Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο πριν τις διαπραγματεύσεις - «Ο πόλεμος θα έχει τελειώσει αρχές Μαΐου»

Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο πριν τις διαπραγματεύσεις - «Ο πόλεμος θα έχει τελειώσει αρχές Μαΐου» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα. 

Σύμφωνα με αναφορές από το Ουκρανικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ukrinform, ένα κτήριο κατοικιών έχει τυλιχθεί στις φλόγες


Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος βρίσκεται στην ουκρανική πρωτεύουσα, μια στήλη καπνού υψώνεται στον ουρανό όχι μακριά από το σημείο όπου βρίσκεται - αν και ήταν ανήμπορος να φτάσει ως εκεί εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβάλλουν οι ουκρανικές αρχές ως τις 07:00. 


Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες, ενώ παραμένει άγνωστο αν υπάρχουν θύματα. 

Βομβαρδισμοί και στο Χάρκοβο 


Η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε, κατά τη διάρκεια της νύχτας, και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αεροπορικές επιδρομές, φωτιά ξέσπασε σε κεντρική εμπορική περιοχή. 

Συνεχίζεται η διπλωματία 

Εν τω μεταξύ, ο τέταρτος γύρος συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών Ουκρανίας - Ρωσίας «πάγωσε» μέχρι σήμερα οπότε και, σύμφωνα με Ουκρανό διαπραγματευτή, θα συνεχιστούν. 

Όπως δήλωσε αργά τη Δευτέρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του με αυτή της Ρωσίας θα συνεχιστούν σήμερα. Πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, να υπάρξει «δίκαιη ειρήνη». «Η αντιπροσωπεία μας εργάζεται για αυτό στις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά», συνέχισε ο κ. Ζελένσκι. Τα πράγματα πήγαν «αρκετά καλά, μου είπαν. Αλλά θα δούμε», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως οι συνομιλίες «θα συνεχιστούν» σήμερα.

Όπως, πάντως, εκτίμησε σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης, ο πόλεμος θα διαρκέσει το πολύ μέχρι αρχές Μαΐου, οπότε και η Ρωσία θα έχει εξαντλήσει τους πόρους και τον πολεμικό μηχανισμό της. 

«Θεωρώ πως το πολύ τον Μάιο, αρχές Μαΐου, θα έχουμε ειρηνευτική συμφωνία» σημείωσε ο Ολέκσι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του επιτελάρχη του Ουκρανού προέδρου, o οποίος πάντως δεν εμπλέκεται στη διαπραγματευτική διαδικασία. 

«Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι: είτε θα συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία πολύ γρήγορα, μέσα σε μία ως δύο εβδομάδες, με απόσυρση των στρατευμάτων και των πάντων, ή θα γίνει μια προσπάθεια να μαζευτούν μερικοί, ας πούμε, Σύροι, για τον δεύτερο γύρο, κι αφού τους κάνουμε κιμά κι αυτούς, (θα συναφθεί) συμφωνία στα μέσα Απριλίου ή στα τέλη Απριλίου».

Άλλο ένα σενάριο, «εντελώς τρελό» για τον κ. Αρεστόβιτς, είναι η Ρωσία να αρχίσει να στέλνει στον πόλεμο νεοσύλλεκτους έπειτα από εκπαίδευση ενός μήνα, πρόσθεσε.

Ακόμη και αφού υπογραφτεί ειρηνευτική συμφωνία, είναι πιθανό να συνεχιστούν εχθροπραξίες σε μικρότερη κλίμακα για άλλον έναν χρόνο, είπε ο κ. Αρεστόβιτς. Το Κίεβο απαιτεί όλα τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από την ουκρανική επικράτεια.

Με πληροφορίες από BBC/CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δεν μπορεί να εντοπίσει τις νάρκες που τοποθέτησε, λένε οι ΗΠΑ

Η Τεχεράνη έχει αφήσει έναν περιορισμένο διάδρομο διέλευσης για πλοία που καταβάλλουν διόδια, ενώ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο σύγκρουσης με νάρκες
THE LIFO TEAM
CIA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 25Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Διεθνή / Πρώην επικεφαλής της CIA ζητά την απομάκρυνση Τραμπ: «Είναι ξεκάθαρα εκτός ελέγχου»

Ο Τζον Μπρέναν επικαλέστηκε την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του προέδρου, λέγοντας ότι «γράφτηκε για ανθρώπους σαν τον Τραμπ»
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ ανακοίνωσε αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ μετά το ναυάγιο συνομιλιών με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία αποκλεισμού κάθε πλοίου που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM