Οι Έλληνες influencers: philolog_ina, η φιλόλογος του Instagram

Ο influencer της εβδομάδας: philolog_ina, η φιλόλογος του Instagram Facebook Twitter
«Για μένα τα λάθη είναι η κινητήριος δύναμη της γλώσσας, κάθε γλώσσας». Εικονογράφηση: Ατελιέ LiFO
0

Η philolog_ina, κατά κόσμον Ελένη Δρακάκη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη. Τα τελευταία εννιά χρόνια ζει και εργάζεται στην Κομοτηνή. Σπούδασε στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και έκτοτε προσπαθεί να εμβαθύνει στο αντικείμενό της μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων και άλλων μαθημάτων, τα οποία έχουν άμεση σχέση με τη γλώσσα και τη διδασκαλία της, αλλά κυρίως με την ψυχολογία του παιδιού και τις ανάγκες του μαθητή.

— Σε ποια/-ες πλατφόρμα/-ες δραστηριοποιείσαι; Πότε ξεκίνησες;
Πριν από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης και πρωτοφανούς για όλους μας συνθήκης, αποφάσισα να δημιουργήσω μια ανοιχτή διαδικτυακή τάξη. Καθώς, λοιπόν, μου έλειπε η άμεση και καθημερινή επαφή με τους μαθητές μου, αποφάσισα να ξεκινήσω ένα μικρό προφίλ στο Instagram, γνωρίζοντας ότι μαθητές γυμνασίου και λυκείου αφιέρωναν πολλές ώρες της ημέρας τους σε αυτή την πλατφόρμα κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

— Τι κάνεις και πώς σου ήρθε η αρχική ιδέα;
Έχω πάντα στο μυαλό μου πως ο δάσκαλος οφείλει να προσαρμόζεται στις ανάγκες των μαθητών και στη νέα διαδικτυακή εποχή. Με αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, αποφάσισα να δημιουργήσω έναν χώρο μάθησης προσαρμοσμένο στις εξελίξεις και στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής. 

Ήθελα να αξιοποιήσω τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να εκμεταλλευτώ τον χρόνο που αφιερώνουν οι μαθητές σε αυτά και να δημιουργήσω καρτέλες με γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες, εμπλουτισμού λεξιλογίου και γενικότερα φιλολογικού περιεχομένου, διατυπωμένου με όσο το δυνατό πιο απλό και κατανοητό τρόπο, χρώματα, σχέδια και ήχο ώστε να προσελκύουν το ενδιαφέρον των παιδιών.

— Τι ανταπόκριση έχεις από τον κόσμο;
Όταν ξεκίνησα να υλοποιώ δειλά-δειλά αυτό το εγχείρημα, δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ την έκταση που θα έπαιρνε. Δεν άνοιξα αυτό το προφίλ με σκοπό να αποκτήσω έναν μεγάλο αριθμό «ακολούθων». Όπως έχω επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν, δεν μου αρέσει καθόλου ο όρος «ακόλουθος». 

Άνθρωποι που κατά κάποιον τρόπο ταιριάζει ο τρόπος σκέψης μας, τα ενδιαφέροντά μας, αγαπούν την ελληνική γλώσσα και θέλουν να έρθουν πιο κοντά στον κόσμο του βιβλίου, ανταλλάζοντας απόψεις και γνώσεις, παρακολουθούν το προφίλ και εκδηλώνουν την αγάπη τους γι’ αυτό. Αυτό είναι όλο.

— Πόσο χρόνο αφιερώνεις κατά μέσο όρο την ημέρα σε αυτήν τη δραστηριότητα;
Βασική μου έγνοια είναι πάντοτε οι μαθητές μου. Έτσι, υπάρχουν μέρες που θα αφιερώσω λίγες ώρες στη δημιουργία περιεχομένου, υπάρχουν όμως και μέρες που το επιβαρυμένο πρόγραμμα δεν θα μου επιτρέψει να ασχοληθώ καθόλου με το Ιnstagram.

— Υπάρχει κάτι από το περιεχόμενο που ανεβάζεις που δεν το κάνεις μόνη σου;
Το περιεχόμενο του προφίλ το δημιουργώ εγώ. Είναι αλήθεια ότι δεν έχω ιδιαίτερο ταλέντο στη φωτογραφία ούτε και στη δημιουργία γραφιστικών, αλλά το προσπαθώ.

— Ποιο είναι το πιο χρονοβόρο κομμάτι της συγκεκριμένης δουλειάς;
Η ενδελεχής έρευνα πριν από κάθε ανάρτηση. Προσπαθώ να ερευνώ όλους τους κανόνες που συναντάμε στα γλωσσικά εγχειρίδια, παρακολουθώ τις απόψεις διακεκριμένων μελετητών της ελληνικής με σκοπό να προσεγγίσω ένα θέμα σφαιρικά, παραθέτοντας τις σχετικές πηγές ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να εξακριβώσει και να διασταυρώσει κάθε πληροφορία.

— Βγάζεις χρήματα από αυτό; Έχεις κάποια άλλη επαγγελματική δραστηριότητα;
Έχω την τιμή και τη χαρά να αποτελώ μέλος μιας μεγάλης ομάδας πολύ σπουδαίων εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα. Επαγγελματικά, λοιπόν, δραστηριοποιούμαι στον τομέα της διδασκαλίας αλλά και της επιμέλειας κειμένων. Το Ιnstagram για μένα δεν αποτελεί πηγή εισοδήματος. Η δουλειά μου θα είναι πάντα αυτή που κάνω με τους μαθητές μου.

— Πώς θα μετέφραζες στα ελληνικά τον όρο «influencer»;
Αν δεν κάνω λάθος, η πιστή μετάφραση του όρου είναι  «ο επηρεάζων», δηλαδή αυτός που ασκεί επιρροή. Θα προσπαθήσω να προλάβω την επόμενη πιθανή ερώτηση και να πω πως δεν κατατάσσω τον εαυτό μου σε αυτή την κατηγορία χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Δε θέλω να ασκώ επιρροή, λατρεύω να ανταλλάζω ιδέες και απόψεις. Οι επισκέπτες του προφίλ μπορούν να πάρουν ό,τι πιστεύουν ότι θα τους φανεί χρήσιμο και να αφήσουν ό,τι θέλουν, αν θέλουν, μπορούν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν, να εμπνευστούν ή και να αδιαφορήσουν.

— Ποια είναι η γνώμη σου για τα λάθη στη γλώσσα; Πιστεύεις ότι όταν επαναλαμβάνονται για πολύ καιρό πρέπει να υιοθετούνται ή πρέπει να επιμένουμε στη σωστή χρήση των λέξεων;
Για μένα τα λάθη είναι η κινητήριος δύναμη της γλώσσας, κάθε γλώσσας. Αποτελούν μοχλό εξέλιξης και απόδειξη ότι η γλώσσα είναι ζωντανή. Όπως κάθε άλλη επιστήμη, έτσι και η επιστήμη της γλωσσολογίας εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες των ανθρώπων που τη μιλούν. Άλλωστε το «λάθος του σήμερα» μπορεί να αποτελέσει τον «κανόνα του αύριο».

— Αν έπρεπε να επιλέξεις μεταξύ ενός ορθογραφημένου, πολύ προσεγμένου, αλλά κάπως βαρετού κειμένου και ενός σχετικά ανορθόγραφου, λιγότερο προσεγμένου συντακτικά, αλλά αρκετά ενδιαφέροντος, ποιο θα προτιμούσες;
Σε ένα από τα αγαπημένα μου ποιήματα της Κικής Δημουλά υπάρχει μια έντονη ανατροπή των ορθογραφικών συμβάσεων, η ποιήτρια αντιστέκεται στην άτεγκτη ορθογραφία, θέλοντας να περάσει ποικίλα μηνύματα. Αυτές είναι οι λεγόμενες συνειδητές και καλλιτεχνικές ορθογραφίες.

Θεωρώ, λοιπόν, πως ένα κείμενο με μεγάλη λογοτεχνική αξία και ηχηρά μηνύματα μπορεί να κάνει έναν αναγνώστη όχι μόνο να μην ενοχληθεί από τις γραμματικές και συντακτικές αστοχίες αλλά ίσως και να τις θεωρήσει απαραίτητο και αναπόσπαστο κομμάτι του δημιουργήματος.  

Από την άλλη μεριά, βέβαια, σέβομαι και απολαμβάνω να διαβάζω άρτια δομημένα και λεπτομερώς προσεγμένα κείμενα.

Ακολουθήστε τη philolog_ina στο Instagram.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Melobee: Μία ξεχωριστή influencer μας ευαισθητοποιεί για το περιβάλλον

Good Living / Melobee: Μία ξεχωριστή influencer μας ευαισθητοποιεί για το περιβάλλον

Μια μέλισσα μιλά για τη ζωή και την καθημερινότητά της, ενημερώνοντας παράλληλα για θέματα σχετικά με το περιβάλλον, τη συμβολή της στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία της φύσης.
THE LIFO TEAM
Συνωμοσιολόγοι, ομοφοβικοί, νεοναζί: 10 λογαριασμοί του Twitter που επανέφερε ο Μασκ

Κακομαθημένοι ολιγάρχες / Συνωμοσιολόγοι, ομοφοβικοί, νεοναζί: 10 λογαριασμοί του Twitter που επανέφερε ο Μασκ

Ο Μασκ θέλοντας να παραστήσει τον Μπάτμαν της ελευθερίας του λόγου, κατέληξε ένας Τζόκερ, ηγέτης ενός στρατού συνωμοσιολόγων, ομοφοβικών, αντισημιτών, ακόμα και δεδηλωμένων νεοναζί.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν τη φώναζαν «Κλουροκέρατη» τη γίδα χωρίς λόγο

Ηχητικά Άρθρα / Δεν τη φώναζαν «Κλουροκέρατη» τη γίδα χωρίς λόγο

Τα «Τετράδια ενός βοσκού» είναι ένα βιβλίο που καταγράφει, σε μορφή ημερολογίου, τον βιολογικό κύκλο ενός κοπαδιού στην περιοχή της Τσαπουρνιάς. Ο τρόπος με τον οποίο δίνονταν ονόματα στις γίδες και τις προβατίνες αποτελεί μέρος της προφορικής παράδοσης των Ελλήνων κτηνοτρόφων — μιας παράδοσης που πλέον έχει χαθεί.
M. HULOT
Λειψυδρία στα νησιά: Μια δυστοπική και πανάκριβη πραγματικότητα

Radio Lifo / Λειψυδρία στα νησιά: Μια δυστοπική και πανάκριβη πραγματικότητα

Η Ντίνα Καράτζιου συνομιλεί με τον Νάσο Στασινάκη, καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, γι’ αυτό το φαινόμενο της νησιωτικής χώρας, που πλέον δεν είναι εποχικό αλλά παγιώνεται χρόνο με τον χρόνο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Κάποιες αγροτικές επιδοτήσεις έγιναν Porsche Cayenne στο Κολωνάκι»

LiFO politics / «Κάποιες αγροτικές επιδοτήσεις έγιναν Porsche Cayenne στο Κολωνάκι»

Ο Βάιος Γκανής, ένας από τους πιο γνωστούς προέδρους αγροτικών συλλόγων της χώρας, εξηγεί στο Lifo Politics και στη Βασιλική Σιούτη το πώς στήθηκε η απάτη του ΟΠΕΚΕΠΕ και περιγράφει το πελατειακό σύστημα που τροφοδοτείται από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις του αγροτικού τομέα και τα ευτράπελα της ελληνικής αγροτικής πολιτικής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Το νέο νομοσχέδιο και η 13ωρη εργασία: Θα εργαζόμαστε μέχρι εξαντλήσεως;

Radio Lifo / Το νέο νομοσχέδιο και η 13ωρη εργασία: Θα εργαζόμαστε μέχρι εξαντλήσεως;

Τι ακριβώς αλλάζει στην καθημερινότητα των εργαζομένων με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, Ανδρέα Στοϊμενίδη, τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, το οποίο προβάλλεται από την πολιτική ηγεσία ως μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού, ενίσχυσης των εργαζομένων και απλοποίησης των διαδικασιών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τι οδηγεί τους ανθρώπους στον ρατσισμό»

Άκου την επιστήμη / «Ο ρατσισμός γεννιέται από την ανάγκη να νιώθουμε ανώτεροι» 

Πώς διαμορφώνεται η λογική «εμείς και οι άλλοι»; Πού οφείλεται η ανάγκη του ανθρώπου να ανήκει; Γιατί ακόμη κυριαρχούν οι εθνοτικές διακρίσεις; Και πόσο ελεύθερο είναι τελικά το άτομο όταν ψηφίζει; Η καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Βίκυ Φούκα, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η μεταπολεμική τάξη καταρρέει και το διεθνές σύστημα θυμίζει ζούγκλα»

LiFO politics / «Η μεταπολεμική τάξη καταρρέει και το διεθνές σύστημα θυμίζει ζούγκλα»

«Ο κύριος ωφελημένος από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι η Κίνα και ο κύριος χαμένος είναι η Ευρώπη». Ο καθηγητής Στρατηγικής, Αθανάσιος Πλατιάς, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για «τη συμμαχία του Δράκου και της Αρκούδας», για το χάσμα με την Τουρκία, για την ελληνική στάση και το κεντρικό πρόβλημα της χώρας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η σκληρή αλήθεια για την εφηβική μπάντα Protest March

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την εφηβική μπάντα Protest March

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την απίστευτα feel-good ιστορία τριών εφήβων στη δεκαετία του '80, που σήμερα, 40 χρόνια μετά, ανακάλυψαν ότι τα παιδικά όνειρά μπορεί να πραγματοποιηθούν με τον πιο ανέλπιστο τρόπο
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Γιώργος Λιάνης: «Έβγαλα χρήματα που δεν φαντάζεστε, όμως είμαι φτωχός»

Lifo Videos / Γιώργος Λιάνης: «Έβγαλα χρήματα που δεν φαντάζεστε, όμως είμαι φτωχός»

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός μετρά εξήντα χρόνια πορείας και αποκαλύπτει, για πρώτη φορά, άγνωστες πτυχές της ζωής του, από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τον Στέλιο Καζαντζίδη και από τα παρασκήνια της εξουσίας μέχρι τις πιο προσωπικές του ήττες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούν άτομα με αναπηρία να εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη;

Ζούμε, ρε! / Μπορούν άτομα με αναπηρία να εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος φιλοξενούν τον Βασίλη Γιαννακόπουλο, Chief Marketing Officer του μη κερδοσκοπικού οργανισμού SciFY, σε μια συζήτηση για ένα φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα που  ανοίγει νέους ορίζοντες.
THE LIFO TEAM
«Νιώθω δικαιωμένος που έφυγα από το σπίτι μου»

Lifo Videos / «Νιώθω δικαιωμένος που έφυγα στα 15 από το σπίτι μου»

Όταν μιλά για τη μουσική του, τον ενοχλεί που πολλοί στέκονται μόνο στην αναπηρία του ή στην ταυτότητά του ως Ρομά. Ο Βαλάντης Σταμούλης, όμως, θέλει με την ιστορία του να δώσει ελπίδα σε όσους αισθάνονται πως όλα είναι εναντίον τους.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Η Αθήνα έχει κολλήσει σε μια κλιματική παγίδα»

Radio Lifo / «Η Αθήνα έχει κολλήσει σε μια κλιματική παγίδα»

Καύσωνες, θερμική καταπόνηση και διαρκής απειλή πυρκαγιών: η πρωτεύουσα δοκιμάζεται ξανά και ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, εξηγεί γιατί αυτή η κατάσταση δεν είναι πια προσωρινή.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Lifo Videos / Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας, γνωστός και ως «αναρχικός φιλόσοφος», μιλά χωρίς ωραιοποιήσεις για την πολιτική που έχει καταντήσει λογιστική διαχείριση και για την ακροδεξιά που ολοένα περισσότερο θυμίζει θρησκευτική δεισιδαιμονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ