Τις τελευταίες μέρες έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους ρατσιστικές συμπληγάδες πάνω στο προσφυγικό και ξεπέρασαν κάθε μέτρο παραλογισμού. Στην προκειμένη περίπτωση οι ρατσιστές έστρεψαν τα βέλη τους απευθείας στα παιδιά των προσφύγων, πράγμα εντελώς απαράδεκτο.

 

Αφορμή αποτέλεσε η θετική υποδοχή των προσφυγόπουλων από σχολείο της Λάρισας. Το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας δεν αντέδρασε αρνητικά στο γεγονός αυτό αλλά υπήρξε και πάλι ένα σημαντικό (αριθμητικά) μέρος που αποδοκίμασε την υποδειγματική συμπεριφορά των Λαρισαίων. Οι ρατσιστές αυτοί, λοιπόν, χρησιμοποιούσαν συνεχώς το επιχείρημα πως τα παιδάκια αυτά όταν μεγαλώσουν θα τους σφάζουν, θα τους ληστεύουν και θα τους επιβάλλουν τον τριτοκοσμικό τους πολιτισμό (άρχισαν να εγκαταλείπουν το επιχείρημα περί μη εμβολιασμού μιας και δεν «περνάει» πια).


Η κραυγαλέα αυτή γενίκευση είναι από μόνη της γελοία και απορριπτέα. Ακόμη, όμως, και αν την δεχτούμε και πάλι υπάρχει κενό στο «επιχείρημά» τους. Και αυτό γιατί τα παιδιά αυτά μπορούν να μορφωθούν και να γίνουν πολιτισμένοι άνθρωποι με μεγάλες αρετές εάν μορφωθούν. Αντιθέτως, αν μείνουν στο περιθώριο, ένα τμήμα από αυτούς (όχι όλοι) είναι πιθανόν να παρουσιάσει παραβατική συμπεριφορά και γενικά να αποκτήσει ελλιπή παιδεία. Συνεπώς, εάν δεν επιτρέψουμε σε αυτά τα παιδιά να μορφωθούν είναι περισσότερες οι πιθανότητες να κάνουν αυτά που περιγράφουν οι ρατσιστές.

 

Μάλιστα, ως επιστέγασμα του παραπάνω σαθρού επιχειρήματος, κάποιοι χρησιμοποιούν και ένα νέο επιχείρημα. Υποστηρίζουν πως αν βάλουμε στο σχολείο τα προσφυγόπουλα θα συμπεριφερθούν αχάριστα όπως κάνουν σήμερα οι Αλβανοί. Με αφορμή τις προκλητικές ανοησίες που έκαναν 6-7 κωλόπαιδα στο στρατό έβγαλαν αμέσως το συμπέρασμα πως οι όλοι οι Αλβανοί (και γενικά οι ξένοι) είναι αχάριστοι και έχουν εθνικιστικές τάσεις προς το κράτος προέλευσής τους. Άρα, και τα προσφυγόπουλα θα επιδείξουν αντίστοιχη συμπεριφορά.

 

Οποιοσδήποτε νοήμων είναι σε θέση να καταλάβει πως στο μυαλό των ρατσιστών υπάρχει ένας αχταρμάς μη συνετών σκέψεων. Συνδυάζουν αυτές τις σκέψεις κατά το δοκούν και το αποτέλεσμα είναι τρομακτικό: επιχειρήματα (ξεφτιλίζουν τη λέξη) που προσβάλλουν την νοημοσύνη του μέσου ανθρώπου. Και δεν χρειάζεται καν να ασχοληθούμε με το ανθρωπιστικό και συναισθηματικό κομμάτι του θέματος, και μόνο το λογικό είναι αρκετό