τη Νέα Υόρκη, όταν διαπιστώθηκε ότι είχαν χρησιμοποιήσει chatbot για νομική έρευνα, με αποτέλεσμα να παραθέσουν ανύπαρκτες δικαστικές αποφάσεις.
Την ίδια χρονιά, δικηγόροι του Μάικλ Κοέν, πρώην νομικού συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, επικαλέστηκαν επίσης δεδικασμένα που είχαν παραχθεί από AI. Ο Κοέν ανέλαβε την ευθύνη, δηλώνοντας ότι δεν ήξερε πως η εφαρμογή που χρησιμοποιούσε είχε τη δυνατότητα «παραληρηματικών απαντήσεων».
Αντίστοιχες τεχνολογίες όμως έχουν αρχίσει να υιοθετούνται και από επίσημους θεσμούς. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι χρησιμοποιεί δύο avatar τεχνητής νοημοσύνης, ονόματι «Daniel» και «Victoria», για να παρουσιάζουν με απλό τρόπο τις αποφάσεις του στο κοινό, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του.
Ο Daniel Shin, καθηγητής στη Νομική Σχολή William & Mary, δήλωσε ότι η χρήση avatar από μη δικηγόρους ήταν «αναπόφευκτη». Όπως σημείωσε, οι επαγγελματίες του χώρου γνωρίζουν τους κανόνες και τους κινδύνους, όμως όσοι παρουσιάζονται χωρίς νομική εκπροσώπηση, όπως ο Ντιγουόλντ, σπανίως ενημερώνονται για το τι επιτρέπεται.
Ο ίδιος ο Ντιγουόλντ υποστήριξε ότι προσπαθεί να παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις, λέγοντας ότι πρόσφατα έλαβε μέρος σε διαδικτυακό σεμινάριο της Αμερικανικής Δικηγορικής Ένωσης σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη στη νομική πρακτική.
Η υπόθεσή του παραμένει σε εκκρεμότητα στο εφετείο της Νέας Υόρκης.
Με πληροφορίες από Associated Press