Κουνούπια, φίδια, μέδουσες και άλλοι απρόσκλητοι επισκέπτες του καλοκαιριού

mosquito Facebook Twitter
Πέρα από την ενόχληση, το οίδημα, τον πόνο και τη φαγούρα, που μπορεί να χαλάσουν την ξεγνοιασιά των διακοπών, τα τσιμπήματα των κουνουπιών κρύβουν κινδύνους γιατί μπορεί να είναι μολυσμένα ή να μεταφέρουν επικίνδυνες ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου ή ο δάγκειος πυρετός.
0

ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟΥΣ προορισμούς τα κουνούπια είναι δυστυχώς περισσότερα από τους ταξιδιώτες, σε σημείο που τα βράδια δεν μπορούμε να απολαύσουμε το ποτό ή το δείπνο μας δίπλα στη θάλασσα, χωρίς να γίνουμε κόσκινο από τα τσιμπήματά τους.

Πέρα από την ενόχληση, το οίδημα, τον πόνο και τη φαγούρα, που μπορεί να χαλάσουν την ξεγνοιασιά των διακοπών, τα τσιμπήματα των κουνουπιών κρύβουν κινδύνους γιατί μπορεί να είναι μολυσμένα ή να μεταφέρουν επικίνδυνες ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου ή ο δάγκειος πυρετός. Μάλιστα, τα αλλεργικά άτομα κινδυνεύουν να υποστούν αναφυλακτικό σοκ, για παράδειγμα ένα τσίμπημα σφήκας μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Τέτοιου είδους επισκέπτες είναι έντομα, ερπετά ή πλάσματα της θάλασσας τα οποία μας τσιμπούν και βασανίζουν τις νύχτες μας, ενίοτε και τις ημέρες μας. Εκτός κι αν λάβουμε τα μέτρα μας!

Επιπλέον, υπάρχουν σαρανταποδαρούσες, φίδια και σκορπιοί, των οποίων το τσίμπημα/δάγκωμα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί άμεσα στην πρώτη διαθέσιμη δομή υγείας, για τη χορήγηση αντιδότου. Τέτοια περιστατικά, εκτός από επικίνδυνα, είναι και ιδιαίτερα αγχωτικά, ειδικά αν συμβούν σε προορισμούς που δεν τους γνωρίζουμε καλά, και είναι αποκομμένοι από τις μεγάλες πόλεις.

Ο ΠΟΥ πρόσφατα συνέταξε μια έκθεση για την ασφαλή παραγωγή αντιδότων για το δάγκωμα φιδιού. Κατ’ εκτίμηση 5,4 εκατ. άνθρωποι υφίστανται δάγκωμα φιδιού ετησίως και 83.000-138.000 από αυτούς χάνουν τη ζωή τους, ενώ πολλοί είναι αυτοί που υποφέρουν από χρόνιες αναπηρίες και επιπλοκές. Τα υψηλής ποιότητας αντίδοτα θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυτούς τους θανάτους. Όπως εξηγεί ο Dr Socé Fall, διευθυντής του προγράμματος του ΠΟΥ για τις μη μεταδοτικές ασθένειες, τα αντίδοτα για το δάγκωμα φιδιού παρασκευάζονται με εμπειρικές συνταγές εδώ και 130 χρόνια. Ωστόσο, παρότι η παρασκευή τους είναι διαδεδομένη, δεν υπήρχε μέχρι τώρα καμία καθοδήγηση από πλευράς των ειδικών που να διασφαλίζει την ποιότητα και την επαναληψιμότητα  του αποτέσματος. 

Επίσης, στη θάλασσα ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να μας τσιμπήσει μέδουσα, ειδικά τα τελευταία χρόνια που η υπεραλίευση στη Μεσόγειο, μια κλειστή θάλασσα, έχει οδηγήσει στη δυσανάλογη αύξηση μεδουσών κάθε χρώματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μοβ μέδουσα, της οποίας το τσίμπημα προκαλεί έντονο πόνο λόγω της τοξίνης που έχει στα πλοκάμια της.    

Για να προλάβουμε/αποφύγουμε όλα τα τσιμπήματα, είναι καλό να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικό το βράδυ στο δωμάτιο και να τραβάμε πάντοτε τις σήτες όταν ανοίγουμε τα παράθυρα. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικό όλη ημέρα και κυρίως τις νυχτερινές ώρες, ειδικά όταν επικρατεί άπνοια και είμαστε κοντά στο νερό και σε περιοχές με πολύ έντονη βλάστηση. Εντομοαπωθητικά υπάρχουν σε μορφή στικ, λοσιόν, σπρέι, τζελ και patch. 

Εντομοαπωθητική προστασία με ειδικές αμπούλες χρειάζονται και τα κατοικίδιά μας, ειδικά αν κοιμούνται το βράδυ σε εξωτερικό χώρο, καθώς κινδυνεύουν να κολλήσουν καλααζάρ. Για τα τσιμπήματα και τα δαγκώματα άλλων πλασμάτων της νύχτας, όπως οι ψαλίδες, τα φίδια, οι σκορπιοί ή κάποιο άγριο ή πιθανότερα πεινασμένο και ταλαιπωρημένο σκυλί καλό είναι να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια, να λάβουμε την κατάλληλη φροντίδα και το ειδικό αντίδοτο, αν χρειαστεί. Ιδιαίτερη προστασία χρειάζονται τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία.  

Το φαρμακείο των διακοπών

Για την έγκαιρη αντιμετώπιση όλων αυτών των απρόσκλητων επισκεπτών αλλά και των απρόσμενων συμβάντων χρειαζόμαστε ένα φορητό φαρμακείο των διακοπών, που είναι εξίσου απαραίτητο με το νεσεσέρ των καλλυντικών μας. Από αυτό δεν πρέπει να λείπει το εντομοαπωθητικό, μια αντιισταμινική αλοιφή, ένα στικ για τα τσιμπήματα (π.χ. στικ αμμωνίας), οινόπνευμα, βάμμα ιωδίου, τραυμαπλάστ, ένα επίδεσμος, σταγόνες τεχνητών δακρύων για τα μάτια, προστατευτικό στικ (με αντηλιακό) για τα χείλη, μια συσκευασία αναλγητικά, σιρόπι για τον πονόλαιμο, μπατονέτες και τσιμπιδάκι φρυδιών που είναι πολύ χρήσιμο σε περίπτωση που πατήσουμε αχινό στη θάλασσα. 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ