Butter me up

Butter me up Facebook Twitter
0

Για τον πατέρα του αμερικανικού gourmet, τον James Beard, το καλό ψωμί αποτελεί μια από τις πιο ευφραντικές γεύσεις για τον ανθρώπινο ουρανίσκο και το καλό ψωμί με φρέσκο βούτυρο τη μέγιστη πανδαισία. Η Ευρώπη το βούτυρο στο ψωμί των λαών της το χορήγησε ως μπόνους μετά τον πόλεμο, για να θρέψει και να γιάνει την αβιταμίνωση που απειλούσε να εξαρθρώσει μεταπολεμικά και τις καλύτερες οικογένειες.

Μάλιστα, έτσι κάπως η Γερμανία έφτιαξε και τη μαργαρίνη για ν' αβγατίσει τις ποσότητες του όποιου λίπους βάφτιζε βούτυρο, υδρογονωμένο και φτηνό για τον λαό. Χρειάστηκε το υπόλοιπο μισό του 20ού αιώνα για να ξυπνήσει η επιστήμη και να φωνάξει πως τα υδρογονωμένα λίπη ήταν άλλος ένας δρόμος προς τον βιολογικό αφανισμό, και να αποδειχθεί πως δεν έτρεφαν παρά μόνο τη φαρμακοβιομηχανία (με εμφράγματα, διαβήτη, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνους που αποδεδειγμένα εμφανίζονται με την κατανάλωση  του «αγαθού»). Χρειάστηκε μια δεκαετία επιπλέον μέχρι να έρθει η στιγμή της αμερικανικής, ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομικής κρίσης, για να γυρίσουμε πίσω στα βασικά της «θρέψης»...

Το μεγαλύτερο κοινωνικό επιστημονικό κίνημα που έχει ανατείλει μέχρι σήμερα, όπως φαίνεται, στις χώρες της Δύσης είναι αυτό που συγκρίνει... τις μπουκιές. Συγκρίνει προϊόντα, τιμές και διατροφική αξία, και συστήνει τα πιο «έξυπνα», φτηνά και ωφέλιμα για το καλάθι της νοικοκυράς. Πρώτα στη λίστα το γάλα, το τυρί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με το βούτυρο να αναδεικνύεται βασιλιάς και σ' αυτό τον αιώνα.

Σύμφωνα με την επιστημονικής συνθέσεως Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Bank On The Basics, λοιπόν, οι εξισώσεις είναι απλές: μισό μπρόκολο (συν βράσιμο, κοστίζει κι αυτό) δίνει την ίδια απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα ασβεστίου με ένα ποτήρι γάλα, το οποίο, στην Αμερική τουλάχιστον, κοστίζει 25 σεντς. Χρειάζεται μόνο μια μπουκιά σκληρό κίτρινο τυρί για 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, την ώρα που μόνον 5 γραμμάρια αποδίδει ένα ολόκληρο hot dog! Το βούτυρο, επισημαίνει η έδρα Διατροφής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, καταρχάς περιέχει το λινολεϊκό και αλφα-λινολεϊκό οξύ, απαραίτητα στοιχεία για την επιβίωση του ανθρώπου και την άμυνα του οργανισμού, που δεν μπορεί να τα αντικαταστήσει το ανθρώπινο σώμα με κανένα άλλο διατροφικό στοιχείο, και πρέπει να τα αντλήσει απαραιτήτως από το λίπος της τροφής.

Επιπλέον, όπως απέδειξε η τελευταία και επαναστατική έρευνα του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία, το βούτυρο προκαλεί μετά από κάθε γεύμα μειωμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα συγκριτικά με το ελαιόλαδο (!), άρα συστήνεται ειδικά στους άνδρες με χοληστερόλη, υπέρταση και καρδιά να το 'χουν κατά νου. Από μια πιρουνιά τηγανητές πατάτες με φρέσκο ελαιόλαδο προτιμάται μια πιρουνιά μακαρόνια, που περιέχουν σ' ολόκληρη την κατσαρόλα μια-δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο, και μάλιστα αγνό.

Μια εξήγηση που δίνουν οι διατροφολόγοι για την προστασία  που προσφέρει το βούτυρο στον αντρικό, ειδικά, οργανισμό από τη χοληστερόλη και τα λιπίδια του αίματος είναι ότι τα κύτταρα του στομάχου μας, ανδρών και γυναικών, είναι προγραμματισμένα να αποθηκεύουν λίπος, το ζωικό λίπος, και να το κρατάνε για την περίπτωση λοιμού. Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο, που προτιμά βιολογικά το βούτυρο από το φυτικό λίπος, κι έτσι ολόκληρο το σύστημα των αρτηριών εξυγιαίνεται όταν η αποθήκη τους εφοδιαστεί μ' αυτό.

Εννέα θερμίδες αντιστοιχούν σε ένα γραμμάριο φρέσκο βούτυρο, για να μη ξεχνιόμαστε και γίνουμε όλοι τροφαντοί. Αν και σε καιρούς πείνας μπορεί να χρησιμεύσει κι αυτό.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM