Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε δημοσιογράφο για διαρροή μυστικών εθνικής ασφαλείας

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε δημοσιογράφο για διαρροή μυστικών εθνικής ασφαλείας Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Μια Γαλλίδα δημοσιογράφος συνελήφθη από τη αστυνομία με αφορμή ένα δημοσίευμα του 2021, το οποίο έγραφε ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούνταν από την Αίγυπτο για τη στόχευση και τη δολοφονία αμάχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι της δημοσιογράφου Αριάν Λαβριλό στις 19 Σεπτεμβρίου και αργότερα την έθεσε υπό κράτηση. Ο δικηγόρος της δήλωσε ότι η δημοσιογράφος ανακρίθηκε στο πλαίσιο έρευνας για έκθεση σε κίνδυνο θεμάτων εθνικής ασφάλειας.

Πάντως το βράδυ της Τετάρτης η Γαλλίδα δημοσιογράφος με ανάρτησή της δήλωσε πως αφέθηκε ελεύθερη: 

Η Διεθνής Αμνηστία της Γαλλίας καταδίκασε τη σύλληψη. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι», δήλωσε η εκπρόσωπος της Αμνηστίας. «Το να τίθεται υπό αστυνομική κράτηση μια δημοσιογράφος επειδή κάνει τη δουλειά της, και μάλιστα επειδή αποκαλύπτει πληροφορίες δημοσίου ενδιαφέροντος, θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ελευθερία του Τύπου και το απόρρητο των πηγών».

Η Λαβριλό στο δημοσίευμα του 2021 χρησιμοποίησε διαρρεύσαντα διαβαθμισμένα έγγραφα για να ισχυριστεί ότι οι αιγυπτιακές αρχές χρησιμοποίησαν τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες για να βομβαρδίσουν και να σκοτώσουν λαθρέμπορους στα σύνορα Αιγύπτου - Λιβύης μεταξύ 2016 και 2018. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι γαλλικές δυνάμεις εμπλέκονται σε «τουλάχιστον 19 βομβιστικές επιθέσεις» κατά αμάχων.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε από την Disclose, έναν γαλλικό ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας. Η Disclose δήλωσε ότι οι γαλλικές αρχές υπό την προεδρία τόσο του Φρανσουά Ολάντ όσο και του Εμανουέλ Μακρόν «ενημερώνονταν συνεχώς» για τις εξελίξεις από το προσωπικό «πολλών στρατιωτικών υπηρεσιών», αλλά ότι οι ανησυχίες τους αγνοήθηκαν.

Κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, η Disclose αναγνώρισε ότι το άρθρο περιείχε μυστικά εθνικής ασφάλειας, αλλά δήλωσε ότι τα μοιράζεται «στο όνομα μιας θεμελιώδους αρχής της δημοκρατίας: του δικαιώματος στην πληροφόρηση».

Κινητοποιήσεις σημειώθηκαν στη Γαλλία καθώς πλήθος κόσμου ζητούσε την απελευθέρωση της δημοσιογράφου. 

Με πληροφορίες από BBC 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Νέο βίντεο από το φορτηγό που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και κρεμάστηκε από γέφυγρα

Διεθνή / ΗΠΑ: Νέο βίντεο από το φορτηγό που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και κρεμάστηκε από γέφυγρα

Στο βίντεο που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο φαίνεται η 26χρονη Σίντνεϊ Τόμας  να προσπαθεί να «κρατήσει» το φορτηγό στον δρόμο και τελικά να ουρλιάζει όταν το όχημα κρεμάστηκε στο κενό
NEWSROOM
Πούτιν: «Η κατάληψη του Χάρκοβο δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ρωσίας»

Διεθνή / Αινιγματικός Πούτιν: «Η κατάληψη του Χαρκόβου δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ρωσίας»

Το Χάρκοβο δέχεται αλλεπάλληλες επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες - Αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα επιδιώκει να διευρύνει τη γραμμή του μετώπου προκειμένου να εξαντλήσει περαιτέρω την ουκρανική άμυνα
NEWSROOM
Έκπληξη από τον βασιλιά Κάρολο: Πήγε στην Όπερα του Λονδίνου και υποκλήθηκε στη σκηνή μαζί με τους καλλιτέχνες

Διεθνή / Έκπληξη από τον βασιλιά Κάρολο: Πήγε στην Όπερα του Λονδίνου και υποκλίθηκε στη σκηνή μαζί με τους καλλιτέχνες

Ο Βρετανός μονάρχης παρακολούθησε παράσταση προς τιμήν του μαέστρου που διηύθυνε την ορχήστρα στη στέψη του - Η λακωνική απάντηση όταν ρωτήθηκε για την υγεία του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ