Μια μέρα στη Φάρμα του Δειπνοσοφιστήριον - Μια μοναδική εμπειρία

Μια μέρα στη Φάρμα του Δειπνοσοφιστήριον Facebook Twitter
0

Στη μαγειρική και τη γαστρονομία, εννοείται πώς η γεύση  πρωταγωνιστεί όμως η ουσία κρύβεται στα υλικά, την προέλευση, τον τρόπο παραγωγής και διαχείρισής τους. Πρόσφατα, με οικοδεσπότη μας το Δειπνοσοφιστήριον, βρεθήκαμε για πρώτη φορά στη φάρμα που τροφοδοτεί το πολυβραβευμένο εστιατόριο "Delta", αλλά και τον όμιλο Δειπνοσοφιστήριο.

Σε μια έκταση 32 στρεμμάτων στα Μεσόγεια, με εκτάσεις γεμάτες ελαιόδεντρα, καλλιέργειες και ζώα, ξεκίνησε η προσπάθεια να ιχνηλατηθεί το ταξίδι της τροφής, ακολουθώντας τη διαδρομή της από τη φύση στο πιάτο, βαδίζοντας πάντα στο μονοπάτι της βιωσιμότητας.

Η αξία της βιωσιμότητας δεν είναι απλά μια έννοια που συνδέεται με τη Φάρμα, αλλά ο πυρήνας της φιλοσοφίας της αφού είναι 100% οργανική και σχεδόν βιοδυναμική. Το Δειπνοσοφιστήριον έχει αναπτύξει ένα μοντέλο εργασίας και χρήσης υλικών που σέβεται τους πόρους της φύσης και ενισχύει τη σημασία της αειφορίας και στη γαστρονομία με μότο "Καμία Απώλεια – Καμία Σπατάλη".

Μια μέρα στη Φάρμα του Δειπνοσοφιστήριον, με φαγητό από τη φύση στο πιάτο Facebook Twitter

Πώς όμως μια φάρμα, πού τροφοδοτεί το υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών catering Δειπνοσοφιστήριον, αλλά και το βραβευμένο με δύο Αστέρια Michelin και Πράσινο Αστέρι Michelin, Delta Restaurant με πρώτες ύλες, όπως πουλερικά, αυγά, βρώσιμα λουλούδια, λαχανικά, και καρπούς από δέντρα, το έχει πετύχει αυτό;

Ο Executive Chef και συνιδιοκτήτης του «Δειπνοσοφιστήριον», Δημήτρης Σκαρμούτσος, μαζί με τους επίσης συνιδιοκτήτες Δημήτρη Χατζηδημητρίου, και Ανδρέα Παξινό, διοργάνωσαν ένα βιωματικό event, γεμάτο γεωργικές εργασίες και δραστηριότητες, το οποίο μας έδωσε τη μοναδική δυνατότητα να γνωρίσουμε τις διαδικασίες για έναν βιώσιμο τρόπο παραγωγής που σέβεται το περιβάλλον και όσα αυτό απλόχερα μάς προσφέρει. Όλα αυτά, πριν απολαύσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι στρωμένο ανάμεσα στα δέντρα, με πιάτα ποιοτικά και γευστικά τα οποία προετοιμάστηκαν από τον chef μπροστά στα μάτια μας.

Μια μέρα στη Φάρμα του Δειπνοσοφιστήριον, με φαγητό από τη φύση στο πιάτο Facebook Twitter

«Καθημερινά ακολουθούμε ένα μοντέλο που αφήνει θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και συνειδητοποιούμε ότι είναι εφικτό.  Δίνουμε προτεραιότητα στα λαχανικά και στα φρούτα, κοιτώντας πρώτα τι υπάρχει γύρω μας, δημιουργώντας με βάση την αρχή της τοπικότητας και της εγγύτητας, χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον ή να ενθαρρύνουμε την εντατική παραγωγή». Με αυτά τα λόγια ο Δημήτρης Σκαρμούτσος μας υποδέχθηκε στην αρχή της εμπειρίας.  Αμέσως μετά, βρεθήκαμε στον ελαιώνα της φάρμας, και έχοντας κατάλληλο εξοπλισμό γνωρίσαμε την τέχνη της ελαιοκομίας. Αφού μαζέψαμε τις ελιές με τον παραδοσιακό τρόπο, και ενώ περιηγηθήκαμε και σε άλλες καλλιέργειες, κάποιες λαχταριστές μυρωδιές από φρεσκοψημένο, ζυμωτό ψωμί και ψητά λαχανικά, άρχισαν να μας αποσπούν την προσοχή και να μας οδηγούν σε ένα άλλο σημείο της φάρμας. Εκεί, όπου ο Δημήτρης Σκαρμούτσος είχε στήσει την υπαίθρια κουζίνα του.

Όλες αυτές οι προσεγμένες πρώτες ύλες μετατράπηκαν σε γευστικά πιάτα που ετοίμασαν οι μάγειρες του Δειπνοσοφιστήριον υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Σκαρμούτσου, σε μια διαδικασία live cooking σε ένα βουκολικό σκηνικό με θέα τον πύργο της Βραυρώνας.

Μια μέρα στη Φάρμα του Δειπνοσοφιστήριον, με φαγητό από τη φύση στο πιάτο Facebook Twitter
Μια μέρα στη Φάρμα του Δειπνοσοφιστήριον, με φαγητό από τη φύση στο πιάτο Facebook Twitter

Τα τραπέζια μάς περίμεναν στρωμένα στο πάνω μέρος του περιβολιού, και εκεί απολαύσαμε το γεύμα μας. Ο Άρης Σκλαβενίτης, head sommelier του Δειπνοσοφιστήριον, επέλεξε συγκεκριμένα κρασιά, ένα λευκό, ένα ροζέ και ένα κόκκινο, που συμπλήρωσαν τις γεύσεις και μίλησε για τον ελληνικό αμπελώνα και τη θέση που διεκδικεί στον παγκόσμιο στίβο.

Μια μέρα στη Φάρμα του Δειπνοσοφιστήριον, με φαγητό από τη φύση στο πιάτο Facebook Twitter
Μια μέρα στη Φάρμα του Δειπνοσοφιστήριον, με φαγητό από τη φύση στο πιάτο Facebook Twitter
Μια μέρα στη Φάρμα του Δειπνοσοφιστήριον, με φαγητό από τη φύση στο πιάτο Facebook Twitter

Για ενθύμιο αυτής της ημέρας, φύγαμε με "κέρασμα" αγουρέλαιο, ζουμερά ντοματίνια, αυγά και πράσινη σαλάτα παραγωγής της φάρμας φυσικά, ώστε να πάρουμε μαζί μας λίγη από τη γεύση απ’ όλα όσα δοκιμάσαμε, και γιατί όχι, να τη μοιραστούμε και με άλλους. Μαζί, παραλάβαμε και το επετειακό λεύκωμα για τη συμπλήρωση των 25 χρόνων του «Δειπνοσοφιστήριον», που ξεκίνησε από τα αδέλφια Δημήτρη και Παναγιώτη Χριστοφιλέα και τον ξάδελφο τους Διομήδη Καψάλη. Η έλευση του τέταρτου συνιδιοκτήτη και Executive Chef Δημήτρη Σκαρμούτσου, έφερε ακόμη μεγαλύτερη εξέλιξη, με μενού που πάντρεψαν τη μεσογειακή με τη διεθνή κουζίνα, το παραδοσιακό με το σύγχρονο, το comfort food με την υψηλή γαστρονομία. Η τεχνογνωσία που εξέλιξαν, βρήκε εφαρμογή και πέρα από τα όρια του catering, οδηγώντας στο τρίπτυχο Dining-Catering-Experience, που έδωσε στο Δειπνοσοφιστήριον μια ξεχωριστή θέση στον χώρο της γαστρονομίας. Δεν είναι τυχαίο που ο όμιλος πλέον αριθμεί 7 εστιατόρια σε εμβληματικά μουσεία, οργανισμούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Αθήνα.

Μια μέρα στη Φάρμα του Δειπνοσοφιστήριον, με φαγητό από τη φύση στο πιάτο Facebook Twitter

H επίσκεψη στη Φάρμα του Δειπνοσοφιστήριου δεν ήταν απλά μια συνάντηση για γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να γνωρίσουμε όλα όσα αυτό πρεσβεύει. Την αξία της απλότητας και της ποιότητας, την αξία του να μοιράζεσαι, αλλά και την αξία του να σέβεσαι την πρώτη ύλη και τη γη, η οποία στην προσφέρει, Την αξία ενός βιώσιμου τρόπου ζωής - και στο φαγητό.

www.dipnosofistirion.gr

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT