ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Η εμπειρία του fine dining στο MFlavours του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel

Η εμπειρία του fine dining στο MFlavours του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel Facebook Twitter
Σολομός σοτέ με πουρέ από φακές beluga, σαλάτα παντζάρι και σάλτσα beurre blanc με πορτοκάλι.
0

Άνοιξε τις πόρτες του μόλις πριν από έναν μήνα ως μέλος της εταιρείας ελληνικών ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ Α.Ε., ενταγμένο στο δίκτυο της Accor, φιλοδοξώντας να προσφέρει ξεχωριστή φιλοξενία όχι μόνο σε όσους θα το επιλέξουν για τη διαμονή τους αλλά και για όλους εκείνους που θα το επισκεφτούν για να απολαύσουν ένα γεύμα στο εστιατόριό του, να κάνουν ένα διάλειμμα στο καφέ ή να περάσουν μερικές χαλαρές ώρες στο roof garden με την πισίνα και τη συγκλονιστική θέα.


Το κτίριο όπου στεγάζεται είναι ένα από το πιο ιστορικά και χαρακτηριστικά της Αθήνας. Μπορεί όλοι να το θυμούνται ως τα γραφεία της Αγροτικής Τράπεζας, αλλά όταν άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του, στα τέλη της δεκαετίας του '50, ήταν το θρυλικό King's Palace, με το διάσημο καμπαρέ και τους ακόμα πιο διάσημους θαμώνες. Σήμερα εξακολουθεί να διατηρεί την κομψότητά του, ενώ η αρχιτεκτονική ομάδα MTArchitects, που ανέλαβε τον επανασχεδιασμό του, ανέδειξε μαγικά κάθε του λεπτομέρεια.

Αν σκεφτεί κάποιος τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εστίαση το τελευταίο, μεγάλο διάστημα, θα καταλάβει πως η άφιξη του MFlavours στο πιο κομβικό σημείο της πόλης είναι μια όμορφη ανάσα ζωής, ελπίδας και ομορφιάς που χρειαζόμαστε όλοι. 


Γι' αυτό, ακόμα κι αν έχεις αποφασίσει να επισκεφτείς μόνο το εστιατόριο MFlavours που βρίσκεται στον 9ο όροφο, δεν γίνεται να μην κάνεις ένα γρήγορο πέρασμα και από τους άλλους χώρους του ξενοδοχείου, ανακαλύπτοντας μοναδικά έργα τέχνης αλλά και τις ιδιαίτερες λεπτομέρειες που έχει προσθέσει η MKV Design στη διακόσμησή του.

Το ξενοδοχείο, σε συμφωνία με το πνεύμα όλων των MGallery Hotel Collection, είναι σαν μια γκαλερί ή σαν ένα μουσείο τέχνης που εξελίσσεται σε όλους τους χώρους του, από τις σουίτες και τα δωμάτια μέχρι την αίθουσα του Galerie Café και τους κοινόχρηστους χώρους, όπου μπορεί κανείς να βρει έργα αναγνωρισμένων αλλά και ανερχόμενων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως ο Γιάννης Μόραλης, ο Γιάννης Αδαμάκος, ο Σπύρος Βασιλείου, ο Δημοσθένης Κοκκινίδης και πολλοί άλλοι.

Φυσικά, το πιο εντυπωσιακό και επιβλητικό έργο που μπορεί κάποιος να θαυμάσει είναι το εμβληματικό «Mappemonde» του γλύπτη Γεωργίου Λάππα, του οποίου η εγκατάστασή ξεκινά με το κεντρικό κομμάτι της σύνθεσης στον δέκατο όροφο του ξενοδοχείου, ενώ τα περίπου 3.000 κομμάτια που το απαρτίζουν διατρέχουν όλους τους ορόφους ως το αίθριο του ξενοδοχείου. Όλη η συλλογή των έργων τέχνης ανήκει στην οικογένεια Λασκαρίδη και η τοποθέτησή της στα διάφορα σημεία του ξενοδοχείου είναι αριστουργηματική.

Η εμπειρία του fine dining στο MFlavours του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel Facebook Twitter
Το ξενοδοχείο, σε συμφωνία με το πνεύμα όλων των MGallery Hotel Collection, είναι σαν μια γκαλερί ή σαν ένα μουσείο τέχνης που εξελίσσεται σε όλους τους χώρους του.


Φυσικά, εμείς επισκεφτήκαμε το ξενοδοχείο για να απολαύσουμε τις προτάσεις του σεφ Δημήτρη Μπούτσαλη, επικεφαλής της κουζίνας, με sous-chef τον Δημήτρη Αρσενίδη, που τον έχουμε συναντήσει ξανά στη «Μεγάλη Βρετανία» και έχει μεγάλη εμπειρία στα εστιατόρια πεντάστερων ξενοδοχείων.

Μέσα στο πνεύμα των MGallery Hotel, και υπηρετώντας το fine dining, ο σεφ έχει δημιουργήσει ένα μενού που δεν φλυαρεί, αφιερωμένο στην ελληνική και μεσογειακή κουζίνα. Μάλιστα, επιθυμία του είναι να αλλάζει όσο το δυνατόν πιο συχνά τα πιάτα για να εκμεταλλεύεται τις πρώτες ύλες στην εποχή τους και να διατηρεί τη γεύση σε υψηλά επίπεδα.


Συγκεκριμένα, δοκιμάσαμε την πράσινη σαλάτα με μυρωδικά. Στημένη σαν ένα μικρό μποστάνι σε ένα λευκό πιάτο, είχε τέλεια ισορροπία υλικών, με την κινόα και το φαγόπυρο να εξασφαλίζουν σούπερ ενέργεια, ενώ το αβοκάντο, τα flakes λαχανικών και το φιστίκι Αιγίνης συνδράμουν αποτελεσματικά στη φίνα γεύση και το dressing κερασιoύ ολοκληρώνει τέλεια τόσο το γαστρονομικό όσο και το εικαστικό αποτέλεσμα.

Η εμπειρία του fine dining στο MFlavours του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel Facebook Twitter
Πράσινη σαλάτα με μυρωδικά.


Ακόμα πιο ενδιαφέρον βρήκαμε το vitello tonnato με καρπάτσιο από μοσχάρι γάλακτος, tuna tataki, φινόκιο και τρούφα. Ντελικάτη γεύση που μπορείς να απολαύσεις ακόμα και με ένα κοκτέιλ ή ένα ποτήρι κρασί, απολαμβάνοντας τη θέα από το μπαλκόνι.


Συνεχίσαμε με δύο κυρίως πιάτα, εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Το πρώτο ήταν τα χοιρινά μάγουλα, που συνοδεύονταν από πουρέ ψητού κουνουπιδιού, αντζούγια και κρέμα μαϊντανού, και το δεύτερο ήταν σολομός σοτέ με πουρέ από φακές beluga, σαλάτα παντζάρι και σάλτσα beurre blanc με πορτοκάλι. Και στα δύο πιάτα επικρατούσε η λεπτότητα των γεύσεων και ξεχώριζε η αρμονία των υλικών.


Το γεύμα ολοκληρώθηκε με το Tarte Bali με γκανάς μαύρης σοκολάτας, τραγανή πραλίνα και quenelle από σαντιγί καραμέλας. Αυτό αλλά και όλα τα γλυκά του μενού αποτελούν δημιουργίες του chef-pâtissier της «Μεγάλης Βρετανίας» Arnaud Larher, που μας έχει μάθει στις εθιστικές συνθέσεις του.

Η εμπειρία του fine dining στο MFlavours του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel Facebook Twitter
Tarte Bali με γκανάς μαύρης σοκολάτας, τραγανή πραλίνα και quenelle από σαντιγί καραμέλας.


Βέβαια, όπως μας ενημέρωσε ο Δημήτρης Μπούτσαλης, το μενού δεν θα αργήσει να αλλάξει, για να ακολουθήσει την εποχή και να αποκτήσει πιο χειμερινό χαρακτήρα. Συζητώντας, μάλιστα, μαζί του καταλάβαμε πως σκοπός του είναι να κάνει τακτικά αλλαγές στα πιάτα για να διατηρεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών και να μπορεί να δημιουργεί ελεύθερα περισσότερες νέες γεύσεις.


Στα άμεσα σχέδια του σεφ, μάλιστα, είναι η δημιουργία ενός afternoon tea, στοχεύοντας στο γυναικείο κοινό. Το ξενοδοχείο, εξάλλου, έχει πολλές υπηρεσίες αφιερωμένες στο γυναικείο κοινό και δίνει βάση στην ικανοποίηση των επιθυμιών τους. Για παράδειγμα, υπάρχουν πιάτα στο μενού που προτείνονται για γυναίκες και μπορείς να τα απολαύσεις είτε στο εστιατόριο είτε στο café.


Εκτός από afternoon tea, το ξενοδοχείο σύντομα θα σερβίρει και brunch με σκοπό να γίνει το νέο σημείο συνάντησης όσων αφιερώνουν το Σάββατό τους στα ψώνια. Αν σκεφτεί κάποιος τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εστίαση το τελευταίο, μεγάλο διάστημα, θα καταλάβει πως η άφιξη του MFlavours στο πιο κομβικό σημείο της πόλης είναι μια όμορφη ανάσα ζωής, ελπίδας και ομορφιάς που χρειαζόμαστε όλοι.

Η εμπειρία του fine dining στο MFlavours του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel Facebook Twitter
Το roof garden του Athens Capital Hotel - MGallery με την πισίνα και τη συγκλονιστική θέα.
Η εμπειρία του fine dining στο MFlavours του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel Facebook Twitter
Ο σεφ Δημήτρης Μπούτσαλης, επικεφαλής της κουζίνας έχει μεγάλη εμπειρία στα εστιατόρια πεντάστερων ξενοδοχείων. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Η εμπειρία του fine dining στο MFlavours του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Ελευθερίου Βενιζέλου 4 & Κριεζώτου 2, Σύνταγμα, 214 4442000

Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ