Η εμπειρία του fine dining στο MFlavours του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel

Η εμπειρία του fine dining στο MFlavours του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel Facebook Twitter
Σολομός σοτέ με πουρέ από φακές beluga, σαλάτα παντζάρι και σάλτσα beurre blanc με πορτοκάλι.
0

Άνοιξε τις πόρτες του μόλις πριν από έναν μήνα ως μέλος της εταιρείας ελληνικών ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ Α.Ε., ενταγμένο στο δίκτυο της Accor, φιλοδοξώντας να προσφέρει ξεχωριστή φιλοξενία όχι μόνο σε όσους θα το επιλέξουν για τη διαμονή τους αλλά και για όλους εκείνους που θα το επισκεφτούν για να απολαύσουν ένα γεύμα στο εστιατόριό του, να κάνουν ένα διάλειμμα στο καφέ ή να περάσουν μερικές χαλαρές ώρες στο roof garden με την πισίνα και τη συγκλονιστική θέα.


Το κτίριο όπου στεγάζεται είναι ένα από το πιο ιστορικά και χαρακτηριστικά της Αθήνας. Μπορεί όλοι να το θυμούνται ως τα γραφεία της Αγροτικής Τράπεζας, αλλά όταν άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του, στα τέλη της δεκαετίας του '50, ήταν το θρυλικό King's Palace, με το διάσημο καμπαρέ και τους ακόμα πιο διάσημους θαμώνες. Σήμερα εξακολουθεί να διατηρεί την κομψότητά του, ενώ η αρχιτεκτονική ομάδα MTArchitects, που ανέλαβε τον επανασχεδιασμό του, ανέδειξε μαγικά κάθε του λεπτομέρεια.

Αν σκεφτεί κάποιος τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εστίαση το τελευταίο, μεγάλο διάστημα, θα καταλάβει πως η άφιξη του MFlavours στο πιο κομβικό σημείο της πόλης είναι μια όμορφη ανάσα ζωής, ελπίδας και ομορφιάς που χρειαζόμαστε όλοι. 


Γι' αυτό, ακόμα κι αν έχεις αποφασίσει να επισκεφτείς μόνο το εστιατόριο MFlavours που βρίσκεται στον 9ο όροφο, δεν γίνεται να μην κάνεις ένα γρήγορο πέρασμα και από τους άλλους χώρους του ξενοδοχείου, ανακαλύπτοντας μοναδικά έργα τέχνης αλλά και τις ιδιαίτερες λεπτομέρειες που έχει προσθέσει η MKV Design στη διακόσμησή του.

Το ξενοδοχείο, σε συμφωνία με το πνεύμα όλων των MGallery Hotel Collection, είναι σαν μια γκαλερί ή σαν ένα μουσείο τέχνης που εξελίσσεται σε όλους τους χώρους του, από τις σουίτες και τα δωμάτια μέχρι την αίθουσα του Galerie Café και τους κοινόχρηστους χώρους, όπου μπορεί κανείς να βρει έργα αναγνωρισμένων αλλά και ανερχόμενων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως ο Γιάννης Μόραλης, ο Γιάννης Αδαμάκος, ο Σπύρος Βασιλείου, ο Δημοσθένης Κοκκινίδης και πολλοί άλλοι.

Φυσικά, το πιο εντυπωσιακό και επιβλητικό έργο που μπορεί κάποιος να θαυμάσει είναι το εμβληματικό «Mappemonde» του γλύπτη Γεωργίου Λάππα, του οποίου η εγκατάστασή ξεκινά με το κεντρικό κομμάτι της σύνθεσης στον δέκατο όροφο του ξενοδοχείου, ενώ τα περίπου 3.000 κομμάτια που το απαρτίζουν διατρέχουν όλους τους ορόφους ως το αίθριο του ξενοδοχείου. Όλη η συλλογή των έργων τέχνης ανήκει στην οικογένεια Λασκαρίδη και η τοποθέτησή της στα διάφορα σημεία του ξενοδοχείου είναι αριστουργηματική.

Η εμπειρία του fine dining στο MFlavours του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel Facebook Twitter
Το ξενοδοχείο, σε συμφωνία με το πνεύμα όλων των MGallery Hotel Collection, είναι σαν μια γκαλερί ή σαν ένα μουσείο τέχνης που εξελίσσεται σε όλους τους χώρους του.


Φυσικά, εμείς επισκεφτήκαμε το ξενοδοχείο για να απολαύσουμε τις προτάσεις του σεφ Δημήτρη Μπούτσαλη, επικεφαλής της κουζίνας, με sous-chef τον Δημήτρη Αρσενίδη, που τον έχουμε συναντήσει ξανά στη «Μεγάλη Βρετανία» και έχει μεγάλη εμπειρία στα εστιατόρια πεντάστερων ξενοδοχείων.

Μέσα στο πνεύμα των MGallery Hotel, και υπηρετώντας το fine dining, ο σεφ έχει δημιουργήσει ένα μενού που δεν φλυαρεί, αφιερωμένο στην ελληνική και μεσογειακή κουζίνα. Μάλιστα, επιθυμία του είναι να αλλάζει όσο το δυνατόν πιο συχνά τα πιάτα για να εκμεταλλεύεται τις πρώτες ύλες στην εποχή τους και να διατηρεί τη γεύση σε υψηλά επίπεδα.


Συγκεκριμένα, δοκιμάσαμε την πράσινη σαλάτα με μυρωδικά. Στημένη σαν ένα μικρό μποστάνι σε ένα λευκό πιάτο, είχε τέλεια ισορροπία υλικών, με την κινόα και το φαγόπυρο να εξασφαλίζουν σούπερ ενέργεια, ενώ το αβοκάντο, τα flakes λαχανικών και το φιστίκι Αιγίνης συνδράμουν αποτελεσματικά στη φίνα γεύση και το dressing κερασιoύ ολοκληρώνει τέλεια τόσο το γαστρονομικό όσο και το εικαστικό αποτέλεσμα.

Η εμπειρία του fine dining στο MFlavours του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel Facebook Twitter
Πράσινη σαλάτα με μυρωδικά.


Ακόμα πιο ενδιαφέρον βρήκαμε το vitello tonnato με καρπάτσιο από μοσχάρι γάλακτος, tuna tataki, φινόκιο και τρούφα. Ντελικάτη γεύση που μπορείς να απολαύσεις ακόμα και με ένα κοκτέιλ ή ένα ποτήρι κρασί, απολαμβάνοντας τη θέα από το μπαλκόνι.


Συνεχίσαμε με δύο κυρίως πιάτα, εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Το πρώτο ήταν τα χοιρινά μάγουλα, που συνοδεύονταν από πουρέ ψητού κουνουπιδιού, αντζούγια και κρέμα μαϊντανού, και το δεύτερο ήταν σολομός σοτέ με πουρέ από φακές beluga, σαλάτα παντζάρι και σάλτσα beurre blanc με πορτοκάλι. Και στα δύο πιάτα επικρατούσε η λεπτότητα των γεύσεων και ξεχώριζε η αρμονία των υλικών.


Το γεύμα ολοκληρώθηκε με το Tarte Bali με γκανάς μαύρης σοκολάτας, τραγανή πραλίνα και quenelle από σαντιγί καραμέλας. Αυτό αλλά και όλα τα γλυκά του μενού αποτελούν δημιουργίες του chef-pâtissier της «Μεγάλης Βρετανίας» Arnaud Larher, που μας έχει μάθει στις εθιστικές συνθέσεις του.

Η εμπειρία του fine dining στο MFlavours του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel Facebook Twitter
Tarte Bali με γκανάς μαύρης σοκολάτας, τραγανή πραλίνα και quenelle από σαντιγί καραμέλας.


Βέβαια, όπως μας ενημέρωσε ο Δημήτρης Μπούτσαλης, το μενού δεν θα αργήσει να αλλάξει, για να ακολουθήσει την εποχή και να αποκτήσει πιο χειμερινό χαρακτήρα. Συζητώντας, μάλιστα, μαζί του καταλάβαμε πως σκοπός του είναι να κάνει τακτικά αλλαγές στα πιάτα για να διατηρεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών και να μπορεί να δημιουργεί ελεύθερα περισσότερες νέες γεύσεις.


Στα άμεσα σχέδια του σεφ, μάλιστα, είναι η δημιουργία ενός afternoon tea, στοχεύοντας στο γυναικείο κοινό. Το ξενοδοχείο, εξάλλου, έχει πολλές υπηρεσίες αφιερωμένες στο γυναικείο κοινό και δίνει βάση στην ικανοποίηση των επιθυμιών τους. Για παράδειγμα, υπάρχουν πιάτα στο μενού που προτείνονται για γυναίκες και μπορείς να τα απολαύσεις είτε στο εστιατόριο είτε στο café.


Εκτός από afternoon tea, το ξενοδοχείο σύντομα θα σερβίρει και brunch με σκοπό να γίνει το νέο σημείο συνάντησης όσων αφιερώνουν το Σάββατό τους στα ψώνια. Αν σκεφτεί κάποιος τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εστίαση το τελευταίο, μεγάλο διάστημα, θα καταλάβει πως η άφιξη του MFlavours στο πιο κομβικό σημείο της πόλης είναι μια όμορφη ανάσα ζωής, ελπίδας και ομορφιάς που χρειαζόμαστε όλοι.

Η εμπειρία του fine dining στο MFlavours του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel Facebook Twitter
Το roof garden του Athens Capital Hotel - MGallery με την πισίνα και τη συγκλονιστική θέα.
Η εμπειρία του fine dining στο MFlavours του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel Facebook Twitter
Ο σεφ Δημήτρης Μπούτσαλης, επικεφαλής της κουζίνας έχει μεγάλη εμπειρία στα εστιατόρια πεντάστερων ξενοδοχείων. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Η εμπειρία του fine dining στο MFlavours του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Ελευθερίου Βενιζέλου 4 & Κριεζώτου 2, Σύνταγμα, 214 4442000

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ