Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 63χρονου στο αεροδρόμιο για κατοχή αρχαίων νομισμάτων

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 63χρονου για κατοχή αρχαίων νομισμάτων Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi
0

Στη σύλληψη ενός 63χρονου, με βεβαρημένο παρελθόν, γιατί είχε στην κατοχή του αρχαία νομίσματα προχώρησαν οι αρχές στη Θεσσαλονίκη. 

Συγκεκριμένα, δεκάδες αρχαία νομίσματα διαφόρων ιστορικών περιόδων, από την Αρχαιοελληνική έως την Οθωμανική, κατείχε παράνομα 63χρονος, ο οποίος συνελήφθη, χθες το πρωί, κατόπιν αστυνομικής επιχείρησης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Ο συλληφθείς σκόπευε να ταξιδέψει στη Γερμανία.

Στην κατοχή του βρέθηκαν συνολικά εννέα αρχαία νομίσματα, εκ των οποίων τρία κρυμμένα στο εσωτερικό του μπουφάν και τα υπόλοιπα σε τσάντα ώμου. Ακολούθησε έρευνα του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης στο σπίτι του στις Σέρρες, όπου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 80 αρχαία νομίσματα, όπως επίσης ένα χάλκινο δαχτυλίδι κι ένα χάλκινο προσωπείο.

Στον ίδιο χώρο εντοπίστηκαν επιπλέον εργαλεία καθαρισμού νομισμάτων και πλήθος εγγράφων που αφορούν αρχαιότητες, με το σύνολο των παραπάνω αντικειμένων να εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου περί Αρχαιοτήτων, σύμφωνα με τη σχετική γνωμάτευση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, με βάση τη γνωμάτευση του αρμόδιου αρχαιολόγου, τα κατασχεθέντα νομίσματα ανήκουν -κατά περίπτωση- στις εξής περιόδους: Αρχαιοελληνική (5ος αιώνας π.Χ. - 1ο αιώνα π.Χ.), Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική (1ο αιώνα π.Χ.-3ο αιώνα μ.Χ.), Βυζαντινή (4ος αιώνας μ.Χ.-13ο αιώνας μ.Χ.) και Οθωμανική περίοδο (15ος αιώνας μ.Χ.-18 αιώνα μ.Χ.), ενώ το αρχαίο δακτυλίδι χρονολογείται στην ιστορική περίοδο 4ου αιώνα π.Χ. - 5ο αιώνα μ.Χ.

Σημειώνεται πως ο 63χρονος φαίνεται πως ήταν γνώριμος των αστυνομικών Αρχών, καθώς είχε συλληφθεί και πριν από δύο χρόνια (Δεκέμβριος 2021), όταν στην κατοχή του βρέθηκαν 547 νομίσματα που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. Κατά την τότε αστυνομική επιχείρηση είχε συλληφθεί επίσης η 38χρονη, σήμερα, κόρη του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Νέο Υπουργείο Έρευνας και Ανάπτυξης μετά τις εκλογές

Ελλάδα / Μητσοτάκης: Νέο Υπουργείο Έρευνας και Ανάπτυξης μετά τις εκλογές

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επιστημονική έρευνα συνδέεται άμεσα με ζητήματα εθνικής ασφάλειας και επισήμανε ότι «βλέπω να αναδύεται ένας νέος χώρος όσον αφορά στην τεχνολογική καινοτομία γύρω από τον τομέα της άμυνας»
LIFO NEWSROOM
Κρήτη: Πάνω από 1.100 μετανάστες στην Αγυιά Χανίων - Ανησυχίες για τις συνθήκες διαβίωσης

Ελλάδα / Κρήτη: Πάνω από 1.100 μετανάστες στην Αγυιά Χανίων - Ανησυχίες για τις συνθήκες διαβίωσης

Έκτακτη κρίση στην Αγυιά Χανίων με 1.139 μετανάστες να φιλοξενούνται σε ακατάλληλες συνθήκες - Χωρίς επαρκή υποδομή και μεταφορά, η κατάσταση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε υγειονομική «βόμβα», προειδοποιεί η αντιδήμαρχος Ελένη Ζερβουδάκη
LIFO NEWSROOM