No.1

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε δημοσιογράφο για διαρροή μυστικών εθνικής ασφαλείας

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε δημοσιογράφο για διαρροή μυστικών εθνικής ασφαλείας Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Μια Γαλλίδα δημοσιογράφος συνελήφθη από τη αστυνομία με αφορμή ένα δημοσίευμα του 2021, το οποίο έγραφε ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούνταν από την Αίγυπτο για τη στόχευση και τη δολοφονία αμάχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι της δημοσιογράφου Αριάν Λαβριλό στις 19 Σεπτεμβρίου και αργότερα την έθεσε υπό κράτηση. Ο δικηγόρος της δήλωσε ότι η δημοσιογράφος ανακρίθηκε στο πλαίσιο έρευνας για έκθεση σε κίνδυνο θεμάτων εθνικής ασφάλειας.

Πάντως το βράδυ της Τετάρτης η Γαλλίδα δημοσιογράφος με ανάρτησή της δήλωσε πως αφέθηκε ελεύθερη: 

Η Διεθνής Αμνηστία της Γαλλίας καταδίκασε τη σύλληψη. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι», δήλωσε η εκπρόσωπος της Αμνηστίας. «Το να τίθεται υπό αστυνομική κράτηση μια δημοσιογράφος επειδή κάνει τη δουλειά της, και μάλιστα επειδή αποκαλύπτει πληροφορίες δημοσίου ενδιαφέροντος, θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ελευθερία του Τύπου και το απόρρητο των πηγών».

Η Λαβριλό στο δημοσίευμα του 2021 χρησιμοποίησε διαρρεύσαντα διαβαθμισμένα έγγραφα για να ισχυριστεί ότι οι αιγυπτιακές αρχές χρησιμοποίησαν τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες για να βομβαρδίσουν και να σκοτώσουν λαθρέμπορους στα σύνορα Αιγύπτου - Λιβύης μεταξύ 2016 και 2018. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι γαλλικές δυνάμεις εμπλέκονται σε «τουλάχιστον 19 βομβιστικές επιθέσεις» κατά αμάχων.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε από την Disclose, έναν γαλλικό ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας. Η Disclose δήλωσε ότι οι γαλλικές αρχές υπό την προεδρία τόσο του Φρανσουά Ολάντ όσο και του Εμανουέλ Μακρόν «ενημερώνονταν συνεχώς» για τις εξελίξεις από το προσωπικό «πολλών στρατιωτικών υπηρεσιών», αλλά ότι οι ανησυχίες τους αγνοήθηκαν.

Κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, η Disclose αναγνώρισε ότι το άρθρο περιείχε μυστικά εθνικής ασφάλειας, αλλά δήλωσε ότι τα μοιράζεται «στο όνομα μιας θεμελιώδους αρχής της δημοκρατίας: του δικαιώματος στην πληροφόρηση».

Κινητοποιήσεις σημειώθηκαν στη Γαλλία καθώς πλήθος κόσμου ζητούσε την απελευθέρωση της δημοσιογράφου. 

Με πληροφορίες από BBC 

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM
ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Το όνομα του καθηγητή αναφέρεται περισσότερες από 250 φορές στα εκατομμύρια emails και έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας για τον Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΕΠΣΤΑΙΝ ΤΡΑΜΠ ΕΓΓΡΑΦΑ

Διεθνή / «Θα τα εξετάσουμε ξανά»: Τι περιείχαν τα αρχεία Έπσταϊν για τον Τραμπ που φέρεται να έκρυψαν

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε στις 30 Ιανουαρίου «περισσότερες από τρία εκατομμύρια σελίδες», από τα αρχεία Έπσταϊν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ εκπλήρωσε έτσι τη νομική υποχρέωσή της
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM