Αυξημένος κίνδυνος άνοιας για όσους βλέπουν πολλή τηλεόραση, πιο ασφαλές το «σκρολάρισμα» στον υπολογιστή

Αυξημένος κίνδυνος άνοιας για όσους βλέπουν πολλή τηλεόραση, πιο ασφαλές το «σκρολάρισμα» στον υπολογιστή Facebook Twitter
0

Οι άνθρωποι που κάθονται για πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, αντιμετωπίζουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια στο μέλλον, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Η συσχέτιση αυτή αποδίδεται κυρίως στην καθιστική συμπεριφορά, η οποία έχει συσχετιστεί από καιρό με την εμφάνιση της καρδιομεταβολικής νόσου και τώρα αυτό επεκτείνεται και στην άνοια. Όμως δεν ισχύει το ίδιο για την χρήση υπολογιστή, η οποία είναι επίσης μια καθιστική δραστηριότητα, αλλά δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Ντέηβιντ Ράιχλεν του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν στοιχεία για 146.651 ανθρώπους άνω των 60 ετών, που δεν είχαν διαγνωστεί με άνοια στην αρχή της μελέτης.

Αυξημένος κίνδυνος άνοιας για όσους βλέπουν πολλή τηλεόραση, πιο ασφαλές το «σκρολάρισμα» στον υπολογιστή Facebook Twitter

Οι συμμετέχοντες κατέγραφαν και ανέφεραν πόση ώρα αφιέρωναν καθημερινά σε δύο καθιστικές δραστηριότητες, την παρακολούθηση τηλεόρασης και τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς επίσης πόσο χρόνο περνούσαν σε σωματική άσκηση και σε άλλες κινητικές δραστηριότητες. Μετά από περίπου 12 χρόνια, 3.507 άτομα είχαν διαγνωστεί με άνοια.

Αφού ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου (παχυσαρκία, χρήση αλκοόλ, επάγγελμα κ.α.), η μελέτη συμπέρανε ότι υπάρχει σαφώς σχέση ανάμεσα στην πολλή ώρα μπροστά στην τηλεόραση και στον κίνδυνο μελλοντικής άνοιας. Ο κίνδυνος μειωνόταν κάπως, αν κάποιος συνδύαζε την πολλή τηλεόραση με υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Αντίθετα, βρέθηκε ότι ο λιγότερος χρόνος σε υπολογιστή σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο άνοιας στο μέλλον, πιθανώς επειδή η χρήση υπολογιστή, αν και καθιστική, είναι μια νοητικά διαδραστική δραστηριότητα που κρατά σε εγρήγορση τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τελικά, όσον αφορά τον κίνδυνο άνοιας, έχει περισσότερη σημασία όχι τόσο ο συνολικός χρόνος καθισιού, όσο σε ποιές ακριβώς καθιστικές δραστηριότητες αφιερώνεται αυτός ο χρόνος, εφόσον η τηλεόραση αλλά όχι ο υπολογιστής αυξάνουν τον κίνδυνο για άνοια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιδράσεις για τα ρατσιστικά «ειδικά δρομολόγια» του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης – Διευκρινίσεις από ΕΛΑΣ

Ελλάδα / Αντιδράσεις για τα ρατσιστικά «ειδικά δρομολόγια» του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης – Διευκρινίσεις από ΕΛΑΣ

Η υπόθεση προκάλεσε έντονη συζήτηση και αντιδράσεις, με την Ελληνική Αστυνομία να εκδίδει επίσημη ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι ουδέποτε συμμετείχε ή συναίνεσε σε διαδικασίες διακριτικής μεταχείρισης επιβατών
LIFO NEWSROOM
Αρχιμανδρίτης Μελχισεδέκ για την επικοινωνία του με τον «εγκέφαλο» της κρητικής μαφίας

Ελλάδα / Αρχιμανδρίτης Μελχισεδέκ για τις συνομιλίες στη δικογραφία: «Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα»

Τι απάντησε για την επιμονή του κατηγορουμένου να μεσολαβήσει, ώστε ο ίδιος να γίνει μητροπολίτης, αλλά και την ασυνήθιστη οικειότητα σε διάλογό τους, που αποκαλύπτεται στη δικογραφία
LIFO NEWSROOM
AI in Schools: Μητσοτάκης και Σαμ Άλτμαν σε διάλογο για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει την εκπαίδευση

Ελλάδα / Μητσοτάκης και Σαμ Άλτμαν σε διάλογο για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει την εκπαίδευση

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εκπαίδευση, προτείνοντας τη δημιουργία ενός εξατομικευμένου ψηφιακού δασκάλου για μαθητές που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις
LIFO NEWSROOM
Ηγουμενίτσα: 18χρονος προσπάθησε να ταξιδέψει στην Ιταλία με ματσέτα, κατάνα και οπλοστάσιο

Ελλάδα / Ηγουμενίτσα: 18χρονος προσπάθησε να ταξιδέψει στην Ιταλία με ματσέτα, κατάνα και οπλοστάσιο

Κατά τη διάρκεια ελέγχου στον επιβατικό σταθμό της Ηγουμενίτσας, το Λιμενικό Σώμα εντόπισε ότι μετέφερε στις αποσκευές του ένα εντυπωσιακό οπλοστάσιο: αρκετές ματσέτες, μαχαίρια διαφόρων μεγεθών, ιαπωνικό «κατάνα» και άλλα
LIFO NEWSROOM