Στο Surfer Maya της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμοι να σερβίρουν τρελό street food Facebook Twitter
Κορνέ από κρουασάν γεμισμένο με κρέμα πραλίνας φουντουκιού, τραγανά κομμάτια πραλίνας αρωματισμένα με λάιμ και καραμελωμένα φουντούκια. Φωτο: Γιάννης Τόμτσης

Στο Surfer Maya της Θεσσαλονίκης σερβίρουν υβριδικά tacos με γύρο και άλλες τρελές street γεύσεις

0

Τι πάει να πει fast casual εστιατόριο; Σημαίνει ότι σε αυτό το φαγητό σας θα είναι σε street food λογική, θα σερβιριστεί σβέλτα, αλλά μπορεί να απαιτεί μπελαλίλιδη προετοιμασία και υψηλές τεχνικές και σίγουρα θα έχει ποιοτικότερα υλικά από οποιοδήποτε άλλο μαγαζί γρήγορου φαγητού. Τουλάχιστον αυτό θα συμβαίνει στη νέα πολυαναμενόμενη άφιξη της Θεσσαλονίκης που έχει ζηλέψει η Αθήνα. 

Με έμπνευση από τις αλυσίδες των Chipotle, Nando’s και GBK, από τα ghost restaurants του Βερολίνου και του Λονδίνου, συλλέγοντας όσα έχουν δει, δοκιμάσει και φανταστεί, η ομάδα του Estrella που άλλαξε και όρισε τους κανόνες του brunch το 2013 παρουσιάζει έπειτα από έναν χρόνο δοκιμών κάτι καινούργιο το οποίο περιλαμβάνει «πιάτα - τρέλες, γεύσεις που θα τις λαχταράς ακόμα κι αν δεν πείνας, που θα σου μείνουν και θα τις ξαναζητήσεις».

Χρησιμοποιώντας προζυμένια ψωμιά αργής ωρίμανσης, επιλέγοντας ωριμασμένα κρέατα από μικρές φάρμες της Κομοτηνής, το Surfer Maya θα προσφέρει σάντουιτς όπως αυτό με το χειροποίητο παστράμι μόσχου (είναι παραγωγής τους, καπνίζεται στην ανοιχτή τους κουζίνα), με μουστάρδα Θεσσαλονίκης, πίκλα σιναπιού, τυρί έμενταλ και πράσινη σαλάτα, ακόμα ένα με παστράμι τόνου, σάλτσα ταρτάρ και πράσινη σαλάτα. Θα έχει και με ψητό κοτόπουλο, με σάλτσα teriyaki, wasabi mayo και πράσινη σαλάτα, ένα με μοσχαρίσιο φιλέτο, γαλοτύρι, μουστάρδα Θεσσαλονίκης και dijon.

Και μόνο από τις περιγραφές τους φαίνεται ότι έχουν να πουν κάτι άλλο για το φαγητό στο χέρι, χωρίς όμως να μιλούν μια ακατανόητη γλώσσα. 

Στο Surfer Maya ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν σεφ για να βάλουν τις δικές τους γεμίσεις στα ωραία του ζυμάρια, να φέρουν φίλους ειδικούς στα κρασιά Riesling και να ετοιμάσουν ένα άλλο μενού γι’ αυτά.

Τα flatbreads θα βασίζονται επίσης σε προζυμένιο ζυμάρι, θα φτιάχνονται με χοιρινή σπάλα, γραβιέρα, ψητά ντοματίνια, καραμελωμένο κρεμμύδι ή με παλαιωμένη φέτα από τον Κωσταρέλο, σπανάκι, ψητά ντοματίνια, φρέσκα μυρωδικά και καραμελωμενο κρεμμύδι.

Παράλληλα, στο Surfer Maya θα φτιάχνουν tacos al pastor με χειροποίητο μαριναρισμένο γύρο, οι τορτίγιες θα ανοίγονται σε μαντεμένια πρέσα και θα ψήνονται μπροστά μας και θα γεμίζονται με κρεμμύδι, κόλιανδρο και κρέμα αβοκάντο. Η τραγανή ζύμη των tacos θα γεμίζεται και με ceviche από φρέσκο ψάρι ημέρας, με πίκλα φράουλα, φύτρες από ραπανάκι και χειροποίητη σάλτσα μάτσα. Καλά μέχρι εδώ. 

Surfer Maya Facebook Twitter
H «τρέλα» των πιάτων του Surfer Maya συμπληρώνεται από τη σχεδιαστική τρέλα του Studiomateriality που βρίσκεται πίσω από το design και το branding. Φωτο: Αντώνης Σαρρής

Και φτάνουμε στο πιάτο - ιδέα που θα συζητηθεί. Παντρεύοντας τη μεξικάνικη παράδοση με το χειροποίητο κρουασάν προέκυψαν τα υβριδικά tacros, tacos δηλαδή δοσμένα σε σφολιάτα. Το ένα θα φτιάχνεται με τον γύρο τους, με χτυπητή, ψητά ντοματίνια κονφί, τηγανιτές γλυκοπατάτες και πίκλα κρεμμύδι –«ένα εναλλακτικό πιτόγυρο δηλαδή», όπως μου είπε γι’ αυτήν τη συνταγή ο Κώστας Καπετανάκης– το άλλο με γαρίδα πάνκο, καραμελωμένο κρεμμύδι, μαγιονέζα μαύρου σκόρδου, έμενταλ, σχοινόπρασο και ντοματίνια κονφί. 

Το δικό τους burger θα φτιάχνεται με dry aged κιμά, με ωριμασμένο λευκό cheddar, καραμελωμένο κρεμμύδι, μαγιονέζα μαύρου σκόρδου και BBQ sauce ή με τηγανητό κοτόπουλο ελεύθερας βοσκής, iceberg, σουσάμι, chili coffee sriracha glaze, φρέσκο κρεμμύδι, με την ίδια μαγιονέζα και τυρί.  

Το ανατρεπτικό στριτφουντάδικο ετοιμάζει τα πάντα από το μηδέν, ακόμη και μια σειρά από αυθεντικές μεξικάνικες σάλτσες όπως η salsa roja picante fermentada με ελληνικές πιπεριές Φλώρινης και πιπεριές τσίλι από τη Χαλκιδική και η μουστάρδα ζυμωμένου ανανά. Μπορείτε να τις προσθέσετε στο tacos ή το tacros σας, μπορείτε να τις πάρετε μαζί σας φεύγοντας σε γυάλινα βαζάκια ή να τις παραγγείλετε στο σπίτι. Και μια και αναφέρθηκαν στα βαζάκια με τις σάλτσες, το Surfer Maya σερβίρει τα πάντα σε ειδικές οικολογικές συσκευασίες ή ανακυκλώσιμες γυάλινες. 

Surfer Maya tacos Facebook Twitter
Τacos al pastor με χειροποίητο μαριναρισμένο γύρο. Φωτο: Γιάννης Τόμτσης

Αν καθίσετε εκεί, το φαγητό θα σας θα έρθει μέσα σε μια custom εργαλειοθήκη, σαν αυτές που εξυπηρετούν τους μάστορες, αλλά με έντονα χρώματα. Κι αυτό γιατί η «τρέλα» των πιάτων του Surfer Maya συμπληρώνεται από τη σχεδιαστική τρέλα του Studiomateriality που βρίσκεται πίσω από το design και το branding. 

Όσο για τα επιδόρπια, ο pastry chef Γιώργος Αυγέρος έχει ψήσει μια παραδοσιακή γαλατόπιτα σε ζύμη κρουασάν, έχει δημιουργήσει κι ένα κορνέ από κρουασάν και το έχει γεμίσει με κρέμα πραλινας φουντουκιού, τραγανά κομμάτια πραλίνας αρωματισμένα με λάιμ και καραμελωμένα φουντούκια.

Θα προσφέρονται μόνο βιοδυναμικά και βιολογικά φυσικά κρασιά, μπίρες από όλο τον κόσμο, κλασικά cocktails με τις πινελιές του βραβευμένου bartender Αλέξανδρου Σουρμπάτη. Θα πιείτε  house negroni in a bottle με ροζ πιπέρι και πεπόνι και margarita mamma mia με πικραμύγδαλο, ροδάκινο και απαλές νότες καπνού. 

Surfer Maya Facebook Twitter
Η τραγανή ζύμη των tacos θα γεμίζεται και με ceviche από φρέσκο ψάρι ημέρας, με πίκλα φράουλα, φύτρες από ραπανάκι και χειροποίητη σάλτσα μάτσα. Φωτο: Γιάννης Τόμτσης

Μαζί με όλα τα παραπάνω, στο Surfer Maya ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν σεφ για να βάλουν τις δικές τους γεμίσεις στα ωραία του ζυμάρια, να φέρουν φίλους ειδικούς στα κρασιά Riesling και να ετοιμάσουν ένα άλλο μενού γι’ αυτά. «Η πόλη είναι δύσκολη, δεν είναι τυχαίο ότι αν πετύχεις στη Θεσσαλονίκη. πετυχαίνεις παντού. Σίγουρα θα ακούσουμε γκρίνιες, θα βρεθεί αυτός που θα μας πει ότι στην Τούμπα τρώει γύρο με 3,30 αλλά εμείς δεν πάμε να κοντράρουμε αυτό, πάμε να προσφέρουμε κάτι ποιοτικό και γαμάτο» εξηγεί ο Κώστας Καπετανάκης που αρχικά είχε φανταστεί ότι το μαγαζί θα λέγεται Surfer Roza όπως και το ντεμπούτο άλμπουμ των Pixies. «Όμως, μετά την πορεία του Estrella, έπρεπε να κατοχυρώσουμε το όνομα πανευρωπαϊκά, ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να φτάσει το brand. Μας είχε προλάβει ένα παριζιάνικο εστιατόριο, έτσι αλλάξαμε την πρώτη μας σκέψη με κάτι που δεν απέχει πολύ από αυτή και μας πάει».

Στο Surfer Maya η μουσική παίζει έντονα τον ρόλο της αφού σκέφτονται να αλλάζουν τους εκατοντάδες δίσκους τους σε ένα πικάπ, τον DJ Shadow με τους Portishead, όπως στο Smoking Goat του Σόρντιτς. 

Surfer Maya Facebook Twitter
Φωτο: Αντώνης Σαρρής
Surfer Maya Facebook Twitter
Φωτο: Αντώνης Σαρρής

Surfer Maya, Σκρα 8, Θεσσαλονίκη

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ