Ένας από τους τακτικούς (άγνωστους) επιστολογράφους μου, που κατά καιρούς μου στέλνουν διάφορες αντιρρήσεις, έγραψε την ημέρα της εισβολής των ΜΑΤ στην ΕΡΤ: «TOSA XRONIA TIS MEGALES KOYVENTES GIA THN XOYNTA KAI THN 22 TOY APRILH POY THA EPREPE NA KATEBEI OLOS O KOSMOS SE DIAMARTYRIA TIS EIXATE EYKOLES, TORA PROFANOS OLA EINAI DIMOKRATIKA».
- Ναι, είχα γράψει παλιά ότι η μαύρη μέρα για μένα δεν ήταν η 21η Απριλίου, που η χούντα μας αιφνιδίασε όλους, αλλά η 22α, όπου περίμενα να ξεχυθούν ποτάμια ανθρώπων σε αυθόρμητη σιωπηλή διαμαρτυρία – και, αντ' αυτού, τους είδα όλους (και τους μαχητικούς οικοδόμους) να πηγαίνουν πρωί-πρωί στις δουλειές τους.
- Προφανώς, ο επιστολογράφος εννοούσε ότι η ανάκτηση του κτιρίου της ΕΡΤ από τους καταληψίες ήταν χουντικό πραξικόπημα και ότι έπρεπε να κατέβει ο κόσμος στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί.
- Νομίζω ότι έχουμε χάσει το νόημα των λέξεων.
- Ακούω συχνά να ονομάζουν το σημερινό καθεστώς χούντα και ξένη κατοχή. Μερικοί μάλιστα έχουν ονομάσει και τους κυβερνώντες «Τσολάκογλου» και τους ξένους επιτηρητές Γκαουλάιτερ.
- Σίγουρα η κατάσταση της χώρας είναι δύσκολη και ο λαός υποφέρει. Ούτε η κυβέρνησή μας είναι υπόδειγμα δημοκρατίας. Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν βάναυση αυθαιρεσία. Αλλά από εκεί, μέχρι να μιλάμε για χούντα και κατοχική κυβέρνηση, υπάρχει απόσταση.
- Όσοι έχουμε ζήσει την Κατοχή και τη χούντα, ξέρουμε καλά τη διαφορά. Στην Κατοχή πέθαιναν οι άνθρωποι στους δρόμους. Τον χειμώνα του '41 βρίσκαμε πτώματα μπροστά στα σπίτια μας. Οι ξένοι δεν έφερναν μέτρα και δάνεια αλλά πολυβόλα και έστηναν τους πατριώτες στον τοίχο. Όσο για τη χούντα, όποιος δημόσια την αποκαλούσε έτσι, πήγαινε τουλάχιστον εξορία – αν όχι στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.
- Θα μου πείτε ότι είναι φυσικό ο λαός, μέσα στην αγανάκτησή του, να υπερβάλλει. Όμως η υπερβολή αυτή δεν είναι καθόλου αθώα. Επιτείνει το ζοφερό κλίμα και κάνει την κατάσταση χειρότερη. Μερικοί, βέβαια, το καλλιεργούν αυτό, ελπίζοντας ότι έτσι θα έρθει η εξέγερση και η ανατροπή. Και δεν καταλαβαίνουν ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα στραφεί τελικά εναντίον τους. Διότι ας πούμε πως πέφτει η κυβέρνηση και φεύγουν οι ξένοι. Ο λαός, μετά την «Κατοχή» και τη «Χούντα», θα περιμένει τη λύτρωση, την απελευθέρωση, την ευτυχία. Αλλά νομίζετε ότι μπορεί κάποιος να εκπληρώσει τέτοιες προσδοκίες;
- Ας σοβαρευτούμε κι ας ξαναδώσουμε στις λέξεις το πραγματικό τους νόημα.
Επειδή λοιπόν δε βρίσκεται κάποιος να εκπληρώσει αυτές τις προσδοκίες, πρέπει και ο κόσμος να μη μιλάει; Τηρουμένων πάντα των αναλογιών και η κυβέρνηση που έχουμε σήμερα κυβερνά με αυταρχισμό, διαπράττει "βάναυσες αυθαιρεσίες" και καταπατά άρθρα του Συντάγματος. Αν στην εποχή της Χούντας πήγαινες φυλακή και εξορία γιατί τόλμαγες να την αποκαλέσεις έτσι, στην εποχή της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου τρως ξύλο γιατί τολμάς να διαμαρτυρηθείς επειδή χάνεις τη δουλειά σου λογω της δικής τους κακοδιαχειρίρησης. Το να σπανε τα ΜΑΤ ανθρώπους στο ξύλο (όπως την απολυμένη καθαρίστρια του ΥΠΟΙΚ που της έσπασαν το χέρι χτες) επειδή διαμαρτύρονται δεν είναι χουντική πρακτική; Το να κλείνουν την ΕΡΤ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία δεν έχει επικυρωθεί ακομα από τη Βουλή δεν είναι καταπάτηση του Συντάγματος; Το να μας ψεκάζουν τα ΜΑΤ κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης δεν ειναι καταπάτηση των δικαιωμάτων του λαού;
Την εποχή της χούντας οι άνθρωποι δεν τολμούσαν να την αποκαλέσουν έτσι διότι πηγαιναν φυλακή και εξορία. Τώρα που μπορούμε τουλάχιστον ακόμα να μιλάμε ελεύθερα, μας παροτρύνετε να αποποιηθούμε ιδια βούληση το δικαίωμά μας αυτο;
Το ότι δεν υπάρχει κάποιος πολιτικός σχηματισμός ο οποίος θα δώσει τη λύτρωση και την απελευθέρωση στο λαό είναι το μόνο σίγουρο. Δεν έχει όμως ηθική υποχρέωση αυτός ο λαός να βρει μόνος του τη λύση για να απελευθερωθεί από την διακυβέρνηση των εξωτερικών και εσωτερικών δυναστών του; Δεν έχει την υποχρέωση να διεκδικήσει τη δημοκρατία που του αξίζει; Πρέπει αντ'αυτού να κάτσει και να δέχεται όλα τα αντιδημοκρατικά και αντιλαϊκά μέτρα αδιαμαρτύρητα;
Μάλιστα..., μάλιστα...
Στο τέλος κάθε διαμαρτυρίας μήπως θα υπάρχει κάποια ακαδημαϊκού τύπου βαθμολογία;
Μήπως θα χορηγείται και κάποιο πιστοποιητικό "ορθής διαμαρτυρίας";
● "Θέλετε να διαμαρτυρηθείτε και δεν ξέρετε τι να πείτε; Ρωτήστε μας και θα σας πούμε εμείς!"...
Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως με αυτές τις υπερβολές χάνεται η έννοια της λογικής για πολύ κόσμο. Γιατί είναι πιθανό να υπάρξει αυτός που θα φέρει την έστω ψευδή λύτρωση μετά τη τωρινή "Χούντα". Και θα έχει βρει το πάτημα να πει "Χούντα οι προηγούμενη, Χούντα και εμείς αλλά χωρίς δάνεια και ξένους". Άρα καλύτεροι..
● ΧΟΥΝΤΑ:
Η λέξη Χούντα (Junta) έχει ισπανική προέλευση και σημαίνει σύνδεσμος ή γενικότερα επιτροπή διοίκησης/ συμβούλιο διοίκησης/ διοίκηση.
Στα Ελληνικά κατ' έννοια ο όρος είναι γνωστός από την αρχή του 20ου αιώνα όπως ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος. Ο διεθνής σήμερα όρος Χούντα επικράτησε ιστορικά να σημαίνει ομάδες αξιωματικών που συνωμοτούν και καταλαμβάνουν την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα.
jun•ta
noun \ˈhu̇n-tə, ˈjən-, ˈhən-\
: a military group controlling a government after taking control of it by force
Full Definition of JUNTA
jun•ta
noun \ˈhu̇n-tə, ˈjən-, ˈhən-\
: a military group controlling a government after taking control of it by force
Δηλαδή: ένα συμβούλιο ή επιτροπή για πολιτικούς ή κυβερνητικούς σκοπούς, ειδικότερα : μια ομάδα προσώπων που ελέγχουν μια κυβέρνηση ειδικά μετά από μια επαναστατική κατάληψη της εξουσίας
ΠΗΓΗ: http://www.merriam-webster.com/dictionary/junta
● ΤΡΟΙΚΑ:
Η λέξη τρόικα είναι ρωσική που σημαίνει τριμερής, ή τριπλός. Ειδικότερα με την ονομασία τρόικα φερόταν παραδοσιακή ιππήλατη άμαξα, συνηθέστερα έλκηθρο, που το έσερναν τρεις ίπποι ζευγμένοι κατά μέτωπο.
Μετά τον θάνατο του Στάλιν, η λέξη τρόικα έλαβε πολιτική σημασία δηλώνοντας την κυβερνητική τριανδρία της χώρας με συνέπεια να καταστεί εξ αυτού διεθνής όρος σε αναφορές τριανδρίας, ή οποιασδήποτε τριπλής διοίκησης, ή τριμελούς επιτροπής.
ΠΗΓΗ: "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.17ος, σελ.861.ψ / "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια", τομ.ΚΓ΄, σελ.362 / "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.58ος, σελ.117
Να κάνουμε τώρα και τον συσχετισμό;
Χούντα: ένα συμβούλιο ή επιτροπή για πολιτικούς ή κυβερνητικούς σκοπούς.
Τρόικα: Διεθνής όρος σε αναφορές τριανδρίας, ή οποιασδήποτε τριπλής διοίκησης, ή τριμελούς επιτροπής. (Οι τρείς εκπρόσωποι του ΔΝΤ: Πωλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ).
Τι λέτε λοιπόν; Βιώνουμε ή όχι μία χούντα όπου μία επιτροπή ανθρώπων μη εκλεγμένων από τον λαό αποφασίζει, απροκάλυπτα πια, με συνοπτικές μη δημοκρατικές διαδικασίες για το παρόν και το μέλλον μας; Παρατηρείτε κάποια διαφορά από το "Αποφασίζομεν και Διατάσσομεν" των συνταγματαρχών από το σημερινό "Αποφασίζουμε και Διατάσουμε" της Τρόικας (επιτροπή) του ΔΝΤ ή όπως αλλιώς θέλουν να αποκαλούνται; Απλώς δεν χρησιμοποιούν μεθόδους απροκάλυπτης σωματικής βίας και τραμπουκισμούς. Όλα νομότυπα... γίνονται. Γιατί από ψυχολογική βία καλά τα πάνε. Επιστήμονες είναι σε αυτό και πολύ καλύτερα επιτυγχάνουν τους δόλιους σκοπούς τους. Γιατί βοήθεια (έτσι μας λένε), αυτό δεν λέγεται. Επειδή λοιπόν κάπου χαθήκαμε στη μετάφραση των λέξεων, καλό είναι να μη παίζουμε με την λογική μας και τα αλάθητα ένστικτα μας. Η συνείδηση μας βάσει των καταστάσεων πάντα μας δίνει τις σωστές ερμηνείες. Και μας φωνάζει: ΧΟΥΝΤΑ, ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΑ, ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ.
Αγαπητέ κύριε Δήμου να υποθέσω πως κάποια στιγμή κάποιος έρωτας της ζωής σας (εύχομαι να τον βιώσατε και συνεχίσετε να τον βιώνετε στο μέγιστο), σας εκφράστηκε λέγοντας σας πως σας "λατρεύει" ή πως θα ήθελε να σας "φάει" εκφράζοντας τα συναισθήματα του και την επιθυμία και τον πόθο του για εσάς. Τι ωραίο, πόσο όμορφο αυτό το συναίσθημα του έρωτα και της αγάπης! Δεν νομίζω σε αυτές τις περιπτώσεις να αρχίζετε τις διαλέξεις περί του "βάρος των λέξεων" και πως δεν είσαστε κάποιος είδος θρησκείας, θεότητας ή πως δεν είσαστε βρώσιμος...
Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Ιουνίου 2012 - Αποτελέσματα:
http://goo.gl/uPkEE1
Νέα Δημοκρατία
1.825.637 29,66%
129
ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ.
1.655.086 26,89%
71
ΠΑΣΟΚ
755.868 12,28%
33
Ανεξάρτητοι Έλληνες
462.466 7,51%
20
Χρυσή Αυγή
425.990 6,92%
18
Δημοκρατική Αριστερά
385.077 6,26%
17
ΚΚΕ
277.204 4,50%
12
Κάπου σας χάνω, ομολογώ.
Το ότι τηρούνται κάποιες νομότυπες διαδικασίες, μεγάλες ή μικρές, αυτό δεν σημαίνει απολύτως λέει τίποτα.
Έχεις καταλάβει τα τελευταία πέντε χρόνια τι ακριβώς γίνεται στην χώρα μας;
Και είναι πολύ κρίμα να μη μπορείς να αντιληφτείς πράγματα και καταστάσεις. Πολύ κρίμα. Αλήθεια που ζεις;
Ενώ τώρα 3-4000 πεθαίνουν στα σπίτια τους, αυτοκτονώντας.
Το να συγκρινουμε ενα πατριωτη που συλλαμβανεται απο φασιστες, βασανιζεται και κατοπιν εκτελειται, με καποιον που αυτοκτονησε επειδη εκανε μεγαλα ανοιγματα στην αγορα, ή τον επιασε η απογνωση επειδη εχασε το Jeep του και τα Σαββατοκυριακα ταξιδια του στο Λονδινο και στο Βερολινο, ειναι σαν συγκρινουμε ενα ελεφαντα με μια πεταλουδα!
Απο παλια ειμασταν ενας υπερβολικος λαος, αλλα μερικες φορες το "παρατραβαμε".
Ειναι αδυνατο, αν οχι παραλογο, να συγκρινουμε τις επαγγελματικες δυσκολιες που εφεραν καποιον στην αυτοκτονια με τον φριχτο βασανιστικο τροπο που καποιοι Ναζι φασιστες σκοτωναν οποιον απλα ζητουσε ελευθερια.
Φυσικα και γνωριζω οτι ολοι οσοι δυστυχως φτανουν στην αυτοκτονια, δεν ειναι ΟΛΟΙ "καλοπερασακιδες" που ξαφνικαν εχασαν τα παντα, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι μπορουμε να συγκρινουμε τις "αυτοκτονιες λογω απελπισιας" με τις δολοφονιες πολιτων απο φασιστες.
Ας κανουμε εναν κοπο ξαναδιαβασουμε το αρθρο του κ.Δημου περι του βαρους των λεξεων. Εχω την εντυπωση οτι πολλοι του επιτεθηκαν πριν καταλαβουν τι εγραψε...
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυξήθηκαν οι πολιτικοί γάμοι.
Δεν έχουμε χούντα των αρμάτων μάχης. Έχουμε ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΑ χούντα της προπαγάνδας των ΜΜΕ.
Οι Γερμανοί το 1941 δεν κλείσανε το ραδιώφωνο , βάλανε εμβατήρια. Οι ΛΑΝΘΑΝΟΝΤΕΣ ηγέτες μας ρίξανε "μαύρο".
Οι καταχτητές δεν ήρθαν με πολυβόλα. Ήρθαν μέσω της οικονομικής κρίσης, με ΛΑΝΘΑΝΟΝΤΑ τρόπο δηλαδή. Οι κερκόπορτες και αυτές ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΕΣ. Τις ανοίξανε αυτοί που κυβερνούν από το 1996 και μετά. Είναι τα ίδια πρόσωπα. Προσπαθώ να βγάλω άκρη και εν μπορώ - ο κος Καραβίτης του νόμου του φόρου στα ακίνητα είναι ο ίδιος που ήταν επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας ως το 2004; Οι άλλοι είναι οι ίδιοι ακριβώς... Πότε θα κάνει ξαστεριά ρε γαμώτο;
Οχι, τα πτώματα δεν είναι στους δρόμους, είναι ΛΑΝΘΑΝΟΝΤΩΣ στους γκρεμούς. Οι τραυματίες στρατιώτες είναι ΛΑΝΘΑΝΟΝΤΕΣ και λέγονται άνεργοι.
Το μόνο που δεν είναι ΛΑΝΘΑΝΟΝ είναι η αντίδραση του κόσμου. Είναι όπως της 22ας Απριλίου. Μα αυτό είπε και ο Πρωθυπουργός ειρωνευόμενος τον Τσίπρα. "Που είναι ο λαός;" Γέλαγε όταν ο άλλος ,έστω για τα μάτια του κόσμου αναφέρθηκε στη γνώμη των πολιτών. Έλα ντε, μόνο που το νόημα της ειρωνείας είναι και αυτό ΛΑΝΘΑΝΟΝ. Δεν ήταν για τον Τσίπρα αλλά για όλους εμάς.
ΕΙΝΑΙ η λέξη "ΛΑΝΘΑΝΩΝ" σε όλα τα πρόσωπα και γένη που χαρακτηρίζει τους καιρούς και δίνει τον τόνο.
ΛΑΝΘΑΝΟΝΤΕΣ ΚΑΙΡΟΙ , ΛΑΝΘΑΝΟΝΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΛΕΞΕΩΝ.. Πότε οι λέξεις θα ξαναβρούν το νόημά τους;
Είναι η ελαφρότητα αυτών που τις χρησιμοποιούν ...
.... ευχαριστώ που μοιράζεσαι την ανάμνηση σου (που εγώ ευτυχώς δεν έχω ) μαζί μου
Σήμερα εμένα αυτό που με κάνει να ντρέπομαι είναι που μας έπιασε η συλλογική και υπερeθνική κλάψα για το Δίστομο τα Καλαβρυτα και το κατοχικό δάνειο , τωρα που σφίξαν τα ζωνάρια. Τόσα χρόνια χτενιζόμασταν . Δεν είναι ντροπή μας και ξεφτίλα αυτή η στάση προς τους νεκρόυς μας;