Μία παγκόσμια μελέτη φανερώνει πόσα δεν ξέρουμε για τον καθαρισμό του προσώπου

Μία παγκόσμια μελέτη φανερώνει πόσα δεν ξέρουμε για τον καθαρισμό του προσώπου Facebook Twitter
0

Λένε πως η καθαριότητα είναι «μισή αρχοντιά», και σε ότι αφορά το δέρμα αποτελεί προϋπόθεση για την υγεία του, σήμερα περισσότερο από ποτέ με τους αυστηρούς κανόνες υγιεινής και τη χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτικοί. Ωστόσο η πρώτη παγκόσμια μελέτη της CeraVe, έδειξε ότι παρά τις καλές προθέσεις, η πλειονότητα του κόσμου γνωρίζει ελάχιστα πράγματα για τον σωστό καθαρισμό της επιδερμίδας του προσώπου. Έτσι για παράδειγμα, λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (το 44%) πλένουν το πρόσωπό τους δύο φορές την ημέρα, ενώ το 35% το πλένουν μετά βίας μια φορά.

Επιπλέον, το 76% αμελούν να πλύνουν το πρόσωπό τους πριν πέσουν για ύπνο, παρότι τουλάχιστον οι μισοί αισθάνονται το δέρμα τους βρώμικο.


«Ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων δεν είναι σωστά ενημερωμένο, ενδεικτικά το 30% των ερωτηθέντων δεν ήξεραν τι είναι ο επιδερμιδικός φραγμός» επισημαίνει η Penelope Giraud, Γενική Διευθύντρια της CeraVe.


«Επιπλέον λιγότεροι από 3 στους 10 ερωτηθέντες (29%) έχουν συμβουλευθεί κάποιον ειδικό για να μάθουν τι τύπο δέρματος έχουν ώστε να επιλέγουν τα σωστά προϊόντα περιποίησης», προσθέτει η Δρ. Michelle Henry, Δερματολόγος στη Νέα Υόρκη.


Από την ελληνική επιστημονική κοινότητα, η Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος Δρ. Ελίνα Θεοδωρακοπούλου εξηγεί πως το πρώτο βήμα για υγιές δέρμα με ακέραιο επιδερμιδικό φραγμό είναι η επιλογή του κατάλληλου καθαριστικού, το οποίο δεν διαταράσσει το pH  αλλά απομακρύνει τους ρύπους, το πλεονάζoν σμήγμα και τους ερεθιστικούς παράγοντες με επιτυχία.

Μόνο ένας στους δύο πλένει το πρόσωπό του πρωί και βράδυ

Παρόλο λοιπόν που οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ότι είναι καλά ενημερωμένοι για τον καθαρισμό του προσώπου, μόλις το 44% πλένουν το πρόσωπό τους πρωί-βράδυ και 4 στους 10 δεν ξέρουν ποιος τύπος προϊόντος καθαρισμού ενδείκνυται για τον δικό τους τύπο δέρματος. Ακόμα μικρότερο ποσοστό (29%) έχουν συμβουλευθεί ειδικό για μάθουν τι τύπο δέρματος έχουν.

Πιο ασυνεπείς οι άνδρες από τις γυναίκες

Πιο ασυνεπείς και βυθισμένοι σε μεγαλύτερη σύγχυση σε ότι αφορά τις σωστές πρακτικές για τον καθαρισμό του δέρματος εμφανίζονται οι άνδρες, παρότι εκείνοι ταλαιπωρούν περισσότερο την επιδερμίδα τους με το συχνό ξύρισμα. Ενδεικτικά, 2 στους 5 άνδρες χρησιμοποιούν μόνο νερό για το πλύσιμο του προσώπου τους, ενώ περισσότεροι από το ένα τρίτο χρησιμοποιούν πλάκα σαπουνιού, που έχει ακατάλληλο pH (πολύ αλκαλικό) για το pH του δέρματος.


Παράλληλα, το 29% των ανδρών που παραλείπουν το πλύσιμο του προσώπου τους το βράδυ πιστεύουν ότι δεν είναι απαραίτητο -τη στιγμή που οι δερματολόγοι συνιστούν καθαρισμό δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ). Εκτός από τον ελλιπή καθαρισμό του δέρματος άλλο ένα συχνό λάθος είναι ο υπερβολικός καθαρισμός.

Το 33% των ερωτηθέντων πιστεύουν, λανθασμένα, ότι όσο συχνότερα πλένουν το πρόσωπό τους τόσο πιο καθαρό είναι αυτό. Επιπλέον, το ένα πέμπτο (20%) των ερωτηθέντων τείνουν να πλένουν υπερβολικά το πρόσωπό τους (πάνω από δύο φορές την ημέρα), ενώ πάνω από το ένα τρίτο (35%) δεν πλένουν το πρόσωπό τους όσο συχνά πρέπει. Η έρευνα δείχνει ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες τείνουν να έχουν καλύτερες συνήθειες: μόνο το 59% των ατόμων 18-20 ετών πλένουν το πρόσωπό τους το πρωί, έναντι 74% των ατόμων 51-60 ετών.

Οποιοδήποτε καθαριστικό είναι «μια χαρά», πιστεύουν οι άνδρες

Σημαντικές παρανοήσεις που σχετίζονται με τον τύπο του δέρματος και την επιλογή των προϊόντων εντοπίζει η έρευνα με τους άνδρες πάλι να κατέχουν τα πρωτεία στα λάθη, καθώς οι γυναίκες εμφανίζονται πιο «διαβασμένες». Έτσι το 38% των ανδρών πιστεύουν ότι «οποιοδήποτε σαπούνι είναι μια χαρά» για τον καθαρισμό του προσώπου τους, ενώ πολλοί αρκούνται στο να πλύνουν το πρόσωπό τους μόνο με νερό την ώρα τους ντους (2 στους 5 άνδρες ερωτηθέντες) ή πλάκα σαπουνιού (πάνω από το ένα τρίτο των ανδρών ερωτηθέντων).

Οι μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 30 ετών) φαίνεται να έχουν καλύτερες συνήθειες, όπως το ότι χρησιμοποιούν απολεπιστικά scrubs προσώπου. Τέλος, η μελέτη αποκάλυψε ορισμένα λάθη που κάνουν άνδρες και γυναίκες σε καθημερινά πράγματα που επηρεάζουν την υγιεινή του δέρματος: Ενδεικτικά, το 71% των ανδρών και το 66% των γυναικών έχουν περάσει πάνω από δύο εβδομάδες χωρίς να αλλάξουν σεντόνια ή μαξιλαροθήκες, ενώ περισσότερες από μία στις 2 γυναίκες έχουν κοιμηθεί χωρίς να αφαιρέσουν το μακιγιάζ τους ή έχουν χρησιμοποιήσει βρώμικα πινέλα μακιγιάζ.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ