Πούτιν για Ουκρανία: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αγνόησαν τις ανησυχίες μας - «Θέλουμε εγγυήσεις αμέσως»

Πούτιν για Ουκρανία: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αγνόησαν τις ανησυχίες μας - «Θέλουμε εγγυήσεις αμέσως» Facebook Twitter
0

Μιλώντας για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο για την κρίση με την Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ πως «αγνόησαν» την ανησυχία της Μόσχας, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η διπλωματία μεταξύ Κρεμλίνου και Δύσης. 


«Η Ρωσία αναλύει προσεκτικά τις γραπτές απαντήσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, αλλά είναι ήδη σαφές πως οι βασικές ανησυχίες μας αγνοήθηκαν. Το ΝΑΤΟ αναφέρεται στο δικαίωμα των χωρών στην ελεύθερη επιλογή, αλλά δεν μπορείς να ενισχύεις την ασφάλεια κάποιου σε βάρος κάποιων άλλων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, σε συνέντευξη Τύπου με τον Ούγγρο πρωθυπουργό.


«Ήταν οι ΗΠΑ που ήρθαν με τους πυραύλους τους στο σπίτι μας, στην αυλή του σπιτιού μας. Και απαιτείτε από εμένα κάποιες εγγυήσεις. Εσείς πρέπει να μας δώσετε εγγυήσεις. Εσείς. Και μάλιστα αμέσως» πρόσθεσε ο ίδιος. 
 


Υπενθυμίζεται πως το Κρεμλίνο είχε αξιώσει από το ΝΑΤΟ τη μη επέκτασή του προς Ανατολάς, την παροχή εγγυήσεων πως η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στη βορειοατλαντική συμμαχία, αλλά και την απόσυρση των νατοϊκών δυνάμεων σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν απορρίψει εκ προοιμίου τις αξιώσεις αυτές της Μόσχας.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Πούτιν αναφέρθηκε στην πιθανότητα πολέμου μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, στην περίπτωση ένταξης της Ουκρανίας στη συμμαχία και απόπειρας βίαιης ανακατάληψης της Κριμαίας από τη Ρωσία.

«Ας υποθέσουμε πως η Ουκρανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ξεκινήσει αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Εμείς θα πρέπει να πάμε σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ; Το σκέφτηκε αυτό κανείς; Προφανώς όχι» είπε ο ίδιος. 


O ίδιος πρόσθεσε πως πρέπει να εξευρεθούν τρόποι για την προστασία της ασφάλειας όλων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως ο διάλογος για την κρίση θα συνεχιστεί ώστε να «αποφευχθούν αρνητικά σενάρια». 

Η Ρωσία έχει αναπτύξει τουλάχιστον 100.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα, κάτι που ΝΑΤΟ και ΗΠΑ ερμηνεύουν ως προετοιμασία ενδεχόμενης επίθεσης, κάτι που Ρώσοι αξιωματούχοι απορρίπτουν. 


Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν - Λαβρόφ 


Εφόσον η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, αυτή είναι η ώρα να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα των δύο χωρών, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Εάν ο πρόεδρος Πούτιν πραγματικά δεν θέλει τον πόλεμο ή την αλλαγή καθεστώτος, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε στον ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ ότι αυτή είναι η ώρα (η Μόσχα) να αποσύρει τους στρατιώτες και τον βαρύ οπλισμό και να ξεκινήσει έναν σοβαρό διάλογο… ο οποίος μπορεί να ενισχύσει τη συνολική ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι υπάρχουν λόγοι για να συζητηθούν οι ανησυχίες της Μόσχας μέσω απευθείας συνομιλιών με την Ουκρανία.

«Ο Άντονι Μπλίνκεν συμφώνησε ότι υπάρχουν λόγοι για να συνεχιστεί ο διάλογος (για το θέμα της ασφάλειας της Ρωσίας). Θα δούμε πώς θα πάει», δήλωσε ο Λαβρόφ στη ρωσική τηλεόραση, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.

Με πληροφορίες από New York Times/Washington Post/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες κυρώσεις Τρραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Διεθνή / Νέες κυρώσεις Τραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Η κυβέρνηση Τραμπ στοχοποιεί κινεζικές επιχειρήσεις, έναν Κινέζο υπήκοο και ένα φορτηγό πλοίο για εμπλοκή σε μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας προς το Ιράν, εν μέσω της κλιμακούμενης σύρραξης με το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Η στάση του ποντίφικα για την ΑΙ μοιάζει με εκείνη του προκατόχου του, Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι κοινωνίες μας διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν «την αίσθηση του ανθρώπινου»
LIFO NEWSROOM
Επιθέσεις Ισραήλ κατά του Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Διεθνή / Επιθέσεις Ισραήλ κατά Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Οι συγκρούσεις Ισραήλ–Ιράν απειλούν τις εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας, θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια: μια πρόκληση που επιταχύνει την στροφή προς ΑΠΕ και αυτόνομη παραγωγή
LIFO NEWSROOM
ΝΑΤΟ: Η Ισπανία απειλεί να εκτροχιάσει τη σύνοδο κορυφής - Στο επίκεντρο ο στόχος 5% του Τραμπ

Διεθνή / ΝΑΤΟ: Η Ισπανία απειλεί να εκτροχιάσει τη σύνοδο κορυφής - Στο επίκεντρο ο στόχος 5% του Τραμπ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαρακτηρίζει «ανεδαφικό» τον στόχο 5% του ΑΕΠ για δαπάνες στην άμυνα, ζητώντας ευελιξία ή εξαίρεση για τη Μαδρίτη στο επερχόμενο summit του NATO
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η ΕΕ καταλογίζει ευθύνες στο Ισραήλ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Διεθνή / Γάζα: Η ΕΕ καταλογίζει ευθύνες στο Ισραήλ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Απόρρητη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης επισημαίνει ενδείξεις παραβίασης του Άρθρου 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ–Ισραήλ, με αναφορές σε αποκλεισμό ανθρωπιστικής βοήθειας, πλήγματα σε νοσοκομεία και βία εποίκων
LIFO NEWSROOM
Το γαλλικό σχέδιο στη Μάγχη θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους, λέει φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Το γαλλικό σχέδιο στη Μάγχη θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους, λέει φιλανθρωπική οργάνωση

Η στρατηγική εντάσσεται στην προετοιμασία για τη γαλλοβρετανική σύνοδο στις 8 Ιουλίου, που θα συμπέσει με την επίσημη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στο Λονδίνο
LIFO NEWSROOM