Το Παρίσι δεν είναι μόνο «γαλλική κομψότητα» - και αυτό έδειξε η τελετή έναρξης

Το Παρίσι δεν είναι μόνο «γαλλική κομψότητα» - και αυτό έδειξε η τελετή έναρξης Facebook Twitter
Η Γαλλία είναι και κάτι άλλο και αυτή την ταυτότητα επιθυμεί να δείξει. Mustafa Ciftci/Anadolu via Getty Images
0

ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ των Ολυμπιακών Αγώνων με μια μέρα καθυστέρηση. Έχοντας διαβάσει σχόλια βιτριολικά, άρχισα να ανησυχώ κάπως: μήπως είμαι λίγο ηλίθια που μου άρεσε η τελετή; Μήπως είμαι πολύ ποπ και λίγο σοβαρή; Και αυτό παίζει. 

Ήταν μεγάλης διάρκειας, συμφωνούμε, αλλά πώς αλλιώς, αφού τα πλοιάρια που έφερναν τους αθλητές και ροκάνιζαν τον χρόνο δεν γίνεται να τρέχουν. Ήταν και ο χορηγός πρώτο τραπέζι πίστα, αλλά οι Ολυμπιακοί δεν είναι εδώ και δεκαετίες αγώνες με κότινο και αθωότητα, και εδώ μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων τάισε τους αγώνες. Τα λοιπά ας τα βρουν μεταξύ τους οι οίκοι μόδας. 

Σε αυτό το πλαίσιο πώς θα έκανε μια γιορτή κάποιος, που θα αφορούσε τον γηγενή πληθυσμό του αρχικά –ο οποίος έδειχνε ενθουσιασμένος–, θα τον κρατούσε στην πόλη μέσα στο καλοκαίρι που το Παρίσι αδειάζει και θα έστελνε και ένα σήμα για μια χώρα με το πέπλο του φασίστα ακροδεξιού να αιωρείται πάνω από το κεφάλι της; Με τη συμπερίληψη και την ιστορικότητα. Με το να κάνει τους αγώνες κτήμα της πόλης. Ευφυής και επικίνδυνη ιδέα με ρίσκο και μεγάλο κόστος. Εκ των υστέρων και ένας τεχνικός άθλος: με αυτή τη βροχή όλα άνοιξαν, πέταξαν, δούλεψαν με συντονισμό ωρολογιακής ακρίβειας, κανένας δεν γλίστρησε, οπότε εμείς οι τηλεθεατές πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι.

Η περιπετειώδης διαδρομή μιας χώρας διασχίζει την πόλη –ιδανικό σκηνικό–, πιο θεαματικά και από τους κορυφαίους αγώνες του Λονδίνου το 2012. Με το «καλημέρα» ο Ζιντάν, προσπερνώντας μποτιλιαρίσματα και ξινές κυρίες, εγκλωβίζεται στο μετρό και παραδίδει τη φλόγα σε τρία μικρά τυπάκια. Στα χέρια τους θα μεταφερθεί με ασφάλεια, η φλόγα, το μέλλον – μα δεν είναι αυτό συμβολισμός; 

Δεν είναι μόνο οι κλειδαριές αγάπης στην Pont des Arts, δεν είναι μόνο η πόλη των ερωτευμένων αλλά και των προσφύγων εδώ και αιώνες, είναι η ωραιότερη πόλη του κόσμου, που εκτός από ιστορία έχει πλούσιο παρόν, παιχνιδιάρικο και σκανδαλιστικό, χωρίς ενοχές, έχει πνοή, σεξουαλικότητα και χαρά της ζωής.

Δεν είναι συμβολικός ο τρόπος με τον οποίο διατρέχουν την ιστορία τους και τη σχολιάζουν, και στο σύγχρονο αφήγημα βάζουν το παλιό και το καινούργιο, το χέβι μέταλ και τη ραπ, την Νταλιντά και την Γκάγκα, το παρκούρ και την όπερα και το μπαλέτο και το καν-καν και τον σύγχρονο χορό και τη μόδα, και όλους πέρα από φύλο και φυλή;

Κάθε σκηνή έχει αφήγηση και συμβολισμό –δεν είναι κουτόφραγκοι–, όταν βάζουν τη ραπ και την ορχήστρα μαζί κάτι σημαίνει, μπορείτε όλοι μαζί, και όταν μπαίνουν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διαβάζουν Μοπασάν και Δουμά και Βερλέν και το Le Diable au corps του Ραντιγκέ μας κλείνουν το μάτι. Οι γκέι και οι polyamorous λένε πως το να έχεις άλλες ερωτικές επιλογές δεν σημαίνει ότι είσαι απελέκητος, αμόρφωτος και γραφικός. Μέγα μήνυμα για την πορεία του ανοιχτού πνεύματος σε αυτήν τη χώρα σήμερα, που επισήμως λέει ότι θα υπερασπιστεί με πάθος τα αρχικά της ιδεώδη.

Το μεγάλο πρόβλημα ήταν η μετάδοση. Δεν ήξεραν οι άνθρωποι λίγη ιστορία και λίγη Γαλλία –ούτε την ακέφαλη Μαρία Αντουανέτα αναγνώρισαν– να εξηγήσουν ότι οι Γάλλοι σαρκάζονται άνετα εδώ και αιώνες, να πουν δυο λόγια για τα πρόσωπα στο Λούβρο που φύγουν από το κάδρο να χαζέψουν το δρόμο, δεν είχαν τόλμη να πουν δυο λόγια για τα queer άτομα, έκαναν τους τυφλούς σε κάτι που οι Γάλλοι έδειχναν με λαμπρότητα. Και αν ο αφηγητής δεν κάνει συνδέσεις, άσ' τα κλάψ' τα. Όλο το κράξιμο έπεσε στους παρουσιαστές της Γιουροβίζιον, εδώ σιγή ασυρμάτου.

Αυτή η τελετή έδειξε ότι δεν λέγονται όλα «γαλλική κομψότητα», όπως την εννοούμε, αυτό είναι εξαγώγιμος επιτυχημένος μύθος και τουριστική φαντασίωση. 

Η Γαλλία είναι και κάτι άλλο και αυτή την ταυτότητα επιθυμεί να δείξει: δεν είναι μόνο οι κλειδαριές αγάπης στην Pont des Arts, δεν είναι μόνο η πόλη των ερωτευμένων αλλά και των προσφύγων εδώ και αιώνες, είναι η ωραιότερη πόλη του κόσμου, που εκτός από ιστορία έχει πλούσιο παρόν, παιχνιδιάρικο και σκανδαλιστικό, χωρίς ενοχές, έχει πνοή, σεξουαλικότητα και χαρά της ζωής, και λατρεύει τον Διόνυσο, τις φεμινίστριες και τη Σελίν Ντιόν, τον Ναδάλ και τον Ζιζού και τον Τεπέ και την Αγιά Νακαμουρά.

Είμαστε στο 2024, λέει το Παρίσι, ας βγούμε στην πόλη που έχει θρηνήσει εκατοντάδες νεκρούς σε τρομοκρατικές επιθέσεις να γιορτάσουμε ασφαλείς. Ça ira, όλα θα πάνε καλά, όπως τραγουδούσαν στη γαλλική επανάσταση, θα έχουμε πάντα το Παρίσι στο μυαλό μας, με το χάος του, το λάθος του, τις αντιφάσεις του, που ξέρει να γιορτάζει τη νέα ελευθερία. Και δίνει και ένα άλλο παράδειγμα: οι αγώνες δεν είναι καρτ-ποστάλ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η Γαλλική Καθολική Εκκλησία αντιδρά στην αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου στην τελετή έναρξης

Διεθνή / Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η Γαλλική Καθολική Εκκλησία αντιδρά στην αναπαράσταση του «Μυστικού Δείπνου» στην τελετή έναρξης

«Παρότι η τελετή προσέφερε υπέροχες στιγμές σε όλον τον κόσμο, ωστόσο, περιλάμβανε και σκηνές χλευασμού της Χριστιανοσύνης» τονίζεται σε ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Δημήτρης Παπαϊωάννου: Birthplace - 20 χρόνια μετά

Ντοκουμέντο / Δημήτρης Παπαϊωάννου: Birthplace - 21 χρόνια μετά

Ημερολογιακές καταγραφές, αδημοσίευτες φωτογραφίες, υλικό που βλέπουμε για πρώτη φορά: Το μεγάλο αφιέρωμα που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου με αφορμή τη συμπλήρωση των 21 ετών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Οπτική Γωνία / «Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Αμπντελά Ταϊά: Ο Μαροκινός συγγραφέας και σκηνοθέτης, κάτοικος Γαλλίας πλέον και γνωστός στην Ελλάδα από το υπέροχο μυθιστόρημα «Η ζωή με το δικό σου φως», μιλά με θαυμασμό για την εξέγερση της νεολαίας που συνταράσσει την πατρίδα του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Συνέντευξη / Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Μετά από μισό αιώνα στο «Βήμα», ο Νίκος Χασαπόπουλος μιλά για πρώτη φορά για την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής του, τις στιγμές που έζησε δίπλα σε Λαμπράκη, Ψυχάρη και πρωθυπουργούς, αλλά και για το μεγάλο λάθος του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Οπτική Γωνία / Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Έχουμε ένα καινούργιο συναίσθημα, όχι το κλασικό της εποχής των φασισμών, δηλαδή τον φόβο μη βρεθεί κανείς στη θέση των κατώτερων, όσων έμειναν πίσω ή «από κάτω». Πλέον βλέπει κανείς μένος για τα θύματα που μιλάνε.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Μποτιλιαρισμένοι στην Αθήνα: Δαπανούμε έναν μισθό στον δρόμο κάθε έτος

Οπτική Γωνία / Κάθε χρόνο χάνουμε 110 ώρες από τη ζωή μας κολλημένοι στο τιμόνι

Πώς μπορεί να μειωθεί άμεσα το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της πρωτεύουσας; Γιατί η λεωφόρος Κηφισού δεν θα αδειάσει ποτέ; Ο συγκοινωνιολόγος και καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Βασιλική Σιούτη / Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Οι εκ των υστέρων αποκαλύψεις για τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν κατέδειξαν τις πραγματικές ισορροπίες στο πεδίο των διεθνών σχέσεων: καμία πλευρά δεν κερδίζει άνευ ανταλλαγμάτων και οι διεθνείς σχέσεις δεν καθορίζονται από προσωπικές συμπάθειες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Βασιλική Σιούτη / Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα Τέμπη και με την ακρίβεια, που προκαλεί κοινωνική δυσφορία, ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής που θα οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις στη νέα εποχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Ακροβατώντας / Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Αξιολογώντας ως πιο σημαντικό ένα τροχαίο από τη συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου, τα κυρίαρχα μέσα αναδεικνύουν το ασήμαντο χάριν τηλεθέασης, εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες που θα μετατοπίσουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας από τα σημαντικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Joe Coughlin: «Η τρίτη ηλικία δεν είναι κρουαζιέρες ή πατερίτσες»

Οπτική Γωνία / Joe Coughlin: «Γηρατειά δεν είναι μόνο κρουαζιέρες, πατερίτσες και να είσαι με το ένα πόδι στον τάφο»

Ο φιλέλληνας καθηγητής εξετάζει τις όψεις της μακροζωίας, πιστεύει πως στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο μπορεί να συνδυαστεί άνετα με το lifestyle και μιλάει με τρόπο ασυνήθιστο για το γήρας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Οπτική Γωνία / Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Ο δημιουργός του Greekonomics μιλά στη LiFO για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αλλά και τις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα για κάποιες «άβολες αλήθειες» που επισήμανε αναφορικά με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα πολιτικών, οικονομικών «καρτέλ» και ΜΜΕ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Οπτική Γωνία / Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Από την Ουκρανία και την κρίση στη Γαλλία μέχρι τις αποφάσεις Τραμπ, η Ευρώπη περνάει κρίση ταυτότητας. Πώς επηρεάζεται η χώρα μας; Μιλά στη LiFO ο Σωτήρης Ντάλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κάποτε στην Αμερική…

Ακροβατώντας / Η αμερικανική δημοκρατία οδεύει προς το τέλος της

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιδοθεί σε ανελέητο κυνηγητό όσων αμφισβητούν την αλήθεια της. Κυνηγάει δημοσιογράφους, παρουσιαστές, ακτιβιστές, αντιφρονούντες, δικαστές, όποιον τολμήσει να την αμφισβητήσει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Χωρίς αναισθητικό, χωρίς δικαιώματα: Τι συμβαίνει με τις θρησκευτικές σφαγές στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Χωρίς αναισθητικό: Τι συμβαίνει με τις θρησκευτικές σφαγές για halal και kosher στην Ελλάδα;

Παρά τις προσπάθειες νομιμοποίησης του εβραϊκού και ισλαμικού τρόπου σφαγής των ζώων χωρίς αναισθητοποίηση, το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει. Η σχεδιαζόμενη Εθνική Στρατηγική Halal επαναφέρει το θέμα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
H εξέγερση της «κανονικότητας»

Οπτική Γωνία / H εξέγερση της «κανονικότητας»

Μια τάση που θέλει να προσελκύσει μετριοπαθή ακροατήρια, αντλώντας από μια ψευδή εκδοχή της Ιστορίας, η οποία θέλει τον δυτικό πολιτισμό να υποφέρει ή να παρακμάζει γιατί τάχα έπεσε θύμα του ανθρωπισμού του.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ