ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

H επικεφαλής της Α' Παιδιατρικής Κλινικής στο ΙΑΣΩ Παίδων δίνει πολύτιμες συμβουλές στους γονείς

H επικεφαλής της Α' Παιδιατρικής Κλινικής στο ΙΑΣΩ Παίδων δίνει πολύτιμες συμβουλές στους γονείς Facebook Twitter
Οι γονείς θα συμβουλευτούν τον προσωπικό τους παιδίατρο και εκείνος θα προγραμματίσει, ανάλογα με τα κενά, τη σειρά για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών χωρίς άλλη καθυστέρηση.
0



ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ό,τι πολυτιμότερο έχουμε και η προστασία της υγείας τους την εποχή της πανδημίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για κάθε γονέα. Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη η Θεοδώτα Λιακοπούλου-Τσιτσιπή, επικεφαλής της Α' Παιδιατρικής Κλινικής στο ΙΑΣΩ Παίδων, μέλος της dream team των γιατρών του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου, δίνει πολύτιμες συμβουλές για κάθε οικογένεια και καθησυχάζει τους φόβους που εύλογα προκλήθηκαν αυτήν τη δύσκολη εποχή λόγω του κορωνοϊού.

— Επειδή δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα με τον κορωνοϊό, τι πρέπει να γνωρίζουμε ως γονείς όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών, για να είναι θωρακισμένα ενάντια στα άλλα λοιμώδη νοσήματα;

Συστήνουμε στους γονείς να φροντίσουν για τον προγραμματισμένο εμβολιασμό των παιδιών τους, όπως και των ενηλίκων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κυρίως (π.χ. εμβόλιο πνευμονιοκόκκου). Απόρροια της πανδημίας είναι η ανάδειξη της αξίας των εμβολιασμών και της σημασίας της πρωτογενούς πρόληψης. Όσο η κοινή γνώμη διαπιστώνει τι προκαλεί η έλλειψη ενός και μόνο εμβολίου (SARS-CoV-2) τόσο θα αποδυναμώνονται οι φωνές όσων εξακολουθούν να αμφισβητούν την αξία των εμβολίων. Η τρέχουσα συγκυρία είναι η καταλληλότερη για θαρραλέες πολιτικές στον τομέα της πρόληψης.

Όλοι οι ειδικοί που εργάζονται πάνω σε αυτό το θέμα λένε ότι οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Μόνο το 1% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων Covid-19 στις ΗΠΑ ήταν παιδιά κάτω των 18 ετών.


— Αυτή την εποχή ανοίγουν οι κατασκηνώσεις. Τι πρέπει να κάνουμε προτού φύγει το παιδί για την κατασκήνωση;

Οι γονείς θα συμβουλευτούν τον προσωπικό τους παιδίατρο και εκείνος θα προγραμματίσει, ανάλογα με τα κενά, τη σειρά για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών χωρίς άλλη καθυστέρηση, βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.


— Παρότι τα περιστατικά παιδιών που νόσησαν βαριά από τον κορωνοϊό είναι λίγα διεθνώς, πολλοί γονείς έχουν φοβηθεί. Πόσο δικαιολογημένοι είναι αυτοί οι φόβοι και τι πρέπει να ξέρουμε για την επιστροφή στην κανονικότητα το καλοκαίρι αλλά και εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο;

Το κλείσιμο των σχολείων χρησιμοποιήθηκε ως ένα μέτρο που είχε επαναληφθεί στο παρελθόν για την αντιμετώπιση επιδημιών (π.χ. της γρίπης), άρα βασίστηκε σε μελέτες μετάδοσης των λοιμώξεων που έδειχναν πως, όταν τα παιδιά νοσούν, συμβάλλουν σημαντικά στη μετάδοση. Όμως, ο SARS-CοV-2 προσβάλλει κατά κύριο λόγο ενήλικες και μάλιστα άτομα τρίτης ηλικίας και μόνο το 1% είναι παιδιά κάτω των 10 χρόνων (στην Ταϊβάν η εξάπλωση του Covid-19 ελαχιστοποιήθηκε χωρίς να κλείσουν τα σχολεία, περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν μόνο για ομάδες υψηλού κινδύνου).

Ο ρόλος των παιδιών δεν είναι σαφής, αλλά φαίνεται περιορισμένος σε σύγκριση με των ενηλίκων. Το κλείσιμο των σχολείων δεν θα απέτρεπε πάνω από ένα ποσοστό 2%-4% των θανάτων από Covid-19 παγκοσμίως (σύμφωνα με τη μελέτη των Ferguson et al. 2020, Imperial College, Λονδίνο). Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι πολύ πιο αποτελεσματικά.

Πρόσφατες μελέτες με στόχο την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίον ο Covid-19 επηρεάζει τις νεότερες ηλικίες υποδεικνύουν πως ένας από τους λόγους που τα παιδιά νοσούν σε μικρότερο βαθμό και σίγουρα πιο ήπια είναι ότι έχουν λιγότερους υποδοχείς μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης (ACE-2) στους πνεύμονες. Αυτό περιορίζει την πιθανότητα ο ιός να εισέλθει στα κύτταρα, προκαλώντας σοβαρές βλάβες, όπως επισημαίνει και ο Θεοκλής Ζαούτης (παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, επιστημονικός διευθυντής CLEO-Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας). Είναι επίσης πιθανό το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών να μπορεί να ελέγχει καλύτερα τον ιό.

Επιβάλλεται η εκπαίδευση των παιδιών στα μέτρα προφύλαξης και τους κανόνες υγιεινής με στόχο να δημιουργηθεί ρουτίνα που θα την ακολουθούν (πλύσιμο χεριών, χρήση αντισηπτικών, κοινωνική απόσταση, αποφυγή αγγίγματος προσώπου) και δεν χρειάζεται μάσκα, γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνη (δυσκολία στην αναπνοή σε τρέξιμο, παιχνίδι). Η σχολική ρουτίνα είναι σημαντικός μηχανισμός για τη διατήρηση της εσωτερικής ισορροπίας των παιδιών.

— Τι συμβουλεύετε τους γονείς που φοβούνται αυτά τα σπάνια περιστατικά υπερφλεγμονώδους αντίδρασης των παιδιών, που μοιάζουν με τη νόσο Kawasaki και προβλήθηκαν πολύ στα διεθνή media και δημιούργησαν ανησυχία;

Η νόσος Kawasaki (KD) είναι μια αγγειίτιδα της παιδικής ηλικίας με βασική επιπλοκή τη δημιουργία ανευρυσμάτων των στεφανιαίων αγγείων. Περιγράφηκε το 1967 από τον Tomisaku Kawasaki, που πέθανε στις 5-6-2020. Η αιτιολογία παραμένει άγνωστη, ωστόσο η πεποίθηση που επικρατεί σήμερα είναι ότι πρόκειται για μια απρόσμενη ανοσολογική απάντηση ασθενών με γενετική προδιάθεση σε κάποιο εξωτερικό (πιθανό λοιμώδες) αίτιο.

Ο στρεπτόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος, που παράγουν τοξίνη, το μυκόπλασμα και πολλοί ιοί, μεταξύ αυτών στελέχη ανθρώπινων κορωνοϊών (NL63, 229E), έχουν ενοχοποιηθεί. Έχει αναγνωριστεί ως η συχνότερη αιτία επίκτητης καρδιοπάθειας στις αναπτυγμένες χώρες και έχει ιδιάζουσα βαρύτητα για τη δημόσια υγεία.

Εκτός από τους λοιμογόνους παράγοντες, η ρύπανση, οι τοπικές καιρικές συνθήκες, τα ατμοσφαιρικά βιολογικά σωματίδια και η πρώιμη παιδική ηλικία εμπλέκονται πιθανόν στην αιτιολογία της νόσου Kawasaki, η οποία χαρακτηρίζεται από επίμονο, υψηλό πυρετό, κόκκινα μάτια, κόκκινα χείλη-γλώσσα, εξάνθημα, διόγκωση λεμφαδένων, διόγκωση και ερυθρότητα χεριών-ποδιών και αφορά κυρίως (85%) παιδιά κάτω των 5 ετών.


Το Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο - Σύνδρομο Τοξικού Σοκ στα παιδιά (PIMS-ΤS), που συνδυάζεται με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο και τον SARS-CοV-2, έχει προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον τόσο για τη σοβαρότητα και την ηλικιακή κατανομή (μεγαλύτερα παιδιά) όσο και για την επικάλυψη κλινικών χαρακτηριστικών με τη νόσο Kawasaki. Όπως φαίνεται, οι διαφορές μεταξύ του Πολυσυστηματικού Φλεγμονώδους Συνδρόμου (PIMS-ΤS) και της νόσου Kawasaki είναι εξίσου ενδιαφέρουσες με τις ομοιότητες.

Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στην αρχή μιας σημαντικής εστιασμένης ανακάλυψης, η οποία πιθανότατα θα έχει σχέση με ένα πλήθος φλεγμονωδών καταστάσεων. Όλοι οι ειδικοί που εργάζονται πάνω σε αυτό το θέμα λένε ότι οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Μόνο το 1% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων Covid-19 στις ΗΠΑ ήταν παιδιά κάτω των 18 ετών.

Το Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο, που μοιάζει με Kawasaki, και το σύνδρομο τοξικού σoκ είναι πολύ σπάνιες επιπλοκές. Μόνο 170 περιπτώσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση στη Νέα Υόρκη σε σύγκριση με χιλιάδες παιδιατρικά κρούσματα Covid-19 εκεί και πολλά μέρη της χώρας δεν έχουν τέτοια περιστατικά. Φαίνεται να υπάρχουν 250 περιπτώσεις στην Ευρώπη συνολικά σε πληθυσμό πολλών εκατομμυρίων (όπως προκύπτει από ανακοίνωση του Robert Tuiloh, καρδιολόγου στο Bristol Royal Hospital for Children στο Euronews). Ως εκ τούτου, οι γονείς ενημερώνονται ότι είναι ασυνήθιστο, αλλά δεν πρέπει να ανησυχούν.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

 

Υγεία & Σώμα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ