Πώς να αξιοποιήσετε σωστά το φαγητό που περίσσεψε, φροντίζοντας το περιβάλλον

Πώς να αξιοποιήσετε σωστά το φαγητό που περίσσεψε, φροντίζοντας το περιβάλλον Facebook Twitter
0
ADVERTORIAL

«Φάε όλο το φαγητό σου. Δεν κάνει να πετάμε φαγητό». Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτή τη φράση, μια φράση που έχει χαραχθεί στη μνήμη μας από την παιδική ηλικία, αλλά φαίνεται να μην έχει εντυπωθεί, αφού συνεχίζουμε να πετάμε άσκοπα το φαγητό που περίσσεψε.

Γιατί λοιπόν δεν «κάνει να πετάμε φαγητό»;

Κάθε γραμμάριο τροφής που καταλήγει στον κάδο απορριμμάτων αντιστοιχεί σε πολύτιμους φυσικούς πόρους που πετάχτηκαν αδίκως στα σκουπίδια. Σύμφωνα με στοιχεία τoυ WWF Ελλάς, η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Την ίδια στιγμή, με σχεδόν πάνω από το 1/3 όλων των τροφίμων που παράγονται στον κόσμο να γίνονται απορρίμματα ή να σπαταλούνται, το θέμα της μείωσης σπατάλης τροφίμων καθίσταται μια επιτακτική ανάγκη, σε παγκόσμιο επίπεδο!

‘Όσο δεν περιορίζουμε τη σπατάλη τροφίμων τόσο η κλιματική κρίση θα εντείνεται και η κατάσταση της υγείας του πλανήτη μας θα δυσχεραίνει, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να μην μπορεί να μας προσφέρει τα πλούσια αγαθά της. 

Πώς να αξιοποιήσετε σωστά το φαγητό που περίσσεψε, φροντίζοντας το περιβάλλον Facebook Twitter

«Σώζοντας» το φαγητό, μπορούμε να σώσουμε το περιβάλλον!

Ακόμα και τα μπρόκολα που καταναλώσατε πριν χαλάσουν ή το smoothie που φτιάξατε από τις υπερώριμες μπανάνες σας, συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν θέλει, λοιπόν, κόπο. Σίγουρα, όμως, θέλει τρόπο, και μερικές απλές κινήσεις και πρακτικές αρκούν για να περιορίσουν το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα!

Τη δική της θέση στο ζήτημα έχει πάρει η ΑΒ Βασιλόπουλος, που έχει δεσμευτεί να μειώσει το δικό της περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά 50%, μέχρι το 2025. Με συνοδοιπόρο το WWF Ελλάς, έχει ξεκινήσει ένα ταξίδι αντιμετώπισης του σημαντικού αυτού ζητήματος, για τη διασπορά του μηνύματος για τη μείωση σπατάλη τροφίμων. Με αυτόν τον τρόπο, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ κινητοποιεί όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής της αλυσίδας, ώστε να συμβάλλουν από κοινού σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. 

Μερικές ιδέες για την αξιοποίηση του φαγητού που περισσεύει:

  1. Σας περίσσεψαν καρότα, κρεμμύδια, πιπεριές, σκόρδα; Η πρώτη σας σκέψη είναι να τα πετάξετε; Ξανασκεφτείτε το. Τοποθετήστε τα σε ένα μπολ και βάλτε τα στην κατάψυξη. Όταν μαζευτεί ικανή ποσότητα φτιάξτε μια ωραία σούπα ή ζωμό. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τα παραπάνω υλικά για να ετοιμάσετε μια γευστική σάλτσα που θα συνοδεύσει τα ζυμαρικά σας.
  2. Αν βλέπετε ότι οι ντομάτες είναι έτοιμες να χαλάσουν, μπορείτε να τις βάλετε για λίγο στο φούρνο ώστε να ξεραθούν. Κατόπιν, τις βάζετε σε λάδι και τις τοποθετείτε στο ψυγείο (αν σκοπεύετε να τις καταναλώσετε σύντομα) ή στην κατάψυξη.
  3. Φρούτα που είναι έτοιμα να χαλάσουν; Χρησιμοποιήστε τα για να φτιάξετε smoothies! Τα smoothies πέρα από υγιεινά είναι και πολύ νόστιμα.
  4. Το μπαγιάτικο ψωμί έχει πολλές χρήσεις. Γίνεται κρουτόν και μπορεί να συμπεριληφθεί σε πολλές από τις συνταγές σας, όπως είναι οι σούπες και οι σαλάτες. Γλυκό ψυγείου με μπαγιάτικο ψωμί; Μα φυσικά. Αφού μπορεί επίσης να γίνει τριμμένη φρυγανιά κατάλληλη για μαγειρική ή ζαχαροπλαστική. Μπορεί ακόμη και να καταψυχθεί για να αξιοποιηθεί, όταν το θελήσετε.
  5. Μαγειρέψατε αλλά  περίσσεψε αρκετό κοτόπουλο; Την επόμενη μέρα, με εύκολο και γρήγορο τρόπο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στη σαλάτα σας ή να το προσθέσετε στο σάντουιτς.

Η σπατάλη φαγητού φαγητό, δεν σημαίνει απλώς πετάω κάποιο χαλασμένο τρόφιμο. Σημαίνει διόγκωση της κλιματικής κρίσης. Σημαίνει σπατάλη ενέργειας και εξάντληση πολύτιμων φυσικών πόρων! Πριν λοιπόν σπαταλήσουμε άσκοπα, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι ταυτόχρονα «πονάμε» και τον πλανήτη μας. Για αυτό και πρέπει να αναλάβουμε δράση. Από σήμερα κιόλας ξεκινώντας από την κουζίνα μας, αλλάζουμε τη στάση μας απέναντι στα τρόφιμα αποφασίζουμε να «σώσουμε»  το φαγητό που περίσσεψε, να το αξιοποιήσουμε και -με αυτό τον τρόπο- να προστατεύσουμε το περιβάλλον, που τόσο μας χρειάζεται.

Good Living
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

L’Oréal: H υπευθυνότητα γίνεται πυλώνας ομορφιάς, καινοτομίας και κοινωνικής δράσης

Good Business Directory 6 / L’Oréal: H υπευθυνότητα γίνεται πυλώνας ομορφιάς, καινοτομίας και κοινωνικής δράσης

Ο μεγαλύτερος όμιλος καλλυντικών παγκοσμίως χτίζει πάνω στη φιλοσοφία ότι οι άνθρωποί του αποτελούν το θεμέλιο κάθε προόδου και δημιουργεί τεχνολογίες που καθορίζουν την επόμενη μέρα της ομορφιάς.
THE LIFO TEAM
Deal maker και το 2025 ο κλάδος τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα

Good Business Directory 6 / Deal maker και το 2025 ο κλάδος τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα

Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών δεν αποτελεί μόνο πεδίο επενδυτικής κινητικότητας αλλά είναι και ένας από τους πιο δραστήριους κλάδους στο πεδίο της έρευνας και της καινοτομίας.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΝΑ
Φυσικό αέριο: «Χρυσές» επενδύσεις για την ελληνική οικονομία

Good Business Directory 6 / Φυσικό αέριο: «Χρυσές» επενδύσεις για την ελληνική οικονομία

Η προοπτική ανάδειξης της χώρας σε δίαυλο εφοδιασμού της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με φυσικό αέριο δημιουργεί έδαφος για νέες επενδύσεις στην επεξεργασία και μεταφορά του αερίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΔΑΚΗΣ
Rebrain Greece | Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα: Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα επαναπατρισμού στελεχών

Good Business Directory 6 / Rebrain Greece | Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα: Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα επαναπατρισμού στελεχών

Οι εκδηλώσεις Rebrain Greece και Ημέρα Καριέρας λειτουργούν ως δίαυλος μεταξύ των επιχειρήσεων και της ελληνικής διασποράς, παρουσιάζοντας αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον, φορολογικά κίνητρα και νέες ευκαιρίες απασχόλησης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΥΡΟΥΛΗ
Μανόλης Παπαπολύζος: Η δημιουργικότητα δεν χάθηκε, απλώς σταματήσαμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά

Good Business Directory 6 / Μανόλης Παπαπολύζος: Η δημιουργικότητα δεν χάθηκε, απλώς σταματήσαμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος και πρόεδρος της DDB Athens βλέπει μια αγορά που προσπαθεί να ανασάνει μέσα σε νόμους, πίξελ και αλγόριθμους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ
Δημήτρης Ψαλτούλης: Τεχνολογία και ελληνικό ταλέντο στο επίκεντρο της παγκόσμιας πορείας της Dialectica

Good Business Directory 6 / Δημήτρης Ψαλτούλης: Τεχνολογία και ελληνικό ταλέντο στο επίκεντρο της παγκόσμιας πορείας της Dialectica

Οι αξίες που οδήγησαν την εταιρεία στην κορυφή, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και η δύναμη του ελληνικού ταλέντου που στηρίζει την παγκόσμια ανάπτυξή της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μοχλός ανάπτυξης αλλά και μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις

Good Business Directory 6 / Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μοχλός ανάπτυξης αλλά και μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις

Γιατί η ανάγκη επιτάχυνσης στις ψηφιακές δεξιότητες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής αποτελούν σημερα τισ πιο σημαντικές προκλήσεις στο επιχειρειν.
ΕΥΗ ΠΑΠΑΔΟΣΗΦΑΚΗ
Πόσο «ανθρώπινη» μπορεί να είναι η τεχνητή νοημοσύνη;

Good Business Directory 6 / Πόσο «ανθρώπινη» μπορεί να είναι η τεχνητή νοημοσύνη;

Η Γιάννα Ανδρονοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, πιστεύει πως η τεχνητή νοημοσύνη μάς βοηθά να ενισχύουμε ό,τι είναι δημιουργικό και να παίρνουμε αποφάσεις με καλύτερα δεδομένα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ