Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε δημοσιογράφο για διαρροή μυστικών εθνικής ασφαλείας

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε δημοσιογράφο για διαρροή μυστικών εθνικής ασφαλείας Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Μια Γαλλίδα δημοσιογράφος συνελήφθη από τη αστυνομία με αφορμή ένα δημοσίευμα του 2021, το οποίο έγραφε ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούνταν από την Αίγυπτο για τη στόχευση και τη δολοφονία αμάχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι της δημοσιογράφου Αριάν Λαβριλό στις 19 Σεπτεμβρίου και αργότερα την έθεσε υπό κράτηση. Ο δικηγόρος της δήλωσε ότι η δημοσιογράφος ανακρίθηκε στο πλαίσιο έρευνας για έκθεση σε κίνδυνο θεμάτων εθνικής ασφάλειας.

Πάντως το βράδυ της Τετάρτης η Γαλλίδα δημοσιογράφος με ανάρτησή της δήλωσε πως αφέθηκε ελεύθερη: 

Η Διεθνής Αμνηστία της Γαλλίας καταδίκασε τη σύλληψη. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι», δήλωσε η εκπρόσωπος της Αμνηστίας. «Το να τίθεται υπό αστυνομική κράτηση μια δημοσιογράφος επειδή κάνει τη δουλειά της, και μάλιστα επειδή αποκαλύπτει πληροφορίες δημοσίου ενδιαφέροντος, θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ελευθερία του Τύπου και το απόρρητο των πηγών».

Η Λαβριλό στο δημοσίευμα του 2021 χρησιμοποίησε διαρρεύσαντα διαβαθμισμένα έγγραφα για να ισχυριστεί ότι οι αιγυπτιακές αρχές χρησιμοποίησαν τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες για να βομβαρδίσουν και να σκοτώσουν λαθρέμπορους στα σύνορα Αιγύπτου - Λιβύης μεταξύ 2016 και 2018. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι γαλλικές δυνάμεις εμπλέκονται σε «τουλάχιστον 19 βομβιστικές επιθέσεις» κατά αμάχων.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε από την Disclose, έναν γαλλικό ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας. Η Disclose δήλωσε ότι οι γαλλικές αρχές υπό την προεδρία τόσο του Φρανσουά Ολάντ όσο και του Εμανουέλ Μακρόν «ενημερώνονταν συνεχώς» για τις εξελίξεις από το προσωπικό «πολλών στρατιωτικών υπηρεσιών», αλλά ότι οι ανησυχίες τους αγνοήθηκαν.

Κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, η Disclose αναγνώρισε ότι το άρθρο περιείχε μυστικά εθνικής ασφάλειας, αλλά δήλωσε ότι τα μοιράζεται «στο όνομα μιας θεμελιώδους αρχής της δημοκρατίας: του δικαιώματος στην πληροφόρηση».

Κινητοποιήσεις σημειώθηκαν στη Γαλλία καθώς πλήθος κόσμου ζητούσε την απελευθέρωση της δημοσιογράφου. 

Με πληροφορίες από BBC 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ FAST FOOD ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Διεθνή / Γαλλία: Το fast food εκτοξεύεται στη «γενέτειρα» της haute cuisine, προκαλώντας ανησυχία στον κλάδο

Πλέον περισσότερο από το μισό της αγοράς προέρχεται από fast food και fast casual επιχειρήσεις, σε μία τάση που στηρίζεται κυρίως στους νεότερους καταναλωτές και στα social media
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ

Διεθνή / Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ δημοσίευσε στα social βίντεο «με ωμές εικόνες βίας» από τη δολοφονία γυναίκας

O Αμερικανός πρόεδρος για άλλη μία φορά χρησιμοποιεί τον θάνατο μίας γυναίκας για να ενισχύσει το αίσθημα φόβου γύρω από τη μετανάστευση και να στηρίξει πολιτικές μαζικών απελάσεων
THE LIFO TEAM