Μια αριστουργηματική παρέμβαση στην ιστορική Κάζα Μπατλό του Γκαουντί στη Βαρκελώνη Facebook Twitter

Μια αριστουργηματική παρέμβαση στην ιστορική Κάζα Μπατλό του Γκαουντί στη Βαρκελώνη

0

Μέσα στα 2.500τ.μ. της Κάζα Μπατλό, ενός από τα πιο διάσημα σπίτια που έχει σχεδιάσει ο Γκαουντί στη Βαρκελώνη, ο διάσημος αρχιτέκτονας Κένγκο Κούμα γνωστός για τα έργα του που συνδέονται με το φως και τη σκιά, δημιούργησε ένα περιβάλλον στη σκάλα υπηρεσίας των οκτώ ορόφων του κτιρίου και μέχρι τις δεξαμενές που υπάρχουν στο υπόγειο, ως φόρο τιμής σε έναν από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες με τα αριστουργηματικά του έργα να είναι από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Βαρκελώνης.

Η αρχιτεκτονική παρέμβαση του Κούμα έχει γίνει με μια κουρτίνα από μεταλλική αλυσίδα αλουμινίου που διατρέχει όλο το κτίριο του μοντερνισμού. Χρειάστηκαν 164.000 μέτρα αλυσίδας για να δημιουργηθεί η πολυεπίπεδη μεταλλική κουρτίνα που μιμείται το σχέδιο της Κάζα Μπατλό, αλλά με αφηρημένο τρόπο, χωρίς το παιχνίδι των χρωμάτων, των υλικών και της ιστορικής διάστασης του σπιτιού. Σύμφωνα με τον Κούμα οι κουρτίνες αλουμινίου που μοιάζουν με δίχτυα ψαρέματος, προσελκύουν το φως με το οποίο παίζουν δημιουργώντας νέα σχήματα φωτεινότητας με σιλουέτες και σκιές στο τυφλό κουτί του κλιμακοστασίου μέχρι τα υπόγεια.

Μοντερνισμός και αρτ νουβό συναντιούνται σε αυτή την μοναδική δομή με τους τοίχους να είναι σμιλεμένοι δίνοντας την έννοια της ρευστότητας, ενώ το σπίτι έχει ελάχιστες ευθείες γραμμές.

Ο Κούμα έχει παίξει με τις αποχρώσεις που είναι ανοιχτόχρωμες κοντά στην οροφή, ενώ, μετά, σιγά σιγά, σκουραίνουν μέχρι να φτάσουν στις μαύρες αποχρώσεις που ντύνουν το χώρο των παλιών αποθηκών άνθρακα στο υπόγειο. Αναδημιουργείται έτσι μια νέα αφήγηση για τους επισκέπτες που ανεβοκατεβαίνουν τη σκάλα για να φτάσουν από τη στέγη μέχρι τα κελάρια, από τον ουρανό μέχρι τη γη, από το φως στη σκιά, κάτι που ερμηνεύεται μόνο μέσω του φωτός σαν να ήταν η γλώσσα του σπιτιού.

Μια αριστουργηματική παρέμβαση στην ιστορική Κάζα Μπατλό του Γκαουντί στη Βαρκελώνη Facebook Twitter
Η νέα όψη του εσωτερικού με την κουρτίνα από κρίκους αλουμινίου | casa batlló, gaudí

Η διάσημη παγκοσμίως Κάζα Μπατλό, βρίσκεται στο κέντρο της Βαρκελώνης και αποτελεί μια αναδιαμόρφωση του σπιτιού που έχτισε ο Ισπανός αρχιτέκτονας αρχικά το 1904 και από τότε έχει ανακαινισθεί πολλές φορές. Στα καταλανικά λέγεται Casa dels ossos (Το σπίτι των οστών), λόγω της οργανικής εμφάνισής του που θυμίζει σκελετό. Βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες και πιο παλιές συνοικίες της πόλης και σχεδιάστηκε αρχικά ως κατοικία μιας οικογένειας της μεσαίας τάξης.

Μοντερνισμός και αρτ νουβό συναντιούνται σε αυτή την μοναδική δομή με τους τοίχους να είναι σμιλεμένοι δίνοντας την έννοια της ρευστότητας, ενώ το σπίτι έχει ελάχιστες ευθείες γραμμές. Η πρόσοψή του είναι διακοσμημένη με πολύχρωμο μωσαϊκό, φτιαγμένο από θραύσματα κεραμικών πλακιδίων Trencadís με μια τεχνική που λέγεται Pique assiette και η οροφή του, ένα από τα αξιοθέατα του κτιρίου είναι αψιδωτή και μοιάζει με την πλάτη ενός δράκου.

Όταν έχτισε αρχικά ο Γκαουντί το κτίριο, δεν είχε αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά και ήταν φτιαγμένο σύμφωνα με την παράδοση του εκλεκτικισμού του 19ου αιώνα, με υπόγειο, ισόγειο, τέσσερις ορόφους και ένα κήπο στο πίσω μέρος.

Μια αριστουργηματική παρέμβαση στην ιστορική Κάζα Μπατλό του Γκαουντί στη Βαρκελώνη Facebook Twitter
Η κουρτίνα από κρίκους αλουμινίου | casa batlló, gaudí

Το σπίτι αγοράστηκε από την οικογένεια Μπατλό το 1900, μια οικογένεια εύπορη με εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στην οποία δεν άρεσε ο αρχικός σχεδιασμός του κτιρίου. Ο Μπατλό ήθελε έναν αρχιτέκτονα για να σχεδιάσει ένα σπίτι που να μη μοιάζει με κανένα άλλο και να ξεχωρίζει ως δημιουργικό και τολμηρό, να δεσπόζει στη λεωφόρο Passeig de Gràcia, ένας από τους καλύτερους δρόμους της παλιάς Βαρκελώνης. Ο Μπατλό και η γυναίκα διάλεξαν τον αρχιτέκτονα που είχε σχεδιάσει το πάρκο Γκουέλ ώστε να δημιουργήσει ένα ριψοκίνδυνο σχέδιο χωρίς να τον περιορίσουν πουθενά. Η οικογένεια ζούσε στον όροφο των ευγενών του Κάζα Μπατλό μέχρι τα μέσα του 1950.

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες της Κάζα Μπατλό έχουν μετατρέψει τους χώρους και τα δωμάτια σε αίθουσες που φιλοξενούν σημαντικές εκδηλώσεις της πόλης.

Μια αριστουργηματική παρέμβαση στην ιστορική Κάζα Μπατλό του Γκαουντί στη Βαρκελώνη Facebook Twitter
Το παιχνίδι με το φως και σκιά με την κουρτίνα από κρίκους αλουμινίου | casa batlló, gaudí
Μια αριστουργηματική παρέμβαση στην ιστορική Κάζα Μπατλό του Γκαουντί στη Βαρκελώνη Facebook Twitter
Λεπτομέρεια της κουρτίνας από κρίκους αλουμινίου | casa batlló, gaudí
Μια αριστουργηματική παρέμβαση στην ιστορική Κάζα Μπατλό του Γκαουντί στη Βαρκελώνη Facebook Twitter
Η κουρτίνα αλουμινίου είναι μια εγκατάσταση με 164.000 μέτρα αλυσίδας | casa batlló, gaudí
Μια αριστουργηματική παρέμβαση στην ιστορική Κάζα Μπατλό του Γκαουντί στη Βαρκελώνη Facebook Twitter
Η σκάλα όπως ανεβαίνει κάποιος στους ορόφους της Κάζα Μπατλό | casa batlló, gaudí
Μια αριστουργηματική παρέμβαση στην ιστορική Κάζα Μπατλό του Γκαουντί στη Βαρκελώνη Facebook Twitter
Η σκάλα με την παρέμβαση του Κένγκο Κούμα | casa batlló, gaudí
Μια αριστουργηματική παρέμβαση στην ιστορική Κάζα Μπατλό του Γκαουντί στη Βαρκελώνη Facebook Twitter
Η νέα όψη του εσωτερικού με την κουρτίνα από κρίκους αλουμινίου | casa batlló, gaudí
 
Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«ASTY», η Αθήνα του 2999: Μια πόλη στα όρια της ασφυξίας

Design / Αθήνα 2999: Μια πόλη στα όρια της ασφυξίας

Ο αρχιτέκτονας και δημιουργός κόμικς Δημήτρης Πασχάλης μετατρέπει την ανησυχία του για τη σύγχρονη Αθήνα σε μια δυστοπική αφήγηση που εκτυλίσσεται στο έτος 2999. Μέσα από το «ASTY» εξερευνά την υπεραστικοποίηση, την απώλεια του προσωπικού χώρου και τη σχέση ανάμεσα στην αρχιτεκτονική, την ψυχική υγεία και το μέλλον της πόλης.
M. HULOT
Ο άνθρωπος που σχεδίαζε για εκατομμύρια τώρα προσπαθεί να σχεδιάσει τη δική του ζωή

Πολιτισμός / Eugene Whang: Ο άνθρωπος πίσω από το iPhone και τα AirPods προσπαθεί τώρα να σχεδιάσει τη δική του ζωή

Ο Eugene Whang πέρασε πάνω από 20 χρόνια στην ομάδα design της Apple. Σε νέα του συνέντευξη, μιλά για τη ζωή μετά τα iPhone και τα AirPods, το σπίτι του και τον χρόνο ως την απόλυτη πολυτέλεια.
THE LIFO TEAM
Στη Δανία, ο James Turrell φτιάχνει έναν θόλο για να κοιτάμε τον ουρανό αλλιώς

Design / Στη Δανία, ο James Turrell φτιάχνει έναν θόλο για να κοιτάμε τον ουρανό αλλιώς

Στις 19 Ιουνίου ανοίγει στο ARoS Aarhus Art Museum το As Seen Below - The Dome, το πιο φιλόδοξο Skyspace του James Turrell μέχρι σήμερα: ένας υπόγειος θόλος 40 μέτρων, όπου το φως, ο ουρανός και η ίδια η πράξη της όρασης γίνονται το έργο.
THE LIFO TEAM
Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Πολιτισμός / Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Το νέο ιδιωτικό βαγόνι-εστιατόριο της Belmond στο British Pullman έγινε σκηνικό εποχής από τον Μπαζ Λούρμαν και την Κάθριν Μάρτιν, με αρ ντεκό φαντασία, θεατρική μυθολογία και κινηματογραφική λάμψη.
THE LIFO TEAM
Mantility: Μαντίλια που δεν έχεις ξαναδεί

Μόδα & Στυλ / Mantility: Μαντίλια που δεν έχεις ξαναδεί

Το brand που χτίζει η Βασιλική Ζαφειρία Υψηλάντη αφηγείται μια ιστορία μόδας, τέχνης και μνήμης μέσα από συνεργασίες με δεκάδες δημιουργούς και σημείο αναφοράς την παράδοση που έχει το Σουφλί στη μεταξουργία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Μάρμαρο, θάλασσα και ματαιότητα: το βενετσιάνικο σπίτι του Ρικ Όουενς

Design / Μάρμαρο, θάλασσα και ματαιότητα: το βενετσιάνικο σπίτι του Ρικ Όουενς

Στο διαμέρισμα του Ρικ Όουενς στο Λίντο, το μάρμαρο, η θάλασσα και το γυμνασμένο σώμα του σχεδιαστή αποκαλύπτουν κάτι πέρα από ένα σπίτι: τον τρόπο με τον οποίο οργανώνει την απόσυρσή του.
THE LIFO TEAM
Ντέιβιντ Λόιντ: Ο δημιουργός του "V for Vendetta" μιλά στη LifO

Graphic Novel / Ντέιβιντ Λόιντ: Ο δημιουργός του «V for Vendetta» μιλά στη LifO

Ο διακεκριμένος Βρετανός σχεδιαστής, που μαζί με τον συμπατριώτη του, Άλαν Μουρ, δημιούργησε το δυστοπικό όσο και ανατρεπτικό κόμικ «V for Vendetta», στο οποίο βασίστηκε το ομώνυμο κινηματογραφικό blockbuster, θα είναι επίσημος προσκεκλημένος στο φετινό 20ό Comicdom.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Βαλσαμάκης: «Εγώ επέβαλα τον μοντερνισμό»

Αρχιτεκτονική / Νίκος Βαλσαμάκης: «Δεν θα άφηνα ποτέ την Αθήνα για να μείνω στο Μόναχο ή στο Παρίσι»

Υπέγραψε εμβληματικές κατοικίες, σχεδίασε τα ξενοδοχεία «Αμαλία» από τους Δελφούς έως το Ναύπλιο και άφησε το αποτύπωμά του σε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της σύγχρονης Αθήνας. Ο Νίκος Βαλσαμάκης ανοίγει σπάνια την πόρτα του γραφείου του στην οδό Πλουτάρχου – και ακόμη σπανιότερα μιλά για τον εαυτό του. Στα 102 του χρόνια, ο σημαντικότερος εν ζωή Έλληνας αρχιτέκτονας, που δίδαξε στην Ελλάδα τη γλώσσα του μοντερνισμού και άλλαξε για πάντα τον τρόπο που κατοικούμε, μιλά αποκλειστικά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι που λειτουργεί ως φυτώριο ιδεών

Design / Ένα σπίτι που μόνο στη Μαρία Παπαδημητρίου θα μπορούσε να ανήκει

Το σπίτι της διακεκριμένης εικαστικού στη Δροσιά δεν είναι απλώς ένας ιδιωτικός χώρος· είναι ένα φυτώριο ιδεών, ένας ζωντανός τόπος φιλοξενίας, συνάντησης και συλλογικής δημιουργίας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
10 κτίρια της Αθήνας που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Αθήνα / 10 κτίρια της Αθήνας που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Στους αθηναϊκούς δρόμους, πολύ συχνά, η ιστορία και η μνήμη της πόλης κρύβονται πίσω από ερειπωμένες όψεις και σφραγισμένα παράθυρα αξιόλογων κτιρίων που είναι εκτός χρήσης. Αξίζουν καλύτερη τύχη αυτά τα κτίρια; Το ερώτημα μοιάζει ρητορικό, γιατί το πραγματικό είναι αν τους δόθηκε ποτέ μια ευκαιρία. Εδώ και πολλές δεκαετίες, η απάντηση παραμένει αρνητική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το μουσείο του μέλλοντος θα το βρεις στο Ανατολικό Λονδίνο

V&A East Storehouse / Το μουσείο του μέλλοντος θα το βρεις στο Ανατολικό Λονδίνο

Η άλλοτε παραμελημένη βιομηχανική ζώνη μεταμορφώθηκε σε νέο πολιτιστικό προορισμό, με το V&A East Storehouse να επαναπροσδιορίζει την έννοια του μουσείου. Χωρίς προθήκες, χωρίς προκαθορισμένες διαδρομές και με χιλιάδες αντικείμενα σε απόσταση αναπνοής από τον επισκέπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ιερουσαλήμ: Η ιστορία μιας πόλης μέσα από 40 αιώνες μνήμης και συγκρούσεων

Graphic Novel / Μια ελιά στο Όρος των Ελαιών αφηγείται την πολυτάραχη ιστορία της Ιερουσαλήμ

Ένα καθηλωτικό graphic novel για την Ιερουσαλήμ παρουσιάζει 4.000 χρόνια Ιστορίας ― τη γέννηση τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, τις διαδοχικές κατακτήσεις και μεταμορφώσεις της πόλης μέσα στους αιώνες
M. HULOT
Εβδομάδα Design του Μιλάνου

Design / Όσα θα δούμε στην Εβδομάδα Design του Μιλάνου

Στη φετινή διοργάνωση, που έχει πάντα στο επίκεντρο την αρχιτεκτονική, την τέχνη και όσα προωθούν την ευζωία, έντονο θα είναι το ελληνικό στοιχείο με τη συμμετοχή του ιστορικού οίκου επιπλοποιίας Saridis of Athens.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ