Μια μέρα στη Φάρμα του Δειπνοσοφιστήριον - Μια μοναδική εμπειρία

Μια μέρα στη Φάρμα του Δειπνοσοφιστήριον Facebook Twitter
0

Στη μαγειρική και τη γαστρονομία, εννοείται πώς η γεύση  πρωταγωνιστεί όμως η ουσία κρύβεται στα υλικά, την προέλευση, τον τρόπο παραγωγής και διαχείρισής τους. Πρόσφατα, με οικοδεσπότη μας το Δειπνοσοφιστήριον, βρεθήκαμε για πρώτη φορά στη φάρμα που τροφοδοτεί το πολυβραβευμένο εστιατόριο "Delta", αλλά και τον όμιλο Δειπνοσοφιστήριο.

Σε μια έκταση 32 στρεμμάτων στα Μεσόγεια, με εκτάσεις γεμάτες ελαιόδεντρα, καλλιέργειες και ζώα, ξεκίνησε η προσπάθεια να ιχνηλατηθεί το ταξίδι της τροφής, ακολουθώντας τη διαδρομή της από τη φύση στο πιάτο, βαδίζοντας πάντα στο μονοπάτι της βιωσιμότητας.

Η αξία της βιωσιμότητας δεν είναι απλά μια έννοια που συνδέεται με τη Φάρμα, αλλά ο πυρήνας της φιλοσοφίας της αφού είναι 100% οργανική και σχεδόν βιοδυναμική. Το Δειπνοσοφιστήριον έχει αναπτύξει ένα μοντέλο εργασίας και χρήσης υλικών που σέβεται τους πόρους της φύσης και ενισχύει τη σημασία της αειφορίας και στη γαστρονομία με μότο "Καμία Απώλεια – Καμία Σπατάλη".

Μια μέρα στη Φάρμα του Δειπνοσοφιστήριον, με φαγητό από τη φύση στο πιάτο Facebook Twitter

Πώς όμως μια φάρμα, πού τροφοδοτεί το υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών catering Δειπνοσοφιστήριον, αλλά και το βραβευμένο με δύο Αστέρια Michelin και Πράσινο Αστέρι Michelin, Delta Restaurant με πρώτες ύλες, όπως πουλερικά, αυγά, βρώσιμα λουλούδια, λαχανικά, και καρπούς από δέντρα, το έχει πετύχει αυτό;

Ο Executive Chef και συνιδιοκτήτης του «Δειπνοσοφιστήριον», Δημήτρης Σκαρμούτσος, μαζί με τους επίσης συνιδιοκτήτες Δημήτρη Χατζηδημητρίου, και Ανδρέα Παξινό, διοργάνωσαν ένα βιωματικό event, γεμάτο γεωργικές εργασίες και δραστηριότητες, το οποίο μας έδωσε τη μοναδική δυνατότητα να γνωρίσουμε τις διαδικασίες για έναν βιώσιμο τρόπο παραγωγής που σέβεται το περιβάλλον και όσα αυτό απλόχερα μάς προσφέρει. Όλα αυτά, πριν απολαύσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι στρωμένο ανάμεσα στα δέντρα, με πιάτα ποιοτικά και γευστικά τα οποία προετοιμάστηκαν από τον chef μπροστά στα μάτια μας.

Μια μέρα στη Φάρμα του Δειπνοσοφιστήριον, με φαγητό από τη φύση στο πιάτο Facebook Twitter

«Καθημερινά ακολουθούμε ένα μοντέλο που αφήνει θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και συνειδητοποιούμε ότι είναι εφικτό.  Δίνουμε προτεραιότητα στα λαχανικά και στα φρούτα, κοιτώντας πρώτα τι υπάρχει γύρω μας, δημιουργώντας με βάση την αρχή της τοπικότητας και της εγγύτητας, χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον ή να ενθαρρύνουμε την εντατική παραγωγή». Με αυτά τα λόγια ο Δημήτρης Σκαρμούτσος μας υποδέχθηκε στην αρχή της εμπειρίας.  Αμέσως μετά, βρεθήκαμε στον ελαιώνα της φάρμας, και έχοντας κατάλληλο εξοπλισμό γνωρίσαμε την τέχνη της ελαιοκομίας. Αφού μαζέψαμε τις ελιές με τον παραδοσιακό τρόπο, και ενώ περιηγηθήκαμε και σε άλλες καλλιέργειες, κάποιες λαχταριστές μυρωδιές από φρεσκοψημένο, ζυμωτό ψωμί και ψητά λαχανικά, άρχισαν να μας αποσπούν την προσοχή και να μας οδηγούν σε ένα άλλο σημείο της φάρμας. Εκεί, όπου ο Δημήτρης Σκαρμούτσος είχε στήσει την υπαίθρια κουζίνα του.

Όλες αυτές οι προσεγμένες πρώτες ύλες μετατράπηκαν σε γευστικά πιάτα που ετοίμασαν οι μάγειρες του Δειπνοσοφιστήριον υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Σκαρμούτσου, σε μια διαδικασία live cooking σε ένα βουκολικό σκηνικό με θέα τον πύργο της Βραυρώνας.

Μια μέρα στη Φάρμα του Δειπνοσοφιστήριον, με φαγητό από τη φύση στο πιάτο Facebook Twitter
Μια μέρα στη Φάρμα του Δειπνοσοφιστήριον, με φαγητό από τη φύση στο πιάτο Facebook Twitter

Τα τραπέζια μάς περίμεναν στρωμένα στο πάνω μέρος του περιβολιού, και εκεί απολαύσαμε το γεύμα μας. Ο Άρης Σκλαβενίτης, head sommelier του Δειπνοσοφιστήριον, επέλεξε συγκεκριμένα κρασιά, ένα λευκό, ένα ροζέ και ένα κόκκινο, που συμπλήρωσαν τις γεύσεις και μίλησε για τον ελληνικό αμπελώνα και τη θέση που διεκδικεί στον παγκόσμιο στίβο.

Μια μέρα στη Φάρμα του Δειπνοσοφιστήριον, με φαγητό από τη φύση στο πιάτο Facebook Twitter
Μια μέρα στη Φάρμα του Δειπνοσοφιστήριον, με φαγητό από τη φύση στο πιάτο Facebook Twitter
Μια μέρα στη Φάρμα του Δειπνοσοφιστήριον, με φαγητό από τη φύση στο πιάτο Facebook Twitter

Για ενθύμιο αυτής της ημέρας, φύγαμε με "κέρασμα" αγουρέλαιο, ζουμερά ντοματίνια, αυγά και πράσινη σαλάτα παραγωγής της φάρμας φυσικά, ώστε να πάρουμε μαζί μας λίγη από τη γεύση απ’ όλα όσα δοκιμάσαμε, και γιατί όχι, να τη μοιραστούμε και με άλλους. Μαζί, παραλάβαμε και το επετειακό λεύκωμα για τη συμπλήρωση των 25 χρόνων του «Δειπνοσοφιστήριον», που ξεκίνησε από τα αδέλφια Δημήτρη και Παναγιώτη Χριστοφιλέα και τον ξάδελφο τους Διομήδη Καψάλη. Η έλευση του τέταρτου συνιδιοκτήτη και Executive Chef Δημήτρη Σκαρμούτσου, έφερε ακόμη μεγαλύτερη εξέλιξη, με μενού που πάντρεψαν τη μεσογειακή με τη διεθνή κουζίνα, το παραδοσιακό με το σύγχρονο, το comfort food με την υψηλή γαστρονομία. Η τεχνογνωσία που εξέλιξαν, βρήκε εφαρμογή και πέρα από τα όρια του catering, οδηγώντας στο τρίπτυχο Dining-Catering-Experience, που έδωσε στο Δειπνοσοφιστήριον μια ξεχωριστή θέση στον χώρο της γαστρονομίας. Δεν είναι τυχαίο που ο όμιλος πλέον αριθμεί 7 εστιατόρια σε εμβληματικά μουσεία, οργανισμούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Αθήνα.

Μια μέρα στη Φάρμα του Δειπνοσοφιστήριον, με φαγητό από τη φύση στο πιάτο Facebook Twitter

H επίσκεψη στη Φάρμα του Δειπνοσοφιστήριου δεν ήταν απλά μια συνάντηση για γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να γνωρίσουμε όλα όσα αυτό πρεσβεύει. Την αξία της απλότητας και της ποιότητας, την αξία του να μοιράζεσαι, αλλά και την αξία του να σέβεσαι την πρώτη ύλη και τη γη, η οποία στην προσφέρει, Την αξία ενός βιώσιμου τρόπου ζωής - και στο φαγητό.

www.dipnosofistirion.gr

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ