Ομπρέλα προστασίας στον Covid και στις άλλες ιώσεις!

Ομπρέλα προστασίας στον Covid και στις άλλες ιώσεις! Facebook Twitter
0



ΜE TON ΠΡΩΤΟ ΧΙΟΝΙΑ της χρονιάς να έχει ντύσει στα λευκά ένα μεγάλο μέρος της επικράτειας και τις θερμοκρασίες να έχουν πέσει σε επίπεδα «πολικού express», η προστασία από τη λοίμωξη του κορωνοϊού και τις άλλες ιώσεις καθίσταται πρώτη προτεραιότητα στην καθημερινή μας ρουτίνα, καθώς οι εβδομάδες που θα ακολουθήσουν θα θυμίζουν σκηνικό από την ταινία Frozen.


«Ας μη γελιόμαστε, το κρύο είναι "φίλος" της Covid και όχι δικός μας» λέει με χιούμορ η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η κύρια αιτία είναι πως όταν κάνει κρύο παραμένουμε για πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους, όπου αναγκαστικά αυξάνεται ο συγχρωτισμός, με την πνευμονολόγο Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» να διευκρινίζει: «Μας ανησυχούν κυρίως οι συγκεντρώσεις στο σπίτι, καθώς εκεί μαζεύονται άνθρωποι σε έναν χώρο, γύρω από ένα τραπέζι να φάνε, να μιλήσουν, να γελάσουν να φωνάξουν, χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς μάσκες και αποστάσεις».

Από τη μεριά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Άλκης Βατόπουλος, προσθέτει πως το κρύο αυξάνει τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού (λόγω του συνωστισμού) και πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τώρα που άνοιξαν τα καταστήματα, να αποφεύγουμε τους συνωστισμούς στον δρόμο, στις ουρές και μέσα στα μαγαζιά. Ο μεγάλος κίνδυνος σε ό,τι αφορά τον συνωστισμό είναι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου γίνεται κυριολεκτικά πατείς με πατώ σε, ειδικά όταν κάνει παγωνιά έξω, οπότε ελάχιστοι άνθρωποι έχουν τη διάθεση να περπατήσουν.

Μάλιστα, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, ζητά να γίνονται περισσότερα τεστ και να τηρούνται με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας στα λεωφορεία, στα τρόλεϊ, στα τραμ και στο μετρό, καθώς η μάσκα δεν λειτουργεί από μόνη της, χρειάζονται και αποστάσεις. Στη γενικότερη ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού συμβάλλει και η κυκλοφορία των νέων, μεταλλαγμένων στελεχών, που, όπως εξηγεί η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, τα ευρήματα δείχνουν πως είναι έως και 70% πιο μεταδοτικά.

Κατά τους δυόμισι χειμερινούς μήνες που έχουμε ακόμα μπροστά μας, η λοίμωξη Covid δεν είναι η μοναδική απειλή. Υπάρχει το απλό κρυολόγημα, που οφείλεται στους άλλους κορωνοϊούς και ρινοϊούς, η βουλωμένη μύτη, ο πονόλαιμος, οι γαστρεντερίτιδες και η γρίπη, που φέτος σχεδόν εξαφανίστηκε λόγω της εκτεταμένης χρήσης μάσκας, του κλεισίματος των σχολείων και του μεγάλου αριθμού των ατόμων που έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο.


Για να βγούμε αλώβητοι τον χειμώνα, η πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα συνιστά, όταν κάνουμε συγκεντρώσεις στο σπίτι, να συναντιόμαστε με τους ίδιους ανθρώπους, έναν στενό κύκλο φίλων, και να θυμόμαστε πως ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα όταν βήχουμε, φωνάζουμε, τραγουδάμε, λογομαχούμε, γελάμε.

Είναι αυτονόητο πως, αν επισκεφθούμε ηλικιωμένους συγγενείς, φοράμε όλοι μάσκα, παρότι έχουν αρχίσει οι Covid εμβολιασμοί στους ηλικιωμένους, και φροντίζουμε την υγιεινή των χεριών, χωρίς ωστόσο να το παρακάνουμε με τα αντισηπτικά. Κι αυτό γιατί με την κατάχρησή τους διαταράσσεται η ισορροπία του υδρολιπιδικού φιλμ του δέρματος, ενώ με το κρύο εντείνεται η αφυδάτωση και αυξάνεται ο κίνδυνος ατοπικής δερματίτιδας, που είναι επώδυνη και ενοχλητική ειδικά στα χέρια.

Χέρια και χείλη εκτεθειμένα στον βοριά

Εξίσου ευάλωτα στο κρύο είναι και τα χείλη, καθώς με τη μάσκα επιβαρύνεται η κατάστασή τους, αφού παραμένουν νοτισμένα όταν μιλάμε ή αναπνέουμε γρήγορα και με τον κρύο αέρα αφυδατώνονται. Όπως τα χέρια μας χρειάζονται μια καλή επανορθωτική κρέμα για να ενυδατωθούν τον χειμώνα της πανδημίας, έτσι και τα χείλη έχουν ανάγκη από ένα προστατευτικό προϊόν σε στικ ή balm, που να σφραγίζει την υγρασία και να κρατά εκτός τις περιβαλλοντικές επιθέσεις.

Μην ξεχνάμε τον πονόλαιμο

Κατά τους δυόμισι χειμερινούς μήνες που έχουμε ακόμα μπροστά μας, η λοίμωξη Covid δεν είναι η μοναδική απειλή. Υπάρχει το απλό κρυολόγημα, που οφείλεται στους άλλους κορωνοϊούς και ρινοϊούς, η βουλωμένη μύτη, ο πονόλαιμος, οι γαστρεντερίτιδες και η γρίπη, που φέτος σχεδόν εξαφανίστηκε λόγω της εκτεταμένης χρήσης μάσκας, του κλεισίματος των σχολείων και του μεγάλου αριθμού των ατόμων που έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο. Για να περιορίσουμε τον κίνδυνο κρυολογήματος, προσέχουμε να είμαστε σωστά ντυμένοι όταν βγαίνουμε έξω, με λεπτά, αλλά ζεστά ρούχα, που τα φοράμε σε στρώματα. Επίσης, προφυλάσσουμε τα αυτιά μας με σκούφο από τον αέρα, το κρύο και τον χιονιά, επειδή οι ωτίτιδες είναι πολύ επώδυνες.

Οι OTCύμμαχοι της υγείας

Στα ράφια του φαρμακείου, και χωρίς συνταγή, μας περιμένει μια μεγάλη γκάμα παραφαρμακευτικών προϊόντων που μας βοηθούν να προστατευτούμε από τις εποχικές ιώσεις και να αναρρώσουμε πιο γρήγορα, αν τύχει να κολλήσουμε κάποιο μικρόβιο. Ρινικά σπρέι, παυσίπονα, σιρόπια για τον βήχα, προϊόντα που είναι σε μορφή σκόνης με μέλι και διαλύονται σε νερό, προσφέροντας αναλγητική αντιμικροβιακή και καταπραϋντική δράση, δίνουν τις «πρώτες βοήθειες» στον πονόλαιμο, στο μπούκωμα, στο «βράσιμο» στο στήθος και στον βήχα. Οι γονείς δεν πρέπει να τρομάζουν στον πρώτο πονόλαιμο, γιατί είναι πιο πιθανό να οφείλεται σε στρεπτόκοκκο παρά στον Covid και οφείλουν να θυμίζουν στα παιδιά τους τη σωστή υγιεινή του βήχα (βήχουμε μέσα στον αγκώνα μας ή σε ένα μαντίλι, που το πετάμε μετά, ή εσωτερικά, μέσα στο ρούχο μας).

Συμπλήρωσέ με!

Εκτός από τα OTC (μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα) των ιώσεων, η πλήρης γκάμα των συμπληρωμάτων διατροφής προσφέρει μια ακόμα επίστρωση στην πανοπλία που δημιουργούμε ενάντια στις ιώσεις, χτίζοντας και διατηρώντας ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς μεγαλώνουμε. Πολυβιταμινούχα συμπληρώματα με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία μάς βοηθούν να κατανικήσουμε το άγχος και την κούραση και να αναζωογονήσουμε τον οργανισμό μας σε πολύ δύσκολες εποχές. Το σελήνιο, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, η βιταμίνη C, το συμπλήρωμα Q10, τα ω3 λιπαρά οξέα, η βιταμίνη D, η κουερσετίνη, η ρεσβερατρόλη, το β-καροτένιο και τα τονωτικά εκχυλίσματα gingko biloba και ginseng δημιουργούν ένα τονωτικό κοκτέιλ που μας θωρακίζει, ειδικά όταν τρεφόμαστε «στο πόδι», κοιμόμαστε λίγο και είμαστε διαρκώς αγχωμένοι. Το μόνο που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως οι τονωτικές πολυβιταμίνες δεν πρέπει να λαμβάνονται το βράδυ, γιατί ενδέχεται να προκαλέσουν διαταραχές στον ύπνο, γεγονός που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό και εντείνει την κόπωση.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ