Το καλλιτεχνικό «πείραμα» του Σάλτσμπουργκ : Πώς διοργανώνεται ένα φεστιβάλ εν καιρώ πανδημίας

Το καλλιτεχνικό «πείραμα» του Σάλτσμπουργκ : Πώς διοργανώνεται ένα φεστιβάλ εν καιρώ πανδημίας Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Στο διάσημο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ συντελείται φέτος ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό «πείραμα». Πώς μπορεί να διοργανωθεί με επιτυχία ένα διεθνές πολιτιστικό γεγονός σε συνθήκες πανδημίας;

Η διάσημη Ρωσίδα σοπράνο Άννα Νετρέμπκο δεν αποτέλεσε εξαίρεση στο φετινό Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ (1 - 30 Αυγούστου 2020). Η ίδια, όπως και ο σύζυγός της Γιουσίφ Εϋβαζόφ, όπως όλοι οι καλλιτέχνες και το προσωπικό που συμμετέχει στο διάσημο φεστιβάλ, υποβλήθηκαν σε τεστ κορωνοϊού.

Οι καλλιτέχνες πρέπει να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αναγκαίες αποστάσεις. Και το φετινό καλοκαίρι πάντως τα βλέμματα των ανθρώπων του πολιτισμού είναι έτσι στραμμένα στην αυστριακή πόλη και στο ιστορικό φεστιβάλ κλασικής μουσικής, όπερας και θεάτρου, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.


Αυτή τη φορά βέβαια η τέχνη μπαίνει κάπως σε δεύτερη μοίρα αφού όλοι θέλουν να δουν πώς ένα τόσο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός θα αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα της πανδημίας. «Πολλοί εκπρόσωποι άλλων καλλιτεχνικών οργανισμών ρωτούν τι μέτρα υγιεινής έχουμε λάβει ώστε να περιορίσουμε την πιθανότητα έξαρσης του κορωνοϊού», ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Λούκας Κρέπατς, διευθυντής επικοινωνίας του Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ και υπεύθυνος αυτό το ιδιαίτερο καλοκαίρι για θέματα πρόληψης και ασφάλειας.

Όπως επισημαίνει, αν τα μέτρα που έχει λάβει το φεστιβάλ είναι επιτυχή, θα κριθεί μετά το τέλος της διοργάνωσης στις 30 Αυγούστου.


Να μη γίνει το Σάλτσμπουργκ «hotspot» του κορωνοϊού

Στο Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ οι καλλιτέχνες που έρχονται από την Ευρώπη και άλλες χώρες του κόσμου υποβάλλονται σε υποχρεωτικά τεστ κορωνοϊού. Είναι επίσης υποχρεωμένοι να κρατούν «ημερολόγιο επαφών». Αυτό αποσκοπεί στην άμεση πρόληψη και αντιμετώπιση πιθανών μολύνσεων.

Στόχος των διοργανωτών είναι να αποφύγουν με κάθε τρόπο να μετατραπεί το Σάλτσμπουργκ σε νέο «hotspot» της πανδημίας, όπως συνέβη με το αυστριακό θέρετρο στο Τιρόλο, από όπου ξεκίνησε πιθανώς η διασπορά του κορωνοϊού τον χειμώνα. Κάτι τέτοιο θα έπληττε τη φήμη του Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ που φέτος γιορτάζει τα 100 του χρόνια.


Κι αν στην έναρξη του φετινού φεστιβάλ, με την καθιερωμένη παράσταση «Καθένας» (Jedermann) του Χούγκο φον Χόφµανσταλ, υπήρξε ανησυχία και φόβος, πλέον τόσο οι καλλιτέχνες όσο και το κοινό συμπεριφέρονται «υποδειγματικά», τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, σημειώνει ο Κρέπατς. Για παράδειγμα ακόμη και σε δημόσιους χώρους, έξω από το φεστιβάλ, οι θεατές φορούν μάσκα και τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις «ευσυνείδητα».


Δίψα για τέχνη παρά την πανδημία

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η διεύθυνση του φεστιβάλ οφείλει να διασφαλίζει την τήρηση των μέτρων ασφαλείας μόνο στους χώρους των παραστάσεων και έτσι δεν φέρει ευθύνη για όσα συμβαίνουν στους δημόσιους χώρους. Τα πλακόστρωτα στενά στην παλιά πόλη του Σάλτσμπουργκ δεν είναι μεν γεμάτα από τουρίστες, ως συνήθως, ωστόσο στα καφέ και στα εστιατόρια υπάρχει κανονική κίνηση. Μόνο οι πινακίδες για χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων θυμίζουν τον κορωνοϊό.

Πάντως στην πραγματικότητα μπαρ και εστιατόρια διαθέτουν στους πελάτες μόνο το ένα τρίτο των τραπεζοκαθισμάτων τους για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Σε ό,τι αφορά τις θεατρικές αίθουσες, όσοι κατάφεραν να φτάσουν φέτος στο Σάλτσμπουργκ διακατέχονται από μεγάλη ευφορία. Μετά από πολλούς μήνες εγκλεισμού εξαιτίας του lockdown, η δίψα για τέχνη και θεάματα αυτού του επιπέδου είναι περισσότερο έντονη από ποτέ. Όσοι λοιπόν προμηθεύτηκαν κάποια από τα 76.000 φετινά εισιτήρια (αν και προ πανδημίας είχαν προβλεφθεί 242.000 εισιτήρια), θα θυμούνται για πάντα αυτό το ιδιαίτερο Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ εν καιρώ κορωνοϊού.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αντιγόνη δεν γερνάει ποτέ γιατί ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να της μοιάζει

Πολιτισμός / Η Αντιγόνη δεν γερνάει ποτέ γιατί ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να της μοιάζει

Με αφορμή τέσσερις νέες σκηνικές εκδοχές της μόνο στη Νέα Υόρκη μέσα στο 2026, η Αντιγόνη επιστρέφει ξανά στο τώρα ως το έργο που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλο τι συμβαίνει όταν η εξουσία χάνει το όριό της και ο κόσμος βγαίνει από τη θέση του.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο φωτογράφος που δείχνει τι μένει από το σινεμά όταν πέφτει η φασαρία των Οσκαρ

Culture / Ο φωτογράφος που δείχνει τι μένει από το σινεμά όταν κοπάζει η φασαρία των Οσκαρ

Μετά την οσκαρική σεζόν, οι φωτογραφίες του Atsushi Nishijima από τα σετ του Marty Supreme, του Bugonia και άλλων ταινιών στρέφουν το βλέμμα όχι στη λάμψη της έτοιμης εικόνας αλλά στον κόσμο που τη χτίζει.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Μαρίνος: η πιο άγρια ντροπή της πίστας

Γιώργος Μαρίνος / Γιώργος Μαρίνος: Είσαι μεγάλος σταρ, αγάπη μου!

Ο Πάνος Μιχαήλ γράφει για τον Γιώργο Μαρίνο ως τον άνθρωπο που ξεστόμισε «εγώ κύριε είμαι ομοφυλόφιλος» όταν η λέξη μπορούσε να σε τελειώσει. Η Ελλάδα τον έκανε θέαμα για να τον αντέξει. Εκείνος όμως ανέβηκε στην πίστα και δεν μίκρυνε.
THE LIFO TEAM
Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Culture / Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Παρότι εμφανίστηκε στην οθόνη για λιγότερο από τρία λεπτά, η ερμηνεία της Elsa Lanchester άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του κινηματογραφικού τρόμου, ενώ η ίδια έζησε μια αντισυμβατική, μποέμ ζωή στο Λονδίνο και το Χόλιγουντ του 20ού αιώνα.
THE LIFO TEAM
Σαν φίδι πάνω στο δέρμα σου/ Ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Σαν φίδι πάνω στο δέρμα σου/ Ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

Η Robyn ανεβαίνει στη σκηνή σαν high priestess του heartbreak και μετατρέπει το τραύμα σε ρυθμό. Η Rosalía στήνει λειτουργία techno–φλαμένκο και χρησιμοποιεί τη μουσική σαν τελετουργία μετάβασης. Ο Rob Rausch ποζάρει σαν pin-up snake boy και αφήνει το reality φίδι να σχεδιάσει τα όρια της queer οικειότητας. Και ο Gus Van Sant, σαν ήσυχος collector αγγέλων, συλλέγει αγόρια σαν να φυλάσσει την πρώτη τους ανάσα.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Tι μένει όταν τελειώσει το ωραίο;/ ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Tι μένει όταν τελειώσει το ωραίο;/ ένα πολυπόστ του Πάνου Μιχαήλ

Η Lana Del Rey κοιτάζει για πρώτη φορά το πρόσωπο πίσω από τη μελαγχολία, το All of Us Stars μοιάζει με queer séance από εποχή που κάηκε, και η Zendaya με τον Pattinson επιπλέουν μέσα σε μια εικόνα που δεν τους υπηρετεί πια.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Δεν περάσαμε και λίγες καταστροφές/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Δεν περάσαμε και λίγες καταστροφές/από τον Πάνο Μιχαήλ

Από το vertical ψηφιακό ορφανοτροφείο μέχρι το μεγάλο θέατρο του feed, από την εξάντληση των σωμάτων μέχρι την υπόγεια τέχνη που αρνείται να γίνει κεφάλαιο, το νέο πολυποστ της ΟΑΣΗΣ χαρτογραφεί το νέο queer τοπίο της μετα-πανδημικής ύπαρξης. Η ζωή δεν ζητά πια αφήγημα, ζητά αντοχή.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Ακόμη και το πιο σφοδρό ξυράφι υπήρξε κάποτε λουλούδι/ από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Ακόμη και το πιο σφοδρό ξυράφι υπήρξε κάποτε λουλούδι/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Από το σοκ της Peaches μέχρι τη σιωπηρή δύναμη σωμάτων που άντεξαν χωρίς να εξηγηθούν, ο Πάνος Μιχαήλ εξερευνά τι σημαίνει να κατοικείς το σώμα σου χωρίς διαπραγμάτευση. Ένα πολυποστ της ΟΑΣΗΣ για την επιθυμία ως πολιτισμό και την αντοχή ως μορφή αλήθειας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
*Το δέρμα που κατοικώ/από τον Πάνο Μιχαήλ

ΟΑΣΗ / Το δέρμα που κατοικώ/ από τον Πάνο Μιχαήλ

Σε αυτό το πολυποστ, ο Πάνος Μιχαήλ κοιτάζει τη σύγχρονη κουλτούρα μέσα από εκείνο το μικρό σκοτεινό διάκενο όπου κάτι λείπει και ακριβώς γι’ αυτό γίνεται ορατό. Από τη Charli XCX που παλεύει να ξαναβρεί το σώμα της μέσα στο ίδιο της το είδωλο, μέχρι τη Cindy Sherman που αποκάλυψε νωρίς τη βία της μίμησης· από τη σωματική ένταση του HYACYN μέχρι τη λαϊκή, ανθρώπινη ματιά του Martin Parr. Ένα queer πολυποστ για την επιμονή της παρουσίας σε μια εποχή που δεν αντέχει την ατέλεια.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Πόσο κοστίζει να βγαίνεις στην Αθήνα;

Culture / Πόσο κοστίζει να βγαίνεις στην Αθήνα;

Από τις θεατρικές σκηνές και τις σκοτεινές αίθουσες μέχρι τα μεγάλα dance events και τα πιο περιζήτητα τραπέζια της Αθήνας, πόσο κοστίζει πραγματικά η επαφή με όσα συμβαίνουν στην πόλη; Πού βρισκόμαστε σε σχέση με λίγα χρόνια πριν και πού σε σχέση με το εξωτερικό;
THE LIFO TEAM
Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ